Romania Curată

Mihai Goțiu: Este foarte greu ca un organism care are scopuri comerciale, cum e Romsilva, să devină un protector al pădurilor

Vicepreședinte Senatului, Mihai Goțiu, a atenționat, într-o conferință de presă la Reșița, că parcurile naționale se degradează într-un ritm incredibil de rapid și că trebuie găsite soluții pentru a stopa acest lucru.

‘În cele două zile de documentare pe teren, plus restul documentărilor mele, am văzut ilegalități, abuzuri, o exploatare total iresponsabilă, o nesimțire în ceea ce privește exploatarea, probabil și pentru că ei cred că nu vor fi trași vreodată la răspundere, că nimeni nu va face vreodată vreun control real. Nu știu care sunt cauzele, ori o legislație prea permisivă, ori că legislația nu se aplică. Dar concluzia este foarte clară, și anume, că parcurile naționale se degradează într-un ritm incredibil de rapid, așa încât nu știu în ce măsură, dacă lucrurile vor continua la fel, vom mai putea vorbi de parcuri naționale în adevăratul sens al cuvântului’, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, o primă soluție pentru oprirea unor astfel de practici ar putea fi o înăsprire a legislației sau o supra-reglementare la nivel de metodologie, respectiv, contravenții, ridicări și anulări de avize, luarea dreptului de a mai exploata păduri, până la fapte încriminate penal.

‘Oricât de bună ar fi legea, dacă o interpretăm cu rea credință vom avea tot astfel de rezultate. O altă problemă se referă la faptul că este foarte greu ca un organism care are scopuri comerciale, cum e Romsilva, să devină un protector al pădurilor. Nu știu ce am putea schimba în gena unor șefi de la Romsilva, deși am găsit oameni foarte dedicați, că principalul lor scop este să producă bani, indiferent de distrugerile pe care le lasă în urmă și care niciodată nu se cuantifică‘, a precizat Goțiu.

Știre difuzată de Agerpres


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Mihai Goțiu: Este foarte greu ca un organism care are scopuri comerciale, cum e Romsilva, să devină un protector al pădurilor

 1. Calin Dejeu

  Nu este foarte greu, este imposibil.
  La fel cum este imposibil ca Apele Romane, fost agent economic avand ca ocupatie de baza regularizarile (distrugerea raurilor), sa portejeze raurile, adica sa repecte legea (Directiva Cadru privind Apa). Aceasta politica de stat, a lupului paznic la oi, este cea care ne mutileaza tara ireversibil. Legile care „legifereaza” aceste conflicte de interese trebuie modificate, dar acest lucru este imposibil, in actualul context politic. Pentru ca politica lupului paznic la oi nu este o „eroare administrativa”, ci este profund premeditata. Legile respective sunt desigur neconstitutionale, dar pana nu avem o Curte Constitutionala obiectiva nu cred ca are sens sesizarea ei. Legile respective duc si la sute, poate mii de cazuri de infringement, dar Comisia Europeana a intrat intr-o faza de inchidere totala a ochilor.
  Viitorul cadrului natural al Romaniei este foarte sumbru. Putem reusi doar, cu eforturi enorme, sa salvam cate o frimitura. Daca ne pasa suficient.

  Reply
 2. M. G.

  Sunt de acord cu o lege care sa cuprinda doua propozitie: 1) Se interzice orice interventie in parcurile nationale. 2) Se admite practicarea turismului neagresiv pe baza unui permis de trecere obtinut anterior intrarii in parcul national*.
  *Ar urma sa se defineasca termenul de neagresi.
  Banii obtinuti din aceste taxe s-ar adauga unei subventii platite de Romsilva ( pt ca aceasta entitate se afla la radacina raului si a distrugerii cadrului natural padure ) ar putea fi folositi pentru paza parcului, pt minime amenajari precul o banca discreta, un umbrar, un loc de odihna etc. Masini, sosele, focuri, gratare, muzica etc.. interzise!!

  Reply
 3. I.P.

  Greaua tăcere a autorităților într-o stridentă problemă publică naște întrebarea dacă nu cumva pădurile României (exploatabile, deci generatoare de lemn, și ne-exploatabile de lemn, dar posibile agățătoare de proiecte) sunt un fel de Bechtel. De data asta, plătit europenilor și mai consistent. După tot tapajul media, după numeroasele intervenții pe lângă structurile europene, cam către asemenea concluzie curg semnele. Caz în care toate demersurile de protest interne trebuie zgomotos și repede internaționalizate.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *