Adrian Popescu

Lista ruşinii. Cine sunt parlamentarii cu probleme penale şi de incompatibilitate care vor pensii speciale

Proiectul de lege care permite parlamentarilor să beneficieze de pensii speciale a fost semnat de 255 de deputaţi şi senatori, iar printre iniţiatori găsim şi aleşi certaţi cu legea: dosare penale la DNA pentru corupţie, condamnaţi la închisoare cu suspendare, declaraţi incompatibili sau în conflict de interese de ANI.

Astfel, patru parlamentari au decizii de condamnare cu suspendare sau amenzi penale (Mircia Muntean, Vasile Gliga, Sonia Maria Drăghici, Mate Andras Levente), doi sunt trimişi în judecată pentru corupţie (Ion Stan şi Mircea Banias), trei sunt cercetaţi de DNA (Iulian Iancu, Lucian Şova, Niculae Bădălău), iar nouă parlamentari s-au aflat pe lista ANI, fiind declaraţi în incompatibilitate sau conflict de interese (Dorel Covaci, Florin Costin Pâslaru, Ştefan Dalca, Traian Dobrinescu, Ion Ochi, Adrian Oros Nechita, Marian Cătălin Rădulescu, Sebastian Grapă, Sorin Ilieşiu).

Potrivit proiectului, calculul pensiei speciale se va face prin înmulţirea a 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul lunilor în care aleşii şi-au exercitat mandatele. Sumele variază în funcţie de mandate: 1.500 lei pentru un mandat, 4.000 lei pentru trei mandate, aceasta fiind şi suma maximă.

Lista parlamentarilor cu probleme penale

Mircia Muntean, deputat PSD şi fost primar al municipiului Deva în perioada 1996-2012, a fost condamnat definitiv in 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar în care a fost acuzat că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri cu un traficant de maşini de lux.

Vasile Gliga, deputat PSD, a fost condamnat definitiv în februarie 2015 la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, pentru că şi-a angajat nelegal soţia în cadrul biroului său parlamentar din judeţul Mureş.

Sonia Maria Drăghici, deputat PSD, a fost condamnată în martie 2015 de Curtea Supremă la plata unei amenzi penale de 2.000 de lei, fiind acuzată de conflict de interse după ce şi-a angajat fiul la biroul său parlamentar.

Mate Andras Levente, deputat UDMR, a fost condamnat definitiv în februarie 2015 la şase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, el fiind acuzat de procurori că şi-a angajat ilegal soţia în biroul parlamentar.

Ion Stan, deputat PSD, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a cerut o mită de la un om de afaceri în timpul campaniei electorale din 2012.

Mircea Banias, senator PSD, a fost trimis în judecată de DNA în anul 2012, pentru trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, într-un dosar de corupţie de la Vama Port Constanţa.

Iulian Iancu şi Lucian Şova, deputaţi PSD, au fost puşi sub acuzare de DNA în ianuarie 2015 pentru că şi-au folosit influenţa de partid în scopul obţinerii de foloase, în dosarul fostului judecător CCR Toni Greblă.

Niculae Bădălău, senator PSD, a fost pus sub acuzare de DNA în octombrie 2013, pentru trafic de influenţă, după ce ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate într-un circuit financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii ANAF, cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, APIA).

Alţi 9 parlamentari au fost declaraţi de ANI în incompatibilitate sau conflict de interese: Florin Costin Pâslaru, Dorel Covaci, Ştefan Dalca, Traian Dobrinescu, Ion Ochi, Adrian Oros Nechita, Marian Cătălin Rădulescu, Sebastian Grapă, Sorin Ilieşiu.

Lista completă a iniţiatorilor proiectului poate fi citită aici: http://www.cameradeputatilor.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=14873

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Lista ruşinii. Cine sunt parlamentarii cu probleme penale şi de incompatibilitate care vor pensii speciale

 1. gabriel

  Sînt groaznici , au bâgat țara în faliment iar acum vor pensii , sînt sub orice criticâ . O muncitoare textilistâ cu 40 ani vechime , care a muncit în praf , în 3 schimburi și un zgomot infernal , primește 650 lei pensie . În vechea ordine primea un general zece mii lei , dar și un muncitor douâ mii cinci sute . Domnilor ziariști , domnilor politicieni , dacâ puteți influența cu ceva aceste hotârîri de oameni incapabili care din cauza acestui popor apatic își fac de cap , nu stați , acționați cu toate mijloacele de care dispune-ți .

  Reply
  • Nicolae Dorobantu

   „Parlamentarii” sunt mici copii la pensii fata de securisti. Stai sa vezi ce pensii de mii de euro au fostii angajati ai securitatii si ai noilor sale departamente precum sri, sie, 0215, sts. Pai parlamentarii nu sunt altceva decat fata vizibila a mecanismului securist-mafiot ce a devalizat tara in ultimii 25 de ani. Mare pacat de sangele varsat in decembrie 1989!

   Reply
  • gabriel2

   @gabriel, sa stii ca unii dintre ei merita pensiile acestea speciale cu varf si indesat. Tara nu este in faliment…si asta pentru ca au existat si politicieni cu capul pe umeri! ai dreptate ca suntem sub orice critica si ca din clipa in clipa putem sa ne prabusim, vorbesc de tara aici, dar diferenta este ca am fi facut asta de mult daca nu erau astia 2, 3 oameni politici care sa le tina piept, atat cat au putut si ei, celor corupti si spagari. Cu stima

   Reply
 2. Emilia Constantin

  Oameni care au muncit o viata in uzine in mediu toxic, in trei ture, sau toata ziua in soare pe camp au niste pensii mizerabile. Iar acesti infractori dovediti care nu lucreaza nici trei zile pe saptamana, care dorm in timpul sedintelor, iar cand nu dorm navigheaza pe net, doresc pensii de lux. Rusine natiei romane ca tolereaza asa ceva!

  Reply
 3. sevar

  Este inadmisibil ca niște salariați să aibă dreptul de a-și stabili ei înșiși drepturile bănești. Ori din acest punct de vedre și parlamentarii sunt niște simpli salariați care-și primesc retribuțiile pentru un serviciu: să ne reprezinte în forul legislativ. nimic mai mult. Nu sunt nici superiori nouă, nici mai grozavi (de cele mai multe ori chiar neașteptat de inferiori) nici mai instruiți. sunt niște oameni obișnuiți ajunși în parlament prin simplă întâmplare. Există un proverb care spune că nu este prost cel care mănâncă zece pâini, prost este cel care i-le dă. În mod normal, drepturile salariale ale parlamentarilor ar trebui stabilite de societatea civilă și nu de către parlament. Se pare că pofta lor de înavuțire este de neoprit. Și se mai miră că nu sunt foarte populari?! Dar nu le pasă, după ei potopul!

  Reply
 4. mariana

  Păi e evident de ce fac asta: sunt irecuperabili, le-au intrat în sânge furtul din banii publici. Pur și simplu nu mai pot să conceapă viața altfel, nu mai știu și nu mai vor să facă altceva. Singurul loc din care nu ar mai putea face rău țării e închisoarea. Pe viață, că altfel, odată ieșiți, ar lua-o de la capăt.

  Reply
 5. Angela

  Marea majoritate a parlamentarilor sunt niste chiulangii,niste inculti si nesimtiti care chiar nu fac nimic bun pt tara asta.La cit „muncesc” ei,chiar nu merita nici banii pe care ii primesc acum.
  Sunt o rusine si chiar ar trebui ca toata societatea civila sa ia atitudine pt a opri rasfatul pe care si-l daruiesc acesti profitori din parlament.

  Reply
 6. Trandafir c,

  Oameni au muncit …si trebuie sa se gandeasca la pensie ,,, ne meritam soarta ,,,pacat ca avem o tara Frumoasa ,,Bogata ,,,,,,,,,,,,,,dar …….prost … ADMINISTRATA…… doamne uitate si la romani care au o pensie de 400 roni … din care trebuie sa plateasca consumatia CAND stau la cafea … celor care ,,,vor pensii MARI,, PE VIATA … avem un parlament care isi bat joc de cei care iau votat .

  Reply
 7. Adrian

  Legea asta de acordare a unor bani e mai degraba HG, deci neconstitutionala.

  S-ar justifica o lege daca intr-adevar ar fi o situatie speciala, ceva cu caracter reparatoriu, de pilda, (cum a fost cu salarizarea cadrelor didactice din 2008 pana in 2011, si care nici nu s-a respectat, si nici nu raspunde nimeni ca nu s-a respectat).

  De nicaieri nu reiese care ar fi situatia speciala aici, ar fi cazul ca parlamentarii sa explice in teritoriu care e aceea. Eu n-am putut trece de a doua fraza din expunerea de motive, cum ca „au in vedere rolul parlamentul ca putere in stat”. Scrie foarte clar in Constitutie ca Parlamentul e o autoritate, nu o putere. Poate scrie d. Danilet cate ceva la obiect cand CSM va trimite acest pseudo-proiect la controlul CC.

  Reply
 8. Nenea

  fratilor, se pare ca trebuie sa pregatim si sa ascutim furcile, coasele si topoarele, pai gunoaiele astia altceva nu fac decat sa puna natia asta pe butuci, se pare ca trebuie sa ne mobilizam si sa-i alungam in mama dracului pe toti penalii parlamentari, SE PARE CA SI PRESEDINTELE ,ASTA ,, PAS CU PAS,, LE SUSTINE INTRE TIMP LATRA CA SCHIMBA POLITICA ROMANEASCA, SE VEDE AL DRACULUI CE SE SUFOCA TOTI PENTRU POPOR !

  Reply
 9. Marius

  Doresc o lămurire: la ora actuală parlamentarilor li se consideră stagiu de cotizare pentru pensie perioada lucrată în parlament? Se plătește CAS pe lîngă indemnizație, ca la alți angajați plătiți din bugetul statului?

  Reply
 10. ana

  au revenit „pensiile nesimtite”; oare cei care au initiat acest proiect cum au gandit ? Cat timp muncesc ei pt.cei care sunt sufocati de taxe si impozite sa le plateasca lor salarii . delegatii si pensii nesimtite?
  Suntem si noi vinovati ca tacem atunci cand apar asemenea „nazdravanii”.

  Reply
 11. m.ctin

  sa mearga fiecare acolo de unde au fost alesi,sa faca o analiza a ceea ce au facut pentru comunitatilel lor,si sa supuna o lista de semnaturi a celor care i-au votat,daca sunt de acord sa primeasca pensiile cerute!

  Reply
 12. Nelu Stiuca

  Romania de astazi ofera tabloul unei societati haotice, dezorganizate si fara perspective. Institutiile si autoritatile (de invatamint, sanatate, judiciare si administratie publica locala si centrala, etc), sunt ajunse in stadiul DISOLUTIEI TOTALE, datorita atat micii cat si marii coruptii dar si INCOMPETENTEI. CAUZA PRINCIPALA a marii coruptii in Romania este de ORDIN MORAL, ea nu este determinata de nivelul de trai scazut sau de saracie, aceasta se datoreaza LACOMIEI NELIMITATE a celor ce si-au asumat obligatia sa administreze satutul.
  In Ro, dupa 1989, DEMOCRATIA este mimata, deoarece nu se poate vorbi de o separatie a puterilor in stat, ci numai de amestecul dintre ele, de ingerinte si influiente reciproce de tip imoral, neortodox sau MAFIOT. COABITAREA damboviteana este o intelegere HAIDUCEASCA balcanica si nicidecum o aplicatie constitutionala sau morala ori care sa refelecte normalitatea.
  Premierii si ministri isi pastreaza totdeauna functiile de conducere detinute in partidele din care provin, in loc sa se autosuspende si activeaza si ca parlamentari exercitand in acelasi timp atributii legislative cat si executive contrar principiului separatiei puterilor in stat incasand unii dintre ei cumulat pensii nesimtite, salarii de la Guvern si de la Parlament. De unde si cine sa se mai gandeasca la saraci ori sa conceapa si sa implementeze Politici publice, PROIECTE de TARA progresiste ori STRATEGII de DEZVOLTARE generala si SECTORIALE sau de combaterea a CORUPTIEI ori a imoralitatii in procesul de guvernare a tarii?????
  Parlamentarii si Guvernantii activeaza si exercita functii in Sistemul Judiciar (fie ca avocati, experti, membrii ai unor comisii ori asociatii juridice, etc) sau in organisme de DECIZIE nerespectand principiul separatiei puterilor.
  Parlamentarii si falsii revolutionari sustinuti de baronii locali isi atribuie fara nici o rusinare in mod abuziv si discretionar drepturi si facilitati imorale (anormale) ignorand orice nuanta a demnitatii umane, in timp ce profesorii, medicii, inginerii, artistii, functionarii, etc traiesc din miciunile si glumele proaste spuse (promise) de guvernanti.
  Numarul emigrantilor in cautarea unor locuri de munca, a supravietuitorilor si cersetorilor romani din tarile U.E si din localitatile Ro a crescut exagerat. Administratia statului Ro nu are nici o strategie privind forta de munca (piata muncii) ingrijirea in sistem organizat a handicapatilor, a neajutoratilor, bolnavilor cronici, oamenilor strazii etc……..In Ro cheltuielile, tarifele si preturile sunt aliniate la nivelul tarilor europene iar salariile si veniturile a 85% din populatia Ro sunt comparabile cu lumea a treia din Asia sau Africa.
  Parlamentul si Presedintia exercita ingerinte in functionarea puterii judiciare si executive prin numirea Avocatului poporului, a unor membri in CCR, la Curtea de Conturi, in CSM sau la ANI, etc. ceea ce permite promovarea unor jocuri de interese nelegitime sau mafiotice.
  Alesii pentru functii publice (exculs cea de presedinte a Ro) inclusiv lideri de sindicat, au mandate fara numar, perioade nelimitate in detinerea aceleiasi functii, situatie ne mai intalnita in tarile civilizate, ceea ce ofera posibilitatea creerii unui sistem social plurii dictatorial si mafiotizat.

  Reply
 13. AMERICANUL

  Majoritatea alesilor din Romania, cu cv mult discutabil si neonorabil, (unii nu au ce trece in cv) pe linga faptul ca nu au vocatie , virtuti umane, pentru administrarea destinelor umane si nici maiestria politica necesara, poseda un spirit intreprinzator pentru afacerile private (de tip fraudist) mult mai dezvoltat comparativ cu cel al afacerile publice (la unii lipseste cu desavirsire). Drept urmare discursurile si disputele lor politice publice au ca subiect, de cele mai multe ori, acuzatii reciproce despre fapte de necinste si dosare penale care nu pot fi solutionate in mod obiectiv de o justitie, conceputa tot de ei si in care, in posturile cheie activeaza doar oamenii lor.
  Ocupantii functiilor publice de rang inalt, inclusiv acolitii lor, sustin si dovedesc prin exemple personale, atit poporului roman cit si europenilor, ca cel mai bun model de viata este, sa ai raspunderi de comunist si drepturi de capitalist, ignorind pur si simplu faptul ca interesul public trebuie sa primeze si ca acesta reprezinta bunastarea generala in capitalism. Dilemele de acest tip, existente in societatea romaneasca aflata in proces de tranzitie fara limita sau orizont, nu pot fi rezolvate decit de Societatea Civila.
  Realitatile existente in Ro dupa evenimentele istorice din 1989 dovedesc ca STIINTA temelia dezvoltarii si progresului unei societati ca si CULTURA care constitue de-a lungul istoriei si existentei unui popor ADN-ul său, dăuneaza grav mentalitatii politrucilor si impostorilor drept urmare se poate constata cu mahnire ca aceste valori supreme ale existentei umane sunt abandonate in mod intentionat cu scopul indobitocirii natiunii. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea normala a tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru de-a lungul istoriei au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro pentru a-si dovedi patriotismul desavarsit, ei s-au dăruit omenirii pe teritoriul altor tari.

  Reply
 14. SOCRATE

  Despre calitatea alesului, in ultimii 25 de ani, se poate spune ca aceasta va creste cand, pentru candidatura sa se va impune respectarea unui minim de criterii de valoare referitoare la competente si integritate morala. Se va impune obligatoriu legitimitatea alesului adica acesta sa aiba 50% plus unu din voturile electorilor aflati pe listele votantilor si sa dea dovada de responsabilitate dandu-si demisia atunci cand greseste sau isi incalca statutul, altfel vom avea, primari, consilieri si un Parlament dominat de submediocritati si impostori cu consecintele de rigoare.
  – Intr-o democratie reala, UN POLITICIAN DE ELITA (model) necesar unei societati moderne bazate pe cunoastere, trebuie sa fie un intelept, sa priveasca particularul prin prisma generalului si intr-un acelasi elan de gindire sa cuprinda deopotriva abstractul si concretul. Trebuie sa vada prezentul in lumina trecutului, pentru scopuri situate in viitor. Nici o parte a naturii umane sau a institutiilor omenesti nu trebuie sa-i scape cu totul din vedere. El trebuie sa fie dezinteresat si in acelasi timp sa vizeze un scop; sa fie distant si incoruptibil dar cu picioarele pe pamint ca un om de stiinta.(Indivizi cu discernamintul afectat, incompetentii si cei cu instincte de rechin nu au ce cauta in politica sau viata publica).
  Un popor nu se poate dezvolta fara a avea propriile modele de oameni valorosi a caror exemplu sa le fie urmat sau care sa constituie seva de unde sa se hraneasca spiritual. Lipsa unor asemenea valori sau principii inseamna dezradacinare si apoi pieirea neamului respectiv. Din acest punct de vedere politica romaneasca postcomunista are o manifestare nefasta.

  Reply
 15. irina

  Multi dintre ei au aparut in aceste dosare din cauza ca s-au luat in gura cu Ponta, ca l-au suparat pe dottore. Nu contest faptul ca unii sunt intradevar vinovati, dar stiu ca printre astia sunt si unii nevinovati, care au ajuns acolo doar pentru ca nu s-au supus sistemului si au tinut cu valorile romanesti si cu interesele cetateanului!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *