Daca la ultimele alegeri voturile romanilor din strainatate au inclinat decisiv balanta, la viitoarele alegeri acest rol il va avea lumpenelectoratul.
Politicienii tanjesc dupa uriasul potential al acestei zone inca din 90, numai ca acestei categorii trebuie sa i te adresezi intr-un anume fel ca sa o controlezi. Si atunci, dar abia atunci, ea vine catre tine aruncandu-si milioanele de voturi. Aici insa este nevoie de perfectionarea minciunii, gradul de prefacatorie trebuie sa fie maxim. Intuind filonul unor procente construite temeinic pe dejectii, gruparea din spatele produsului Dan Diaconescu a actionat temeinic pentru atragerea lumpenelectoratului inca de la infiintarea OTV. Cu Elodii, cu promisiuni ca va curge lapte si miere, ca toti votantii aceluia vor primi case, zeci de mii de euro, ca se vor crea cate locuri de munca este nevoie pentru ca-i vor da afara pe cei scoliti. Promite saracilor, celor care traiesc in mizerie, «din popor», ca vor conduce tara, ca vor primi bani de la stat, ca vor avea palate… spre deosebire de el, toti ceilalti vor sa ia banii saracilor si sa-i dea la bogati. Asemenea enormitati i-ar face greata oricarui cetatean ce gandeste mai mult decat o gaina. Nu insa lumpenelectoratului care cade in adoratia oricui debiteaza ineptii si enormitati care ii gadila frumos timpanele.
Ce face insa DD nu este altceva decat relansarea preceptelor marxiste, condimentate pe ici pe colo si cu unele principii national-socialiste, adaptate la vremuri noi. El nu spune « voi, prostimea », spune « noi prostimea » si se poarta ca si cum este dintre ei, asemenea lor. Atunci cand comunistii au venit la putere s-au bazat pe lumpenproletariat. De acolo si-au recrutat activistii si protectorii lor securistii pe care apoi i-au folosit trimitandu-i sa ia cu japca pamanturile si casele «chiaburilor», «ciocoilor» sa impuste cu sange rece pe cei care se impotriveau ori sa-i trimita la inchisoare. Cu aceeasi promisiune: luati, ca al vostru va fi, va fi averea poporului.
Lumpenproletariat (in limba germană Lumpenproletariat «proletariat compus din haimanale, fara constiintă de clasa») este, pentru cine nu stie, un termen imprumutat din limba germana si lansat de Karl Marx si Friedrich Engels in Ideologia germană (1845), a doua lor lucrare celebră şi una dintre lucrările des citate de Marx. În 18 Brumar, al lui Ludovic Napoleon (1852), în lumpenproletariat sunt incluşi aşa-numiţii “refuzaţi ai tuturor claselor”, adică “escrocii, patronii de bordel, negustorii de haine vechi, flaşnetari, cerşetorii şi alte epave ale societăţii” şi reprezintă acea pătură a proletariatulului “fără conştiinţă de clasă” (adică asocială).
Lumpenelectoratul a fost ignorat dupa evenimentele din decembrie 1989, iar frustrarea s-a acumulat masiv in anii ce au urmat. Nu este o clasa noua, a existat totdeauna, undeva, in strafundurile tenebroase ale societatii, in zone sarace parca uitate de Dumnezeu, acolo unde niciodata nu calca picior de politician. Calca acum DD. Si strategii altor partide ii sfatuiesc lideri sa-si promoveze personajele cu priza la lumpen si sa le dea liber la comportamentul drag acestui segment de electorat.
De aceea il tot vedem pe Mazare la televizor, nu ca sunt plecati pesedistii in vacanta. De aceea a aparut si Miron Cozma care-si pune acum pe frunte legitimatie de aparator al drepturilor democratice ale omului cand de fapt el a condus hoardele de mineri la Bucuresti sa comita atrocitati de care intre timp s-a uitat. Vor mai aparea ca din neant asemenea personaje care degradeaza spatiul public.
Poate ca lumpenelectoratul nu ar fi devenit acum atat de important daca de sus ar fi fost promovat un alt gen de politica, daca s-ar fi vazut ca se preocupa cineva si de soarta amaratilor, daca acestia nu ar fi fost si mai rau loviti de « masurile anticriza » decat de criza in sine.
Partea interesanta este ca lumpenelectoratul va inclina decisiv balanta la viitoarele alegeri. Asa cum UDMR a reusit sa incline decisiv balanta puterii in ultimii ani. Pe stanga si pe dreapta spectrului politic se contureaza tabere ce vor avea nevoie de lumpenelectorat. Un PSD alaturi de o bucata din PNL nu vor reusi sa stranga voturi pentru majoritate guvernamentala. La fel PDL plus minusculul UNPR si un fragment din PNL (cu UDMR nu se stie ce se va intampla, daca va reusi sa evite disolutia catre care merge). Fragmentele din PNL vor proveni din ruptura nemultumitilor actuali de politica prostangista pe care o promoveaza Crin Antonescu. Intre Basescu si Antonescu, multi s-ar duce in tabara lui Dinu Patriciu daca ar stii ca acesta are sanse sa fie numit prim-ministru. Viitorul Romaniei apare in ceata deasa. Ramane de vazut, pana cand nu va fi prea tarziu, cine se afla in spatele produsului Dan Diaconescu si interesele cui le reprezinta.
Cu diferenta ca fatza de evolutia care a fost datorita ideologiei lui Marx, drumul nu va fi catre comunism ci catre stat de tip mafiot !
>>> Felicitari! Bun articol.
Va felicit ca ati pus un diagnostic cat se poate de calificat si profesionist in ceea ce priveste mijloacele meschine pe care le tot cauta si foloseste clasa politica din Romania pentru a-si netezi calea propriului viitor intunecos. Datorita nivelului si capacitatii intelectuale reduse precum si avarismul clasei poltice nu se ia in calcul existenta unui mare risc. In cazul in care “Lumpenproletariatul” depaseste un prag critic , anarhia poate capata cote inalte si se pot desavarsi conditiile si premizele pentru declansarea unui razboi civil “Doamne fereste-ne”.
Stimata doamna, intreaga mea consideratie, cu amendamentul ca din pdv psihologic si model viu, basescu a avut o contributie ,,calitativa si cantitativa,, la amplificarea fenomenului si fara teama ca gresesc este o varianta de lucru, atent urmarita de basescu si lazaroiu, deci un soi de alba, alba, nu numai ca zapada.
Fraza “Atunci cand comunistii au venit la putere s-au bazat pe lumpenproletariat.” este inepta. Comunistii nu s-au bazat de loc pe lumpeni, ci pe proletari, pe tarani si pe armata sovietica (in prima etapa, pina in 1958) iar apoi pe intelectualitatea tehnica.
Lumpenelectoratul nu ar fi asa de important daca restul cetatenilor ar merge la vot. Si cum exact cei care ar putea vota mai in cunostiinta de cauza nu merg la vot pentru ca sunt dezamaginti de clasa politica, miza lumpenelectoratului creste proportional cu lipsa de implicare a celorlalti.
Marturisesc ca au fost situatii in care mi-a venit sa plang dupa ce am iesit de la vot (memorabilul moment cand a trebuit sa aleg intre Vadim si Iliescu), dar principiul meu de a merge la vot ori de cate ori trebuie a ramas neschimbat de-a lungul anilor.
Interesanta si in acelasi timp isolita reaparita in viata politica mediatizata cu sarg de anumite televiziuni a acestui Miron Cosma acum un soi de Vasile Roaita a PSD-ului.(USL in tinuta estivala de campanie electorala)
Ati scris un articol interesant in care ati analizat (dintr-un anumit punct de vedere) urmatarele alegeri.
Apoi ati tras niste concluzii:
-“lumpenelectoratul va inclina decisiv balanta la viitoarele alegeri.”
-“Un PSD alaturi de o bucata din PNL nu vor reusi sa stranga voturi pentru majoritate guvernamentala”
– “La fel PDL plus minusculul UNPR si un fragment din PNL (cu UDMR nu se stie ce se va intampla, daca va reusi sa evite disolutia catre care merge).”
-….
-….
-“Ramane de vazut, pana cand nu va fi prea tarziu, cine se afla in spatele produsului Dan Diaconescu si interesele cui le reprezinta.”
As dori sa Va conving conving cumva ca nu analize si concluzii asteapta cetatenii de la Dumnevoastra.
Eu cred ca cetatenii asteapta determinarea intelectualilor sa se implice efectiv si castigator in solutionarea corecta a problemelor.
Nu avem nevoie doar de infinitele tribune ale oratorilor din Hyde Park.
Este nevoie de stabilirea clara si univoca a unor solutii si de stabilirea clara si univoca a unor metode de materializare a solutiilor si de implicarea efectiva in materializarea solutiilor.
Altfel, analizele sunt “vanare de vant” si
satisfac doar orgolii personale.
sugestiv titlu, felicitari; totul provine de la hidosii prolectultisti care au injosit munca facand-o de ocara; de la ei ni se trage speranta ca poate pica ceva fara merit ci doar cu zvarcoleli numite politice. Cand noi vom aprecia onest ce reprezinta munca pentru un om cinstit, atunci poate vom scapa de acest penibil crez -.. se mai da ceva pe gratis…? Dar am vazut scene de pricopseli si in marile noastre exemple si modele, in magazine de peste Ocean etc. Poate si avaritia, zagrcenia, tipica noua oamenilor au un loc in ac analiza…?
Felicitari pentru articol, Simona. Este extrem de realist.
Nu cred insa in inclinarea balantei de catre alegatorii romani din diaspora in favoarea lui Basescu, ci mai degraba cred ca a avut loc o mobilizare a oamenilor lui pe ultima suta de metri. Pentru ca este imposibil ca la o sectie de votare, din Franta parca, sa se puna stampila la fiecare 13 secunde.
Eu am discutat cu alegatorii romani din Michigan si din cate mi-am dat seama au fost doua tabere sensibil egale. Cam jumatate au votat cu Basescu, jumatate cu Geoana. A contat insa cel mai mult cine a numarat voturile.