Romania Curată

Revoluția, ziua a doua. Zeci de mii de români strigă în stradă că, de data aceasta, o demisie sau două nu sunt de ajuns FOTO

Marți au fost 35.000 de oameni în centrul Bucureștiului, miercuri cifra a urcat din nou vertiginos. Erau 10.000 la ora 18, 20.000 la ora 20, iar la ora 21 numărul lor trecuse din nou de 30.000. După încă o oră, nimeni nu a plecat acasă; dimpotrivă. În capitală, estimările au urcat la 35.000 de suflete, iar cu totul, în țară, erau pe străzi circa 70.000 de protestatari care le transmiteau un mesaj clar, foarte ușor de înțeles, reprezentanților clasei politice: ”Până aici!”. Aproximativ 200 de români au protestat în această seară şi în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel.

FOTO: Instagram/Mihai Dobrovolschi

FOTO: Instagram/Mihai Dobrovolschi

În capitală, unii au ocupat Piața Universității, alții au ales să mărșăluiască și să scandeze în fața Palatului Parlamentului. O parte au ajuns la Palatul Parlamentului după ora 20, zeci dintre ei urcând pe gardurile instituţiei, de unde s-au revoltat: „Ruşine să vă fie!”. Protestatarii de la Parlament strigă „Afară, afară, cu mafia din ţară”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”, „Plecaţi cu toţii”, „Dizolvare, dizolvare”, „Singura soluţie, înc-o revoluţie” şi „Păcat, păcat, de sângele vărsat”.

Alte mii de oameni au rămas să protesteze în Piaţa Universităţii, care s-a umplut de asemenea, chiar şi după plecarea convoiului la Parlament.

Pe pancarte au scrise mesaje precum: „Eu cred în România”, „The day we give in is the day we die” (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), „Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc”, „Nu mă cumperi cu două demisii”, „România curată, corupţia ucide”, „Jos labele de pe justiţie”, „Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie”.

La acestea se adaugă mesaje împotriva tuturor politicienilor: „Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit ieri în stradă. Plecaţi toţi”, „Dacă vă schimbaţi între voi, generaţia noastră vă duce la gunoi”, „Iohannis, atenţie. Ai o singură şansă. Fără securişti, fără mafioţi”, „DNA, nu răspunzi decât în faţa românilor, iar românii spun: Rade-i pe toţi”, „Nou partid, nou început”, „Jos mafia politică”, „Pentru crime şi hoţie, noi vă vrem la puşcărie”, dar şi a Patriarhului Daniel – „Piedone şi Viorel, luaţi-l şi pe Daniel”.

Totodată, oamenii au scandat „Peste tot corupţie, nicăieri justiţie”, „Toate partidele fură prin rotaţie”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Daniel, Daniel, o să te deranjăm niţel”, „Vrem 300, nu 600”, „Colectiv”, „România, trezeşte-te”, „Corupţia ucide”, „Jos sistemul mafiot” şi „Anticipate”.

proteste bucuresti 5

FOTO: Irina Păcurariu

FOTO: Irina Păcurariu

FOTO: Vlad Ursulean

FOTO: Vlad Ursulean

FOTO: Vlad Ursulean

FOTO: Vlad Ursulean

FOTO: Vlad Ursulean

FOTO: Vlad Ursulean

FOTO: Catiușa Ivanov

FOTO: Catiușa Ivanov

”La Casa Poporului. Se spune în portavoce „Mergem la Cotroceni”. Se huiduie. Se strigă „Nu plecăm”. Oamenii nu se mai iau dupa portavoce”, scrie Vlad Andriescu pe Facebook.

FOTO: Vlad Andriescu

FOTO: Vlad Andriescu

FOTO: Radu Ciorniciuc

FOTO: Radu Ciorniciuc

”După protestele de aseară, începe şobolăneala politică. Anticipatele fac jocul obosiţilor din PNL. A doua soluţie, un premier „tehnocrat” apropiat de Oprea şi „interesul naţional” ar fi o sfidare pentru stradă şi o catastrofă pentru democraţia românească. Niciun scenariu nu e ideal. Dar cel mai rău este acela în care oamenii se demobilizează în urma unor simple demisii”, a scris, miercuri, Claudiu Crăciun pe Facebook. Ei bine, Claudiu, ai răspunsul. Oamenii nu s-au demobilizat.

Aproximativ 200 de români protestează şi în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel, strigând „Diaspora e cu voi” şi „Corupţia ucide”. Participanţii la manifestaţia din centrul Parisului au vrut să protesteze la Ambasada României, dar au obţinut autorizaţie la Trocadero.

Proteste similare au loc în mai multe orașe din țară. La Timișoara erau circa 7.500 de oameni pe străzi în jurul orei 20.30.

proteste tm proteste tm 1

La Cluj, miercuri seara a fost revoluție. Peste 3.000 de oameni s-au adunat în Piața Unirii, majoritatea tineri. Eu au scandat împotriva clasei politice, au ținut în genunchi un minut de reculegere pentru victimele de la clubul Colectiv și au pornit în marș pe străzile orașului și s-au oprit să își strige nemulțumirile în fața Prefecturii. ”Singura soluție, încă o revoluție”, a fost scandarea preferată a manifestanților. ”Vrem schimbare adevărată, nu politică spurcată”, au mai strigat manifestanții.

12200481_1073914592632524_1089946559_n 12200798_1073914519299198_147644523_n 12200864_1073914532632530_845150005_n
12208196_1073914615965855_1072477325_n

FOTO: Călin Goina

FOTO: Călin Goina

FOTO: Călin Goina

FOTO: Călin Goina

La Iași, Sibiu și Galați erau de asemenea câte 3.000 de oameni pe străzi, iar la Constanța se adunaseră circa 2.500, unde seara numărul se rotunjse la 4.000.

La Iași s-a scandat împotriva clasei politice și a corupției generalizate. S-a plecat din Piața Unirii, unde s-a ținut și un moment de reculegere, iar grupul din centrul orașului s-a întâlnit cu studenții din campusul Tudor Vladimirescu. Traseul planificat include și trecerea prin campusurile universitare din zona Copou. De precizat că au fost mai mulți protestari decât în prima zi, marți, când s-au aflat în stradă circa 2.000.

20151104_195507_LLS 20151104_194147 20151104_194111 20151104_191258 20151104_191231

Și la Craiova au ieșit în stradă mii de oameni, care au ținut un minut de reculegere și au scandat împotriva clasei politice. Conform unor estimări, la Craiova au protestat peste 5.000 de oameni!

proteste craiova 1Pentru a  doua zi consecutiv, braşovenii au ieşit în stradă şi de această dată au fost mai mulţi ca niciodată. Protestul a început la ora 18.00 la Prefectură şi la fel ca în ziua anterioară, protestatarii au mărşăluit apoi pe străzile oraşului, adunând din ce în ce mai multă lume alături de ei. La un moment-dat, grupul de mii de oameni se întindea pe mai bine de 800 de metri. S-a scandat „Nu plecam acasă, morții nu ne lasă”, „Colectiv, Colectiv”, „Ghinion, ghinion, țara s-a trezit din somn”, Jos Parlamentul” și „DNA să vină să va ia”, „Vrem dreptate și anticipate” sau „Jos corupția”.
Printre scandări au fost şi unele cu dedicaţie pentru deja fostul ministru de interne Gabriel Oprea: „Pentru Colectiv, vă dăm jos definitiv” şi „Nu aveţi coloană, decât oficială”. Însă nu a fost uitat nici parlamentul pentru care s-a găsit o „rimă” specială: „Dizolvaţi, dizolvaţi/ Parlamentul de rataţi”. Brașovenii au spus că nu mai au încredere în actuala clasă politică și au cerut formarea unui guvern tehnocrat.

Pe parcursul marşului, braşovenii s-au oprit la monumentul Revoluţiei şi au păstrat un moment de reculegere, urmat de aplauze. Dacă în prima zi, protestul s-a încheiat în jurul orei 20.30, azi la ora 22.00 tinerii încă mai erau în stradă.


IMG_3447 IMG_3446 FullSizeRender IMG_3441


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Revoluția, ziua a doua. Zeci de mii de români strigă în stradă că, de data aceasta, o demisie sau două nu sunt de ajuns FOTO

  • Adrian

   (Off-topic) Am semnat petiția inițiată de dumneavoastră. Unitatea de parchet petiționată are și competența de a cere în justiție anularea de HG-uri. Or, toate aceste investiții au și niște „parametri economici” adoptați sau în curs de adoptare prin HG. Dacă dispare „fundamentul economic“, inclusiv, dar nu numai, din cauza (datorită, mai exact) problemelor de mediu, atunci dispare și «investiția» cu totul. Nu e greu să vezi că, în realitate, „fundamentul” este înființarea unor locuri de muncă puține și pe termen scurt care să justifice o cheltuială uriașă cu materiale (betoane în principal) și presupus know-how. Din păcate, nu am semnale pozitive. Le-am solicitat direct studiul posibilității anulării unei HG privind exproprieri suplimentare la o autostradă și au trimis petiția la CNADNR… (HG-ul în cauză avea hibe mari, de la lipsa parcurgerii procedurii de consultare a publicului până la stabilirea unor sume disproporționate pentru terenuri vecine expropriate de aceeași calitate, cote de 1 la 10)

   Reply
 1. DAN

  Ceeace este foarte incurajator este faptul ca si in judetele considerate ‘rosii’ oamenii au inceput sa se mobilizeze.

  Reply
 2. Andrei

  Din păcate nu pot participa la protestele din țară, fiind peste hotare. Totuși vreau sa spun clar și răspicat ca sunt mândru de toți tinerii din strada. Sunt mândru ca -s roman. Am încredere în frații mei, am încredere ca nu vor renunța pana nu vom avea parte de traiul pe care îl merităm, pe pământul nostru. Ma plec în fața voastră!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *