Romania Curată

”Nu cedați șantajului în problema pet-urilor”. Petiție adresată președintelui și premierului. SEMNEAZĂ ȘI TU

Comunitatea de-clic.ro a lansat o petiție, intitulată Corporația face legislația: Șantaj la pet!, prin care le solicită președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, să nu cedeze presiunilor companiilor și asociațiilor patronale, care ”șantajează guvernul pentru a fugi de responsabilitatea reciclării deșeurilor pe care le produc”.

”Legislația privind obligațiile de reciclare este în vigoare în România de mai bine de 10 ani. Orice companie care comercializează produse ambalate este obligată să recupereze deșeurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani în șir prin înființarea de către companii a unor structuri asociative de tip Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR) care au devenit responsabile pentru recuperarea deșeurile puse pe piață și pentru atingerea țintelor de reciclare impuse de UE.

A rezultat un cartel al marilor companii, care sub pălăria OTR-urilor au pretins atingerea țintelor de țară în reciclarea deșeurilor din ambalaje. Coca Cola, Pepsico, Ursus, Bergenbier, Tetra Pac, Timbark, Argus, Unilever, Munplast, Chipita, Mars, Heineken alături de alte companii au pus bazele a nu mai puțin de 10 astfel de OTR-uri.

Anul trecut, Fondul pentru Mediu (AFM) și Parchetul au realizat în premieră inspecții financiare la OTR-uri care au scos la iveală fraude de zeci de milioane de euro în domeniul reciclării. Sute de mii de tone de ambalaje au fost raportate ca fiind reciclate, însă la control s-a dovedit că nu erau. Au fost identificați sute de reciclatori căpușă care prin fraudă și fals în declarații au reciclat sute de mii de tone de deșeuri doar pe hârtie. Toate aceste ambalaje nereciclate în realitate au sfârșit aruncate pe albiile râurilor sau în mii de gropi de gunoi în natură, provocând un real dezastru ecologic.

În acest context, România riscă declanșarea unei proceduri de infringement care ar atrage penalități de până la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, agenții economici care nu și-au îndeplinit țintele asumate sunt obligați prin lege să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitățile de ambalaje nereciclate. Aplicarea acestei măsuri de către Ministerul Mediului este acum contestată de industria de profil, deși este în vigoare de 10 ani.

Eco-rom Ambalaje (organizație de tip OTR) și alte asemenea organizații suspecte de fraudă, amenință prin companiile și patronatele membre cu creșterea prețurilor la alimente pentru a obține amnistie fiscală la plata contribuției legale către Fondul de Mediu. Pe de o parte companiile încalcă legea prin OTR-uri și compromit raportarile la UE, pe de altă parte pun presiune pe guvern prin Romalimenta și Coaliția pentru Dezvoltatea României pentru a fi iertați de fraudă, penalități, dobânzi. Cu alte cuvinte, companiile amenință acum că cetățenii vor plăti un suprapreț pentru că ele au încălcat legea”, explică inițiatorii petiției.

Aceștia le cer președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer să nu cedeze presiunii corporațiilor care solicită ignorarea legii, să deblocheze sistemul de trasabilitate a deșeurilor prin sistemul integrat de mediu, să comunice public date privind amploarea fraudei legate de neîndeplinirea țintelor obligatorii de reciclare a ambalajelor puse pe piață, să dispună anchetarea responsabililor Administrației Fondului de Mediu care timp de 10 ani nu au luat măsurile necesare pentru a pune în aplicare legislația existentă și să elaboreze un nou proiect de lege, care să reformeze sistemul recuperării și reciclării deșeurilor provenite din ambalaje, responsabilizând producătorii și publicul larg.

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA AICI (click).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “”Nu cedați șantajului în problema pet-urilor”. Petiție adresată președintelui și premierului. SEMNEAZĂ ȘI TU

 1. Raluca Demetrescu

  Si daca nu am mai cumpara nimic ambalat in peturi. Daca ar fi interzise sticlele din plastic…Utopie!

  Reply
 2. Mihai Raduta

  Este problema autoritatilor locale sa solutioneze problema reciclarii si nu numai a peturilor ci a tuturor deseurilor.
  Din pacate la noi in Romania nu se face nimic in privinta asta.

  Reply
 3. val klotz

  acum 3 ani am încercat sa returnam sticle de bere la o sucursala billa… dupa ca. 40 min asteptare (n-am plecat ci am cerut sa vorbim cu managerul) vazînd ca nu scapa de noi au luat sticlele si ne-au dat banii. desi pe sticle scrie ca garantia este returnabila, nimeni nu da sticlele înapoi. în alte tari (ex. germania) copii sînt educati în acest spirit: ma ajuti sa duc, sau duci singur sticlele înapoi la magazin – pastrezi garantia (= bani de buzunar).

  Reply
 4. Crina

  Ca sa nu fiu acuzata de nesinceritate, subliniez de la inceput ca lucrez la una din sutele de companii producatoare/comerciale care livreaza pe piata produse ambalate. Sunt perfect de acord cu propunerile Romania Curata, avem nevoie de o tara curata, deci de un sistem FUNCTIONAL de colectare si reciclare/valorificare. As dori insa sa semnalez cateva neintelegeri, cred eu:
  1. Prin lege, este atributia statului sa organizeze un sistem functional de colectare/ valorificare a deseurilor, statul LICENTIAZA OTRurile, deci eu pot lucra doar cu cei agreati de stat (lista publicata pe site-ul lor). Statul face auditarea lor, deci este sarcina statului sa controleze si sa vegheze ca acestia sa isi faca treaba. Nu poate veni acum sa imi spuna ca e o relatie comerciala intre 2 entitati private, deci pe ei nu-i priveste. Aceasta uriasa problema este din cauza ca statul nu si-a indeplinit rolul de reglementare si control.
  Ceea ce cer patronatele este acordarea unui rastimp pt inchiderea situatiei pe 2015, pt ca OTRurile impreuna cu statul sa curete si sa restarteze un sistem functional, care eventual sa recupereze si parte din nereciclarea din 2015 (care, ca sa fie clar, a fost declarata reciclata pe tot parcursul anului, pana in Oct cand s-a descoperit frauda)

  2. Vinovatii, cei care au facut frauda, sunt OTRurile care au colectat doar scriptic si au facut declaratii FALSE. Companiile producatoare sunt VICTIMA, nu vinovat, pt ca legea spune ca daca tu, cel care ai pus pe piata ambalaje, vrei sa colectezi singur, trebuie sa iti aduni ambalajele PROPRII. Cum as putea face eu asta, atata timp cat eu livrez catre magazine care la randul lor vand catre consumatorul final? Cum as putea sa stiu unde ajunge produsul meu si apoi cioc-cioc la usa” te rog, poti sa-mi dai borcanul meu, sa il predau la deseuri”? Este absurd. In toata Europa, cu exceptia Ungariei, sistemul este prin aceste OTR-uri.

  3. Nu este vorba de nici o amenda contestata de catre patronate. Conform legii, pt cantitatea NERECICLATA, producatorii platesc catre Fondul de Mediu o taxa de 2 lei/kg ambalaj (ca idee, borcanul in sine costa mai putin decat taxa….). In masura in care OTRurile isi fac treaba, acest pret este doar o sperietoare, nimeni nu plateste asa ceva. Dar daca, asa cum e cazul de fata, OTRurile nu si-au facut treaba, suntem pasibili de acest debit catre stat.

  4. prin contract, OTRurile sunt responsabile de aceasta sarcina de a aduna deseurile din piata, deci teoretic noi, producatorii, ar trebui sa ne recuperam banii dati catre stat de la OTRuri. Dar credeti ca actionarii OTRurilor, firmele mari mentionate de dvs, ne vor da noua, astia multi si mici, vreun ban? NU, cu siguranta vor baga firma in faliment si ia tu praful de pe toba!

  5. marea magarie a ECOROM este ca a transferat catre beneficiari ineficienta lui (ca sa nu spun frauda). Toata povestea a explodat in Octombrie. Unde sa te mai duci catre alt OTR? cine sa te ia la sfarsit de an?

  6. nu este vorba doar de PET-uri, cea mai grava situatie este la sticla. De bine de rau PET-urile se colecteaza din piata, intr-un fel sau altul.

  7. Daca statul nu isi face treaba si nu ma apara de frauda OTRurilor, ce pot face eu, ca producator? ca sa evit falimentul, voi calcula pretul cu taxa aceea aberanta de 2 lei/kg, ca sa fiu acoperita in caz ca OTRul nu isi face treaba. Cine va suporta ineficienta OTRului (a se citi ineficienta statului)? Cumparatorul. Asta e tara in care traim

  Reply
  • Tiberiu

   Deja OTR-urile au inceput sa intre in insolventa (vezi cel din Braila parca). In conducerea, actionariatul acestor OTR-uri erau fosti din AFM, minister care stiau cum se poate frauda sistemul. In urma cu multi ani, cand erau organizate ca ONG-uri unii din conducerea acestor organizatii afirmau ca este imposibil sa fie controlati! Uite ca este…posibil.

   Reply
  • Raul

   Felicitari pentru coerenta explicatiei. Desi am si alte argumente proprii, in completarea comentariului Dvs, apreciez discutia tehnica documentata. Celelalte pareri pe care le mentionam se regasesc printre argumentatiile din petitia colegilor de la DeClic.

   Reply
 5. Mihai Popa

  In Germania, se poate! Totul (în afara de untdelemn), este ambalat în sticle de sticla care se dau la schimb
  sau daca n-ai la schimb, le platesti. România , care este o tara sub calcâiul mafiotilor, n-o sa faca niciodata asa ceva, fiindca limiteaza posibilitatile uriase de FURT.

  Reply
  • Tiberiu

   Nu fac nimic. Doar hartii prin care preiau responsabilitatile celor care pun produse ambalate pe piata, raportari catre Administratia Fondului pentru Mediu, catre cel cu care au incheiat contractul. Era sa uit ! Mai incaseaza bani multi de la cei cu care au contract de preluare a responsabilitatilor.

   Reply
 6. Viorel

  Pana acum ne-am obisnuit ca ambalajele n-au nici o valoare si toti idiotii le arunca pe unde nimeresc. Ar trebui totusi ca cetatenii sa suporte si ei costurile ambalajelor si sa se gandeasca mai mult inainte de a cumpara produse ambalate.
  Bineinteles, ca trebuie sa functioneze si un sistem eficient de reciclare a ambalajlor si deseurilore.

  Reply
 7. nem-eco

  romania a ajuns o uriasa groapa de gunoi, „cetatenii” ei se comporta ca o armata de ocupatie, dupa ei, potopul!

  Reply
 8. Dan FIRCA

  Sa fie arestati toti cei care au beneficiat de pe urma raportarilor fictive si sa fie obligati la achitarea tuturor restantelor cu penalizari cu tot.

  Reply
 9. Dan FIRCA

  Nene NC astia iti iau bani ca sa iti colecteze deseurile si sa le recicleze. Ei raporteaza la fondul de mediu ca,. prin itermediul lor tu ti-ai reciclat deseurile.

  Reply
 10. Toma Kassovitz

  De ce, in Romania, nerespectarea legii, chiar penalizata, nu atrage dupa sine si raspunderea penala? De ce au fost amendati OTR-urile si nu arestati?

  Reply
 11. Ana Maria

  Problema incepe de la noi, daca dam mita si ne lasam mituiti….atunci degeaba ne plangem… comentam pe .tot felul de retele de socializare….etc… toti dau ex. cum este in alte tari….etc…. dar cand vin in Romania tot la fel procedeaza….arunca pe jos gunoiul, dau mita…sa-si rezolve in buletin sau un control la medic…etc…Ar trebui sa le cerem socoteala (adica cu anii grei de inchisoare, schestrarea bunurilor…etc…) la toti care incalca legea.

  Reply
 12. ion muscoiu

  La curent electric ne luati bani ptr certif. verzi,congenerare ,plus „taxa baietii destepti”,etc,la gaze ati introdus kw,in loc de mc,acum vreti sa pacaliti iar populatia ,inventind noi taxe cu aprobarea tacita a politicienilor,parlament,guvern.Atunci punem intrebarea ,De ce ii alegem? Doar ca sa ne mareasca taxele si ei salariile si pensii viagere ptr ca dorm in parlament.

  Reply
 13. bla bla bla

  In Germania, pt produsele ambalate in pet (sticle de plastic) platesti o taxa de 15-25 de eurocenti, taxa care este inclusa in pretul de raft al produsului respectiv. Ambalajele se pot returna in aproape orice magazin Aldi, Lidl, etc. Mai exact, exista niste containere care citesc codul de bare, comprima ambalajul si iti elibereaza un bon cu care iti poti plati cumparaturile sau pe care primesti banii cash.

  Reply
 14. Dinu

  Acum doi ani am fost in Canada (Nova Scotia) la fiica mea. Am ajutat-o sa duca ambalajele la centrul de recuperare. Berea numai la sticle! Dar se primesc si platesc ambalaje din sticla cum ar fi de vin din Chile sau cutii de aluminiu din Germania. Valoarea acestora este mica dar acest „gunoi” se plateste… Se primesc si cutiile de tabla de la vopsea.

  Reply
 15. Mariana Goina

  Inca din anii ’90, orice supermarket din Ungaria prelua aceste ambalaje (contra cost).
  La noi nu vorbeste nimeni de asa ceva Oare de ce?

  Reply
 16. NC

  Nenorocirea este ca pe langa faptul ca aceste OTR nu isi fac treaba au creat un monopol pe piata incat nicio firma onesta de colectat deseuri nu mai poate fi infiintata (autorizarea este blocata de agentiile judetene de mediu). Ori, colectarea de deseuri este o activitate economica rentabila in sine (fara sa fie nevoie sa mai faci si manarii ca acestea prezentate in articol) si eu cunosc intreprinderi sociale (dar si antreprenori privati) care si-ar dori sa o practice dar nu pot obtine avizul de mediu. Cred ca daca piata ar fi libera in acest sector (si nu controlata de OTR si alti smecheri prin intermediul agentiilor de mediu) s-ar colecta mult mai multe ambalaje.

  Reply
 17. Amalia

  In Danemarca, magazinele au un fel de automate in care se introduc sticlele goale contra catorva banuti si lumea se prezinta, constiincios, cu sticlele sau pet-urile.
  Un alt exemplu de reciclare, In Suedia, gunoiul casnic este sortat cu strictete: gunoiul menajer separat, hartia separat iar plasticele si metalele impreuna.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *