Adrian Popescu

Kovesi despre înregistrarea audierilor: Nerespectarea atrage sancțiuni

Laura Codruța-Kovesi a ținut prima conferință de presă din mandatul de procuror-șef DNA, în replică la înregistrările publicate de Vlad Cosma. Procurorul șef DNA a comentat inclusiv propunerea România Curată de filmare a tuturor întâlnirilor dintre procurori și persoanele cercetate.

Există o dispoziție în CPP că toate audierile sunt înregistrate. Sunt unii procurori care înregistrează din momentul în care a intrat cel audiat pe ușă, alții care doar din momentul în care începe interogatoriul. Este o prevedere în CPP pe care trebuie să o respecte toți procurorii. Nu știu ce s-a întâmplat în acest caz – nerespectarea acestei prevederi atrage sancțiuni.


Alte declarații:

Nu am nici un motiv să-mi dau demisia. Am facut ceea ce trebuie.

DNA nu este un om, este o instituție. Acest atac nu este despre Kovesi ci este despre stat de drept. Este un atac impotriva romanilor.

In ultimii ani am avut cele mai bune rezultate. Prim-ministrii, ministrii, senatori și deputati au fost trimisi in judecata si condamnati. Asta au facut procurorii DNA. Daca unii procurori au facut ceva nu trebuie generalizat. Dovada este ca se lucreaza profesionist și dovada stau condamnarile.

Eu acum nu am ieșit să îi răspuns inculpatului Vlad Cosma, eu am ieșit să va spun că DNA nu falsifica probe. Eu am venit sa le spun oamenilor cinstiti din Romania ca asa ceva nu facem, nu sa le raspuns inculpatilor. Avem probleme cu procurori care nu respecta legea? Da, avem probleme, dar luam masuri imediat. Eu nu raspuns inculpaților, dar cand vezi un festival al inculpatilor care vin cu probe care nu sunt adevarate, atunci iesim si facem declaratii. Noi nu falsificam legea! Dacă s-ar intampla atunci judecatorii pot respinge – avem un dublu control, al Inspectiei Judiciare și al judecatorului.

Eu nu pot deschide o ancheta in paralel cu Inspecția Judiciară. Eu nu ma pot suprapune cu aceasta ancheta. Voi reactiona atunci cand am datele necesare. Am avut o problema anul trecut cu acest procuror (Negulescu – n. red.), am avut si cu altii, dar asta nu inseamna ca DNA trebuie desfiintata. Am luat masuri si inainte, dar nu pot fi langa fiecare procuror acasa cand vorbeste cu denuntatorii sau are un comportament inadecvat. Daca a luat achitare vreun procuror, daca instanța i-a respins probe. DNA este o instituție de elita plina de oameni curajosi și oameni integri. Cu aceasa echipa de oameni am obținut cele mai bune performante. Am luat masuri si vom lua masuri.


Pe aceeași temă:

Alina Mungiu-Pippidi: Cum ieșim din situația actuală. O chemare la centru

Ce e clar și ce nu din înregistrările lui Vlad Cosma

Cum poate un infractor să distrugă DNA

Ce îi mână în luptă pe membrii clanului Cosma

Cătălin Tolontan: „Doamna K” este datoare cu o explicație. Publică!

Dana Gîrbovan: Îi solicit doamnei Iorga Moraru să spună cine a fost potențialul premier „urgentat” de DNA, de teamă că voi ajunge eu ministru al justiției


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Kovesi despre înregistrarea audierilor: Nerespectarea atrage sancțiuni

  1. Anonymous

    A stat bine pe picioare.
    Cu excepția acelor răspunsuri referitoare la vizite la domiciuliul infractorilor sus-puși. Însă pe-atunci era o modă a atragerii tuturor în mocirlă. Tov. Băsescu aproape că a câștigat alegerile exploatând vizita lui Gioană la Vântu (sau la nu-mai-știu-cine). În judecarea acestor vizite, ar trebui să cântărească și eventualitatea ca ele să fi fost capcane. Un condamnat voia să candideze la Președenție, iar pe procuroarea-șefă o radem! Pentru că, nu-i așa, oameni care să se ia cu mafia de gât mai avem, dar hoți cu mustață nu mai găsim, nu?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *