Romania Curată

Și-au dublat salariile! Gabriel Oprea încheie interimatul în fruntea guvernului cu o ordonanță scandaloasă. Reacția lui Iohannis

Finalul interimatului lui Gabriel Oprea aduce o ordonanță de urgență cadou pentru cei care se află la conducerea țării și a unor instituții unde salariile erau oricum pe măsură. Gabriel Oprea se numără printre cei care vor beneficia de creșterea (în fapt, mai mult decât dublarea) salariului.

Indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii vor fi majorate începând cu luna august, în baza unei ordonanţe de Guvern, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, a anunţat premierul interimar Gabriel Oprea, precizând că îşi asumă răspunderea pentru această creştere, anunță Mediafax.

Indemnizaţiile preşedintelui, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare vor fi majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), remuneraţie acordată şi şefului ICCJ, iar salarizarea vicepremierului va fi fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net), au declarat surse oficiale.

Miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, vor primi o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

În prezent, preşedintele ţării este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, preşedinţii celor două Camere parlamentare şi prim-ministrul – cu 6.184 lei net, vicepremierul – cu circa 5.800 lei net, iar ministrul – cu 5.350 lei net.

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat anterior că indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii vor fi majorate începând cu luna august, în baza unei ordonanţe aprobate de Guvern, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului. Creşterea va fi aplicată şi miniştrilor.

48 de demnitari vor beneficia de cadoul de la Oprea

Decizia a fost luată după ce ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, recent, că noua Lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, care ar putea fi aplicată de la sfârşitul acestui an, va avea un salariu minim brut de 1.200 lei şi un salariu maxim brut de 18 ori mai mare, de peste 21.000 lei, de cel mai mare nivel de remuneraţie urmând să beneficieze preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii celor două Camere parlamentare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Oprea a precizat că majorarea va fi aplicată pentru 48 de funcţii de demnitari, dar nu a indicat nivelul la care vor creşte indemnizaţiile şi nici care sunt cele 48 de funcţii.

„Salarizarea din sectorul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară eruopeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariul unor funcţionari de rang secund din alte instituţii. Am avut şi foarte mulţi miniştri cu remuneraţii mai mici decât subordonaţii lor. Această anomalie trebuie să ia sfârşit”, a spus Oprea.

El a mai arătat că salarizarea din justiţie este peste media altor instituţii publice, iar modul bun în care funcţionează justiţia se datorează inclusiv remuneraţiei procurorilor şi judecătorilor, iar majorarea care va fi aplicată în administraţie este posibilă datorită creşterii economice rezultate din măsurile Guvernului.

Oprea a apreciat că majorarea indemnizaţiilor va „tăia apetitul” pentru corupţie.

Pregătește o electorată pentru toți bugetarii

Oprea a afirmat totodată că, până la finele anului, vor fi majorări de salarii în întregul sector public prin Legea salarizării unitare, aflate în curs de redactare.

Tot miercuri, întrebat ce părere are despre intenţia Guvernului de a mări salariile miniştrilor prin ordonanţă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că i se pare o intenţie înţeleaptă, având în vedere că salariul unui demnitar reflectă poziţia acestuia în stat.

***

Reacția lui Klaus Iohannis

”Există o intenţie a guvernului de a creste salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziţia în stat. Ştiu că miniştrii, de foarte multe ori, sunt în situaţia ca în propriul minister, un număr mare de funcţionari să aibă o remuneraţie considerabil mai mare decât ministrul, lucru care sigur nu poate fi o soluţie. Cred, de asemenea, că din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această chestiune”

***

SPUNE ȘI TU: Consideri legitimă dublarea salariilor premierului, miniștrilor, președinților celor două camere ale Parlamentului, președintelui ICCJ și a președintelui României?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Și-au dublat salariile! Gabriel Oprea încheie interimatul în fruntea guvernului cu o ordonanță scandaloasă. Reacția lui Iohannis

 1. Tempor

  In repertoriul justificativ care-l vor depune in fata DNA vor include de acum: „pai stiti, la salariile de atunci raportate la valoarea noastra a trebuit sa facem ceva sa avem banii la valoarea noastra de milioane. Poporul nu ne apreciaza corect, la adevarata valoare!”
  Politicienii au mai facut ceva pentru ei.
  Cat ne va costa pe noi la anul actuala propaganda prin care noi suntem compatimiti dar totusi, ei sufera mai mult si ei trebuie sa fie priviligeati!? Cu cat au majorat ei, intr-o singura transa, salariul minim pe economie!
  Si-au dat pensii nesimtite si acum spun ca decalajele intre pensii (intre pensia cea mai mica cea mai mare din RO) este foarte mare si vor face rectificari! Iar procese si alte sute de milioane, tot pentru cei care cu siguranta vor castiga procesele.

  Reply
 2. Marchi

  Oare „demnitarilor de rang înalt” cercetați penal li se vor dubla salariile? Sau vor fi „amnistiați” pe motiv că au băgat mâna-n sac, „sărăcuții”de ei, pentru că nu aveau cu ce-și hrăni familia?
  Dar doctorii? Dar profesorii? Dar milioanele de cetățeni cinstiți, umiliți zi de zi de haita de penali din Parlamentul Rușinii?
  Dar pensionarii care abia-și duc zilele, și cărora li se aruncă câteva „firimituri”, din când în când, în bătaie de joc? De necrezut, câtă nesimțire!
  Cât despre președintele Iohannis, nici nu mai trebuie să amintim, e binecunoscut „apetitul” domniei-sale pentru înavuțire… (Ăsta da, lucru bine făcut, domnule Președinte!)

  Reply
 3. OvidiuB

  Masura este foarte OK, cata vreme va fi urmata de cresterea salariilor tuturor bugetarilor (cuplata, probabil, cu renuntarea la o parte din ei…ca altfel nu vor fi bani). In administratia romaneasca sunt niste salarii jenante, care explica SI ele, intr-o oarecare masura, gradul de coruptie. Iar unul din principalele motive pentru care nu s-au marit salariile celor din administratie (nu doar ministri, ci si primari, consilieri, functionarime) este tocmai reactia extrem de populista a presei romanesti. Toti oamenii care se afla in pozitii de raspundere (si aici, ne place sau nu, demnitarii ocupa primul loc) ar trebui sa primeasca salarii semnificativ mai mari. Nu te poti astepta in mod rezonabil la cinste de la un primar cu 2.500 RON salariu care atribuie lucrari de milioane de RON (la care, vorba ceea, un comision de 10% ii acopera salariul pe vreo 5 ani).

  Presa ar trebui sa renunte la atitudinile populiste (care genereaza, evident, atitudini incorecte si in randul oamenilor) si, in situatia de fata, ar trebui doar sa puna presiune pe Guvern sa asigure resursele si pentru ceilalti oameni din administratie.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ OvidiuB: păi să nu candideze dacă nu-i place salariul, că nu-i obligatoriu; pot fi de acord că salariile funcționarilor sunt mici, la fel și ale profesorilor și ale medicilor etc. – dar tocmai asta e ideea: că întâi crești la bază, și apoi vârful, că fără bază, vai și amar…

   Reply
   • Ana

    Nu-i obligatoriu să candidezi pentru o funcţie în stat, în timp ce e cam obligatoriu să te faci profesor sau medic.

    Reply
   • Bogdan

    Pe baza argumentului asta ‘sa nu candideze daca nu-i place salariul’ puteam sa-i dam ministrului si salariul minim ca tot o sa se gaseasca cineva sa ocupe postul. Si nu inteleg de ce consideri ca ar fi o masura mai buna cresterea salariilor la restul bugetarilor. Eu vad trei argumente pentru a creste salariile demnitarilor: iau deciziile care afecteaza cel mai mult viitorul pe termen lung al tarii, prin natura meseriei lor si prin faptul ca deciziile si comportamentul lor este urmarit de o tara intreaga sunt cei mai in masura sa fie niste modele pentru societate, si efortul financiar pentru a creste salariile la 40 de oameni este nesemnificativ incomparatie cu a creste salariile la cateva milioane.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Bogdan: tocmai că este semnificativ, nu ca valoare în sine, ci ca și gest; nu e vorba de a crește artificial salariile bugetarilor, ci a le crește pentru că economia își permite să susțină creșterea; cum economia nu-și permite să le susțină, înseamnă că nici cei care iau deciziile majore în domeniu nu merită o creștere, că nu au luat cele mai bune măsuri;
     asta e semnificația imorală și nesimțită a acestor creșteri salariale: că au fost recompensați fără să dovedească cu nimic că merită recompensa (faptul în sine că ocupă o funcție nu e un merit; meritul vine în funcție de ceea ce faci în funcția respectivă

     Reply
  • Liviu

   „Toti oamenii care se afla in pozitii de raspundere (si aici, ne place sau nu, demnitarii ocupa primul loc)”

   Mai, draga, cu ce raspund ei?
   Ca eu am salariu de mizerie din cauza „raspunderii” lor, ca nu fac nimic pentru ca economia sa functioneze real. Atunci pentru ce aceasta grija de a-si mari leafa?
   Cind or performa, atunci.
   Pina atunci, da, intilnire cu omologii lor din vest cu pantaloni de doc. „Atita fac eu pentru Romania, atita ma plateste si ea”.

   Ei sint acolo trimisi de fraierii de noi ca sa MUNCEASCA pentru noi. Daca MUNCEAU, aveam si noi economie OK, ca atare si salarii decente.

   Reply
 4. v.ax

  Cresterea salariilor bugetarilor trebuie sa aiba un corespondent in cresterea salariilor in sectorul privat – si la nivel individual, si global; adica daca volumul veniturilor din salarii la nivel national scade din cauza emigrarii fortei de munca, volumul celor din administratie trebuie sa scada corespunzator pentru ca respectiva administratie nu a fost eficienta; la fel, daca salariul mediu la privati scade, cel din administratie ar trebui redus proportional. Asta dupa ce se stabileste raportul just (in functie de productivitatea muncii) intre volumul veniturilor personalului bugetar (nu ma refer la sanatate sau educatie) si cel din sectorul privat (nu ar fi chiar asa de greu, aplicandu-se principiul vaselor comunicante – salariile trebuie reglate in asa fel incat munca la privat sa fie la fel de atractiva ca si cea de la stat, ceea ce azi, evident, nu se intampla). Altfel ajungem la spusele lui tata Marx, cele cu statul ca masina de exploatare a unei parti a societatii de catre alta.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ v.ax: nu e obligatoriu – creșterea cheltuielilor în sănătate, cercetare, educație (adică bugetari) reprezintă o cheltuială pe termen scurt, dar pe termen lung e o investiție; de asemenea, e o interpretare greșită că sectorul de stat să nu aibă și o parte productivă (un management bun pt. un privat poate fi un management bun și pt. stat, și la fel cum există manageri care fură statul s-a dovedit că există manageri care-și fură și patronii) ; în fine, ar fi ideal să te poți descurca și fără sistemul birocratic, dar e evident că e o utopie;
   din păcate, am lucrat și la stat și la privat – problemele sunt aceleași: în momentul în care a început criza, compania pt. care lucram avea două opțiuni: 1) să taie procente din salarii (procente mai mari de la cei cu salarii mai mari, procente mai mici de la cei cu salarii mai mici), 2) să disponibilizeze oameni și să păstreze salariul celorlalți la același nivel sîn ideea că vor fi mai productivi fiindcă nu li s-a tăiat salariul – evident s-a ales soluția cea mai tâmpită: au fost dați oameni afară, dintre cei cu salarii mai mici, în timp ce șefii și-au păstrat salariile întregi – întâmplarea face că cei cu salariile mai mari făceau parte din personalul birocratic (neproductiv)! ; cum era previzibil, în jumătate de an s-au închis cele mai multe dintre operațiunile companiei – managerii (cei care și-au păstrat salariile) n-au văzut o problemă în asta, ba s-au și lăudat patronului că i-au tăiat din costuri (!) – ce mai conta că o afacere care valora câteva zeci de milioane de euro mai avea o valoare doar simbolică și sute de oameni rămăseseră fără job… între timp patronul a ajuns în arest preventiv pentru evaziune fiscală și nu mi-e clar dacă el a profitat mai mult de pe urma evaziunii sau managerii care au pus umărul la asta; am deviat un pic pentru a explica că problema nu ține de diviziunea stat/privat, ci de cine ajunge să decidă la stat, respectiv la privat – când ajung persoane care iresponsabile, care nu înțeleg că partea productivă e mai importantă decât partea birocratică

   Reply
 5. TITEL

  Decizia Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice din subordinea Ministerului Educației REFERITOARE LA teza de doctorat a lui OPREA este la fel de INCORECTA ca si cea emisa de ANI in privinta ilegalitatiti dobandirii averii sale. Orice om de bun simt analizand declaratia de avere a lui OPREA G poate sa realizeze ca e vorba de FURT de MILIOANE DE EURO comis de un inalt functionar public sau demnitar infractor. LASITATEA sau OPACITATEA celor din comisiile in cauza care au emis deciziile INCORECTE, INJUSTE se datoreaza lipsei lor de moralitate si faptului ca sunt santajabili ori amenintati de catre OPREA santajistul. Ce nu realizeaza OPREA este faptul ca toate abuzurile si ilegalitatile comise in funciile publice detinute si acum cand face pe ZMEUL ii sunt cotabilizate de institutiile abilitate si opinia publica, ele vor fi decontate cu siguranta, ceea ce se petrece de 26 de ani in Ro nu-i NORMALITATE sociala.

  Reply
 6. Contra

  Domnule Goțiu,
  Sunteți indignat de mărirea salariilor a 48 de persoane cu funcții de răspundere în Stat. Subliniez: RĂSPUNDERE!
  Constat că nu vă deranjează că prin această mărire s-au ”egalizat” nivelele de răspundere ale Președintelui (ales direct) cu cele ale Primului Ministru și președinților celor două camere (aleși politic), dar asta este altă poveste!
  O curiozitate (doar pentru a compara nivelul câștigurilor cu nivelul de responsabilitate): dumneavoastră cât câștigați și cine vă plătește?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Contra: 1) tocmai că despre RĂSPUNDERE e vorba! Răspundere față de țara asta, față de cetățenii ei, față de educație, cultură, cercetare, sănătate, bunăstare etc. – să înțeleg că toate acestea le regăsiți în decizia din această ordonanță de urgență? vi se pare că toți acești oameni RĂSPUND pentru faptul că într-un județ din România nu există o secție medicală de urgență pentru copii, și asta pentru că plafonul maxim permis de lege pentru salariul unui medic pediatru face ca nimeni să nu-și dorească un astfel de loc de muncă?
   2) am venituri mai mici decât oricare dintre fostele (nu actualele) salarii ale celor 48 (fără a mai adăuga aici toate privilegiile și beneficiile suplimentare ale funcției), deși am mai multe studii (fără copy paste) decât majoritatea celor în discuție, peste 20 de ani de activitate în domeniu și ceva premii naționale și internaționale pe care nu știu dacă domnii și doamnele în discuție le au fiecare în domeniul lor; în fine, sursa veniturilor mele este publică pe acest site

   Reply
 7. crina

  daca vrem sa asanam fauna actuala din administratie si politica, trebuie sa oferim si salarii decente, corespunzator functiei. In veci nu va veni cineva competent sa lucreze ca, de ex, consilier prezidential sau in celelalte functii, daca e platit cu 2.000 lei. Sau va veni sa fure, sa faca trafic de influenta, etc
  In concluzie, mi se pare corect si civilizat. Dar si sa avem pretentii de profesionalism si responsabilitate.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ crina: și cu medicii, profesorii și mulți alții ce facem? de la ei nu avem pretenții de profesionalism și responsabilitate?

   Reply
 8. Hermandecrocu

  S-a intarziat voit aplicarea Legii salarizarii unitare,aceasta trebuind sa stabileasca nivelele de ierarhizare pentru toti angajatii statului roman,pe criteriul competentei profesionale a studiilor absolvite si pozitia ocupata in legatura cu acestea,desigur nu este privita cu satisfactie cresterea salarului oamenilor politici in functiile de varf inainte de a se aplica”Legea Salarizarii Unitare”,in rest este o lipsa de respect pentru noi si o abureala cu starpirea coruptiei pe aceasta cale.

  Reply
 9. gabriel

  Acesta este și motivul care poporul nu mai reacționează , toți o apă și un pămînt , N ai ce alege , din cauza aceasta tineretul din Transilvania nu îl mai interesează sub a cărui tutelă vor intră , a ți nenorocit o țară , uităte domnule Iliescu ce ai creat , acestea sînt progeniturile matale , ei te vor condamna .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *