Romania Curată

Mihai Goțiu: ”Romsilva va trebui să răspundă la multe întrebări legate de protejarea parcurilor naționale”

Vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o vizită de documentare în pădurile seculare de fag ale Carașului, din care o parte au fost incluse recent în Patrimoniul UNESCO. Parlamentarul clujean s-a arătat foarte îngrijorat de cele văzute în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului și în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, declarând că situația este foarte gravă.

”Unul dintre cele mai frustrante și iritante lucruri posibile e să constați pe viu modul în care legi și norme care au ca scop protejarea pădurilor, în general, și a parcurilor naționale, în special, sunt folosite în fapt ca pretext pentru a le distruge, în schimbul unui profit financiar discutabil pentru comunitățile locale și pentru România. M-a enervat la culme și risipa cu care s-au făcut exploatările. În câteva ore de mers prin pădure, am văzut zeci de metri cubi de bucăți de bușteni abandonați în zonele de exploatare, cel mai probabil pentru că extragerea lor din pădure și valorificarea ca lemn de foc nu era la fel de profitabilă ca partea de lemn extras pentru cherestea. Într-o perioadă în care numeroase localități s-au confruntat cu o criză acută a lemnului de foc, abandonarea acestor bucăți de bușteni e, pur și simplu, dovadă de iresponsabilitate”, a declarat senatorul USR.

Mihai Goțiu: Că o parte a pădurilor seculare de fag din Parcurile Naționale Semenic și Cheile Nerei au fost incluse săptămâna trecută în UNESCO s-ar putea să știți deja. Asta nu înseamnă că n-o să mai auzim drujbele în zonă. Ceea ce am văzut zilele trecute în cele două parcuri e revoltător. Șefii de la Romsilva vor trebui să-mi răspundă la multe întrebări legate de situația asta. În avanpremieră la raportul pe care îl voi pregăti pentru Parlament și la un film de sinteză pentru publicul larg, puteți vedea câteva imagini cu ”detalii” ale modului în care legile și normele care ar trebui să salveze pădurea sunt folosite pentru a o distruge…

La capitolul lucruri bune, Mihai Goțiu a menționat Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna. ”Nu e vorba doar de atmosfera extraordinară de la concertele de vineri și sâmbătă, ci de efectele benefice asupra comunității. N-am mai fost la festival de aproape zece ani, de la o reprezentație fabuloasă a lui Jean-Luc Ponty. Am văzut că, între timp, în localitățile apropiate, au apărut numeroase pensiuni și chiar hoteluri și mi-e greu să cred că cineva ar putea nega că această dezvoltare nu are legătură și cu festivalul. Asta m-a făcut să mă gândesc la un proiect național complex, care să susțină festivalurile care se desfășoară în situri sau în apropierea unor situri UNESCO ori de pe lista tentativă UNESCO, cum sunt, pe lângă cel de la Gărâna, festivalurile de film ”Lună plină”, de la Biertan, ori ”Anonimul”, de la Sfântul Gheorghe, din Deltă, Festivalul ”Sighișoara Medievală” din Cetatea Sighișoarei, ”FânFest” de la Roșia Montană și multe altele din Maramureș, Bucovina ori Munții Orăștiei. Publicul unor astfel de festivaluri se suprapune în mare măsură cu adepții agroturismului, ai turismului activ în natură și/sau ai turismului cultural. Sunt convins că valorificarea siturilor naturale și culturale UNESCO ar aduce mai multe beneficii României decât oaia lui Daea”, a spus senatorul clujean.

Vizita lui Mihai Goțiu în pădurile Carașului a fost una neoficială, fiind însoțit de consilieri și de experți în silvicultură și biodiversitate. ”N-am dorit să alertez autoritățile locale și instituțiile responsabile din domeniu, în frunte cu Romsilva, pentru a nu risca să ajung pe trasee sterilizate expres înainte. Cu siguranță însă, ținând cont de ce am constatat la fața locului, vor trebui să-mi răspundă la multe întrebări pe viitor”, a adăugat vicepreședintele Senatului României. Un filmuleț cu o sinteză a înregistrărilor făcute pe teren va fi prezentat publicului larg, iar un raport va fi pregătit pentru Parlament și grupul de lucru pe problematici de mediu din cadrul USR, urmând să stea la baza unor propuneri de modificări legislative care să asigure o protecție reală a pădurilor, a parcurilor naționale și a altor zone naturale protejate.

O parte din pădurile seculare de fag din parcurile naționale vizitate de Mihai Goțiu au fost incluse, tot săptămâna trecută, în urma unei reuniuni la Cracovia, în Lista Patrimoniului Mondial – UNESCO. Delegația Parlamentului României în Polonia a fost condusă de senatorul Vlad Alexandrescu, vicepreședinte al USR. Prin acest succes pentru România, se impune un grad ridicat de protecție pentru pădurile virgine de fag de pe o suprafață de 24.000 hectare, aflate în zonele Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului, Strâmbu Băiuț (Maramureș). Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii, și ele reprezintă 65% din pădurile virgine rămase pe continent (exceptând Rusia).

Reprezentanții USR își asumă să monitorizeze respectarea strictă și reală a regimului de protecție instituit prin includerea în UNESCO, transpunerea acestui lucru în legislația națională, precum și valorificarea acestui statut în beneficiul comunităților locale și al României.

***

Imagini în avanpremieră din raportul aflat în pregătire:

Nu vă lăsați înșelați de peisaj! O halcă mare de pădure lipsește din fotografie, transformată, după defrișare, în poiana pe care o vedeți până la lizieră…
Panoul ăsta zice că Parcul Național Semenic – Cheile Carașului e pentru protecție ecosisteme și recreere…
… acuma ziceți și voi dacă asta înseamnă ”protecția ecosistemelor și recreere”
Știți povestea cu ”tăierile de tratament împotriva ipidelor”? Păi dacă au fost bolnavi copacii ăia tăiați, de ce sunt lăsate în pădure mormane întregi de crengi, de pe urma copacilor teoretic infestați? Să se îmbolnăvească și alții?
Conform normelor silvice, arborii de pe marginea drumurilor forestiere trebuie protejați cu crengi, pentru a nu fi răniți în timpul exploatării copacilor marcați…
… am întâlnit însă zeci de copaci care nu au fost protejați și, implicit, au fost răniți în timpul exploatării. Să vă mai spun că rănile produse reprezintă un pretext ca, în curând, să fie și ei marcați pentru ”tratament prin tăiere”? și tot așa, într-un ciclu fără sfârșit?

Postare preluată de pe site-ul USR


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Mihai Goțiu: ”Romsilva va trebui să răspundă la multe întrebări legate de protejarea parcurilor naționale”

 1. Green

  Sunt zone în care jaful se vede din imaginile G-Earth, altele din drumurile asfaltate, iar pe altele poți să le vezi înaintând câteva sute de metri pe drumurile forestiere.
  Garda forestieră nu vede, Garda de Mediu nu vede, ONG-urile nu prea văd, oamenilor simpli le e frică. Doar Romsilva vede păduri bine conservate și tăiate pentru regenerare (dacă ar fi tăiate pentru aneantizare, ne-am sesiza mai mulți !).
  Sună poate exagerat, însă mulți oameni care administrează pădurea din parcuri și situri N2000 nu au auzit la școală de PARC NAȚIONAL sau PARC NATURAL. Iar cei care au preluat parcurile naționale în administrare nu vor să știe. Cei de la Mediu au scăpat de ele.
  Descalificant profesional pentru administrațiile îndoite de spate ale parcurilor respective! Ca și pentru cei care au decis să se taie în ele. Culmea, sunt două dintre parcurile de care s-a ocupat foarte îndeaproape serviciul Arii protejate din Romsilva!
  Recapitulare: să fii pădurar și să tai aiurea într-un parc național; să fii administrație de parc național și să permiți așa ceva; să fii angajat în serviciul Arii protejate și să faci cât poți de mult pentru schilodirea ariilor protejate! Cred că au creiere făcute din antimaterie! Despre orbii din gărzile și deconcentratele de tot felul, doar atât: dormiți liniștiți, alții supraveghează pentru voi!

  Reply
 2. Daniela

  In privinta ariilor protejate, reglementarile impuse prin cadrul legislativ si planurile de management sunt stricte si la obiect sub aspectul pazei, monitorizarii si exploatarii habitatului forestier si al celorlalte habitate, fiecare autoritate implicata avand raspundere. Despre ce vorbim? Propuneri noi legislative care sa ofere o „protectie reala” cu aceleasi structuri implicate. Toate sesizarile si rapoartele unde ajung sa se solutioneze?! Orice arbore vatamat nu mai creste daca nu se iau masuri la timp. Scopul principal pentru instituirea acestui regim, a fost protejarea si dezvoltarea durabila.

  Au punctat Green si Misu cum si de catre cine se realizeaza toata aceasta protectie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *