Alina Mungiu-Pippidi

Partidele ar trebui să se unească împotriva statului paralel

La ultimele alegeri din PNL, Ludovic Orban a candidat singur.

Anume, se știa că partida opusă e cea favorizată de SRI și toți activiștii de la bază s-au strîns în spatele lui, ca să mai salveze ce se poate salva din partid.

Sigur, e vorba de partidul clientelar care a copiat economia politică a PSD ca să intre și să rămînă pe piață, că un partid ideologic liberal nu are cum cîștiga altfel alegerile într-o țară cu optsprezece milioane de votanți, dar mai puțin de trei milioane de patroni și angajați la capitaliști. Dar cum acesta este singura alternativă politică locală la PSD, merita și merită în continuare salvat.

Ca atare, ascunderea PNL în spatele statului paralel folosit ca un berbece de Liviu Dragnea, după ce a pierdut favorurile acestuia, nu are nici un sens. Pentru că, pe cît de adevărat e că dl. Dragnea nu are credibilitatea unui reformator al serviciilor secrete, e mult mai important faptul că el are interesul la ora asta să lupte cu statul paralel, că i-a ajuns victimă sau aproape.

PNL a încasat destule de la statul paralel, adică de la rețeaua de antreprenori politici din servcii, cu firme acoperite care subvenționează agenți de influență, ziare, televiziuni și situri de știri care își ascund finanțarea. Fără geniala idee cu Marian Munteanu candidat la primărie, parte o unei oferte permanente a statului paralel (partidul naționalist creștin lipsă de pe piață, oferit la complet cu actori celebri foști informatori ai Securității, și o listă întreagă de academicieni securiștii), cu un minim compromis pentru Nicușor Dan ca și candidat, PNL ar fi evitat nașterea USR.

Nici USR nu are prea mult de cîștigat din statul paralel. Celebrul sprijin de presă promis lui Matei Păun prin aceeași combină de situri cu falși autori de opinii (plătiți la bucată din singurul fond de salarii în creșetere exponențială de la un buget la altul) a fost un măr otrăvit. Băieții au avut grijă mai ales să o creeze pe Clotilde în detrimentul lui Nicușor Dan (că tot nu putea ajunge prea departe, fără a vorbi bine românește și de la o firmă care trăia integral din contracte de stat), iar după aceea i-au susținut numai pe ai lor. Ca sa iasă la iveală vreun membru USR în presă au trebuit și trebuie fapte extraordinare, dacă nu ești din rețea: să te înjure Șerban Nicolae, să te bată Palada, sau să reușești, ca Emanuel Ungureanu, un denunț plănuit cinsprezece ani. Altfel, iese numai cine trebuie și cînd trebuie ca să se audă că partidul e vraiște și nu au direcție sau lideri. Și așa va fi cît vor vrea băieții, care nu au nevoie să înființeze ceva ca să controleze ceva.

De restul lumii politice nu mai vorbesc. Cu buzunarele pline de diplome de la academiile de siguranță națională, stau și se întreabă cu cine se luptă ei de fapt și mai ales cine sunt ei.

Dar dovezile curg între timp la comisia greu încercată a lui Manda. Horia Georgescu, fostul șef ANI; unul din cei ieșiți de sub protecție, îi toarnă pe ceilalți. Dragomir o fi un urmărit de DNA, dar cum se explică că un potențial infractor ca el a avut o funcție așa de mare în SRI. Adrian Sîrbu, unul din susținătorii de cursă lungă ai lui Băsescu, ne povestește cum SRI încerca să coordoneze presa. Le mai iese și azi, dovadă rețeaua de agenți de influență care consideră că trebuie să ne luptăm cu corupția numai în afara serviciilor secrete (nu deranjați SRI, STS, SPP, și în general pe cine a mai dat contracte lui Ghiță, Urdăreanu și compania), iar în rest cine chestionează serviciile dă în statul de drept și siguranța națională (citiți autodemascările lor aici).

Și nu, DNA nu face parte din statul paralel, or fi avut procurori plantați, din aceia care fac dosare ca să scape ăia cărora li se fac, dar per total DNA e cel care l-a umflat pe ofițerul STS de la guvern care lua comisioane, DNA s-a dus după Urdăreanu și Ghiță pînă la urmă (și nu ei îi protejează), DNA l-a inculpat pe Dragomir. E însă cam greu pentru DNA, cu zero strategi și fără vreo solidarizare reală în zona de magistratură să se lupte și cu partidele și cu statul paralel în același timp.

Tăriceanu și Dragnea rîd de se prăpădesc de liberali și useriști că prin comisii par țuțerii serviciilor. Păi nu au cum să pară altfel, dacă imperativul e că toți dușmanii PSD sunt prietenii lor.

Dar de prieteni din ăștia, care fac strategii catastrofale ca la alegerile din 2016 sau subminează guvernul tehnocrat (Doi și un sfert militarizat, fonduri europene deturnate) mai bine te lipsești.

Ca și alte subiecte – cele 2400 de școli cu toaletă în curte, înlocuirea spitalelor vechi cu unele noi ca unică strategie de succes contra infecțiilor nosocomiale, modernizarea evaluărilor din învățămîntul preuniversitar – și subiectul amestecului necuvenit al servciiilor în piața de influență politică nu se poate rezolva fără un consens între partide. Cine crede că va cîștiga dacă are statul paralel de partea lui își fură căciula. Te-o ajuta azi statul paralel cu o demonstrație sau un talk-show, dar vei descoperi mîine costurile ascunse ale acestui ajutor. Cel mai dramatic se vede pe piața de lideri: nu are cum să se ridice cineva autentic cînd locul a fost ocupat de băieți din cei recrutați între 1987 și 1991, cînd erau băieței, și puși pe orbită. Siturile electronice ale statului paralel își promovează liderii pe liste, nu alta, și permament, cînd în țară există primari care s-au ales cu peste 50 la sută din voturi sau consilieri independenți cu agendă de schimbare veritabilă, sau chiar mici partide, ca POL-ul lui Dan Mașca de la Tg. Mureș, a căror voce nu se aude nicăieri, nu au bloguri permanente pe la nimeni. Nu are cum să iasă o clasă politică alternativă dacă trebuie să treacă prin filtrul statului paralel, ca la orice piață intervenția distruge competitivitatea. O să mai stăm 20 de ani să înlocuim pe PSD cu alternative fabricate în laboratoarele lor de PR, în loc să fie culese de unde s-au luat voturi, adică din piață.

Desigur, liberalii au un proiect să interzică statul paralel (nu glumesc). Cu simpatie pentru autori, aș zice să e echivalentul unei propuneri constituționale în care să devenim toți integri, că altfel e neconstituțioal. Poate autorii ar agrea să-l mai amendăm pe aici pe acolo, astfel ca să piardă vechile servicii dreptul de a mai avea firmele astea acoperite, care devin actori economici și politici importanți cîștigînd contracte de stat (și să nu capete SPP asemenea drepturi, cum aspiră)? Poate se poate face o comisie specială de raționalizat servciile secrete, că tot avem presiune pe buget, și examinăm, cum am mai spus, experiența daneză (un singur serviciu civil și unul militar). Ah, ce liniște s-ar face pe aici și chiar și prin presa de la BXL dacă spargem bisericuțele astea, a căror intra-rivalitate și ambiție e de House of cards. Și în locul lor rămîn doar profesioniștii, care sunt destui, că s-a investit în ei, în cît mai puține servicii, ca să nu mai avem toată ziua războaie pentru sfere de influență.

Fiecare cu treaba lui… Politica e a civililor, așa spune legea care există deja, corupți sau necorupți, e a lor. Fiecare cu treaba sa.


Citiți și

Turnesolul SPP. Rețeaua #iubimserviciileînpolitică

Dacă Kovesi e demisă, se termină și cu funcţia şi cu instituţia

Alina Mungiu-Pippidi: Procurorul General trebuie să declare recurs în interesul legii în cazul Microsoft


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

53 thoughts on “Partidele ar trebui să se unească împotriva statului paralel

 1. Jacques

  Spuneți lucrurilor pe nume (și din nefericire sunteți între foarte puținii care o fac azi, în România). Dar, dat fiind stadiul la care am ajuns, cu un tătuc cu ochii albaștri difuz și în umbră, cu mii de pârghii de influență, întrebarea e următoarea: se mai poate îndrepta ceva doar din interior?
  (Am citit cum recent și cancelarul austriac dorește reducerea fondurilor UE către statele din est, ceea ce-i o veste mare pentru băieți, încă o veste mare, după Europa cu două viteze.)
  Partidele (care au mai rămas – am văzut c-ați ignorat PMP-ul și bine-ați făcut!) care vor să îndrepte lucrurile ar trebui să înceapă o disperată ofensivă diplomatică în sânul UE (PE, canale diverse). Pentru că suntem la pământ cu sistemul imunitar al democrației în acest moment.

  Reply
 2. Dumitru

  „DNA nu face parte din statul paralel” Pentru mine fraza asta e cheia articolului. Si eu cred ca DNA nu face parte ca institutie din statul paralel. Dar unii/multi angajati DNA (inclusiv Kovesi, cred eu) fac parte. Aceeasi e situatia si in partide. Institutiile deci exista, trebuie incet-incet curatate. Punctul de sprijin care ar putea permite curatarea este evident frica oamenilor politici, gen Dragnea (asa cum spune si AMP). Dar e greu, pentru ca demonstratiile recente arata ca polul DNA/SRI s-a constituit in actor politic independent. Poate e mai mult SRI (si ma insel in ce-o priveste pe Kovesi) dar demonstratiile pun in fata „justitia”, iar prin justitie se intelege DNA. Si mai e o dificultate : era bine ca politicienilor sa le fie frica de DNA.

  Reply
 3. Fabiana

  „Un nebun arunca o piatra si 100 de intelepti se arunc a dupa ea”.

  X a zis ca i-a spus Y ca a aflat de la Z, care are un prieten la SPP, SRI, SIE, DIE, 2 si 1/4 bla bla bla.
  Ca atare pentru a-si justifica marirea indemnizatiei de parlamentar, sunt chemati la una dintre comisii (comitete si comitii) oameni care nu pot decat sa-si dea cu presupusul despre influenta SPP asupra vietii de partid(e). Viata politica este condusa dupa barfe. Guvernul guverneaza dupa barfe. Numerele 2 si 3 in stat lanseaza si/sau asculta barfe.
  Cei cu puterea vor spune ca da au aflat si ei de la alti X,Y, Z ca SPP ii spioneaza. Ceilalti vor spune ca nu s-au simtit spionati.

  Sincera sa fiu daca SPP, SRI, SIE, DIE, 2 si 1/4 pot curata partidele de corupti, pafaristi, oameni rau intentionati (ca Dragnea si Tariceanu..), atunci bravo lor. Daca ar fi asa, ma indoiesc ca alegerea ar fi fost Paul Stanescu.

  Deci viata politica a ajuns sa se ghideze dupa barfe. Normal ca nu exista ideologie, proiect de tara etc. Exista barfe.

  Nu se poate autosesiza vreo institutie (parchet) sau trebuie ca cei spionati sa depuna plangere? Pai sa o depuna odata.

  Partea si mai proasta este ca imediat se „pune botu'” ca sa ma exprim neacademic.

  Daca eu as fi fost spionata in calitate de „om de stat”, imediat as fi depus o plangere!

  Sau Dragnea sa pregateste sa fuga in Brazilia, ca, asa ca Mazare, Bica, nu are incredere in instututiile statului, deoarece sunt paralele.

  Reply
  • CMC

   „Sincera sa fiu daca SPP, SRI, SIE, DIE, 2 si 1/4 pot curata partidele de corupti, pafaristi, oameni rau intentionati (ca Dragnea si Tariceanu..), atunci bravo lor.”
   Pai multi dintre cei care trebuiau curatati erau chiar din serviciile respective. De exemplu: Ghita, Cocos, UTI, Florica, Pescariu samd. Pana la urma, politicienii au furat mult mai putin decat au furat protejatii serviciilor.
   Si de curatat i-au curatat mult mai putin decat ne-au curatat ei pe noi.
   Si vedem ca treba cu curatenia asta era facuta de infractori pe post de procurori: Eva, Portocala, Camelia Bogdan samd.
   In rest, statul paralel pe probleme anticoruptie nu era o idee chiar rea, daca ar fi fost ne-selectiv. Asa, doar s-a compromis ideea de justitie.

   Reply
 4. AVE

  Da – foarte frumos spus – dar ca de obicei fara o strategie; cine si ce sa faca.
  Din pacate tot ei trebuie sa faca tot ce s-a scris in articol – depolitizare servici, stat etc – reforma care de fapt lor nu le convine.
  Ceea ce vad azi este doar ca tabara politicieniilor vor sa aiba acelasi acces la informatii (si santaj) si la controlul serviciilor ca ceilalti mai ascunsi.
  Reforma – lipsa.

  Ramane intrebarea – cum? si cine?

  PS – iar rezultatul tuturor spasmelor este deja clar, as zice, – in Ro avem asa cum se precizeaza ~3 milioane de oameni productivi care se cearta si nu au o strategie si bisericute; impotriva ~10milioane de bugetari ==> nici o reforma. Ever.
  UE a pompat bani ca sa faca o clasa de mijloc – dar noi am absorbit 0 ==> nu sunt bani nu e nici progres.

  Reply
  • Dumitru

   UE s-a asigurat ca guvernele nu sunt capabile sa absoarba finantarea UE. Cand a fost ales Iohannis incepuse sa fie ceva absorbtie. A venit Ciolos si-a ajuns absorbtia din nou la zero… Si pana la urma e mai bine fara, ca distrugerea muntilor si a padurilor virgine se face pe bani UE de ecologizare si „dezvoltare durabila”.

   Reply
 5. Nelu Stiuca

  TREBUIE ANIHILATE CAT MAI URGENT CAILE SI MIJLOACELE PRIN CARE IDIOTI, RECHINII, TICALOSII, CURVELE, PERVERSII, TAMPITII, MAFIIOTII, TARADATORII, ETC AJUNG SA DETINA PARGHII ALE PUTERII STATULUI……………

  Reply
 6. taunul77

  Si pana la urma cine e „Statul Paralel” asta? DNA am inteles ca nu e. Dar cine atunci? ICCJ, CCR, SRI, SPP, SIE etc.?

  Reply
 7. laur22

  Statul paralel sunt mereu ei shi niciodata noi
  De Laur22
  Asha, asha dar nu asha.

  Fara DNA statul paralel nu ar exista sau ma rog nu ar exista la marimea pa care o are azi.

  Fara DNA care sa curetze competitzia nedorita din calea hexipharmelor SRI acestea nu ar putea castiga contractela pe care le castiga.

  Fara respectivele contacte nu ar exista bani pentru presa aservita statului paralel ca doar siteurile nu se platesc direct de pe statul de plata al SRI.

  Shi fara respectiva presa abuzurile din justziztei prin care opereaza staul paralel nu ar putea persista deorece nu ar avea acompaniamentul de orchestra isterica de care beneficiaza azi tot asa dupa cum aa beneficiat shi eieri so probabail ca va beneficia si maine (shi in vecii vecilor amin)

  Deci nu , nu shi nu , in absenta DNA partzial aservit acestuia statul paralel nu ar fi functzionala.
  Ca judecataorii santajatzi de statul paralel nu ar putea condama asa la comanda daca nu li s-ar servi la pachet cu sentintza shi dosarale „fabricate” asa cum le fabrica DNA la recomandarea shi sub supervizarea SRI

  Fara DNA statul paralel ar avea nevoie de un alta bratz inarmat ceea ce obiectiv vorbind se poate face da statistic masurand iaca ca n-a fost inca cazul aici la noi in Romania inca de la aparitzia PNA-ului.

  Ca DIICOT ori procuratura asa in general nu poate ancheta shi deci santaja judecatorii care nu dau sentintzele dorite de „statul suntem noi ” deci in economia statului paralel ele nu sunt pe moment utile.

  Aaaa ca statul paralel poate exista asa doar cooptand judecatori afiliatzi lui din convongere shi nu prin santaj asha cum se intampla azi aici acum in USA.

  OK

  Da atunci statul paralel a fi mult, mult, mult mai mic la noi adica cam atat cat este shi la ei.

  Shi de aceea legile justitziei care muta santajul exercitat de DNA asupara judecatorilor in alta curte sunt atat de importante shi au starnit o frasuiala atat de mare.
  Acolo e cheia shi lacata.

  In santajul la adresa judecatorilor cu daca nu dai sentint acare trebuia de achetam de itzi merg fulgii. Santaj care actualmente este la DNA shi pe care PSD shi Tudorel Toader il vrea mutat in alta curte.

  Cat despre cine e „statul paralel „in conceptziza AMP sunt totzi si nimeni adica : „rețeaua de antreprenori politici din servcii, cu firme acoperite care subvenționează agenți de influență, ziare, televiziuni și situri de știri care își ascund finanțarea. ”

  Adica oameni din toate institutziile dar nici-o institutzie in ansamblul sau.
  Shi asta e corect asa e. Statul paralel nu e :
  • nici SRI ori SPP ori SIE cu totul
  • nici DNA cu totul
  • nici ICCJ cu totul
  • nici presa in ansamblul sau cu totul
  • nici antreperenoriatul romanesc cu totul

  Ci oameni oameni la bucata din toate aceste institzutzii.
  Oameni care impreuna formeaza o mafie.
  Mafie care iacata ca a acaparat complect 2 partide shi se lupta din rasputeri ca sa il epureze si pe al 3-lea shi pe singurul care inca conteaza in Ro (din nefericire) adica PSD care e numai partzial acaparat dovada cele 2 puciuri esuate il al inlatura pe Dragnea.

  De ce ne-am apucat acu sa vorbim despre statul paralel in ultimul an cand el exista de cel putzin 10 ani daca nu shi dinainte din vremea lui Nastase ?

  Deoarece acest a pierdut partzial controlul asupra PSD shi da-i shi lupta shi lupta shi da-i.
  Biiine ma.
  De parca de PSD mi-ar pasa mie.

  Reply
   • CMC

    Tentativele de inlocuire a discutiilor despre probleme sistemice cu unele peiorative despre persoane ar trebui sa mearga in strada nu pe „Romania curata”.
    Mai rasfirat, baieti, mai rasfirat…

    Reply
    • J.

     Să se elibereze certificate de discutatori de probleme sistemice și certificate mai lejere pentru plebea din stradă!
     Cu răsfirarea e așa:

     Se zice că într-o dimineață geroasă de iarnă, în dreptul unei alimentări de cartier începuse să se înfiripe o scurtă coadă, în așteptarea mașinii cu carne. Se pune primul, se pune al doilea, se pune al treilea … Vâzând cum se îngroașă coada, unul din ei prinde curaj și începe să se vaiete: că nu se găsește de mâncare, că e frig în casă, că nu se dă benzină … Cel de lângă el, așteptă ca primul să-și termine văicăreala, apoi începu și el: că s-au scumpit toate, că în occident este libertate … Dar nici nu apucă să zică prea multe, că primul scoase o legitimație, i-o băgă sub nas și îi spuse:
     – Nu faci nicio mișcare ! Sunt locotenent de Securitate, așa că mă vei însoți la prima secție de Miliție !
     – Nici să nu te gândești, replică cel de al doilea. Eu sunt căpitan de Securitate, așa că dumneata o să vii cu mine la prima secție.
     În timp ce locotenetul se certa cu căpitanul, cel de al treilea așezat la coadă se apropie de cei doi și le spuse șoptit:
     – Atenție, băieți ! Sunt colonel de Securitate, așa că vă ordon: stați mai răsfirați băieți, stați mai răsfirați …

     Deci, să trăiți, am înțeles!!!

     Reply
     • CMC

      Nu e nevoie de certificate. Bunul simt ar fi suficient. Sau macar sa trimita un colonel, ca aia de rang inferior una doua se pun sa aresteze/insulte. Dupa cat ii duce mintea…

    • AGM

     CMC … Partea cu ” Mai rasfirat, baieti, mai rasfirat…” s-ar aplica cel mai bine la tine. Probleme sistemice? Serios? Asa ca te rog frumos … mai rasfirat!

     In alta ordine de idei, doar un naiv poate sa se mai mire astazi de ce dna Mungiu a devenit o inflacarata simpatizanta PSD si umfla artificial gogorita Tariceano-Dragneasca cu statul paralel. Am fost surprins doar de folosirea unor termeni sovietici de tipul „se stia”. Nu credeam ca dna Mungiu va ajunge in acest registru. Sau poate uneori uitam ca lucrurile sunt albe, negre sau gri, dar niciodata simultan albe si negre, albe si gri sau negre si gri.
     Pot accepta cu foarte multa indulgenta „teoria” statului paralel. Dar aceasta teorie exclude prin esenta ei ca Dragnea este o victima. Victime nu pot fi decat oamenii nevinovati si Dragnea nu este nevinovat ( si aici nu ma refer la dosarele penale), este in cel mai rau caz o paguba colaterala. Intr-un registru ironic as putea spune astfel:
     Daca Dragnea este o victima a statului paralel ( presupunand ca aceasta „structura exista si „Azi o vedem, şi nu e” ), atunci dna Mungiu este Vitoria Lipan a democratiei noastre iar CMC este Martin Luther King!
     Ar fi interesant de aflat ce vede in oglinda dna Mungiu atunci cand lasa treaba PSD-ului …

     Reply
     • CMC

      „Pot accepta cu foarte multa indulgenta “teoria” statului paralel. Dar aceasta teorie exclude prin esenta ei ca Dragnea este o victima. Victime nu pot fi decat oamenii nevinovati si Dragnea nu este nevinovat ( si aici nu ma refer la dosarele penale), este in cel mai rau caz o paguba colaterala.”

      J sau AMG si alti/aceeasi baieti…cu ochi albastri: Iar ati dat-o-n bara cu Martin Luther King:
      „Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.” – Martin Luther King, Jr.

 8. CMC

  O dovada a statului paralel: dosare penale lasate in adormire daca „penalul” face ce trebuie!
  Exemple: Chirica, Ponta, Sova, Ontanu, Oprea, Frunzaverde samd
  inventate sau accelerate, daca „penalul” nu face ce vrea statul paralel: Tariceanu, Stanescu (dosar scos de la naftalina, dupa ce tot DNA a dat NUP), Olguta Vasilescu, Tutuianu, Orban samd

  Reply
 9. Elena

  De un an de zile vituperati impotriva protestelor pentru ca nu ati mai fost in „spatele lor” (nu exista emisiune in care sa nu pomeniti asta) si impotriva USR pentru ca nu va solicita sfaturi, expertiza etc. (Eu chiar cred ca ar trebui sa va consulte). Rastalmaciti cu o rea-credinta de care nu va credeam capabila, la fel cum diversi va catalogau in fel si chip (dupa „Evanghelistii” samd.) Din pacate, nu vedeti ca Dragnea vrea acapararea puterii totale (veniti in orase din tara, fie si mai mari, ca sa vedeti autocenzura si retelele care sufoca totul). Evident ca serviciile sunt multe si decredibilizate de multe lucruri; militati pentru schimbarea legilor de functionare, nu pentru demonizarea jurnalistilor care pun in garda societatea. Ma asteptam sa fiti alaturi de ei, pentru ca pericolul autocratiei, poate chiar al dictaturii e destul de mare. Ce dezamarire! Puteti sa nu-mi afisati comentariul.

  Reply
  • Lala

   @Elena, cred ca Alina a spus cu subiect si predicat lucrurile astea despre Dragnea. Mie mi se pare un pas urias al Romaniei Curate sa iasa din umbra in care intrase, sustinand, pana la absurd de multe ori, pe astia care in ochii nostri erau… statul paralel.
   Din pacate, NU trebuie sa fim alaturi de jurnalisti, ci alaturi de JURNALISTICA, de libera exprimare. Astazi, ea nu mai exista, decat in foarte putine locuri, decredibilizate si demonizate de acelasi stat paralel. Nu poti sa fii pro-jurnalist, dar poti sa dai o lege pe jurnalism, cu pedepse penale pentru comunicarile publice oficiale platite de terti.
   Cu un jurnalism liber poti sa speri ca cetateanul este corect informat si stie exact ce face cand se duce cu stampila acolo, singur. Fara un jurnalism interactiv si proactiv, n-o sa existe decat manipulare. Crasa, platita cu banii putini, de unde statul paralel isi face un profit urias. Si nu cred ca este vorba despre bugetele locale.
   Mie mi-a placut formularea Alinei, pentru ca-si asuma cu decredibilizarea, etichete conspirationiste samd.
   Este cu adevarat un progres. Ma bucura enorm, ca organizatia care a stat in spatele Rosia Montana isi revine din cenusa. Sper sa mai vad asa ceva, pentru ca ACESTA este jurnalism.

   Reply
 10. Stefan

  Eu am o curiozitate daca imi poate raspunde cineva. Cum se face ca doamna Pippidi nu a avut o problema pana acum cu modul acesta de a opera al SRI & DNA? Pare ca a schimbat tabara si deodata face dezvaluiri, pe modelul Basescu, Dragomir, Ponta. Pana acum nu stia nimic? Pare acelasi model care e ghidat mai degraba de o lupta pentru putere, de excludere dintr-un cerc, nu de opinii sincere si autentice.

  Reply
  • J.

   Asta chiar este o întrebare! CMC ar trebui să-și ia concediu de analiză sistemică.
   Eu vă propun câteva modeste ipoteze despre tranziția de stare a d-nei AMP (presupunând că s-a întâmplat așa ceva):
   – Și-a dat seama târziu de cine, ce, cum.
   – A crezut în aliați care nu erau sau nu sunt aliați.
   – Cercul din care a fost exclusă (presupunând că …) era unul de opinii nesincere. Ce-ați zice de un cerc SAR, Hotnews, Contributors plus ceva ? De ceva timp, Hotnews și Contributors au dezgropat securea războiului (No, hai la lupta cea mare!), în timp ce dna AMP s-a apropiat mai mult de adevăr decât de prieteni.
   S-au mai întâmplat tranziții bruște recent: alegerea lui Băsescu a doua oară (în diasporă), a lui Iohannis (în diasporă), iar, afară, avem una foarte caldă: declarațiile tânărului cancelar austriac.
   Cu riscul de a părea prostul proștilor, nu pot accepta nici ca ipoteză de shallow-analysis „AMP loves PSD”. Și cu riscul că nu voi accede în vecii vecilor la indemnizația de ochi albaștri. Ceea ce nu mă deranjează deloc.

   Reply
 11. Ion Podocea

  Curios sau nu, d-na Mungiu este pe aceeași linie de gândire cu Dragnea, Tăriceanu și marii și vajnicii luptători împotriva „statului paralel”. Problema este că aceștia, care au probleme cu justiția, sunt oarecum de înțeles că se cred victime ale statului paralel, stat vag definit și greu de probat. Până acum, în afara unor declarații, neprobate, ale unor foști angajați ai „serviciilor,” ei înșiși cu probleme în justiție, nimeni nu a adus probe și nu au făcut sesizări la forurile competente. Nici d-na Mungiu în afară de scrisoare trimisă în parlament vajnicilor apărători ai statului de drept.
  Că am dreptate vezi majoritatea comentariilor de aici, în extaz pentru articolul d-nei Mungiu.

  Reply
 12. Radu

  @Stefan. Dat fiind ca dna Mungiu-Pippidi cea care a initiat dezvaluirea despre SIL Analytics si cum se baga SRI peste tehnocrati chiar de atunci (click SIL Analytics pe site) si a inițiat procesul contra lor ca sa ne împărtășească ce știau despre Hexi Pharma, proces care se târâie de doi ani, ca să nu mai spun că echipa ei de la TVR l-a dat jos pe Măgureanu în 1997 mă întreb cînd trebuia să înceapă să critice SRI. Dinainte să existe? Sau în perioadele în care a mers bine și și-a văzut de treabă? Întreb și eu.

  Reply
 13. AGM

  Ii recomand persoanei CMC putina odihna. Prea vede in toate partile ochi albastri. Nu este cineva de acord cu „tezele” PSD? Ochi albastri! Nu este cineva de acord cu mult iubitul si stimatul tovaras Dragnea? Ochi albastri. Spune cineva ca CMC este paralel ( ca tot ii place lui prostia cu statul paralel )? Ochi albastri. Nu imi place sa ma repet, dar fac in cazul tau o exceptie: Asa ca te rog frumos … mai rasfirat!
  Si apoi crezi ca un citat te face pe tine mai interesant? Eram doar ironic la adresa ta ( gasesti aici explicatia pentru ironie https://dexonline.ro/definitie/ironie ).
  In rest SE STIE deja ca tu nu poti fi decat un autentic Tândală ( https://dexonline.ro/definitie/tandala ).

  Reply
  • CMC

   Apar dezvaluiri despre statul paralel. In justitie, repartizarea aleatorie a dosarelor nu era de fapt aleatorie:

   „Dintre răspunsurile pe care le-am primit, unul important este legat de sistemul din justiţie, de repartizarea aleatorie a dosarelor. Au fost una sau două (…) poziţii prezentate comisiei cum că lucrurile n-ar fi fost în regulă acolo şi că s-ar fi ştiut. Am primit un răspuns de la SRI despre posibile vulnerabilităţi, documentul este secret. Am făcut o solicitare să primim un răspuns nesecret cu eventuale vulnerabilităţi identificate şi care au fost beneficiarii care au primit aceste informaţii despre vulnerabilităţile respective. Urmează ca răspunsul acesta să-l prezentăm într-un raport privind toată această activitate pe care o vom avea la comisie”

   Ce a facut „statul paralel” stiind ca sunt „vulnerabilitati”?
   1. Le-a sesizat public pentru remediertea imediata?
   2. Le-a folosit in interesul „statului paralel”

   Asta-i diferenta intre argumentare si „ironia” sfertodocta.

   Reply
   • AGM

    Si care este argumentatia ta desteptule?
    O declaratie a lui Claudiu Manda? Posibile vulnerabilitati? Serios atat de slab poti fi?
    Du-te şi te culcă!
    POSIBIL sa fi mai destept in vis! POSIBIL sa nu!

    Reply
 14. laur22

  Asha, asha dar nu asha.

  Fara DNA statul paralel nu ar exista sau ma rog nu ar exista la marimea pa care o are azi.

  Fara DNA cara sa curetze competitzia nedorita din calea hexipharmelor SRI acestea nu ar putea castiga contractela pe care le castiga.

  Fara respectivele contacte nu ar exista bani pentru presa aservita statului paralel ca doar siteurile nu se platesc direct de pe statul de plata al SRI.

  Shi fara respectiva presa abuzurile din justziztei prin care opereaza staul paralel nu ar putea persiata.

  Deci nu , nu shi nu , in absenta DNA parztial aservit acestuia statul paralel nu ar fi functzionala.
  Ca judecataorii santajatzi de statul paralel nu ar putea condanma asa la comanda daca nu li s-ar servi la pachet cu sentintza dosarale „fabricate” asa cum le fabrica DNA la recomandarea shi sub supervizarea SRI

  Fara DNA statul parale ar avea nevoie de un alta bratz inarmat ceea ce obiectiv vorbind se poate de statistic masurand iaca ca n-a fost cazul aic la noi in Romania.

  Ca DIICOT ori procuratura asa in general nu poate ancheta shi deci santaja judecatorii care nu dau sentintzele dorite de „statul suntem noi ” deci in economia statului paralel ele nu sunt pe moment utile.

  Aaaa ca statul paralel poate exista asa doar cooptand judecatori afiliatzi lui din convongere shi nu prin santaj asha cum se intampla azi aici acum in USA.

  OK

  Da atunci statul paralel a fi mult, mult, mult mai mic la noi adica cam atat cat este shi la ei.

  Shi de aceea legile sjustiztoe care mita santajul DNA in alat acurte sunt atat de impsortata shi au starnit o frasuiala atat de mare.
  Acolo e cheia shi lacata.
  In santajul la adresa judecatorilor cu daca nu dai sentint acare trebuia de achetam de izti merg fulgii.
  Santaj care actualmente este la DNA shi pe care PSD shi Tudorel Toader il vrea mutat in alta curte.

  Cat despre cine e „statul paralel „in conceptziza AMP sunt totzi si nimeni adica : „rețeaua de antreprenori politici din servcii, cu firme acoperite care subvenționează agenți de influență, ziare, televiziuni și situri de știri care își ascund finanțarea. ”

  Adica oameni din toate institutziile dar nici-o institzuztaio in ansamblul sau.

  Shi asta e corect asa e. Statul paralel nu e :
  nici SRI ori SPP ori SIE cu totul
  nici DNA cu totul
  nici ICCJ cu totul
  nici presa in ansamblul sau cu totul
  nici antreperenpriatil romanesc cu totul

  Ci oameni oameni la bucata din toate aceste institzutzii.
  Oameni care formeaza o mafie.
  Mafie care iacata ca a acaparat complect 2 partide shi se lupta din rasputeri ca sa il epureze si pe al 3-lea shi pe singurul care inca conteaza in Ro (din nefericire) adica PSD care e numai partzial acaparat dovada cele 2 puciuri esuate il al inlatura pe Dragnea.

  De ce ne-am apucat acu sa vorbim despre statul paralel in ultimul an can el exista de cel putzin 10 ani daca nu shi dinainte din vremea lui Nastase ?

  Deoarece acest a pierdut partzial controlul asupra PSD shi da-i shi lupta shi lupta shi da-i.
  Biiine ma.
  De parca de PSD mi-ar pasa mie.

  Reply
  • AGM

   „Prost nu e cel ce nu înțelege unele lucruri, cât de multe, ci acela care le înțelege pe toate pe dos.” Nicolae Iorga
   Valabil si pentru tine.

   Reply
   • CMC

    Asta e cam tot ce a reusit USR-ul! Sa scoata la iveala ce e mai murdar in securisti. Si pe fondul asta cica vrea sa vina ca reprezentant al statului paralel Ciolos – Micron de Romania.

    Reply
     • laur22

      @AGM7
      Poate shi tu ai avea nevoie, de un tratament antiprostie, ma rog parerea mea.

      Pe de alta parte deorece statul paralel e o chestiue contenciosa (ai nostri vs ai lor) in Ro n-ar fi mai usor sa o discutam intr-o tertza tzara, de exemplu USA.

      Hai, curaj gaina ca te tai.
      Daca in USA zic unii din USA ca exista asa ceva oare ce e acel ceva ?

 15. CMC

  Poate ar fi interesant ca Romania curata sa faca o analiza pe categorii legat de cat au incasat din coruptie: Politicieni vs. Afaceristi cu legaturi cu securistii (gen Tender, Cocos, Ghita, UTI, Florica, Pescariu, Hexi, retrocedari, asfaltangii, samd).
  S-ar putea sa rezulta ca securistii au combinat si niste politicieni ca sa iasa altii in fata la jocul securistilor. Kovesi se plangea ca abia dupa 9 ani au aparut reclamatii fata de Microsoft. Si atunci, doar pentru ca erau utile politic. Unde mai pui ca exact cei care au fost tartorii actului de coruptie au fost scosi – initial basma curata cand s-a inscenat ca ar fi depus un autodenunt prealabil (ca sa ramana si necondamnati si cu banii).

  Reply
 16. Nelu Stiuca

  Cu MITICI nu putem salva Romania.
  HAIDUCIA IN RO ESTE ATAT DE MARE SI PROFUNDA INCAT TREBUIE SA INTERVINA O DECIZIE A NATO PRIN CARE SA SE DESEMNEZE UN PREMIER MILITAR . In democratia balcanica GRECIA SI TURCIA au avut perioade cand GUVERNELE lor au fost conduse de catre GENERALI MILITARI pentru a readuce in coordonate normale mersul istorie acestor state. Romania VA AVEA O DEMOCRATIE EUROPEANA si va pasi pe calea progresului general cind relatia actuala POLITICA = MAFIOTISM + IMORALITATE + INCOMPETENTA + GOLANIE + MARLANIE + AVARISM+ TRADARE va fi inlocuita cu POLITICA = MORALITATE + COMPETENTA + DARUIRE PENTRU SEMENI + NOBLETE + VOLUNTARIAT + PREVIZIUNE IN INTERES NATIONAL + PATRIOTISM si cind sfera politica ori sistemul politic va contine mai putina demagogie, dusmanie, rautate decat exista in prezent si va avea mult mai multa credibilitate si performanta, dar si oameni din randul ELITELOR, cu demnitate si de caracter.

  Reply
 17. Popescu ionel

  Bună ziua. Chiar nu înțeleg care este problema cu serviciile. Stie cineva vreun caz concret? Știe cineva vreun acoperit din asta?
  Doamna pipidi doar amesteca toate ingredientele pentru o ciorba din care nimeni nu o sa mai înțeleagă nimic. Toată lumea uită de marele nostru prieten de la est. Este normal sa ai servicii puternice.

  Reply
 18. ??????

  Doamna Pippidi, ați remarcat că v-au publicat articolul și în „Cotidianul” ?
  Nistorescu vă face publicitate ?
  Nu au publicat însă și comentariile ce însoțesc articolul pe această pagină de internet ?

  Reply
 19. nae girimea

  „Nu are cum să iasă o clasă politică alternativă dacă trebuie să treacă prin filtrul statului paralel, ca la orice piaţă intervenţia distruge competitivitatea. ”
  Ei , da ! As mai adauga insa un alt element : nivelul celor care fac selectia promovatilor . Daca ne uitam in jur cam cine a fost decapitat si cine a fost promovat , ne dam seama de nivelul promotorilor : niste cizme . Asa se explica faptul ca statul paralel n-a observat privatizarile , retrocedarile , ratarea unor angajari economice tout azimut , si de fapt inchinarea statului diferitelor specii de licurici . Mai e o chestie : indicaiile licuricilor nu ies cum ar trebui tocmai prin slaba calitate a executantilor alesi . In final , statul paralel este o vulnerabilitate majora a securitatii tarii .

  Reply
 20. Dumitru Drinceanu

  Pentru cei cu rabdare, care chiar vor sa schimbe ceva in bine:
  O felicit pe AMP că a abordat un subiect așa sensibil si complicat cu franchetea scoasa din tiparul cotidian. Lucrurile s-au amalgamat intr-atat incat statul paralel, format, se spune, din securiști reformați, armatele de informatori, colaboratori si fosti activisti, clientela puterilor si multi oameni politici, unii compromisi, altii obedienti, dar mai toti cu ochii pe contracte ale baietilor destepti slefuiti după anul 2000-2005. Perceptia insasi este haotică: unii sustin ca statul paralel are in frunte servicii, DNA, presedintia, altii invers, ca ar fi reprezentat de PSD-ALDE. Nu agreez oameni care au facut averi de nababi in functii politice si administrativ-bugetare, dar, cum spunea si APM, politicul trebuie sa fie separat de servicii si de statul paralel care si-au largit prea mult randurile, in presa si partide, apropiindu-si strada. Dar nici nu poti, si aici am reticente la opinia d.nei AMP, sa asisti la controlul politic total asupra justitiei si serviciilor, care se va produce in timp real de catre cei care se plang de statul paralel, nici la mafiotizarea definitiva si pentru multe decenii sau secole a statului. Trebuie aplicata teoria machiavellica pentru salvarea statului si daca nu o face cine trebuie, o face cel ce deruteaza populatia si o manipuleaza mai tare, adica, probabil, cel ce nu trebuie…

  Reply
 21. Dumitru Drinceanu

  Cineva da exemplul Greciei, al actiunilor unor militari democrati si vizionari. Cum se împacă insa cu asta democratia și statutul in aliante occidentale, ce garantii ar fi de a nu face o alta deviere de la anormalul de azi? Altcineva sugereaza schimbari sub egida UE-poate PE, dar nu se va putea, fiindca dreptul electoratului ramane un apanaj intern civil, singurul liman de suveranitate in masura sa mai faca ceva, numai ca a fost inregimentat neinstruit, neinformat, mintit si furat prin manipulare, diversiune, populism si nu poate discerne intr-o masa dominata de corupti si oameni neliberi, ai celor infiltrati după 90 in finante si politica, oamenii statului paralel cum zic unii si contrazic altii. In cartea mea ,,Declin si derapaje ale Romaniei postdecembriste” am intuit ca se va ajunge aici, prevazand aproape ziua, aici, la noi, in care democratia, ca si autocratia, isi va dovedi limitele atunci când este sugrumata de coruptie si am sustinut teoria liderilor partinici sau nepartinici. O tehnocratie aparte, mandata, care trebuie sa actioneze intr-o mai mare masura prin asumarea raspunderii, cu o gratie de câțiva ani, care să nu poata fi zilnic boicotată politic in Parlament, pana la reformarea si aparitia unor partide cu adevarat noi, ceea ce este o chestiune extrem de grea, daca nu imposibila intr-o țara in care exact tineretul reformator a plecat si pleaca!… Greu, tarziu si fara locomotive elitiste responsabile, ele insele larg sustinute! Din acest amalgam nu se poate iesi usor si nici cu mainile sau mijloacele cele mai curate sau vom ramane asa pana cand soarta tarii va fi, ca totdeauna, jucata de altii, din afara. Ceea ce ar fi, poate, benefic sau si mai tragic! Aici s-a ajuns! Nu analistii si presa cu acoperitii sau veleitaristii lor pot si trebuie sa gandească si transeze aceste strategii, ci nuclee responsabile, cu eltisti, chiar daca vor fi numiti stat supraparalel! Daca isi vor implini menirea sacra dar foarte incomoda a salvarii statului si democratiei, isi vor fi meritat recunostinta viitoare. Fundamentul schimbarii trebuie sa ramana insa programul economic, dar nu de tipul celor cunoscute! Unul in care cheia ramane stoparea hemoragiei demografice, intrarea in rol a bancilor si creditului pentru domenii producitive, nu doar investitii neproductive si acele minime…

  Reply
 22. Dan Plesoianu

  Pagina aceasta a dvs. a fost probabil blocata. Se pare ca baietii urmaresc in timp real ce scriu ca raspuns cititorii, cind scriu direct pe pagina de blog. Se pare ca au facut si liste negre cu indezirabili, ale caror interventii sa fie blocate (lista pe care cred ca ma aflu si eu, un individ total neimportant).

  Reply
 23. Dan Plesoianu

  Va contrazic (si o spun din proprie experienta, ce poate fi dovedita cu acte): DNA face parte din statul paralel. Procurorii de acolo fac anchete false, in functie de cum li se ordona. Iar cazurile abordate de DNA sint la comanda, cu rezultate pozitive sau negative (pentru cei implicati), tot in functie de comanda.

  Reply
 24. Badea

  Asta e buna, Dragnea & Co victimele statului paralel. Pai sa ceara azil politic in SUA, Suedia sau Marea Britanie, ca vor primi sigur. Adica vreti sa spuneti ca au fost obligati sa fure, a fost legal, asta era doctrina lor politica. Dupa legile lui Toader si constitutia lui Dorneanu, cred ca asa este.

  Reply
 25. St.Popescu

  Statul paralel este ultima gaselnita pesedo-aldista, care inlocuieste „sorosismul” si placa „Basescu este de vina”! Nu exista nici un stat paralel, exista doar coruptia endemica, concentrata in parlament si in asa-numita baronime, care dirijeaza tot ce misca in judetele tarii. Interesul politicienilor corupti este sa se salveze prin orice mijloc de rigorile legii, de eventuala condamnare la inchisoare si de diminuarea averii „muncite”…

  Recenta campanie anti-SPP reflecta teama sefilor PSD si ALDE de a nu li se afla secretele, care nu sunt nici putine si nici nevinovate! Si pentru credibilitate, au nascocit „statul paralel”. Este surprinzator ca se acorda oarecare credit acestei inventii, chiar si in articole semnate de autori respectabili si in comentarii care socheaza prin lipsa de maturitate! Asa nu ne mai vindecam de coruptie, de minciuna, de ramanerea in coada Europei!

  Reply
 26. Dumitru Drinceanu

  Daca statul paralel protejează mafia, coruptii, penalii, daca el sustine imunitati sporite si aservirea justitiei, ingradirea injusta a drepturilor si libertatilor democratice, suprafiscalitatea si distrugerea economiei si specificului national, atunci da, de acord ca statul paralel sa fie anihilat. Dar, daca, dimpotriva, statul paralel este nucleul conservator al interesului national antimafie si prodemocratie occidentala, atunci trebuie aparat acest stat oricum s-ar numi el si oricine l-ar compune!

  Reply
  • CMC

   Deocamdata, statul paralel i-a protejat la greu pe cei care furau pentru el: Cocos, Florica, Pescariu, „necunoscutii” din dosarele: fregatele, flota, EADS, Ericcsson, autostrazi, CFR, inlocuirea industriei grele cu mall-uri, acum afacerile cu „inzestrarea” armatei samd.
   Nu prea il vad sustinator al interesului national antimafie ci maidegraba chiar mafia neosecurista.
   Face cineva calculul celei mai noi tzepe: achizitiile de armament? Pe cati ani inainte ne indatoram? Si cand vom reusi sa spunem – deocamdata stop?

   Reply
 27. Nelu Stiuca

  Perioada de dupa 1989 este caracterizata de ipocrizia si falsitatea in care traim. TRADAREA, in societatea romaneasca a devenit o parte permanenta a cotidianului politico-social si economico-administrativ. Majoritatea romanilor tradeaza ca ticalosii pe toate planurile si sunt tradati continuu de cei carora le acorda incredere. Tradarea este dureroasa atunci cind simtim cum suntem tradati de oamenii falsi, dar nu si cand noi tradam cu multa usurinta curveasca.
  Ignorind aspectul public negativ poate exista si tradare justificata de alegerea interesului propriu in realizarea celui mai simplu instinct, acela de a supravietui.
  Actul de trădare semnifica in primul rand lipsa, unei valori umane esentiale, a credintei, a unor convingeri, pentru ca nici un om cu crez adevarat nu poate trada. Tradeaza cel ce nu are nici o credinta si care se ascunde sub masca servilismului, ipocriziei si a falsitatii.
  Tradarea este considerata un mare pacat, deoarece viata a dovedit-o ca nu este usor sa decidem impotriva vointei noastre, a tentatiilor ticaloase sau a interesului nostru marsav si putini sunt cei care au vocatia de martiri.
  In politica romaneasca postdecembrista nu s-a remarcat nici un caz de loialitate politica cu finalitate glorioasa sau virtute, in schimb s-a putut vedea foarte frecvent tradarea calificata, prin aplicarea diferitelor moduri de operare imorala in interese meschine de partid, de grup sau personal.
  In existenta oricarei intelegeri(contract) politice, in drumul spre realizarea tintelor nobile trambitate pentru a fi auzite de creduli, totdeauna au aparut situatii in care cel putin un politician, animat de ganduri negre dusmanoase, imorale a demonstrat ca interesul lui este altul mult mai important decat al celorlalti de langa el si atunci a intervenit ruptura in urma caruia s-a urzit tradarea politica ca o alegere egoista, fara a mai interesa ca aceasta este de fapt facuta impotriva, celor cu care a mers impreuna pina in acel punct al unui traseu comun sau a celor care i-au acordat increderea.
  Datorita TRADARII, incompetentei si imoralitatii putine obiective politice de interes general au mai fost finalizate conform intelegerilor stabilite initial.
  Politicienii romani, pentru a fi alesi, au promis si cautat sa convinga prin siretenie si mecanisme demagogice cat mai multi alegatori pentru a le castiga votul sau pentru a le fura picatura de putere publica. Dupa castigarea mandatului marea majoritate a acestora (mai ales daca au si imunitate) au tradat, acoperindu-se cu justificarea politicii personale, ridicata mult mai sus decat rangul oricarui votant sau semen de-al sau.
  In acest context este clar ca majoritatea POLITRUCILOR care acorda TRADARII rang de virtute nu mai pot dovedi DEMNITATE deoarece, sunt lipsiti de anumite valoari umane, cinste, merite morale si de instictul politic suprem de a preţui omul sau de a manageria destine umane.
  In cazul unor conflicte sociale, niciodata nu se poate clarifica situatia despre cine a tradat primul, pentru ca frustrati de pierderea suferită, cei care se simt sacrificati, se arata a fi tot politicienii stapaniti de ura si egoism, plini de sine si incapabili de a-si recunoaste propriile tradari. Astfel ei devin victime artificiale si razbunatori crunti in numele unei moralitati lipsite de orice constiinta a tradarilor pe care le-au facut.
  “Calea TRADARII NATIONALE totdeauna a fost croita de/prin politica”. Cateva maxime cu referire la tradare sustin cele consemnate: “Servilismul este masca tradarii”- Francesco Orestano ; “Nu este credincios faţă de nimeni şi de nimic cel ce-şi poate trăda tovarăşul de trudă”- Antoine de Saint-Exupery; “Trădarea niciodată nu-nfloreşte desi e un spin. De ce oare? De-ar înflori n-ai mai putea să-i spui trădare” – John Harington
  Printre problemele importante ale societatii romanesti le reprezinta, “Viata religioasa” din care reiese ca nu ne putem purifica cum se cuvine, pentru vremurile imorale pe care le traim si datorita faptului ca cei ce slujesc imparatiei lui Dumnezeu, in numele poporului roman, nu respecta suficient exigentele randuielilor crestin-ortodoxe, ceea ce poate aduce pentru natiunea romana consecinte greu de evaluat sau anticipat si promovarea PRESEI independente nu doar fata de stat, ci şi fata de interesele economice a celor care folosesc presa pentru santajare ori pentru a manipula discursul si opiniile publice.

  Reply
 28. Nelu Stiuca

  Oricat de mult s-au straduit politicieni impostori apeland la demagogia sofisticata, n-au reusit sa-i defineasca, statului, cu certitudine competentele, orientarile si nici sa-i contureze o structura moderna, eficienta, suntem ca in lumea a treia. Dezbaterile publice pe aceste teme au reliefat mari confuzii si contradictii atat in plan politic cat si de natura juridica in defavoarea modernizarii relevante a statului si a cresterii bunastarii generale. Astfel politica fara strategii de dezvoltare si previziuni la nivel micro si macro a creeat in mod regretabil, conditiile propice instalarii unui nou tip de feudalism si mafiotism in Romania.
  “Modernizarea statului” a fost totdeauna un slogan serios folosit in mod demagogic de clasa politica, doar in campania electorala, desi constituie o miza foarte importatnta pentru progresul natiunii romane. Acest proces nu s-a putut realiza deoarece in societatea politica activeaza IMPOSORI, SUBMEDIOCRII , sfertodocti si foarte multe CIOCIOLINE (feminine dar si masculine) fiind lipsita de ELITE, capacitati manageriale in domeniul administratiei publice sau pentru valorificarea superioara a factorilor de reusita(inclusiv a celor naturali) cu potential ridicat. Datorita tradarii SISTEMUL POLITIC niciodata nu a putut dovedi practic ca are preocupari valoroase ori intentii bune si pentru realizarea interesului general. “Modelul de capitalism” autohton, croit de clasa politica ciocoiasca, s-a dovedit a fi pentru cei care muncesc si traiesc in Romania, o utopie la fel ca si comunismul, deoarece in numele emaniciparii capiatlului productiv (fabricile si uzinele) ce a apartinut unui mod de productie comunist(socialist) a fost privatizat, prin metode necunoscute pincipiilor sau relatiilor de tip “capitalism clasic”. Unele unitati de stat chiar daca au fost rentabile si costituiau obiective strategice pentru siguranta nationala (fabricile de ciment, industria petroliera, energetica, telefoanele, etc) au fost instrainate la valori mult subevaluate in favoarea unor spagi uriase primite de catre guvernantii si politicienii decidenti ce au avut toate culorile politice si apartin atat stangii cat si dreptei politice, toti au aplicat aceeasi metoda haiducesca.
  Relatiile de productie specifice noului mod de de productie postdecembrist sunt reprezentate doar de sistemul sofisticat al traficului de influienta, santajului si amenitarii.

  Reply
 29. gabriel radeanu

  Suntem din pacate intr-o situatie imposibila din punct de federe conceptual.De ce,de unde si pana unde ,este necesar un conflict deschis cu o oligarhie paralela?Pe de o parte ii avem pe liderii asumati din politica,cu pacatele si imoralitatile lor,iar in partea cealalta o infuzie de elemente de natura paramilitara omniprezente,care ascunse adanc sub fustele Constitutiei se dedau la viol organizat impotriva acesteia.Este suficient ca din ratiuni evidente de siguranta nationala,sa ridicam cortina secretului,dar ma tem ca vom descoperi o promiscuitate mizerabila a „neprihanitei”fecioare legate la ochi cu jandarmul global prin intermediul arhivo-pestilor autohtoni.Unica solutie viabila este ca,din ratiuni de investitii masive in economie ,sa reducem resursele acestor paraziti care sufoca spre deces democratia din Romania.

  Reply
 30. Cinicul

  Nu am informatie suficienta ca sa pot judeca daca doamna AMP are dreptate sau nu.
  Un singur lucru mi se pare insa sigur: calitatea dezbaterii scade cand participantii isi aduc invective. Chiar si atunci cand folosesc citate din Iorga.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *