Romania Curată

Nica, Athanasiu și Țicău, puși sub acuzare în dosarul Mirosoft 2

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunțat că i-a pus sub acuzare, pentru abuz în serviciu, pe foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău, în dosarul Microsoft 2. Nica şi Athanasiu vor fi cercetaţi sub control judiciar, cel de al doilea având și interdicție de părăsire a țării potrivit News.ro.

Alexandru Athanasiu a fost ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005, Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004, iar Silvia Adriana Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor în perioada 2003 – iunie 2004 şi ministru al Comunicaţiilor în perioada iulie – decembrie 2004. Cei trei au fost luni la DNA pentru a fi anunţaţi că a fost pusă în mişcare acţiunea peanlă în cazul lor, în dosarul Microsoft 2.

DNA a precizat că acţiunea penală în cazul celor trei foşti miniştri a fost pusă în mişcare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală a acestora.

Athanasiu spune că va contesta controlul judiciar, iar Nica declară că va căuta toate elementele necesare pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Adriana Ţicău a declarat că este nevinovată şi că nu face alte declaraţii despre acuzaţiile pe care procurorii anticorupţie i le aduc.

Nica este acuzat că a favirzat achziția de licențe fără licitație, cauzând un prejudiciu de 47,5 milioane de dolari. Țicău este acuzată de procurori că a determinat încheierea contractului-cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României și că a iniţiat şi susţinut un proiect de HG prin care s-a extins contractului şi pentru produsele educaţionale. Prejudiciul estimat de procurori este de aproap 67 de milioane de dolari. Athanasiu este acuzat că, în calitate de ministru al Educaţiei, a iniţiat şi a susţinut proiectul HG de extindere a contractului pentru licențe educaționale, generând un prejudiciu de 19,4 milioane de dolari.

În dosarul Microsoft 2, Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, din 21 noiembrie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *