Sute de aleşi locali scapă de incompatibilitate după ce Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care permite primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să facă parte de drept din organele de conducere ale asociaţiilor de dezvolare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice. Peste 100 de dosare trimise în instanţă şi alte câteva sute aflate în lucru la ANI riscă să se închidă datorită acestei legi.
Printre cei salvaţi de incompatibilitate se află primarul Sibiului, Klaus Iohannis, preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu sau preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
Prezenţa primilor doi pe lista ANI a făcut ca PNL să susţină tacit acest proiect, alături de PSD, PP-DD, UDMR, PC şi minorităţile naţionale. Votul a fost unul covârşitor: 215 voturi pentru, 36 împotrivă (PDL) şi 62 de abţineri (PNL).
Proiectul a fost iniţiat în anul 2013 de şase deputaţi PSD – Axente Ioan (Sibiu), Gheorghe Fraticiu (Sibiu), Roman Gheorghe (Sibiu), Marian Neacşu (Ialomiţa), Florin Iordache (Olt) şi Covaci Dorel (Timişoara). Această iniţiativă legislativă completează şi modifică Legea 51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice.
Iniţiatorii susţin că ANI a apreciat “în mod abuziv şi cu exces de putere” atunci când a decis că funcţiile de primari şi preşedinţi ai CJ sunt incompatibile cu calitatea de reprezentat al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului, în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară.
Miza acestei modificări este controlul direct al primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene asupra asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, care au în derulare investiţii de sute de milioane de euro prin companiile de utilităţi locale, care gestionează serviciile de apă şi canal, transport, termoficare, salubrizare, asfaltare străzi şi înterţinere spaţii verzi etc.
Aceste companii sunt în subordinea primăriilor, consiliilor locale şi judeţene, însă mulţi edili şi preşedinţi de CJ au ţinut neapărat să facă parte din adunările generale ale regiilor, pentru a direcţiona contractele către firmele apropiate.
Acest proiect se înscrie în politica Guvernului Ponta în a ajuta aleşii locali găsiţi incompatibili de ANI.
Astfel, în iulie 2013, Liviu Dragnea a promis că va veni cu o modificare la legea ANI, prin care să fie “mai clar reglementate” situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese, însă iniţiativa a fost oprită după ce Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ, în urma semnalelor trase în presă.
Apoi în luna octombrie 2013, USL a iniţiat simultan trei proiecte identice de modificare a Legii administraţiei locale, care legalizau participarea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în AGA a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.
Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!
Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.
Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!
Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.