Romania Curată

Propunere SAR: Ministerul Educatiei trebuie sa afiseze bugetul pentru fiecare scoala

Scandalul fondului clasei la o scoala din Bucuresti ar trebui sa conduca la niste concluzii evidente, asa cum spune si Moise Guran in editorialul lui. Una dintre concluziile sectiunii seminarului de politici publice, organizat de UEFISCDI si moderat de Alina Mungiu-Pippidi, a privit absenta celor mai elementare instrumente ale politicii publice: informatiile transparente si centralizate despre scolile romanesti.

Desi prin modificarile recente ale legii educatiei scolile au fost transferate in subordinea autoritatior locale si sint conduse de consilii de administratie din care fac parte si parintii, nu exista niciun studiu in Romania care sa coreleze bugetul scolii, situatia economica a parintilor si a regiunii si rezultatele la testul PISA sau bacalaureat. Motivul este lipsa de vointa politica in a centraliza aceste informatii intr-o singura baza de date accesibila online, in care despre fiecare scoala ai putea afla bugetul si executia bugetara, numarul de cadre didactice si statutul lor, rezultatele obtinute de elevi la felurite teste si evaluarile scolii respective, daca exista. Aceste date lipsesc si de pe siteul Ministerului Educatiei, si de pe siteurile inspectoratelor, facind orice concluzii despre performanta scolara si orice politica in acest domeniu oarba si ineficienta.

Societatea Academica din Romania a adresat astazi, sub semnatura Alinei Mungiu-Pippidi, o solicitare in acest sens ministrului Educatiei.

Dvs. stiti bugetul scoli la care invata copilul dvs.? Ati contribuit transparent la vreun fond al scolii pentru activitati care nu sint prevazute in buget? Ar trebui suspendate aceste activitati de teama coruptiei? Ce e corupt, de fapt, aici?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Propunere SAR: Ministerul Educatiei trebuie sa afiseze bugetul pentru fiecare scoala

  1. Catalin T

    1. Nu, nu am stiut niciodata bugetul scolii.
    2. Da, am contribuit de mai multe ori, niciodata insa nu am fost „obligat”, spre cinstea tuturor profesorilor diriginti cu care am avut de-a face in calitate de parinte.
    3. Nu ar trebui suspendate nici un fel de activitati de teama coruptiei. Ar trebui insa implementate mecanisme care sa permita finantarea transparenta a acestor activitati iar circuitul banilor sa ocoleasca profesorii astfel incat sa nu existe suspiciuni.
    4. Exista multa coruptie in tara romaneasca dar nu cred ca profesorii reprezinta problema numarul 1 in acest moment ei fiind mai mult victimele unui mit al educatiei gratuite, al subfinantarii si al lipsei evaluarii sistematice si recompensarii performantei.

    Reply
  2. Adrian

    Bugetul „de bază” al şcolii e corectat cu diverse alte sume, de exemplu cele din titlurile executorii, dacă ne referim strict la cadre didactice. Apropos, d. Guran poate ne explică economic de ce se restituie acele diferențe salariale în tranşe, deşi Curtea Supremă confirmată de Curtea Constituțională spune că în principiu se admite „tranşarea”, dar fiecare caz trebuie tratat în parte (probabil la cerere, cerere pe care consiliile de administrație o vor trimite desigur consiliilor locale/ministerului…)

    Reply
  3. Ionel

    Fata mea a intrat anul trecut in clasa a IX a la un colegiu foarte bun. Toate clasele de a IX a si a X a fac ore in fostul internat al liceului. Dupa ce trec in clasa a XI a, elevii sunt mutati in cladirea principala a liceului.
    La prima sedinta cu parintii ne trezim cu doi parinti ai elevilor din clasa a XI a care facuse ore in acea sala. Cica sa le platim c/v lucrarilor de modernizare si mobilierul din clasa, ca ei au bagat bani masiv in clasa aceea. Conducerea liceului i-a lasat pe parinti sa plateasca tot, iar in momentul in care au trecut in clasa a XI a i-au mutat de acolo pe elevi. S-a intamplat ca foarte multi parinti ca si subsemnatul sa nu avem venituri suficiente pentru a mai plati si aceste cheltuieli facute anterior de niste oameni cu bani, cheltuieli cam exagerate. Va dati seama ce ne-am certat la sedinta aceea?

    Reply
  4. Florina

    Scoala are buget? Sincer, nu cred. Da, am contribuit mereu la fondul clasei si al scolii deoarece atat ministerul cat si inspectoratele nu fac decat sa se laude sau sa critice, dupa caz, dar nu sunt capabili sa doteze cu nimic o clasa (incepand cu banala creta si terminand cu mijloacele moderne care permit ca ora sa se desfasoare NORMAL). Bine ca ii critica pe profesori, dar nu spune nimeni despre revistele, cartile si alte prostii care vin de la minister via inspectorat si sunt bagate pe gat profesorilor pentru a le vinde la clase. Au fost acesti oameni intrebati de unde au materialele didactice si cine le-au
    platit? Ministerul daca da ceva scolilor, totdeauna o face contra cost si cine credeti ca trebuie sa plateasca? Fie profesorul, fie parintele. Rusine celor de la minister si inspectoratelor scolare pentru tot ce se intampla in si cu invatamantul romanesc!

    Reply
  5. vali

    Bugetul scolii ar trebui afisat pe site-ul fiecarei scoli, cu toate incasarile si cheltuielile aferente.E usor de facut asta, dar oare de ce nu se face? E usor si de imaginat.

    Reply
    • marius

      este obligatoriu pentru toate entităţile publice ! dar respectul deosebit pe care ni-l poartă generează …amnezie !

      Reply
  6. Catalin

    Trebuie transparentizate toate cheltuielile legate de scoala si gradinita. Nu fondul clasei este problema – el e cel mai transparent buget dintre toate (parintii iau decizii in prinvinta cheltuirii – sume + achizitionarea + au access la costuri). Mai sunt 2 probleme mari

    – gradinita de stat. Parintii platesc partea de mancare. In Bucuresti suma este de 15RON in Rm.. Valcea: 6.5 RON. Greu de inteles de unde diferenta. Un copil nu mananca mai mult de 800g de mancare pe zi. Cu pierderi de procesare de 30% ajungem undeva la 1.2Kg pe zi, adica vreo 12 RON per kg. Cam ciudat avand in vedere ca materia prima nu contine alimente mai scumpe de 7RON kg (mere, spanac, mazare, lapte, apa,etc). Niciunde nu se pot gasi cheltuielile pe care o gradinita de stat le face. Cum asa?

    – fundatiile pe langa scoli. Pentru a „rula bani” in mod legal s-au infiintat Fundatia „Numele Liceului”. Angajatii sunt obligati sa doneze intre 8-15 RON/luna in functie de salariu (8 RON – femeia de serviciu,etc..). Parintii copiilor cu probleme (transfer, corigente, absente, nota de portare) sunt binevoitori si fac acelasi lucru. Ce se fac cu banii? Chestii de protocol: ziua directorului, mai o masa, mai un 8 martie.

    Suficient? :) Detalii pe mail

    Reply
  7. dan

    Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie dintr-un liceu cu profil real din Capitala:
    Este legal ca profesorul de informatica sa promoveze (in sensul de piblicitate) inscrierea tuturor elevilor la exemenele ECDL, si asta incepand cu „bobocii” din clasa a IX-a?!
    Mai mult, acest profesor este si casierul „afacerii” ECDL, el fiind cel care strange banii pentru inscrierea fiecarui elev in acest sistem de examinare.
    Si mai mult, acelasi profesor ii intreaba pe elevii care nu s-au inscris la ECDL de ce nu au facut-o, din lipsa de bani?!
    Mai mentionez si faptul ca acei elevi care nu s-au inscris la ECDL de la inceput (o minoritate de, 3-4-5-6 elevi, dintr-o clasa de 25-28 elevi), sunt cei care sunt asculatati/scosi la tabla cu regularitate de respectivul profesor de informatica. Cei care sunt inscrisi la ECDL stau linistiti la ore, se joaca, asculata muzica etc., nu sunt deranjati de profesor.
    E normala situatia prezentata?
    Ce se poate face?
    Multumesc!

    Reply
      • Dan

        Multumesc ptr. raspuns, Marius, dar te rog sa fii putin mai explicit.
        In ce consta/constau abuzul/abuzurile?
        Ca face reclama si incurajeaza elevii sa se inscrie la aceste cursuri/examene? Cum s-ar putea dovedi asta? Procurorul va chema elevii la Parchet?!
        Faptul ca e casierul ECDL? Iar declaratii – posibil ca elevii sa nege (de teama represaliilor profesorului respectiv, sau chiar si al altor profesori).
        Faptul ca discrimineaza pe cei inscrisi fata de cei care nu au facut-o (inca)! Doar cativa elevi nu au urmat „sfatul” porfesorului respectiv.
        Iar la Parchet ce sa spun, ca imi persecuta copilul fiindca nu am vrut sa ne inscriem la cursul ECDL – pe bani?! Cum dovedesc eu asta, cand (repet), tocmai pentru a le fi mai usor la Bac si in timpul orelor de informatica, majoritatea elevilor sunt inscrisi la acel ECDL.
        Ce e de facut?

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *