Romania Curată

Scrisoare deschisă, adresată secretarului de stat al SUA John Kerry, cu privire la declarațiile ambasadorului american în Republica Moldova

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a lansat o scrisoare deschisă adresată secretarului de stat al SUA John Kerry, legată de declarațiile făcute de ambasadorul american în Republica Moldova, James Pettit. De asemenea, în Piața Universității din București se face colectă de carte de istorie pentru ambasadorul american (detalii aici). Scrisoarea deschisă o puteți citi mai jos și, dacă sunteți de acord cu ea, o puteți semna la secțiunea ”comentarii”.

***

29 august 2016, București / 2016, August 29, Bucharest

Scrisoare deschisă

Către Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii,

Excelența Sa, Domnul John Kerry

 

Excelență,

Interviul colegului Dvs., Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Excelența Sa, Domnul James Pettit, acordat postului public de televiziune de la Chișinău în data de 28 August 2016, în care s-a pronunțat pe o temă foarte sensibilă pentru cetăţenii celor două state românești, ReUnirea Republicii Moldova cu România, a declanșat o stare de profundă îngrijorare faţă de politica SUA ca partener strategic al României.

Afirmațiile Domnului Ambasador James Pettit perpetuează o serie de întreagă de mistificări datând din perioada dictaturii lui Iosif Stalin şi  ar putea fi interpretate de mulţi ca o ofensă față de poporul român: „Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova. … Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie şi propriile provocări„.

Vă rugăm să luaţi notă de faptul că şi să aduceți la cunoștința Preşedintelui SUA ca şi poporului american că populația majoritară din Republica Moldova este românească (73%), are aceeași origine, aceeași istorie, aceeași cultură și aceeași limbă ca populația românească din România. Este regretabil că un diplomat de rang înalt al SUA acreditat într-unul din cele două state românești nu cunoaște istoria românilor din România și din Republica Moldova. Altfel ar fi trebuit să ştie că nu din cauza exerciţiului propriei voinţe, ci din cauza intervențiilor repetate ale Marilor Puteri în ultimele două secole, românii trăiesc în două state: România și Republica Moldova.

Astfel:

 1. 1812 – În urma războiului dintre 1806 şi 1812 dintre Rusia și Imperiul Otoman partea estică a Principatului autonom al Moldovei, situată între râurile Prut și Nistru, a fost dată Rusiei de către Turcia. Noua provincie astfel creată primeşte numele de Basarabia, iar după anul 1821 guvernul ţarist introduce măsuri de interzicere a limbii şi culturii române.
 2. 1856 – Ca urmare a înfrângerii Rusiei în Războiul Crimeii (1853-1856), partea de sud a Basarabiei este retrocedată Principatului Moldovei.
 3. 1859 – Prin Unirea Principatelor Moldovei şi Valahiei se formează statul numit din 1866 România. Partea de sud a Republicii Moldova din zilele noastre a făcut parte din România încă de la fondarea sa.
 4. 1878 – Ca preţ al retragerii trupelor ruse după războiul ruso-româno-turc (1877-1878), al recunoaşterii independenţei şi a drepturilor României în Dobrogea, Rusia obligă România să cedeze teritoriul său de la est de Prut, care este reataşat provinciei Basarabia.
 5. 1905 – Ca urmare a primei revoluţii din Rusia, cultura română este din nou permisă în Basarabia şi se constituie o mişcare de emancipare naţională.
 6. 1918 – În contextul revoluţiei ruse din 1917 şi a afirmării principiului dreptului naționalităților, promovat de președintele SUA Woodrow Wilson, Basarabia se declară independentă şi apoi se reuneşte cu România, prin votul democratic al parlamentului.
 7. 1924 – Pentru a pregăti viitoarea expansiune în estul României, Uniunea Sovietică organizează o aşa-zisă republică autonomă moldovenească pe malul estic al Nistrului.
 8. 1939 – Prin Tratatul Ribentropp-Molotov, Germania lui Hitler și Uniunea Sovietică a lui Stalin au convenit împărțirea Europei de Est: statele baltice, Polonia de Est și o parte a României (Basarabia) au fost recunoscute de Hitler ca zone  de expansiune pentru URSS. Basarabia, alături de alte două regiuni din estul României, a fost anexată cu forța de Uniunea Sovietică în 28 Iunie 1940, în contextul celui de-al doilea război mondial. La 2 august 1940, în timp ce o parte din teritoriile româneşti sunt alipite Ucrainei Sovietice, pe  baza structurilor republicii autonome moldoveneşti este proclamată Republica Sovieitcă Socialistă Moldovenească, care include o parte din teritoriul acesteia şi cea mai mare parte a Basarabiei istorice.
 9. 1945 – Deși Basarabia a fost anexată de URSS prin forță pe baza tratatului Ribbentrop-Molotov şi în pofida participării României la războiul împotriva Germaniei naziste în perioada august 1944-mai 1945, în contextul alianței dintre SUA, Regatul Unit, Franța și Uniunea Sovietică, aceste mari puteri au decis ca Basarabia să rămână URSS, în dauna României, fapt consimţit prin Tratatul de pace de la Paris din 1947.
 10. 1989 – În contextul reformelor din URSS şi sub presiunea maselor populare, RSS Moldovenească revine la scrierea limbii române cu grafie latină, limba română este declarată oficială, iar teza stalinistă a unei limbi „moldoveneşti” separate, o mistificare evidentă, este denunţată ca atare. Era corolarul unor mişcări de rezistenţă şi emancipare care începuseră încă de la finele anilor 1940. În 1990, RSS Moldovenească îşi schimbă numele în Republica Moldova.
 11. 1991 – Ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice Republica Moldova devine independentă, însă cu obiectivul declarat o dată cu independenţa de ReUnire cu România. Aceasta este blocată de către Rusia prin susţinerea unor mişcări separatiste, culminând cu războiul de pe Nistru din 1992, în care trupele ruse, aflate şi în prezent fără acordul Republicii Moldova în oraşul Tiraspol, intervin în mod direct.
 12. 2009 – În timpul revoluţiei Twitter din aprilie 2009 tinerii revoltaţi împotriva regimului comunist al preşedintelui Vladimir Voronin cer din nou ReUnirea Republicii Moldova cu România.
 13. 2016, august 28 – Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, partenerul strategic al României, la Chişinău afirmă public că Moldova (care este constituită din teritorii care aparţin azi României, Republicii Moldova şi Ucrainei!) are propria sa istorie separată – exact ca în materialele de propagandă sovietică şi rusă – și nu agrează potenţiala ReUnire cu România.

Aşa cum se poate vedea mai sus, soarta românilor din Basarabia și apoi Republica Moldova a fost decisă arbitrar de Marile Puteri în 1812, 1878, 1939, 1945, 1991-1992 și  (deşi sperăm să nu fie cazul) 2016. Atunci când românii moldoveni înşişi şi-au putut decide soarta, ca în 1859 şi 1918, aceasta a fost în favoarea unificării cu ceilalţi români şi nu a statalităţii separate.

În condițiile în care din ce în ce mai mulți cetăţeni ai ambelor state doresc Unirea Republicii Moldova cu România, declarația ambasadorului James Pettit are efecte politice și strategice incomensurabile. Cele mai recente sondaje de opinie efectuate în România indică faptul că 2 din 3 români își doresc ReUnirea. De asemenea, în Republica Moldova există o apetență spre Unificare de aproximativ 28%, iar procentul se dublează atunci când oamenii înțeleg efectele benefice ale acestui act. Unirea României cu Republica Moldova înseamnă reunificarea a două părți ale aceluiași popor, cu respectarea dreptului internațional și bazat pe voința democratică a celor două societăți.

Noi, românii, am înțeles din declarația ambasadorului SUA la Chișinău, dacă aceasta reprezintă cu adevărat poziţia Departamentului de Stat şi Administraţiei Prezidenţiale a Statelor Unite, că:

 1. SUA nu agreează proiectul ReUnirii Republicii Moldova cu România într-un singur stat, ceea ce poate fi interpretat ca o interdicție.
 2. SUA nu respectă sentimentele naționale ale românilor, deși România este aliatul și partenerul strategic al SUA, ceea ce poate pune la îndoială sinceritatea SUA în parteneriatul strategic cu România.
 3. SUA susțin propaganda sovietică şi rusă pentru crearea unei identități artificiale a românilor din Republica Moldova, prin negarea românismului populației din Republica Moldova și clamarea artificială a unui ”popor moldovenesc” cu o altă istorie decât a românilor și cu o altă limbă, ”limba moldovenească”.
 4. SUA au decis împărțirea Republicii Moldova prin recunoașterea unui statut special al regiunii transnistrene.
 5. SUA desconsideră interesele naționale ale României şi Republicii Moldova în favoarea Rusiei.

Afirmațiile Domnului Ambasador James Pettit vor afecta imaginea SUA în România și în Republica Moldova, vor influența percepția publică despre sinceritatea parteneriatului strategic dintre SUA și România și vor declanșa o propagandă antiamericană în România. Românii nutresc o simpatie, o prietenie şi chiar o admiraţie sinceră faţă de Statele Unite şi poporul american.

Rugăm Excelența Voastră, în calitate de Secretar de Stat al SUA, să prezentați public sau să mandataţi pe Excelenţa Sa, Domnul Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite în România, să prezinte poziția SUA în:

 1. problema Unirii românilor din Republica Moldova și România într-un singur stat.
 2. problema identității de neam, de istorie, de cultură și de limbă a populației românești din România și din Republica Moldova.
 3. problema propagandei sovietice şi ruse despre ”poporul moldovenesc” și ”limba moldovenească”.
 4. problema anulării integrale a efectelor Tratatului Ribentropp-Molotov.
 5. problema regiunii transnistrene și a statutului său politic și administrativ.

Din propoziția Domnului Ambasador James Pettit ”aceasta desigur este politica noastră” înțelegem că aserțiunile Excelenței Sale sunt conforme cu politica SUA în regiune.

Vă aducem aminte că la începutul perioadei comuniste românii doreau să vină americanii ca să îi scape de sovietici și de comuniști. SUA au venit în România abia după 50 de ani, a devenit principalul aliat al României și a câștigat încrederea poporului român.

Sperăm că prețul acestui parteneriat strategic dintre SUA și România nu este părăsirea Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei și nici interdicția ReUnirii românilor într-un singur stat. Este un preț prea mare, pe care noi, ROMÂNII, nu vrem să îl plătim!

Noi, ROMÂNII, vă rugăm să exprimați public poziția SUA față de aceste probleme și să clarificați dacă SUA susține afirmațiile ambasadorului său la Chișinău, Excelența Sa, Domnului James Pettit.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 / Unionist Platform Action 2012; Marius Diaconescu, Universitatea din București / Marius Diaconescu, Bucharest University, Asociaţia România Vie / Romania Alive Society

***

For  English Version of this Opened Letter, click here

***

Citește și:

Cine este James Pettit, ambasadorul american la Chișinău care a îngropat Unirea Basarabiei cu România în 28 August 2016?

***

IMPORTANT: Dacă ești și de acord cu scrisoarea de mai sus, SEMNEAZ-O ȘI TU, cu nume și prenume sau în numele unei organizații pe care o reprezinți, mai jos, la secțiunea ”comentarii”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

124 thoughts on “Scrisoare deschisă, adresată secretarului de stat al SUA John Kerry, cu privire la declarațiile ambasadorului american în Republica Moldova

 1. Nicolae

  Sustin din toata inima ceea ce apartine tarii mele ROMANIa care inseamna TOT CE GRAIESTE ROMINESTE OE ACEST PAMINRMT UNIRE,UNIRE moldova e a noastra in vecii vecilor amin

  Reply
 2. Sorana

  Semnez si eu aceasta scrisoare, ma bucur ca domnul Pettit va afla multe despre Basarbia, va fi ca o iluminare pentru el :)

  Reply
 3. Solidaritate pentru România

  Nimeni nu are dreptul de a decide si desparti teritorii unui popor. Rusine SUA, rusine Rusia !

  Reply
 4. Walter von Grappendorf

  Cu mare drag semnez aceasta scrisoare chiar daca sunt cetatean german,m-am nascut in Maramuresul Istoric ,Romania ramine ACASA pentru mine.

  Reply
  • Laurentiu

   Imi pare rau ca sasii(si nu numai ei) au plecat, au reprezentat un factor de progres pentru Romania, am avut ce invata de la ei si au fost loiali tarii. O mare pierdere pentru cultura romaneasca. Sunt un mare admirator al Romaniei (cosmopolite) interbelice, cei care au trait acele vremuri ar trebui sa-si puna pe hartie povestea vietii lor de atunci ca noi de acum sa luam exemplul lor si sa ne imbogatim cunostiintele despre acea perioada idilica din istoria tarii si sa ne dea energia si convingerea sa readucem Romania unde ii este locul. Doamne ajuta !

   Reply
 5. Oica Neculai

  Protestez împotriva declarației ambasadorului american,James Pettit,referitoare la R.Moldova,și cer insistent expulzarea acestuia,considerând ca aduce atingeri grave intereselor R.Moldova!

  Reply
 6. Precup Anca

  Solicit retragerea ambasadorului ca recunoaștere a greșelii diplomatice conținută in declaratiile sale de la Chisinau.

  Reply
 7. Pop Teodor

  Laudabila initiativa,dar cred ca se impune o luare de pozitie la alte nivele:Presedintie,Minister de externe,etc.Apropo,mai avem(inca)presedinte?

  Reply
 8. Daniel Tapuleasa

  O scrisoare despre cum marile puteri ne-au folosit ca moneda de schimb de-a lungul timpului, adresata unei… mari puteri. SUA va ignora acest efort. Pentru noi, Romanii de pretutindeni, insa, declaratiile ambasadorului au un efect benefic, tonic. Pentru ca ne-au adus aminte cine suntem, de unde venim, ne-au determinat sa redeschidem cartile de istorie si sa ne reafirmam identitatea nationala, sa verbalizam niste lucruri care pana acum erau doar pe jumatate spuse. Si nu in ultimul rand, sa reconsideram poate conceptul de „aliat strategic”. Imi rasuna acum in minte niste cuvinte: „Ostasi, va ordon, treceti Prutul!”

  Reply
 9. Andrei

  Cu bazele rusești în Transnistria o alta declarație ducea la aceeași situație ca și în estul Ucraineni. Cand ambele parti, care au mai fost despărțite, au dorìt cu adevărat, atât la nivel de popor cât și de clasa politica aleasa de popor, ne-am unit cu tot cu ruși, nemți, tratate de pace.

  Reply
  • Laurentiu

   Traiasca prietenia dintre poporul rus si american ! Ma intreb daca nu era mai bine pentru Romania sa duca o politica echidistanta fata de ambele superputeri. Tarile din prima linie(de sacrificiu) folosite de Occident ca moneda de schimb (Polonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Cehia, Romania, Ucraina) in relatia cu Rusia ar trebui sa colaboreze mai strans, intr-o organizatie, pentru a lua atitudine fata de politicile duplicitare fata de suveranitatea lor.

   Reply
 10. Chirculescu Ilie

  Ceia ce a decalarat ambasadorul SUA este o greseala diplomatica extrem de grava pentru care ar trebui rechemat in SUA si inlocuit de urgenta. Scuzele ar trebui sa fie atat personale cat si oficiale .

  Reply
 11. Dumitru Vladimir

  Dumitru Vladimir.
  Precizez că solicit și retragerea de la post a acestui ambasador deși ar fi trebuit expulzat până acum!

  Reply
 12. Octavian Capatina

  1. Acest „premiu” american pentru FASCIȘTI și IMPERIALIȘTI ruși și sovietici care au asasinat sute de mii de români din stânga Prutului și au deportat alte sute de mii în Siberia și pentru agresivitatea Rusiei putiniste este REVOLTĂTOR.
  2.După războiul criminal susținut de Rusia în Transnistria în 1992 cu armata a 14-a dar și cu bande de cazaci, ucraineeni, de rău făcători și condamnați de drept comun din Rusia, după ce zeci de mii de moldoveni au fost obligați să se refugieze din teritoriile statului criminal și nerecunoscut Transnistria – avem la recensământul acestor autorități criminale din 2004 majoritate românească în mediul rural; adică acolo unde sunt localnicii din Transnistria și nu la orșe unde sunt veneticii din Kamceatka, teritoriile chineze, kazahkstan, Cecenia.

  Reply
 13. Rotaru Cornelia

  Sunt de acord cu scrisoarea deschisa adresata Secretarului de stat al SUA. Sa nu uitam ca in perioada sovietica mii de basarabeni au fost deportati si au murit in Siberia. Chiar in perioadele stapanirii rusesti si sovietice limba romana a continuat sa fie vorbita si spiritul romanesc a fost cultivat si transmis din generatie in generatie..

  Reply
 14. Lavinius Ranca

  UN INCULT CARE ARE FUNCTIE ASA TREBUIE CARACTERIZAT ACEST PARAZIT AMERICAN,SA FIE EXPULZAT DIN TARILE NOASTRE

  Reply
 15. Stanila Ion

  Semnez. De ce nu s-ar reuni cele doua state ROMANESTI asa cum a fost posibila reunire celor doua germanii. Majoritatea o dorim.

  Reply
 16. bejan alexandru

  Semnaz și aștept poziția oficială a prședintelui României și PRIMULUI-MINISTRU, dacă sunt loiali statului Român.

  Dacă simnt și români cu dragoste de țară.

  Reply
 17. Mihai

  Semnez.
  Si aminti-le acestor „personaje” de comedie lamentabila, ca istoria romanilor are începuturile
  acum peste 2016 ani.
  Adică atunci când nu existau nici măcar stra-stra-sra-stra-stra-stra-strămoșii lor.

  Reply
 18. Radu Drobot

  De acord cu scrisoarea, deosebit de clar si bine formulata. De asemenea, pentru aceste declaratii daca nu reprezinta pozitia SUA domnul ambassador ar trebui rechemat de urgenta din post. A nega originea si istoria comuna comuna a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului este o adevarata ofensa la adresa noastra.

  Reply
 19. Monica S.

  Senatul României urmează să dezbată un proiect de declarație prin care respinge ca neavenite afirmațiile ambasadorului Pettit și cere lămuriri autorităților SUA, informează News.ro.

  Iată textul declarației:

  Declarațiile ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova au fost primite cu surprindere, îngrijorare și o mare doză de insatisfacție de opinia publică din România.

  Surprinderea este cauzată de faptul că afirmații precum: ”Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova….Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie și propriile provocări”, vin din partea ambasadorului unei țări cu care România a dezvoltat un parteneriat strategic multilateral și față de care ne-am manifestat fără excepție în mod loial și în spiritul respectului reciproc. Tematica abordată de domnul ambasador este una extrem de sensibilă pentru orice român, dar mai cu seamă extrem de dureroasă. Ea readuce în memorie tragediile și umilințele pe care le-au îndurat milioane de români din Basarabia, teritoriu românesc, în neagra perioadă a stalinismului și hitlerismului unite prin Pactul Ribbentrop-Molotov, când forța dreptului a fost înlocuită dreptul forței.

  Surprinderea opiniei publice românești este cu atât mai mare cu cât în decembrie 1989, Congresul Deputaților Poporului al URSS a acceptat și Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov, iar în 1992, președintele Boris Elțîn a dispus declasificarea pactului, un fel de condamnare implicită a acestui act politic.

  În declarația sa, ambasadorul Pettit a specificat că spusele sale nu sunt opinii personale, ci reprezintă ”desigur politica noastră”, adică, ale Departamentului de Stat, argument care ne-a provocat o profundă îngrijorare pentru viitor. Sigur că, din punctul de vedere al dreptului internațional, România a fost primul stat care a recunoscut și recunoaște în continuare fără rezerve statalitatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova. Această stare de fapt nu va putea să împiedice vreodată libera manifestare a aspirațiilor majorității cetățenilor României și Republicii Moldova spre unire. Or, declarația ambasadorului american lasă să se înțeleagă foarte limpede că SUA nu este favorabilă și descurajează acum și în viitor revenirea Basarabiei la țara-mamă.

  SUA și-au câștigat în timp reputația de partener corect și loial în relațiile internaționale cu aliații săi, dar declarațiile ambasadorului Pettit ar putea induce suspiciuni nedorite în relațiile bilaterale, ceea ce ar amplifica îngrijorarea noastră.

  După cel de-al doilea război mondial, părinții și bunicii noștri au trăit zeci de ani cu speranța că „vin americanii” și, odată cu venirea lor, România va ieși din sfera de influență a Uniunii Sovietice și se va reorienta spre valorile democrației și statului de drept. Sentimentele de simpatie pro-americane au fost transmise și generațiilor mai tinere și sunt împărtășite de foarte mulți români, realitate vizibilă azi la tot pasul. Nimeni însă nu credea că ”americanii”, care au venit după atâția ani de așteptare, vor spune că Stalin a avut dreptate atunci când s-a înțeles cu Hitler să amputeze România. Cu atât mai mare este insatisfacția noastră.

  Senatul României, componentă a Parlamentului României, organul reprezentativ suprem al poporului român, a adoptat această Declarație spre a fi transmisă Președintelui SUA, Senatului SUA și Departamentului de Stat.
  Senatul României așteaptă un răspuns lămuritor din partea autorităților americane în legătură cu declarațiile ambasadorului James Pettit.

  Senatul României respinge fără echivoc ca neavenite declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, indiferent dacă acestea reprezintă o opinie personală sau poziția oficială a Guvernului sau Senatului SUA.

  http://www.news.ro/politic-intern/proiect-de-declaratie-a-senatului-respinge-ca-neavenite-afirmatiile-ambasadorului-pettit-si-cere-lamuriri-autoritatilor-sua-1922412631192016081215557561

  http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/In-sfarsit-Senatul-Romaniei-considera-NEAVENITE-afirmatiile-ambasadorului-SUA-de-la-Chisinau-si-va-cere-explicatii-autoritatilor-americane-136140

  Reply
 20. Florin Popescu

  Noi romanii credem in spiritul de dreptate al poporului american.
  Nota discordanta la care se refera scrisoarea ne contrariaza.
  Semnez cu speranta unor clarificari!

  Reply
 21. POPOV Mircea Dorin

  Sustin!

  Din pacate, pentru a nu stiu cata oara, suntem tratati ca o carpa cu care isi lustruiesc bocancii americanii si rusii.
  Iar vina nu este a lor ci a noastra, pentru ca avem o sleahta de politicieni, nu o clasa politica.

  Reply
 22. Adelina SUCIU

  De acord! Semnez si sper in fair play-ul american!
  ” Hai sa dam mana cu mana cei cu inima romana
  Sa-nvartim HORA FRATIEI pe pamantul Romaniei!”

  Reply
 23. George Terteleac

  SUSTIN SI SEMNEZ ! ,, Excelenta sa ,, ar trebui declarata persona non grata pentru afirmatiile ofensatoare aduse natiunii noastre, iar Ministerul de Externe, Parlamentul si Presedintia ar trebui sa ceara intr-o maniera ferma explicatii privind aceste declaratii ale ambasadorului SUA la Chisinau precum si pozitia oficiala a Președintelui SUA, Senatului SUA si Departamentului de Stat in aceasta problema. Sper ca nefericita declaratie a ,, Excelentei sale ,, sa fie doar expresia necunoasterii sale a istoriei noastre si ca prezentarea succinta dar relevanta cu date si evenimente din scrisoare sa-l ajute sa inteleaga gravitatea afirmatiilor sale si sa-l determine sa-si ceara public scuze pentru cele afirmate. Doamne ajuta !

  Reply
 24. Daniela Nicolescu

  Daca la varful politicii americane diplomatia se tine departe de acest subiect, eu cred ca acesti „pigmei” exprima exact ceea ce „greii” evita cu mult talent.
  De altfel, e normal ca problema granitelor sa nu se puna. Ar dezvolta conflicte greu controlabile.
  Respect si admir unionistii moldoveni, e important ca faclia idealului unirii sa fie intretinuta, dar nu cred ca o astfel de unire e oportuna si nici benefica (nici pentru Romania, nici pentru rep.Moldova)

  Reply
 25. Harpa Livia Maria

  Romanii sa faca ce simt, nu ce ne spun unii si altii sa facem. Toti se prefac ca ne vor binele, dar de fapt isi urmaresc interesele.

  Reply
 26. Elena E.

  Semnez si solicit anularea integrala a efectelor Tratatului Ribentropp-Molotov

  Il rog insistent pe ambasadorul James Pettit sa afle cite milioane de moldoveni au fost exterminati si deportati DIN VINA CA SUNT ROMANI!

  Prin urmare JAMES D. PETTIT trebuie sa invete si adevarata istorie pentru a face cunoscut GENOCIDUL ROMANILOR din BUCOVINA si BASARABIA.

  Reply
 27. Priciu Mihail

  Aveti mare grija!!
  Toti marii lumii fac numai ce lor le aduce beneficii. Noi putem doar sa ne aparam ca intotdeauna.
  La lupta! Sa ne aparam!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *