Romania Curată

Mulțumim, Victor Ponta! Cercetarea românească a ajuns din nou în paginile revistei ”Nature” datorită activității d-voastră!

”Oameni de știință români au reacționat furioși la decretul (ordonanța – n.r.) „de urgență” guvernamentală emisă de prim-ministrul Victor Ponta, care permite renunțarea la gradul (titlul – n.r.) de doctor, prin Ministerul Educației, fără nicio explicație. Anterior, la fel ca în majoritatea țărilor, un doctorat în România putea fi revocat numai după o anchetă”, titrează cunoscuta revistă de știință Nature, într-un articol publicat luni pe site-ul său și semnat de Alison Abbott.

Ordonanța, emisă pe 30 decembrie 2014, a venit după ce premierul a anunțat pe 16 decembrie că renunță la titlul de doctor in Drept internațional, obținut cu o lucrare asupra căreia au planat acuzații de plagiat în ultimii ani.

Peste 1.300 de oameni, dintre care mare parte sunt oameni de știință români, au semnat o scrisoare deschisă care critică ordonanța de urgență. Scrisoarea acuză că motivația lui Victor Ponta pentru modificarea legii este de a se proteja pe sine de întrebări legate de propriul doctorat, obținut în anul 2003, la Universitatea din Bucuresti, care nu respectă standardele academice de bază.

„Obținerea unei diplome de doctorat nu este o activitate solitară, implică instituții și activități academice, prin urmare, renunțarea la titlu nu se poate face numai de către titular”, se arată în scrisoarea care solicită sesizarea Curții Constituționale din România (în privința ordonanței).

Universitatea din București a încercat să revoce teza lui Ponta în 2012, după ce propria Comisie de etică a prezentat dovezi de plagiat, dar un Comitet național de etică, numit de Guvern, a respins acuzațiile. Cum întrebările cu privire la teză continuă să apară în arena politică, Ponta a scris Universității București, pe 16 decembrie, cerându-i să revoce titlul de doctor pe motiv că noul ministru al Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, are nevoie de un început de mandat fără distragerea atenției cu alte teme. Pe 18 decembrie, Universitatea a răspuns că e de acord cu revocarea titlului de doctor, dar invocând motivele de plagiat.

Sorin Cîmpeanu a elaborat ordonanța de urgență prin orice posesor al unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației revocarea lui; Ministerul poate face apoi acest lucru, cu efect imediat. Într-o conferință de presă, pe 29 decembrie, Cîmpeanu a spus că solicitanții nu trebuie să justifice cererile lor de revocare.

Cristian Dogaru, cercetător la University Campus Suffolk (Ipswich, Marea Britanie), care a lansat scrisoarea deschisă, afirmă că oamenii de știință sunt „frustrați și revoltați” de această ordonanță.

Nici Ponta, nici Cîmpeanu nu au răspuns solicitării revistei Nature pentru comentarii cu privire la scrisoarea deschisă.

sursa: Nature

ponta in nature


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Mulțumim, Victor Ponta! Cercetarea românească a ajuns din nou în paginile revistei ”Nature” datorită activității d-voastră!

 1. Sara

  Din Comisia de Etica constituita de Ministerul Educatiei ad-hoc, pentru dl. Ponta (cealalta fusese desfiintata), a facut parte si avocatul Gheorghita Mateut un fost colaborator si apropiat al lui Ponta ( ambii l-au aparat in Justitie pe excrocul Tender.) Nu inteleg in ce calitate a foost cooptat intr-o comisie a ME ?

  Reply
  • Milutzu

   Justificarea lor a fost ca numai juristii pot analiza o acuzatie de plagiat intr-o lucrare de drept. Nu sunt specialist in drep, prin urmare nu pot decat sa vad ridicolul justificarii: este nevoie de specialisti de inalta calificare pentru a dovedi un copy & paste pe care si un copil de clasa I il poate confirma. Mai mult, s-a incercat acreditarea ideii ca termenul „plagiat” ar avea, pentru juristi, un alt sens decat cel general acceptat de restul lumii si definit prin dictionare. Aici tind sa le dau dreptate: daca juristii din gasca lui Ponta, nu pot sa-i includ pe toti in aceasta categorie, trebuie sa fie specialisti in citit, atunci ei sigur fac parte dintr-o categorie cu totul deosebita.

   Reply
   • Sara

    Bine, bine, dar or mai fi fost si alti experti in citit. De ce un apropiat al lui Ponta-Nastase , un avocat care e specializat in a scoate excrocii din rahat ? Cred c-ar trebui contestata decizia comisiei de etica pe acest considerent.

    Reply
 2. Lupu Ionel

  Am si eu un doctorat in geobotanica obtinut in anul 1980, iar acum imi este jena sa adaug „dr.” in fata numelui, din cauza plagiatorului PONTA si altor plagiatori proveniti mai ales din randul politicienilor…. Vinovatia este multipla : multi NECHEMATI au ajuns conducatori de doctorate: temele de cercetare sunt de multe ori nesemnificative: comisiile de doctorat de regula se alcatuiesc pe baza de reciprocitate etc., etc., etc…. M-am uitat in ENCICLOPEDIA PERSONALITATILOR DIN ROMANIA, 2012, Hubners Who is Who, in care intalnesti foarte multi economisti tineri cu doctorate si cu pretentii de „personalitati”….. Ce merite stiintifice au adus toti acesti doctori in economie ????????? PONTA a pus bomboana pe coliva !!!!!!!!!

  Reply
  • Vasile Bouleanu

   Cu tot respectul

   Felicitari pentru doctorat si mai ales pentru nota de protest. In 1980 eram in USA de doi ani, dupa 8 aqni de lupta deschisa cu regimul comunist din care trei ani in inchisoare. Astazi va admir pentru munca depusa in acei ani si va chem la lupta deschisa cerandu-va sa organizati generatia noastra in opozitie conta acestor lichele ca Ponta care cred ca pot calca in drumul lor onoarea,respectul si tracutul generatiilor de intelectuali romani care au creat valori respectate in lume .

   Iesiti la lupta cu diplomele castigate corect, cu fapte nu cu vorbe, demascati si condamnati public micimea intelectuala si morala aacestor impostori .

   Reply
 3. marius skolka

  „Noroc” cu unii de teapa astora, ca cercetarea romaneasca sa ajunga subiect pentru „Nature”. Oare chiar nu isi dau seama cei in cauza de raul imens pe care il fac elitei stiintifice romanesti (cata a mai ramas si ea saraca dupa 25 de ani de sub-subventionare).

  Reply
 4. George.I.

  Cu alte cuvinte,ne-am mai facut inca odata de ras in fata lumii normale ;oare pana cand?
  Cat vom mai astepta,ca derbedeii care ne conduc astazi tara,sa paraseasca arena politica atat
  atat de incarcata de infectiile si toxinele produse de ei ? Pe acesti indivizi,care in treacat
  fie spus mai sunt si mandri ca sunt romani,ii doare in cot de marele rau pe care il produc tarii
  si poporului pe care cu cea mai mare iresponsabilitate il conduc, incat rad si curcile de noi!
  Este cazul,ca noi societatea civila,sa declansam lupta pentru debarcarea impostorilor de
  la carma acestei tarisoare atat de greu incercata de clanul borfasilor.

  Reply
  • Sara

   N-ai cum, sunt mult prea multi. Daca ar fi luati la bani marunti, constati ca toti pesedistii cu doctorate luate in aceiasi perioada cu acelasi coordonator au lucrarile plagiate.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *