Cristian Ghingheș

Așa da! 12 localități din județul Constanța au fost date în judecată pentru refuzul de a acorda burse elevilor

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a acționat săptămâna aceasta 12 consilii locale din județul Constanța pentru nerespectarea obligației legale de a acorda burse școlare elevilor, ca urmare a lipsei de răspuns din partea autorităților la solicitările reprezentanților elevilor.

Dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu este stipulat de art. 82, alin. (1) din Legea educației naționale. Conform alin. (2) al aceluiași articol, consiliile locale au obligația de a adopta o hotărâre prin care să aprobe numărul și cuantumul fiecărei burse în parte, ulterior aprobării unui buget în acest sens.

Ca urmare a analizei realizate în cadrul studiului Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța în anul școlar 2018-2019, realizat în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii, ce are drept scop aducerea în atenția publică a gradului și modului în care primăriile își respectă obligațiile legale față de asigurarea accesului echitabil la educație, reprezentanții AEC au identificat 22 din 70 de UAT-uri care nu acordă burse elevilor, iar în cazul a 6 dintre cele 70 nu s-au putut obține informații.

Ce au făcut membrii AEC

În data de 24 septembrie, au trimis adrese către toate cele 22 de primării, prin care solicitau alocarea de urgență a fondurilor pentru burse, precum și adoptarea în proxima ședință de consiliu local a unei hotărâri pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor.

În termenul legal de 30 de zile, doar 2 dintre aceste localități au răspuns, comunele Mircea Vodă și Aliman. Aceasta din urmă a adoptat pe 30 octombrie o hotărâre pentru aprobarea burselor, ca urmare a cererii AEC.

În acest sens, reprezentanții AEC au depus luni și marți 12 cereri de chemare în judecată împotriva următoarelor UAT-uri:

  • Comuna Cogealac;
  • Comuna Crucea;
  • Comuna Băneasa;
  • Orașul Hârșova;
  • Comuna Lipnița;
  • Comuna Mihail Kogălniceanu;
  • Comuna N. Bălcescu (nu e cazul, au dovedit ulterior că au început demersurile pentru acordarea burselor)
  • Comuna Topalu;
  • Municipiul Medgidia;
  • Comuna Gârliciu;
  • Comuna Dumbrăveni;
  • Comuna Mereni.

Pe această cale, solicităm ferm primarilor UAT-urilor acționate în instanță să dispună de urgență alocarea de fonduri pentru bursele școlare ale elevilor, precum și adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea burselor și, astfel, să înceapă să arate interes față de educație și față de elevi, lucru care, din păcate, până la acest moment le-a fost necunoscut. – Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC

Jos pălăria pentru eforturile celor de la Asociația Elevilor din Constanța pentru ca toții elevii pe care îi reprezintă la nivelul întregului județ să beneficieze de burse!

Pentru a-i ajuta în a pune presiune pe aceste primării care nu își respectă obligațiile legale față de elevii din localitate, echipa Școli Curate a trimis către fiecare dintre cele 12 UAT-uri o solicitare în baza Legii 544 referitoare la acordarea burselor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *