Romania Curată

Nu vă mai întrebați de ce e scumpă apa în București. Vă spun procurorii anticorupție din Ploiești. Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, reținuți

Fostul trezorier PNL și fostul consilier al lui Oprescu au fost reținuți pentru corupție, contractele cu Apa Nova fiind investigate. Bucureștenii să nu se mai întrebe de ce e scumpă apa potabilă în București Acum au răspunsul chiar de la procurorii anticorupție din Ploiești, cei care i-au reținut aseară pe Vlad Moisescu, fostul trezorier PNL și pe Costin Berevoianu, fostul consilier al primarului general suspendat Sorin Oprescu.

Conform procurorilor, „în perioada 2008-2015, inculpații Semenescu Ovidiu-Traian (r5eprezentantul neoficial al unui grup de firme, n.r.), Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani. Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate“.

Concret, în perioada respectivă, Ovidiu Semenescu avea o relație specială cu Vlad Moisescu și a beneficiat de sprijin pentru firmele sale pentru a primi contracte pe raza Sectorului 1 (contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile).

„Urmare a acestei înțelegeri, Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc“, detaliază procurorii.

Mai exact, în perioada ianuarie – aprilie 2011, Vlad Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, „a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012“.

Bani pentru Vlad Moisescu și Costin Berevoianu

Costin Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, ar fi susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Ovidiu Semenescu. Concret, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA.

„În schimbul influenței exercitate, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate“, susțin procurorii.

Procurorii au descoperit în cazul lui Vlad Moisescu că unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document.

Grupul de firme plătea intermediarul

Pe de altă parte, pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată:

– încheierea unor contracte de consultanță,

– încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului,

– încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de el special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC APANOVA SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.

„Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului București a actelor adiționale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăți către societăți controlate de către inculpatul Semenescu Ovidiu Traian“, detaliază anchetatorii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Nu vă mai întrebați de ce e scumpă apa în București. Vă spun procurorii anticorupție din Ploiești. Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, reținuți

 1. vlad

  Ok, ok, bravo, bine ca i-au arestat…. acum de ce nu se duc foarte puternic si peste corupatori?? Peste directorii de la Apa Nova…. trebuie sa-i intimidezi si pe astia, pentru ca pana la urma fara firme ca astea dispuse sa dea bani nu ar mai exista coruptie.

  Reply
 2. nicolae

  Am scris ani de zile incontinuu despre furturile din facturile de la ApaNova, pretul s-a triplat in ultimii 4 ani fara nici o justificare, s-a ajuns la peste 1 milion de lei vechi pe apartament factura de apa la blocurile contorizate la fel de mare ca cea de curent electric.
  Pretul este umflat artificial in stil mafiot cu circa 300%-400% doar pe faptul ca sunt un monopol care nu a raspuns pana acum in fata legii ba au fost total protejati de mafia statului de pana acum.

  FELICITARI DNA si sper din tot sufletul ca furturile din factura de apa sa fie returnati celor care am fost jefuiti de acesti HOTI corporatist-monopolisti.

  Acelasi lucru se petrece si la monoplurile din energia elctrica unde si acolo furtul este dovedit dar nu scade nici un pret iar corporatiile fura fara nici o opreliste cu deplinul spirjin al autoritatilor statului mafiot!

  Reply
 3. AMERICANUL

  Ceea ce nu se regaseste in tarile civilizate ale lumii referitor la o firma cu specific ca SC Apa Nova SA, este STRUCTURA formata de FOSTI SRI-sti (actualmente pensionari) care ascultau convorbirile telefonice si discutiile ambientale ale tuturor angajatilor acestei societati comerciale pt a-i depista pe cei care ar fi divulgat ilegalitatile sau abuzurile comise in interior de factorii decidenti ( contracte, angajari, plati ilegale, etc). Intr-o tara civilizata orice pensionar cu pensie speciala (judiciarist, mapn-ist, sri-st, politist, etc) prins ca a comis fapte antisociale mai ales in legatura cu profesia detinuta anterior i se anuleaza pensia si este condamnat penal cu spor de pedeapsa.
  In Ro TARA fara rost sunt posibile tot felul de atrocitati pensionari cu pensie speciala comit orice infractiune sau ilegalitate pt ca sunt intr-o cardasie cu autoritatile statului de nedescris facand parte din MAFIA care a capturat Ro dupa 1989 toate acestea fiind in dauna normalizarii vietii publice in Ro.
  SC Apa Nova SA nu avea nici un motiv serios, economic, social sau tehnic pentru a fi cu capital privat ca si activitatea de salubritate a Bucurestiului sau a altor localitati urbane. Aceste activitati trebuie NATIONALIZATE prejudiciile aduse avutiei nationale recuperate si vinovatii, praduitorii sa fie pedepsiti.

  Reply
 4. una

  Ar trebui ca toate administratiile de bloc sa dea in judecata ApaNova pentru chestia asta si cei de la Veolio goniti in suturi din tara!

  Reply
 5. Romanul

  FELICITARI DNA si sper din tot sufletul ca furturile din factura de apa sa fie returnati celor care am fost jefuiti de acesti HOTI corporatist-monopolisti.
  Subscriu la ideea ca furnizorii si producatorii de electricitate si gaze naturale, servicii de salubritate trebuie sa fie firme de stat, nu private,fiindca presteaza in interesul PUBLIC, insa administrate corect, nu capusate cu toate beizadelele si rudele politicienilor etc.

  Reply
 6. nicolae

  Si eu sunt in aceiasi cauza ca voi toti si eu am fost furata de apa nova cu o suma invaluare de 3.456 lei pe care trebuie sa ii platesc ca sa imi dea drumul la apa plus deschiderea ce credeti este normal

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *