Călin Dejeu

Roșia Montana à la Gorj

Lunea trecută, în comuna Peștișani din Gorj a avut loc o scenă plină de grotesc, care mi-a amintit de manifestări ale corupției de mediu atât de urâte încât le credeam totuși apuse. A avut loc o ședință de dezbatere publică ilegală, organizată de APM Gorj, pentru o nouă carieră, care să mutileze încă o vale din situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest, valea copilăriei lui Brâncuși.

Ilegalitatea sare în ochi la prima vedere, pentru că ședința trebuia anunțată cu 30 de zile înainte, conform legii 292/2018. Iar anunțul pentru ședința din 5 octombrie a fost postat de APM Gorj în 1 octombrie, apoi modificat în 2 octombrie.

Firma favorizată de APM Gorj este Explocarb SRL, despre ale cărei afaceri dubioase s-a mai scris și în presa locală.

Dar să ajungem la similitudinile cu cazul Roșia Montană. În Gorj se pune la cale raderea de pe fața pământului a unui versant de munte la doar 200 de metri de casele localnicilor din satul Gureni. Și la Roșia Montană, cel puțin în varianta propagandistică, rădeau de pe fața pamântului muntele de lângă case, nu și de sub case. 

Dar cea mai mare similitudine este alta. În 2006 s-au organizat, în mai multe localități, dezbateri publice privind exploatarea miniera de suprafață de la Roșia Montană. Îmi amintesc “dezbaterea” de la Turda, la care am participat. Compania adusese cu autocare derbedei, ca să-i susțină proiectul destructiv, ca să saboteze orice discuție rațională. Erau lupi în blană de oaie, aveau tricouri verzi cu “Hai să salvăm Roșia Montană”. A fost un spectacol grotesc.

La Peștișani, fiind anunțată din scurt dezbaterea, m-aș fi așteptat să nu vină aproape nimeni, ca la Vârfu Câmpului, în august. 

Cu atât mai mult cu cât suntem în plină pandemie (și astfel de dezbateri ar trebui amânate, să distrugem natura nu reprezintă nicio urgență, urgența este invers). 

Dar puținii localnici din Gureni, satul al cărui cadru natural va fi mutilat, care au aflat cumva și au reușit să ajungă luni la liceul din Peștișani, au avut o surpriză foarte urâtă. Li s-a spus că nu pot intra, că sala-i plină! Ce se întâmplase? Individul care vrea să mutileze relieful în arie naturală protejată iși adusese o gloată de susținători, după modelul ”brevetat” de RMGC, cu 14 ani în urmă. Cum i-a convins să vină nu este greu să ne închipuim. Mi s-a spus că o parte sunt angajații săi de la stația de concasare pe care a făcut-o deja în aceeași arie naturală protejată, distrugând un habitat protejat prioritar, arinișul din lunca Bistriței Gorjene, și stârnind revolta localnicilor.

Indiferent cum și-a motivat “investitorul” susținătorii, cel mai trist este că oameni din zonă au un asemenea deficit de conștiință. Este evident că nu sunt localnicii din Gureni, direct afectați, a căror viață acolo va fi transformată în calvar. Dar chiar și așa, evident că nu au fost aduși din alt județ. Să nu-ți pese că meleagurile tale natale vor fi mutilate ireversibil, să te gândești că nu satul tău este cel nenorocit, așa că nu-ți pasă… Nu pot decât să-mi închipui ce gândesc astfel de oameni (fără să-mi permit să trag concluzia facilă că de fapt nu gândesc). 

Dar grotescul situației nu se oprește aici. Până la urmă o parte dintre localnicii afectați au fost lăsați să intre (alții, chiar dacă au venit pe jos 6 kilometri, nu au fost lăsați să intre deloc). Vom vedea în procesul verbal dacă măcar s-a consemnat că ei, cei cu adevărat afectați, se opun total proiectului de carieră. Ședința a fost pigmentată de prezența primarului, un individ a cărui mitocănie este notorie.

A venit să-și etaleze limbajul de lemn clasic al mafiilor de mediu, acela cu ”vrem dezvoltare”. Tot el a scos din repertoriu un șantaj tragi-comic, susținând că dacă nu se face cariera nu poate să asfalteze străzile din comună. Oare primarul din Ciugud ce carieră a făcut, ce munte a distrus, că nu știu să fie vreun munte pe-acolo.

La sfârșitul dezbaterii localnicii din Gureni au vrut să înmâneze un punct de vedere organizatorilor de la APM Gorj, cum se face la orice dezbatere pe mediu. Dar funcționarii au refuzat să le preia hârtiile, și i-au trimis la sediul APM, știind desigur că este ultima zi în care se mai iau în considerare documente depuse, că se apropie sfârșitul programului și că APM Gorj este la 22 de kilometri de Peștișani. Cineva a reușit totuși să ajungă la APM înainte de sfârșitul programului, ca să i se spună că este pandemie, nu au relații cu publicul și nu preiau nimic! I s-a spus să meargă la poștă. Și a mers.

Să vedem acum, după toată acestă bătaie de joc la adresa localnicilor agresați (să-i distrugi cuiva cadrul natural proximal, în care trăiește, este o formă de agresiune), dacă tupeul APM Gorj merge și mai departe. Însă, din tot acest context, este greu de crezut că va respecta legea și va respinge solicitarea de acord de mediu. Dacă această carieră nu este oprită în instanță, Valea Bistriței Gorjene va ajunge ca Valea Porcul, deja distrusă, în aceeași arie naturală ”protejată”, ceva mai la est.

Dacă încă nu ați ajuns complet balzați, și vă mai pasă, puteți semna o petiție pentru oprirea mutilării.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Roșia Montana à la Gorj

  1. G

    Să-l felicitați pe Iohannis pentru că va primi premiul Otto cel Mare.
    Și nu uitați: Vodă nu știe! Are ba o nevastă rea, ba dregători vânduți. El nu știe. Oricâte petiții îi trimitem. Și nici nu citește presa. E ocupat cu bunul mers al țării.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *