Romania Curată

Reexaminarea Codului Silvic a fost respinsă de Parlament. Iohannis a declarat că nu va ataca legea la Curtea Constituțională. Societatea civilă anunță continuarea presiunii

Cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic a fost respinsă astăzi (miercuri) de Camera Deputaților, cu 218 voturi „pentru”, 11 „abţineri” şi 95 „împotrivă”. Președintele Klaus Iohannis a declarat încă de luni că nu va ataca legea Codului Silvic la Curtea Constituțională, în timp ce o parte importantă a ONG-urilor și grupurilor civice care s-au implicat în ultimele săptămâni în problema salvării pădurilor au anunțat că vor continua presiunea publică pentru ca această lege să fie îmbunătățită.

”Plenul Camerei Deputaților a respins amendamentul privitor la excluderea din textul Codului Silvic a limitei de 30% la procesarea unei anumite specii sau sortiment. Limita rămâne în cod, însă presiunea trebuie să continue!, se arată într-o postare pe rețelele sociale a organizațiilor semnatare ale petiției de-clic (aici).

”Votul de azi s-a referit strict la amendamentele solicitate de președintele Iohannis, însă Codul Silvic în totalitate trebuie urgent supus dezbaterii publice și îmbunătățirii. Acesta trebuie să protejeze într-adevăr bio-diversitatea, să ofere unelte eficiente de combatere a despăduririlor și, nu în ultimul rând, să nu favorizeze corporațiile și marii exploatatori de masă lemnoasă în defavoarea dezvoltării sustenabile a comunitaților locale.

Alături de organizațiile partenere ale petiției de-clic, ne vom folosi de toate pârghiile legale pentru a determina autoritățile să ia măsurile necesare pentru ca pădurea să nu mai fie victima mafiei lemnului și a deciziilor politice dictate de alte interese decât acela de a proteja pădurile României.

Totodată, ne delimităm ferm de vocile politice care au încercat în această perioadă să își legitimeze jocurile de culise prin presiunea societății civile. Demersul nostru comun este o reacție firească la situația dezastruasă a pădurilor din România, situație la care au contribuit toate partidele vreme de 25 de ani.”, se mai arată în comunicatul amintit.

protest parlament cod silvic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, încă de luni, că nu intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională pe Codul Silvic, dar a precizat că articolul 20 deschide posibilitatea defrişărilor necontrolate, şi a menționat că în opinia sa, tăierile ilegale reprezintă un atentat la siguranţa naţională.

”Nu, nu intenţionez să sesizez Curtea Constituţională. Dacă aş fi dorit, aş fi putut să fac lucrul acesta din capul locului. Însă este important, atâta vreme cât se mai poate discuta ceva, să vedem unde sunt problemele”, a spus şeful statului. Klaus Iohannis a făcut trimitere expresă la articolul 20 din Codul Silvic, ”care practic deschide posibilitatea defrişărilor absolut necontrolate, pe suprafeţe mai mici de 10 hectare. Mi se pare foarte periculos pentru că, dacă acceptăm această chestiune, adunând toate pădurile cu suprafeţele sunt 10 hectare, şi se ajunge la concluzia că sunt peste un milion de hectare care pot fi defrişate fără niciun fel de analiză prealabilă. Mi se pare că aici este nevoie de o analiză aprofundată”, a declarat președintele.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Reexaminarea Codului Silvic a fost respinsă de Parlament. Iohannis a declarat că nu va ataca legea la Curtea Constituțională. Societatea civilă anunță continuarea presiunii

 1. Costel 38

  Daca doriti sa nu mai circule pe drumurile Romaniei camioane cu busteni taiati ilegal, va propun o metoda PE CARE NU O VETI ADOPTA NICIODATA FIINDCA NU FACETI DECAT GALAGIE,SI PROFITATI DEI JEFUIREA ROMANIEI.
  Iata metoda:
  Fiecare camion care serveste la transpotul bustenilor sa aiba OBLIGATORIU un GPS cu un numar de serie care sa-l identifice. Orice camion care are un GPS cu numar fals, sau deloc va fi imediat identificat. Un GPS costa cel mult 100 de EUR, deci cheltuiala va fi minima.

  Reply
 2. Nicolae Pop

  De acord cu solutia lui Costel.Mai este necesara confiscarea mijlocului de transport si pedepse mari privative de libertate pentru soferi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *