Romania Curată

Exclusiv: lista completă a tezelor de doctorat suspecte de plagiat. Mai mult de jumătate sunt din domeniul securității naționale!

După câteva săptămâni și adrese, în care am aflat că CNATDCU se ocupă doar cu înregistrarea sesizărilor cu privire la existența plagiatului dar nu și cu urmărirea acestora (bulverasantă birocrație pe la noi), am intrat în posesia tabelului centralizator cu toate tezele de doctorat suspecte de plagiat.

Dintre cele 89 de lucrări aflate pe rol, doar 24 au fost finalizate. Totuși, doar 10 dintre lucrările pentru care a fost finalizată analiza s-au soldat cu ordin de ministru de retragere a tezei de doctorat: Banu Doina Petrescu, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Părvu Dumitru, Petre Tobă, Florentin Pandele, Dinu Mădălin Ovidiu, Florica Diaconescu, Caraiman Aurel și Ștefan Iulian Laurențiu. Exceptând o decizie care figurează drept clasată ca fiind neconformă, celelalte 14 dintre cele 23 de decizii finale ale CNATDCU sunt de menținere a titlului de doctor.

În ceea ce privește domeniile din care provin acest teze de doctorat suspecte de plagiat, se observă că majoritatea, adică 55 din cele 89 din listă, vizează științele militare, de informații și ordine publică.

Pe universități, în topul tezelor suspecte de plagiat, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” din București a SRI ocupă un loc fruntaș cu jumătate dintre titlurile din listă, urmată la mare distanță de Universitatea București și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Gabriel Oprea se poate lăuda nu doar cu un plagiat retras, ci și cu alte 12 teze semnate de el ce se află în vizorul CNATDCU pentru plagiat. Cu excepția doctoratului Floricăi Diaconescu, deja retras prin ordin de ministru în 2017, toate sunt fie în lucru, fie au propuneri de retragere nerealizată încă de ministru. Totuși, campionul suprem la teze de doctorat suspecte este generalul Gheorghe Toma (14 titluri), urmat de Constantin Onișor (13 titluri). Conform PressOne, multe dintre aceste sesizări au fost formulate chiar de Academia SRI. 

Lista tezelor de doctorate cercetate pentru plagiat

This browser does not support inline PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Exclusiv: lista completă a tezelor de doctorat suspecte de plagiat. Mai mult de jumătate sunt din domeniul securității naționale!

 1. Andi

  Nu i se pare nimani penibil ca securitatea nationala a devenit stiinta? Maine-poimaine o vedem la Discovery si sectiune la Premiul Nobel.

  Reply
  • Mihai VitezuL si INFORMATIILE in Era GigiTaLa

   Cant de uiti la cate ACADEMII se ocupa cu securitatea NATIONALA a celui mai sarac, inapoiat si fara viitor stat din UE si din NATO e imposibil sa nu te crucesti/ sa ramai uimit. Cand vezi ca toti „politicienii” au absolvit ultima oara cursuri de SECURITATE/ aparare Natzionala cu Diploma e imposibil sa nu te intrebi de ce si cum, daca vorba de coincidente ori de coruptie endemica in avortonul statal numit in bataie de joc ROMANIA care-si ride de UE, NATO, civilizatie si cultura europeana, DEMOCRATIE, aparare, securitate, intelligence …

   Reply
 2. CMC

  In mod extrem de ciudat mi se pare ca lipseste Teza de doctoral a lui Tudose. Sau n-am vazut-o eu.
  Ca e un caz flagrant, cu recunoasterea plagiatului, cu mentiunea ca a cumparat ce a plasat in teza de doctorat !!!????

  „Mihai Tudose a dobandit titlul de doctor in domeniul știintelor militare si informatiilor in 2010, la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, aflată in subordinea SRI, cu teza „Protecția infrastructurii critice, element strategic dinamic in sectorul de securitate“.
  In 2015, jurnalistul Sorin Semeniuc a dezvăluit că 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvant cu cuvant, fie prin reformulări minore din altă lucrare de doctorat susținută, in 2009, de comisarul șef Radu Andriciuc la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.
  Alți autori plagiați de Mihai Tudose, potrivit jurnalistului, sunt Liviu Mureșan, Septimiu Caceu, Grigore Alexandrescu și Gheorghe Văduva, George Dediu și Alexandru Manafu, dar și conducătorul său de doctorat, generalul Constantin Onișor, fost șef al Școlii Doctorale de la Academia Națională de Informații.
  Actualul premier ar fi copiat pană și de la foștii președinți Traian Băsescu și Ion Iliescu.
  Tudose a recunoscut că a copiat
  Pe 9 martie 2016, politicianul a depus, impreună cu alte opt persoane aflate in situații similare, o cerere scrisă la Academia Națională de Informații prin care anunța că dorește să renunțe la titlul de doctor. Demersul nu a fost finalizat, deoarece o decizie a ***ții Constituționale a precizat că o astfel de acțiune nu este in limitele legii.
  Mai mult, Mihai Tudose a recunoscut că a cumpărat cu mai multe mii de euro cele 50 de pagini pe care le-a plagiat din comisarul șef Radu Andriciuc, care, la randul său, a confirmat tranzacția.”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *