Alina Mungiu-Pippidi

Iohannis joacă jocul lui Băsescu

Aflat în plină criză, politică (pierderea catastrofică a unor alegeri la care avea toate avantajele) ideologică (legile PNL în 2016 au fost mai populiste și mai absurde decît ale PSD), morală (anunțarea dinainte de rezultat cine va fi primul ministru, cu transformarea tehnocratului Cioloș în prim ministru politic, după eșecul anterior cu Marian Munteanu), de resurse umane (președintele român nu mai are demult șef de cancelarie, stafful lui pe Externe și securitate e fie al PSD, fie de pe vremea lui Ceașcă, fie a lui Băsescu, iar cel pe intern e făcut din analiști de mîna a doua de prin servicii), ca și de încredere publică (nimeni nu are ce să-i reproșeze major, dar nici nu mai așteaptă nimeni să rezolve el ceva), lui Klaus Iohannis nu i-au mai rămas, ca să joace, decît mutările date în plic de Traian Băsescu. Și așa conflictul nostru constituțional, care e oricum potențial, datorită unei Constituții proaste și ambigui pe care nu am găsit voința politică să o îndreptăm, a fost activat cu brio, într-un moment dificil pentru Europa și pentru noi, provocînd o criză politică la care rezultatul net al alegerilor nu ne îndreptățea.

Să ne înțelegem: dl Dragnea nu a avut critic mai dur ca mine, care l-am pus pe lista neagră de cinci ori din anul 2004 încoace. Numai că nu văd ce îi putem reproșa de data asta. Condamnările lui sunt dubioase, nu că nu ar trebui să fie făcut vinovat cine patronează atîtea rînduri de alegeri cu prezențe de nouăzeci la sută, ci pentru că nu-l poți condamna doar pe el pentru practici instituționale ale tuturor partidelor de guvernare, și mai ales cu scopul de a-l împiedica să fie prim ministru, cînd dovezile care îl legau direct de vreo crimă erau slabe. Ăsta nu e stat de drept, tot așa cum nu e stat de drept nici ca el să calce în picioare legea odată ce a fost condamnat ca să fie prim ministru. Nu a călcat-o. A desemnat pe altul. A, nici așa nu e bine. Pune un interpus! Păi, pe cine să pună? El e șeful partidului. Nu are nimeni cum să aibă mai multă autoritate și legitimitate decît el. E un corupt, etc. – mai încet. De ce nu l-am condamnat pentru corupție, că a plouat cu dosare? Una pe bune? Dosarele pentru care l-am pus pe lista neagră pe vremuri s-au închis cu NUP-uri. Și dacă nu e nici un dosar serios măcar în curs, de ce e inacceptabil să desemneze omul pe cine crede el că poate lucra cu el ca prim ministru?

Bun, soțul ei și frații lui. Ce? Exact ce e în neregulă cu ei? Sunt iubitori de Assad? Păi la fel sunt și ai noștri, căutați pe la Lazăr Comănescu prin arhive și veți da de faptul ușor de găsit că establishmentul nostru pe externe e amic cu dictatorii din Orientul Mijlociu, evident, de pe vremea răposatului, dar vorbe bune au avut și Baconschi, și MRU. Și nu e doar de capul lor, Băsescu a făcut și el declarații că rău a făcut Occidentul că a promovat democrația în Libia etc. Va să zică, ai noștri băieți cu ochi albaștri au voie să fie cu arabii (ăștia sunt arabii seculari, by the way, pe vremuri erau și marxiști, nu ăia islamiști), dar ăștia sirieni nu au voie. Nu o fi băgat nimeni de seamă, dar creștinii din Siria sunt tot cu Assad, de exemplu, că știu ei ce i-ar paște de la ceilalți. Ca atare, crima de a fi amic cu dictatorii e cam relativă, mai ales că nu ne-au fost dezvăluite relații apropiate.

Dacă erau probleme de securitate reale, Iohannis și Dragnea trebuia să vorbească la telefon și să o rezolve în privat. Nu era nevoie de nici o confruntare publică. Cui ajută? Zdruncinăm ca demenții leul și piețele financiare cu ceva instabilitate politică de Anul Nou? Pe Băsescu îl înțeleg, dar Iohannis și-a pierdut cu totul busola dacă își imaginează că poți cîștiga un război politic într-o democrație luptînd cu serviciile (băieții lor au fost primii care s-au repezit, exact ca pe vremea lui Băsescu, cînd tot ei erau în al doilea mandat, după ce era clar că președintele nu mai merită susținut, să aplaude și de data asta respingerea nominalizării celor care au cîștigat alegerile, fără nici o justificare publică, ca un gest perfect democratic. Mai ales cînd vine de la unii care tocmai le-au pierdut rușinos, e clar, democratic era doar să iasă planul prezidențial cu partidul prezidențial. Plan B nu au avut, și acuma e Băsescu planul B. Adică escalada, instabilitatea, conflictul, scenariul prin care a trecut Iohannis cînd l-a desemnat USL premier. Nu pentru vreun principiu – să fiu în locul lui Iohannis aș fi jucat altfel chestia cu Dragnea condamnat, i se putea cere să se angajeze public că nu se răzbună pe justiție, că nu schimbă legislația anticorupție etc. În loc de asta, spectacol de orgolii și arătări de mușchi. Fără nici o perspectivă.

E esențial, poate, să mai tragem de timp să mai stea Cioloș cîteva săptămîni? La ce? Deja, în ultimele, s-au aprobat și metroul, și trenul de Otopeni, în condițiile în care nu există bani în exces pentru infrastructură cu toate autostrăzile pe care le vor românii (dimpotrivă), arătînd că guvernul Cioloș e incapabil să decidă, răspunde la comenzi contradictorii, cu rezultatul că e la fel de irațional ca și precedentele. Trebuie să vină cineva care are un mandat, și să răspundă pentru cum îl face – dar la viitoarele alegeri. Nu e democrat cel care tot încearcă să îi facă să le piardă pe astea, care s-au terminat deja, sau neagă că le-au cîștigat, cum face șeful statului, care la ora asta își asumă răspunderea unei crize politice inutle. Nu cred în suspendarea lui, dar nici nu merită să ne autoprovocăm crize ca parte a strategiei lui pentru un al doilea mandat.

Într-o democrație, motivele unor mari decizii de acest gen nu pot fi decît publice. Lipsa de justificare la Klaus Iohannis e și mai gravă decît atitudinea lui de negare a evidenței reieșită din alegeri. Comunicarea motivelor respingerii era o obligație față de tot publicul, nu doar față de PSD sau votanții săi. Dacă familia prim ministrului propus era o problemă, statul avea instituții care trebuiau să ne informeze. Dar dacă nu provocau scadalul ăsta, cum scăpau ei de celălalt, mult mai legitim, că l-au făcut scăpat pe Ghiță ca pe Omar Hayssam, ca să nu spună ce știa despre ei? Aici, în sancționarea vinovaților, trebuia să vedem intransigența prezidențială, nu la pretenția, deja penibilă, că nu contează cine cîștigă alegerile, că tot mușchii președintelui și capul lui Băsescu decid ce se face mai departe. Și numai eu nu am auzit cînd șeful statului i-a certat pe cei care l-au făcut pierdut pe Ghiță, sau despre asta nu a spus un cuvințel, deși legea și ordinea sunt atribuțiile sale principale?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

79 thoughts on “Iohannis joacă jocul lui Băsescu

  • proTurnitin

   Da… „Nu spune puţin cu vorbe multe, ci mult în vorbe puţine.” Pitagora – presedintele Iohannis nu are patima limbutiei… autodisciplina, discretie si intr-un fel pudoare

   Reply
   • Adrian C.

    Imi place! Dar romanii vor ca presedintele sa vina si sa se justifice pentru orice decizie. Romanii acestia naucii care au impresia ca se pricep la toate! Nu mai vorbesc de …mari analisti si… profesori de democratie/

    Reply
 1. Dumitru

  Imi place articolul, si cred si eu din ce in ce mai mult ca aici e vorba de probleme interne (orgolii si de un aparat de securitate complet scapat de sub control). E prea haotic pentru a fi altceva. Dar mi se pare ciudat ca mecanismele europene care au lucrat in timpul „loviturii de stat parlamentare” nu intra in functiune acum (pe linia PPE si Merkel). Suntem membri in UE si NATO, dar organizatii stiu sigur ca Romania nu mai satisface criteriile de la Copenhaga. Si mi-e groaza ca va veni momentul cand Romania va avea nevoie de ajutor si i se va spune : nu primiti ajutor pentru ca nu satisfaceti criteriile… Sau poate orgoliile si serviciile stapanesc si la nivel european ?

  Reply
 2. Adrian

  D. Iohannis nu (mai) e un funcționar oarecare și i s-a propus la prima vedere (cel mult) un funcționar oarecare. Pe de altă parte, falsul dialog-consens promovat de d. Iliescu și-a atins limitele (clasicele „dacă.. atunci” form(ul)e fară fond în lipsa unor exemple pertinente). Era evident că un matematician va demonta-demonstra imdiat inconsistențele de tip politicianist ale formulei, aici văd că nu punctați faptul că d. Dan a arătat de ce propunerea este mai mult decât ridicolă.

  Reply
 3. Emil Stoica

  Îmi pare rău, dar dacă vrem intr-adevăr o Românie curată, mai ales cand am acut de votat intre un partid plin de răufăcători dovediți si partide care au avut liste curate, nu cred ca mai avem voie sa ne jucam ca mănuși. Da, PSD a câștigat alegerile si trebuie sa pună un prim ministru, insa nu pe cineva care s-a făcut ca nu vede timp de 20 de ani ilegalitățile lui Nicușor Constantinescu si lui Mazăre. Problema României, dacă e sa fie curată, este fix cu baza PSD si cu votantii lor care au votat in cunoștința de cauza. Baza PSD si acești votanți PSD nu au nicio responsabilitate? Pentru ca democrația nu înseamnă sa votezi răufăcători. Da, sa pună guvern, dar sa li se amintească absolut la orice pas cine sunt si sa fie întrebați de ce sunt asa.
  Asa ca dacă președintele are si cel mai mic dubiu, sa-l lăsam sa-si facă datoria, eu cred ca este perfect acoperit pentru absolut orice membru PSD. Eu nu cred ca trebuie sa închidem ochii si sa ne ascundem in spatele unui vot.

  Reply
  • Adrian C.

   Totul mi se pare o aiureala politicianista, dar nu pentru doamna Alina Mungiu care are din ce in ce mai mult o gandire care ma contrariza. De fapt m-a contrariat prima oara atunci cand s-a autodeclarat …profesoara de democratie. In rest, nu s-a intamplat nimic grav. Astept ca PSD sa faca alta propunere. Mai buna, sper!

   Reply
   • Barbu Brailoiu

    Optimismul domniei sale s-a materializat în scris, curtenitor și încrezător, și la instalrea lui Ponta ca premier

    Reply
  • Gheorghe

   Toti politicienii s-au facut ca nu vad nimic. Majoritatea chiar au participat. Unii au dosare şi putini sunt condamnati.
   Pana la urma singurul criteriu obiectiv este sa nu ai dosar. Dl. Iohannis l-a asumat inainte de orice discutie. In rest, indiferent pe cine pui, puterea corupe; de aia exista opozitie, procuratura, institutii, mecanisme, proceduri si toate acestea trebuie sprijinite de electori cand e cazul.
   Ce frumos ar fi ca statul să mearga ca uns, eventual sa ne si ajute, fara sa ne batem capul cu ce se intampla in jurul nostru!
   In concluzie, daca nu sunt obiectiuni clare si puternice ar trebui sa avem un prim-ministru. Regretabil ca nu ni s-a spus nici macar superficial de ce nu a corespuns dna Sevil. Daca ajungem la fratii sotului ca or fi facut ceva ce nu cunoastem, e trist! De barbat-su da, insa rudele nu ti le alegi.

   Reply
 4. spanu

  Asa e, cearta asta si amanarile nu pot schimba realitatea: am pierdut masiv alegerile. Ma refer la noi, cei care am preferat sa stam acasa sau pe unde ne-au purtat pasii, pana si Dzeu a dat o vreme superba pe 11, dar nesimtirea e un zid… Ne asteapta 4 ani [minim] de transformari revolutionare gen martea neagra, de furturi si mai desantate ca pana cum, iar noi, tzutzarii care n-am votat ‘de scarba’ ne vom musca mainile care trebuiau sa puna stampila oriunde, dar sa o puna!
  Da, mi-e scarba, asa e, dar de asta data nu de politicieni in primul rand…

  Reply
 5. tudor valentin

  Buna ziua d-na Mungiu. Va urmaresc de ceva timp si sunt de acord cu pozitiile dvs. Dar de data asta editorialul pare scris de pisicut(ponta) sau de oricine altcineva. Nu putem avea stabilitate cu pesedei la butoane. Daca solutia presedintelui e sa provoace alegeri anticipate, foarte bine. Asta e solutia! In rest, toata vorbaria despre liviu vasilica, pardon dracnea, e doar vorba-n vant.

  Reply
  • postac

   Corect – stabilitatea e cu Basescu, Hunor, Gayral, Busoi, Clothilda, Raetchi, Gorghiu, Blaga, Falca, etc – cei mai curati si cinstiti oameni de la Burebista incoace pe aceste meleaguri

   Reply
 6. Catalin

  Cam trista realitatea, acum nu mai putem spune nici macar ca avem conducatorii pe care ii meritam. Asta e, tara condusa de amoebe :(

  Reply
 7. CRI_

  …Si cu toate astea eu sunt de acord cu domnul Dragnea ! Da !Si are dreptate omul ca sa isi puna pe cineva de incredere si fara mari ambitii politice de viitor..Adica peste tot in Europa cutuma spune ca presedintele partidului care cistiga alegerile devine in mod automat prim-minstru, iar la noi se facui ca in cazul domniei sale aceasta regula nu poate fi aplicata caci dusmanii sai politici au avut dinainte grija sa ii puna in scena un simulacru de proces dupa spusele domnieie sale si implicit o condamnare care sa ii blocheze astfel accesul catre o functie de rang inalt in stat…condamnare pe care domn’ Liviu o respingere vehement spunind ca va merge la CEDO pt. a o demonta, doar ca pina atunci trebuie sa stea pe tusa si e cam naspa__!!!….cit despre respingerea in sine facuta de presedinte Eu_1 spun ca ar fi trebuit totusi sa o accepte cu conditia obligatorie ca in viitorul govern sa fii cooptat si celebrul cetatean roman de origine tot Siriana respectiv e vorba de celebrul afacerist-evazionist din Timisioara = ZAHER_ISKANDARANI care e o mai veche cunostinta a celor din PSD..cred ca i se potrivea portofoliul de la economie sau finanate…Ei ce spuneti domnule Dragnaea~~~?..Ne gindim si noi la ceva serios~??….Si_veeedeti domnule presed. Iohannis ?..ca mai sunt si musulmani-cetateni romani cu notoritate si renume dobindit~?

  Reply
 8. NC

  ”Comunicarea motivelor respingerii era o obligație față de tot publicul, nu doar față de PSD sau votanții săi.”
  Le-o fi păstrat omu’ să le prezinte în fața parlamentului cu ocazia tentativei de suspendare a sa (în cazul în care PSD va mușca momeala asta). Cât privește natura acestor motive, s-ar putea să nu fie legate (doar) de simpatiile/angajamentele politice externe ale dlui Shhaideh ci (și) de o posibilă garanție secretă a loialității dnei Sevil față de dl. Dragnea (alta decât cea la vedere). Oricum, cred că le vom afla curând, la momentul ales de dl. Iohannis.

  Reply
 9. Dan

  Iata cateva argumente in contra celor susținute de dna AMP:
  1. in ce tara europeana voteaza mortii, si apoi este numit/pus prim ministru un condamnat definitiv și irevocabil?
  2. in care stat este numit/pus prim ministru un om bolnav (grav), al carui sot este (probabil) membru al serviciilor secrete ale unui alt stat. Nu contează daca e Siria sau SUA.
  3. de ce zdruncina democrația un (primul) refuz al lui KWI? Nu este in fisa lui de post prevederea ca poate refuza?!
  4. sa pui pe Dragnea (plus Tariceanu) sa jure ca nu vor schimba/atacă justiția, este suflare de vânt. Ca sa nu zic mai mult… Pai nu este schimbarea sistemului juridic unul din punctele din platforma de guvernare a tandemului PSD, ALDE si… UDMR?!
  5. am vaga bănuială ca dna Pipidi (inca) aspira/spera la un rol activ intrun guvern… Oricare ar fi el (prim ministrul). Si nu stiu daca chiar nu ar fi un plus. Dar mă îngrijorează aspectul moral.

  Reply
  • Barbu Brailoiu

   Nu, nu la guvern. Dna Pippidi s-a prezentat, de mulți ani, ca un sfătuitor (câteodată valabil) pentru cei cocoțați sus. De altfel, după instalarea acum înjuratului Iohannis, a scris cu mânuța dumisale că nu mai vrea „să-și tot ceară scuze” de la cei pe care i-a îndrumat să-l voteze. Dar tot cu aceeași mânuță l-a ridicat în slăvi, la început, și pe Victor Ponta

   Reply
 10. Ionas

  Nu gaseste L Dragnea pe nimeni mai „de doamne ajuta” in PSD sa il propuna ca prim ministru ?
  Chiar nu are incredere stapinul Dragnea ( si Tariceanu) in nici un supus din propriul partid ?
  De ce nu il propune pe Tariceanu ca are experienta, sau pe R Plumb sau chia ca la loterie sa extraga un nume la intimplare – aceleasi efecte vor fi

  Reply
 11. Dan Andu Stefan

  Fie ca va fi suspendat in zilele urmatoare, fie ceva mai tarziu, cariera ”imperiala” a celui care timp de doi ani de zile n-a facut decat gafe, bâlbe si excursii aiurite, e aprroape gata..! Pentru ca Mafia PSD-ista il vede ca pe un simplu obstacol. Dezideratul principal al tuturor mafiotilor pesedisti fiind alungarea lui Coldea si a lui Kovesi, pentru ca mai apoi numirea in cele mai importante functii din institutiile statului de sefi obedienti mafiei pesediste, sa fie..o formalitate. Dupa , va incepe o adevarata ..epurare. Toti cei care l-au sustinut pe Iohannis, Coldea, Kovesi si chiar Basescu, vor fi..vanati si alungati din posturile lor bugetare. Pot fi impiedicate toate astea..? Poate ca da..! Insa nu Iohannis, nu ”avocatii” lui, nu Kovesi, nu Coldea si nici presa cu vipusca nu o pot face..! De fapt, toti acestia sunt principalii vinovati de venirea mafiei pesediste la putere..! Sfidand regulile demoratice, falsificand statul de drept, cocolosind grosolan mafia liberala, facandu-i lobby mârlanesc cu speranta ca o vor pune calare pe roata de cascaval bugetar in interes..”reciproc avantajos”, si-au pierdut din credibilitatea necesara unei ”interventii” cu succes..!

  Reply
 12. teodora

  Cea mai buna si realista analiza. Doamna Pippidi va felicit, chiar daca nu sunt o mare admiratoare a dvs, dar pot sa dau cezarului ce e a cezarului. Felucitari., nu ar strica ca presefintele Iohannis, pe care nu cred ca-l voi mai vota, sa apelez fin cand la gandirea dvs.

  Reply
 13. UN ROMAN

  Un articol foarte interesant si de bun simt. Se pare ca suntem departe de principiile democratice pe care vrem sa le aplicam numai altora. MA SPERIE INSA COMENTARIILE…Presedintele care incalca cele mai elementare principii democratice si ne desconsidera ca cetateni ai acestei tari are dreptate intotdeauna si poate face orice fara nici o explicatie. El si familia sa pot sa fie cumparatori de rea credinta, sa considere ca justitia l -a nedreptatit, sa nu dea explicatii nimanui, sa ne umileasca ca suntem femei si ca avem alta religie ,sa nesocoteasca votul,etc…. Vrem o Romanie curata dar nu pentru toti ? Nu am votat pentru ca se vede ca nu conteaza. Nu conteaza de loc. Unii care au votat ce nu ne convine sunt prosti, hoti si trebuie sa nu i luam in seama. Adevarul e numai la unii. ASTA E ROMANIA CURATA?

  Reply
  • Emil G.

   Regret, dar eu nu vad acel bun simt, pe care il elogiezi! Vad in schimb o bagatelizare a efectului nociv produs in Romania de victoria chinuita a PSD-ului in alegeri, trambitata ca victorie zdrobitoare. Ma deranjeaza sa vad o analiza superficiala a situatiei din tara, elogiata ca fiind interesanta si de bun simt! Cum se poate spune ca nu avem ce vina sa ii gasim lui Dragnea? Daca nu a fost prins cu mana in urna cu voturi, dar a dirijat furtul in toate judetele, nu e hot? Eu si multi altii, ne incapatanam sa il consideram ca atare, la fel cum au considerat si judecatorii care i-au dat doi ani de puscarie, din pacate cu suspendare. In schimb, articolul prezent, considerat „de bun simt” :)) pretinde ca Presedintele trece prin tot felul de crize, chiar si una morala !! Numai autoarea stie ce vrea sa spuna prin aceasta. Eu, dimpotriva, cred ca Presedintele a procedat corect si a evitat cu eleganƫă umilirea lui Dragnea si a candidatei sale, furnizandu-le explicatii personal. Sa nu va asteptati ca pesedistul si pesedista sa recunoasca acest lucru!. Ce voia insa autoarea, sa se spuna public lucrurilor pe nume? Sa se spuna ca Dragnea et Co. urmaresc sa puna Romania in situatie critica in NATO si UE si sa reorienteze politica externa inspre est? Asa ceva nu se spune public! Cine trebuia sa inteleaga a si inteles! Iar culmea lipsei de fair play a articolului mi se pare felul cum acuza exact ce nu trebuie acuzat: guvernul Ciolos, care a reparat mizeriile lasate de Ponta, faptul ca Iohannis ar genera scandal si criza politica, iar nu noul vizir Dragnea, aerul de profesor de la catedra catre plebea care asculta – „Nu o fi bagat nimeni de seama” – vezi Doamne, in afara de dumneaei, desigur… Articolul este inseilat cu sumare cunostinte de politica internationala si la fel de sumare cunostinte ale situatiei din Romania, incat te poti intreba, de fapt, chiar l-a scris A.M.P.?? Ce e mai ciudat, este faptul ca adevaratii vinovati, Dragnea, sotul Shhaideh suporter al organizatiei teroriste Hezbollah, sunt disculpati, mangaiati pe crestet. In schimb, vinovati ar fi guvernul Ciolos, Presedintele Iohannis, Basescu, serviciile care trebuie sa apere tara de eventuali spioni…

   Reply
 14. Mihaiu Ilie

  Nu este vorba ca a respins o propunere PSD, pentru ca este impotiva PSD, ci pentru ca nu este normal ca intr-o tara cu 90% crestini sa fie prim ministru un MUSULMAN. Eu apreciez comentariile doamnei Alina Mungiu-Poppidi dar in acest caz sunt de partea lui Iohanis. Dragnea a cautat sa combine avantajul propunerii unei doamne cu dezavantajul propunerii unei persoane de credinta musulmana. Sunt de acord ca nu toti musulmanii sunt teroristi dar nu este normal ca intr-o tara preponderent crestina sa fie prim ministru o persoana de religie musulmana. Eu cred ca presedintele s-a consultat cu aliatii din Europa si SUA si a luat o decizie corecta pe care nu a comentat-o, probabil din motive de securitate. As fi de acord cu un prim ministru musulman, la noi in tara ,in momentul in care intr-o tara cu populatie preponderent musulmana este desemnat un prim ministru crestin. Pe de alta parte impertinenta domnului Dragnea de a impune pe baza celor 3 milione de voturi de la alegerile parlamentare o decizie obligatorie pentru Iohanis care a obtinut 6 milioane de voturi este impardonabila. Trebuie sa existe un echilibru intre puterile statului si pentru a mentine acest echilibru este de datoria presedintelui sa judece o propunere si sa nu semneze ca primarul.

  Reply
  • mihaela

   1. presedintele e neamt si luteran deci nu crestin si ortodox.
   2, in mai multe tari arabe am avut ministri crestini (irak, liban)
   3. de ce dupa un vot, in loc sa-l respecte, presedintele s-ar consulta cu partenerii externi?’. de ce este dragnea impertinent atunci cand a castigat un vot in mod clar?
   si, in general, de ce trebuie sa respectam votul doar atunci cand ne convine? chiar nu sunt cei din opozitie capabili sa gestioneze o infrangere? atunci de ce le-as acorda incredere la o adica?

   Reply
   • Tiberius

    Luteranii nu sunt crestini?
    Ne puteti da, spre exemplificare, o lista cu nume de premieri crestini in tari predominant musulmane?

    Reply
   • Marian

    Esti confuza sau vrei sa creezi confuzie? 1). – Hodoronc, tronc! Ce rost are sa mentionezi etnia si religia Presedintelui? Si afla ca luteranii sunt CRESTINI protestanti. Nu inventa false definitii, doar ca sa sustii ceva! Sa stii ca Sevil Shhaideh nu a fost numita premier, nu din cauza etniei sau religiei, ci din cauza sotului! Un suporter al organizatiei teroriste Hezbollah, sot al premierului Romaniei? Mai citeste, mai gandeste! Daca poti! 2). – In mai multe tari arabe niste ministri crestini au fost asasinati. Vezi cazul fostului premier al Libanului, Rafic Hariri, care a redresat tara, dar a murit in urma unui atentat, al organizatiei Hezbollah. Cere detalii de la d-l Shhaideh! 3). – De unde pana unde ai tras concluzia ca Presedintele Iohannis nu a respectat votul? Nu s-a consultat cu parteneri externi, sau poti tu dovedi asta?? S-a consultat cu partidele romanesti din parlament! De ce este Dragnea impertinent? Asta sa il intrebi pe el, se pare ca nu poate fi altfel, asa este el ca temperament, educatie :)), etc! Aici nu e vorba de gestionarea unei infrangeri. Infrangerea este pentru poporul roman, care a fost mintit fara scrupule in campania electorala, prin promisiuni, prin propaganda exacerbat nationalista, etc! O vom gestiona, domnisoara! La alegerile viitoare, ne vom prezenta la vot. Ceea ce este lipsit de fair play, este tupeul invingatorilor, pe baza scorului „zdrobitor” de 18 procente! Adica, cu bun simt si cu consideratie, trebuiau sa accepte ca Presedintele sa ia o decizie bine gandita, sa obtina asigurari privind siguranta statului. Este indecenta amenintarea facuta de alde Dragnea si Tariceanu, cu suspendarea. Ce e mai presus? Interesul Romaniei, al sigurantei ei, sau interesul psd-alde?

    Reply
  • Laura

   O tara preponderent musulmana (Liban) are un presedinte crestin, de multi ani incoace. O tara cu populatie 80% chineza (Singapore) are un presedinte etnic indian. O tara cu 98% populatie de culoare (Zambia) a avut un presedinte alb (in 2014). O tara 70% hindu (India) a avut timp de 10 ani un lider catolic si imigrant (Dna Gandhi) si un presedinte musulman. Asa ca nu e deloc inadmisibil ….

   Reply
 15. pampersi

  S-a dus vremea „invingatorilor”. Ei nu exista decat pentru ca exista invinsi. Ma-ntzelegi? Putea Dragnea sa faca o propunere serioasa, nu sa joace la cacialma. Uite cu ce s-au ales americanii, pe-acelasi joc!

  Reply
  • Vichi

   Americanii s-au ales cu un presedinte nesperat de potrivit pentru timpurile acestea. Trump, atat de denigrat de media americana, vanduta globalismului, este presedintele care va ingradi imigratia haotica, va redresa economia si va face ordine in Washington. Candidata democrata a fost personificarea coruptiei si demagogiei, deci un fel de Dragnea fara mustata!

   Reply
 16. Marius

  Un articol „elegant” în care se bat câmpii cu gratie. Un condamnat penal (cu sau fără suspendare tot penal este) încearcă sa-si impună o marioneta la conducerea guvernului României. Mi se pare mie sau aici ceva „pute”? Restul alegătorilor ca face sau nu jocul lui Basescu mi se par total deplasate știind simpatia deosebita a lui Iohahahannis fata de mariner. Ca sa nu mai vorbim de cea a autoarei articolului.

  Sa trăiți bine! Sub Draga & Co.

  Reply
 17. Scipio Africanul

  Cateva observatii, va rog. (1) nu putem rezolva nici-o problema pe baza de procese de intentzii, care abunda in articol; si nici pe baza de observatzii de genul „dar ceilaltzi n-au facut tot asa ?”; si nici afirmand ca Johannis tzine nu respecta rezultatul votului pentru ca partidul sau a pierdut (tot process de intentzii este); si nici afirmand ca executa mutari primate in plic (a citit cineva continutul acelui plic ?) si asa mai departe… tot mai departe de ceea ce se impune intr-un stat de drept, atat de des invocate de ambele parti „beligerante” (de ce beligerante ? trebuie neaparat sa recurg al la „pumni” ? de discutat nu sunt in stare ?). In fine, de ce decizia numirii unui prim-ministru este „mare” ? Nu e vorba, oare, doar de numirea unui functionar al statului, cel mai inalt ca nivel, dar nimic mai mult decat in functionar ? (2) statul de drept inseamna respectarea unor legi si reguli, general valabile pentru toata lumea. Ce legi a incalcat Johannis ? Nu are prerogative constitutional de a desemna (si de a numi prin decret) persoana ce va fi prim-ministru ? A incalcat prevederea constitutional care-l oblige sa desemneze o persoana (nu neaparat cea dintai persoana) desemnata de alianta castigatoare a alegerilor generale ? Cine-i de vina ca formidabilul conducator al partidului castigator (prin participare la vot a mai putzin de 50% din corpul electoral – nota bene) al alegerilor a facut o propunere cel putzin riscanta – daca nu chiar nepotrivita – pentru functia in chestiune ? De ce n-a facut una mai buna, asa cum va putea fi cea de-a doua… daca d-l Dragnea chiar vrea asa ceva ? Iar atitudinea d-sale si a aliatzilor sai, care recurg la emnintarea cu suspendarea (chiar dinainte de depunerea primei propuneri de premier al Guvernului Romaniei) nu vi se pare o atitudine mai mult golaneasca decat echilibrata ? I-a dat rezultatul votului dreptul sa se comporte ca in stapan absolut in viitorii 4 ani ? Daca asta crede, e foarte bine ca Presedintele Johannis il poate tempera; sub acest aspect avem, iata, o constitutie buna si trebuie sa ne punem intrebarea: ce altceva at trebui sa scriem in ea pentru a nu mai fi „proasta si ambigua”, asa cum se afirma in articol ? In fine, cheltuielile deja demarcate pentru mult hulitul metrou catre Otopeni nu arata deloc irationalitate, dimpotriva, va imbunatati imaginea Romaniei in ochii celor ce descind pe Aeroportul Otopeni , mai ale pentru prima oara. Mult mai irationale mi se par promisiunile de crestere a salariilor, pensiilor si de scadere a impozitelor, initiative pentru care marele Dragnea si partidul sau castigator al alegerilor nu a dat nici-o explicatie clara pentru toata lumea, ci doar a afirmat – dar poate fi crezut ? – ca specilistii partidului sau, care vor guverna si in viitorii 4 ani (nimeni nu le contesta acest drept, rezultat din alegeri) vor arata ca se pot creste aceste cheltuieli… in pofida observatiilor de bun simtz ale economistilor de incredere (mergand pe ideia, probabil, ca daca nu se va putea – „din motive obiective” – oricum n-avem incotro decat sa crestem taxele si impozitele… pe care acuma le micsoram… oare pe ce baza ?). Si asa mai departe… Iata de ce numirea primului ministru nu trebuie grabita doar fiindca asa vrea Dragnea si guvernul sau, pe care ci’ca-l mananca palmele sa se avante intr-o munca de zi si noapte (asa cum se lauda si alt prim-ministru, Ciorbea pe numele sau… si stiti ce-a iesit).

  Reply
 18. betina

  Daca d-l presedinte de tara e pus acolo …doar sa semneze …atunci de ce mai avem presedinte? Nu a „placut-o” pe d-na Sevil si gata .PSD-ul asta incepe la Dragnea si se sfarseste cu aceasta domna Sevil ? Iar sa spuneti de minunea Dragnea ca e competenta intruchipata numai bun de pus prim -ministru si ca de fapt furtul de voturi e un fapt cotidian …in cutuma romaneasca …e penibil .

  Reply
 19. CSM

  Buna ziua,
  din pacate constat la doamna Mungiu, in ultima perioada, o atitudine de genul „nici asa, nici altminteri” …care sper sa nu aiba legatura cu acel „dupa cum am semnalat eu inca din…”.
  Nu sunt adeptul ascunderii sub pres a mizeriei, dar nici prezentarea cu lupa a firului de praf nu este constructiv.
  In aceasta speta as fi considerat nepotrivita (nu nedemocratica) lipsa unei justificari din partea presedintelui in cazul in care ar fi fost vorba despre o persoana recunoscuta public ca potential candidat , cu un CV de necontestat, experienta si recunoastere internationala, viziune nu executie etc. In acest caz insa vorbim despre un ilustru necunoscut (evit sa pomenesc sexul, religia, starea civila, anturajul). Prin urmare, ce se astepta de la presedinte? Nu a refuzat o nominalizare a PSD-ului (le-a cerut explicit o alta nominalizare) si orice justificare ridica intrebari suplimentare si se ajungea fix la balciul cu care ne-a obisnuit Basescu.
  I-as intreba pe toti democratii astia: voturile care stau in spatele presedintelui nu sunt si ele „vointa poporului” (i), dupa cate interviuri angajati o menajera (cazier, familie, experienta, referinte) nu o persoana care sa conduca o tara (ii)?

  Reply
 20. Alexandru Gavrilescu

  Poate sunt și romani simpatizanți ai lui Assad însă haideți sa nu prefacrm ca nu înțelegem, aici nu e vorba doar de simpatie e vorba de o persoana care a făcut parte din aparatul lui Assad, cu o linie directa la acesta și din câte se pare cu un frate care are interdicție de a călători în EU. Sunt de acord cu un prim-ministru PSD deși nu am votat PSD pentru simplul fapt ca au câștigat alegerile, însă dacă PSD i-a dat lui Liviu Dragnea un check in alb nu acelasi lucru se poate spune și despre poporul român. Nu poți veni tu sa propui pe cineva despre care se știe foarte puțin, sa bați cu pumnul în masa și sa ameninți cu suspendarea. La rece se pare ca este chiar Dragnea cel care a evitat categoric dialogul. Încă nu am înțeles bine cum romani au putut vota PSD fără sa știe în prealabil cine va fi prim-ministru dar probabil asta este nivelul votanților PSD, fără nici o lipsa de respect… Iar în privința condamnări lui Dragnea este foarte limpede, a încălcat legea și este condamnat penal. Johannis are și el păcatele lui dar nu sunt convins ca a greșit de aceasta data. Un lucru este cert, joaca de-a suspendatul președintelui nu face bine nimănui și garantez ca dacă se va ajunge la asta PSD nu va ieși învingător pentru ca ne-am cam saturat de ipocrizie și orgolii

  Reply
 21. Lucian

  Romania Curata si ‘condamnare dubioasa’ = contradictie in termeni! Pe de alta parte tot poporu’ pesedeu a votat cu gandu’ la doamna Sevil. In rest numa’ de bine.
  Intelegem e Craciunul si toti avem nevoie de bani!

  Reply
 22. Andrei

  Base e de vina! E acceptabil de la dottore Ponta sau de la șeful morților din Teleorman, ca atâta pot. De la dumneavoastră e o mare dezamăgire. .. sau poate e speranța că PSD va fi iremediabil distrus având impus de șef, total nedemocratic, un PM cu probleme externe, care a girat intern penali mă penali decât Dragnea ( deocamdata). Alta dezamăgire, PSD a fost tot așa și tot e în stare sa mai convingă poporul ăsta. Urgenta e educația, și o vom avea doar cu o alta clasa politica…abia atunci va renaște speranța.

  Reply
 23. Munteanu

  Sunt foarte satisfacut ca adevarul pe care eu l-am spus de multe ori razbate in sfarsit si in articolul dumneavoastra doamna Mungiu. Da Dragnea a fost condamnat pe ne-drept si daca nu se rezolva problema in-justitiei Basiste si altii vor avea soarta lui si Romania nu poate progresa cat timp Basescu fost presedinte si actual fuhrer nazist continua sa aresteze pe cine vrea el vinovat sau nu. Da Assad pe care inca il numiti dictator este raul cel mai mic pe care il poate alege Syria si cum in politica alegi mereu intre doua rele foarte probabil va fi votat la viitoarele alegeri si sper ca macar atunci nu-i veti mai spune dictator. Karl Marx a avut drteptate. Votul proportional pe liste de partid exprima fidel dorinta poporului nu uni-nominalul unde un candidat care arata bine si vorbeste corect gramatical ca Iohannis este ales de naivi care nu observa ca „frumosul Iohannis” este nazist si are idei politice profund nocive si innaceptabile pentru poporul Roman.

  Reply
  • Scipio Africanul

   Aveti vreo dovada ca Dragnea a fost condamnat pe nedrept ? Una singura at fi de-ajuns ca sa cerem reformarea Justitiei in Romania. DAR NU FARA DOVEZI !!! Nu avem de ce discuta, aici, despre Assad ca cel mai mic rau pentru Siria, nici despre parerea lui Karl Marx despre votul proportional pe liste (a propos, va rog sa-mi furnizati bibliografia exacta a operei lui K.Marx unde acesta face aceasta afirmatie; mor de curiozitate si chiar voi cheltui oricat de mult timp este necesar ca sa ajung la sursa acestei citari). Cat despre afirmatia dvs. finala, cum ca Johannis este nazist – cea despre frumusetea lui este doar infantile – ea este in motiv sufficient pentru un foarte serios process de calomnie (NB: calomnia implica defaimarea intentionata a unei personae). In fine, care sunt ideile politice nocive ale actualului Presedinte al Romaniei ? E vorba, cumva, de necesitatea disciplinei in societate si a unui dialog civilizat intre adversarii de orice fel ? Daca acestea sunt cele la care va referiti, atunci, da, accept ca ele nu prea sunt acceptate de MAHALAUA romaneasca si nu de intregul popor roman.

   Reply
   • Munteanu

    Exact unde a spus Karl Marx ca e preferabil votul proportional pe lista nu stiu dar Marx a fost reporter la New York Times si in aceasta calitate el si altii Marxisti contemporani cu el au spus clar ca SUA si GB nu sunt democratii si nu pot fi clasificate astfel. Problemele observate atunci de Marx nu au fost rezolvate nici azi cu toate ca unele progrese s-au facut. In SUA sclavia legala pe timpul lui Marx a fost abolita dar colegiul electoral a ramas si recent Trump a castigat cu 2,86 milione de voturi mai putin. Daca ar mai trai Marx nu ar rata ocazia sa spuna clar ca asta nu e democratie. In GB doar 1/10 dintre Englezi votau. Un singur lord alegea atunci 2 deputati si 100 000 de muncitori din Liverpool alegeau doar 1. Evident Marx a criticat asta si a spus ca Polonia unde doar aristocratii votau permitea totusi votul a 1/3 dintre Polonezi fata de 1/10 in Anglia cica democratica. Tot Marx a cerut ca politicienii sa fie platiti pentru munca depusa caci altfel doar cei bogati pot activa in politica. Pentru a asigura fondurile necesare pentru asta Marx a cerut introducerea impozitului progresiv pe venit mai mare pentru bogati decat pentru saraci. Azi foarte multe tari au adoptat votul proportional pe liste de partid si impozitul progresiv. Marx a publicat chiar si o formula simpla pentru calculul impozitului progresiv pe care totusi nimeni nu a folosit-o. Marx a criticat acesta atitudine spunand : calculele complicate au acelsi efect ca formula lui simpla dar politicienii slabi la matematica vor gresi la calcule si vor reveni la impozitul egal pentru toti cica mai simplu de calculat.

    Reply
 24. Laura

  Sunt doar doua tari in lume care trec prin crize constitutionale luna asta (Dec 2016): Romania si Congo (DRC) …..

  Reply
  • Marian

   Romania nu trece prin criza constitutionala, desi Dragnea se pregateste pentru asa ceva! In primul rand, cu mustata-n vant, l-a amenintat in mod repetat pe Presedintele ales, ca il va suspenda, daca nu ii accepta propunerea de premier, prima data Sevil Shhaideh, a doua oara Sorin Grindeanu! Pai asta e afront DIRECT adus Constitutiei. Oricat s-ar biziu pe scorul zdrobitor de 18 procente obtinut datorita campaniei mincinoase si absenteismului alegatorilor, Dragnea tot nu poate el, psd si alde Tariceanu, sa suspende Presedintele, fara REFERENDUM! Asa spune deocamdata Constitutia. E drept ca dupa 2012 procentele la referendum au fost ajustate convenabil pentru PSD, dar tot trebuie consultat poporul! Nesigur de reusita in cazul unui referendum, domnul Liviu Niculae Dragnea a lasat-o mai moale si a venit cu a doua propunere de premier, desi spusese amenintator ca in caz de respingere la oferta 1, „Ne vedem in alta parte. Punct.”! Alta faza de criza constitutionala nu mai poate avea loc maine, se pregateste si pesedeul de revelion! Asa ca ramane fie la anul si la multi ani, fie la momentul cand incearca sa schimbe Constitutia, ca sa poata fi el premierul, desi este si penal!

   Reply
 25. Kepler-186f

  Apetenta noastra pentru solilocvii bizantine nu se dezminte nici macar cu articolul doamnei Alina Mungiu-Pippidi, altfel o persoana apreciata, cu pregatire stiintifica. Ca de obicei, peroram la nesfarsit, nu neaparat foarte elegant (« a facut jocul lui Basescu » fiind un refren cunoscut pana la cliseu), despre forme si nu despre fondul problemei. Presedintele nu a facut decat sa-si exercite prerogativa de a refuza propunerea de prim ministru (basca, ar avea dreptul chiar sa o faca a doua oara, daca considera de cuviinta). Punct. Dimpotriva, decizia mi se pare o revenire la normalitate, iesirea din inertia binecunoscuta a domniei sale. Ca si doamna Alina Mungiu-Pippidi, presedintele poseda facultatea de a gandi si de a lua o decizie, buna sau proasta, sfatuit de cineva sau nu, asta vom vedea. Presedintele nu are obligatia de a justifica refuzul, nici macar morala, cum spuneti (ne putem doar imagina valul de injurii sau osanale, noi articole si articolase bizantine in jurul acestei legitimari a refuzului). E desigur o forma de putere a presedintelui, dar pe care i-o confera constitutia. Mi se pare in schimb de o aroganta nespusa atitudinea lui Dragnea care-i da peste nas presedintelui, modul lui de a-l « dadaci » ca un parinte sever, amenintarea de a-l « pedepsi » cu suspendarea, e inacceptabil. Aceasta nu e putere, e abuz de putere, adevarata marca a unui dictator patriarhal in ascensiune care, daca nu va fi temperat de atitudinea ferma a presedintelui SI a societatii civile, va transforma, mai mult ca sigur, Romania in dictatura. Deci toata agitatia asta e furtuna intr-un pahar cu apa. Mult mai interesant ar fi sa discutam despre fond, adica : cine e doamna Sevil, ca nu stim nimic. Si, mai nou, cine e domnul Sorin Grindeanu, care e viziunea dansului, care e puterea sa de a gandi si analiza pe picioarele proprii si nu doar ca marioneta a PSD. Oricum, ma tem ca de data asta presedintele nu va avea de ales decat sa accepte, de bine de rau…

  Reply
 26. Caprita rosie

  Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti cu „atitudinea lui de negare a evidenței reieșită din alegeri”. Iohanis a cerut aliantei sa nomi alizeze pe altcineva, deci a recunoscut dreptul lor de a numi premierul. Nu imi aduc aminte sa fi votat cineva pt doamna Sevil. Uneori, si o stiti prea bine, nu toate informatiile pot fi date publicitatii, probabil ca si acum e cazul, iar de vorbit cu Dragnea sigur a vorbit, doar ca condamnatul penal nu vrea sa recunoasca iar Iohanis nu vrea sa porneasca un nou scandal

  Reply
 27. alinaMP

  Vad ca se termina cum am pronosticat acum o luna. Nu poate fi prim ministru decat unul de la SRI. Si evident la fel la fonduri europene, unde cine vrea sa tina pariul ca Marius Nica ramane, fie iarasi cu un clapon care sa semneze tot ce i se da ca sa isi treaca ministru pe cartea de vizita, fie fara nimeni peste- ce sa ne mai ascundem, e totul pe fata.
  Cat despre prezumtia ca exista la noi o tabara necorupta care are dreptul sa tina in sah o tabara corupta, cred ca glumiti. Exista o tabara servicii aripa politic, si o tabara civila. Deh, fiind eu de profesiune cu democratie cu patalama oficiala in acest sens o sa ma intelegeti de ce tin cu civilii tura asta. Ca daca alegerile si guvernarea ar fi chestiuni de securitate si numai atat, i-am aduce inapoi pe Kemal si pe Antonescu, dar legea de fier a democratiei e ca doar civilii au voie sa conduca, militarii numai cand se retrag din activitate. Si e un mit ca doar civilii sunt corupti si militarii nu- despre civili stim ca sunt corupti, despre militari aflam doar cand fuge Omar Hayssam, dispare Ghita sau se atribuie fonduri europene fara licitatie… Ca atare, chiar aveti orbul gainilor asta care va bucurati ca presedintele va face veto la oricine nu e sub controlul serviciilor, ca asta inseamna de facto ca nu e nimeni la putere care sa nu fie controlat sau santajat de ei. O fi bine? Dormi liminista, natiune, ca prezentul nu se pune…

  Reply
 28. Romanul

  Cu tot respectul,a m! simțit o mare dezamăgire citind acest articol. Punerea la îndoială a hotărârilor judecătorești! Aprecierile legate de soți, frați și cumnați când este vorba de PM al unei țări! Chiar și religia, deși sunt ateu, nu putem să nu ținem seama de sensibilități ale unui popor, care de voie de nevoie trebuie să asculte o perioada de un PM! CONCLUZIE! Repet, sunt dezamăgit!

  Reply
 29. AlinaP

  Ma intreb ce se intampla in timp cu listele negre ale Romaniei curate, se pare ca se albesc – see domnul Dragnea, de 5 ori pe lista neagra in trecut, pare sa fie „iertat” de pacate, „Condamnările lui sunt dubioase …. pentru că nu-l poți condamna doar pe el … și mai ales cu scopul de a-l împiedica să fie prim ministru, cînd dovezile care îl legau direct de vreo crimă erau slabe. Ăsta nu e stat de drept”.
  Cat de „serioase” trebuie sa fie dovezile unei crime pentru o condamnare? Nu-mi vine a crede, oare ce e stat de drept atunci?
  Si ma intreb iarasi, ce se intampla in timp cu listele „albe” ale Romaniei curate? Devin „negre” – vezi cazul domnului Iohanis. Nu mult in urma era ridicat in slavi de Romania curata ca viitor presedinte, azi insa, „Iohannis și-a pierdut cu totul busola”.
  Consecventa opiniilor nu pare sa fie o calitate a Romaniei curate, negru devine alb si albul devin negru. Sper ca cititorii sa nu rataceasca si ei drumul mergand cand inainte, cand inapoi.
  Oare mesajul meu va fi publiat sau va fi „moderat”?

  Reply
  • mihai

   Iorga spunea ca „numai boii sunt consecventi”. Se referea la politica, dar e valabil si in alte spatii. Un filozof contemporan spune ca „daca cineva nu se contrazice niciodata, inseamna ca nu a spus niciodata nimic”.
   E normal. Cand inveti ceva, corectezi ce stiai pana atunci, deci, mai mult sau mai putin, te contrazici. E simplu.
   Consecventa e o idee a boilor in orice domeniu. Progresul in cunoastere presupune renuntarea la ce era gresit sau doar putin altfel…

   Reply
 30. miron miron

  Doamna Alina de data aceasta bate campii. Domnul Iohannis a procedat corect, nu e nicio asemanare cu Basescu.

  Reply
 31. krampus

  Evidenţa reieşită din alegeri este absenteismul de 60% si nu vad in ce fel Klaus Iohannis neaga asta sau cu ce i-ar fi dator lui Dragnea cu explicatii. In fond Constitutia spune clar ca Presedintele se consulta cu partidele si nominalizeaza un prim-ministru – nu scrie nicaieri ca Dragnea numeste prim-ministrul si Presedintele trebuie sa fie de acord sau sa dea explicatii. Toate astea sunt bazaconii pesediste, interpretari fanteziste care nu fac decit sa semene confuzie si sa stimuleze un conflict artificial.

  Reply
 32. baba novac

  Lasand la o parte alte inconsistente, problema mai grava este cea cu Assad: cine are legaturi cu acest monstru dictator care si-a macelarit proprii cetateni n-are ce cauta in guvern.Punct.
  si acum demontarea saracutei biserici orthodoxe de la Antioch: ei sunt cu Assad ca asa au primit ordin de la rusi, crestinii din siria fiind total manipulati si aserviti Rusiei, regretabila lipsa de informatie a d-nei AMP.

  Reply
 33. Jacques

  Ca si alte opinii, dna Alina imi produce dezamagire! Pentru mine gandirea acestei doamne reprezinta un paradox!

  Reply
 34. Ileana Mihaila

  Un articol excelent, serios, echilibrat. Sigur, calcă multe persoane pe bătături, mai ales dintre cei pentru care democrația e atunci când ne convine nouă, altfel e de rău.
  Ca, de exemplu, pentru redacția „Adevărului”, care (iarăși) mi-a deturnat votul (în favoarea articolului). Eu dau like, ei îl numără la „dislike”. Nu e prima oară, vai, și pentru că mi-am permis de mai multe ori să le semnalez ceea ce am crezut inițial a fi o eroare de sistem, am intrat pe lista neagră și mă cenzurează unde mă prind… Ultimul exemplu (ultimul, căci nu mai am nervi să reiau experiența), la articolul d-lui Pleșu despre doctorate, unde am indrăznit pe un ton civilizat să contrazic pe primii doi comentatori, care traduceau în mod vulgar ceea ce autorul articolul oarecum zicea la adresa învățământului superior. Dar „quod licet Jovi…” Gata, comentarii cenzurate iar eu declarată „cunoscută adversară a maestrului”…
  Felicitări pentru cum duceți greaua povară de a preda democrația în România, Doamnă!

  Reply
 35. Romania curata

  Postacii Krampus si Alina P. Da, asa, nu scrie nicaieri ca are vreun drept cine a castigat alegerile, ele se tin doar ca sa facem concurenta fotbalului la TV. Si listele se confirma sau se infirma de catre organele competente ale statului, de noi create si aparate, adica de DNA, ANI si justitie, cine e scos de sub urmarire penala sau castiga la recurs iese de pe lista. Nu e cazul lui Dragnea, care are o condamnare cu suspendare, dar e problematica de ce cu suspendare daca era pe bune, de ce nu e nici macar urmarit decat pentru ca femeia de serviciu de la Cjud mai dadea cu matira si pe la partid, astea sunt fleacuri, ca si KJ are apa-canal si casa cumparata pe frauda, daca e sa fim puristi. Dragnea o fi corupt, dar nu e un corupt dovedit, si nici pe cale sa fie, judecand dupa ce dosare i-au ramas in desfasurare. E simplu.

  Reply
  • AlinaP

   Romania curata nu se dezminte, aceiasi atitudine ambigua, aceleasi „scuze” cand e vorba de coruptie sau in alte cuvinte de „murdarie”. Oare nu exista o delimitare clara intre a fi „curat” si „murdar” pentru Romania curata? Un condamnat de justitie nu e condamnat? Sprijina si iarta Romania curata „murdaria” cu conditia sa fie „mica” sau poate „mijlocie”? Care sunt criteriile de definitie a gradului de „murdarie” acceptate de Romania curata? Ne inselam oare cu totii, Romania curata nu e „curata” ci „murdara” dar in anumite limite definite de ea insasi, necunoscute de noi. Mare pacat, nimic nu ramane „curat” in lumea asta, totul devine „murdar”, diferite grade de „murdarie” , depinde daca e inceputul sau sfarsitul.
   Pe aceasta cale, Romania curata isi va pierde sustinatorii „curati” dar va castiga pe cei de cealalta parte. Poate asta e scopul Romaniei „curate”?

   Reply
  • Vali

   Draga Romanie curata, este lipsa de fair play sa arunci invective de felul „postaci”, altor forumisti, cu a caror opinii nu esti de acord! Unde e lege, nu e tocmeala! Dragnea, oricat bagatelizezi dumneata si autoarea vina lui, este un penal. Faptul ca pedeapsa este cu suspendare nu inseamna ca este curat, ci ca este in regim de indulgenta, de proba! Daca o mai sfecleste, i se cumuleaza la noua pedeapsa, cei doi ani „cu suspendare”. Adica ce sustii, ca daca nu a fost prins cu mana in urna cu voturi, dar a dirijat hotia in toate judetele e nevinovat? Lasa cezarului ce este al cezarului! Lasa Justitia sa decida, nu dumneata sau doamna Mungiu! Daca ar fi fost pedepsit pentru acelasi lucru, sa zicem, Basescu, iti frecai mainile! In privinta „apei calde”, iar ai dat gres! „Apa calda” este un sector al Primariei Sibiu, nu este afacere de-a lui Iohannis. Ciudat! Trambitati ca odata castigatori in alegeri, pesedistii nu mai trebuie atinsi nici cu o floare! In schimb, fara sa va mai documentati, d-ta si alti pesedisti sau antenisti frecati de peste 3 ani menta cu „casa cumparata pe frauda”! Mai citeste, doamna Romanie, ca nu doare! Urechea lipita de antene se deformeaza! Dragnea va fi dovedit drept corupt la urmatoarele 2 procese in curs. Aibi putintica rabdare! Manifesti indulgenta unei rude grijulii! De ce nu vrei sa fim condusi de oameni cinstiti, sinceri, care sa isi faca datoria, nu sa isi rotunjeasca averea?

   Reply
 36. Costin

  Am sa spun aici un adevar care nu stiu daca o sa-i convina d-nei AMP si, in consecinta, s-ar putea sa-mi baneze comentariul, asa cum s-a mai intamplat si in trecut. D-na AMP are ceva de impartit cu fostul presedinte Basescu si ori de cate ori aduce vorba de probleme delicate la nivel prezidential baga o stramba de genul „il copiaza pe Basescu”. Vedeti, dvs , cititorii, legea cu accesul penalilor in guvern dateaza din 2001. Condamnarea lui Dragnea s-a petrecut ca replica pentru incercarile cu iz penal pe care mustaciosul le-a comis in vederea implinirii cvorumului la „recensamantul” din 2012. Ce implicare a avut Basescu in aceasta chestiune? D-na AMP recunoaste fara sa-si dea seama ca Basescu a procedat in conformitate cu prevederile constitutionale, atunci cand il acuza pe presedintele Johannis ca l-a copiat pe predecesorul sau. Spun asta fiindca Johannis chiar a procedat corect sub aspect constitutional. Nu e prima oara cand d-na AMP omite cu buna stiinta anumite probe din proces. Da, presedintele nu este obligat de Constitutie sa-si motiveze deciziile: poate ca sunt anumite aspecte ce tin de diplomatie, siguranta nationala, ce nu trebuie date pe goarna. Ma mir ca d-na AMP, cu toata experienta domniei sale atat din punct de vedere teoretico- profesional, cat si al implicarii in societate, minimalizeaza sau chiar ignora unele aspecte evidente….
  Am observat o tactica perfida practicata de o anume parte a presei, ca sa citez un clasic inca in viata, aceea de a lua ca reper al raului pe Basescu, ori de cate ori nu le convine o decizie a presedintelui Johannis. Acesti indivizi, care aplica aceasta stratagema se dau singuri de gol fiindca, iata, presedintele Johannis a avut, fara dubii, dreptate sa o respinga pe madam Sevil: cand ai fost mana dreapta, atatia ani, ai cuplului penal constantinescu-mazare, plus obedienta fata de dragnea, nu constitui o garantie pentru bunul mers al lucrurilor sau, altfel spus, ai stat la masa cu penalii si esti curata precum lacrima. Iar sa-l ataci pe Johannis in acest punct, prin legarea numelui sau de cel al fostului presedinte Basescu, inseamna automat sa recunosti implicit ca Basescu avea dreptate atunci cand lua asemenea decizii.
  Si inca ceva ce m-a frapat: d-na AMP nu sufla o vorba despre tupeul lui dragnea de a-l ameninta cu suspendarea pe presedinte, chiar daca decizia lui Johannis respecta Constitutia…..
  P.S. Stupefactia mea este cu atat mai mare cu cat stiu ca d-na AMP este bine informata, adica nu vorbeste/scrie in necunostinta de cauza….

  Reply
 37. Stela G.P.

  Articolul este un efort de inalbire a lui Dragnea, asa cum aparuse acum 2 ani, in EvZ, unul de spalare a lui Ponta, suspectat de „sinuciderea” procurorului Cristian Panait! Doamna A.M.P. il absolva de pacatul fraudei de la referendum pe vataful Dragnea, spunand in treacat ca i-a pus anterior 5 puncte negre. Care or fi fost acelea? Era normal sa le reaminteasca, pentru ca sa nu ramana acest individ, curat, curatel, numai bun de posibil viitor premier! Cand bagatelizeaza pericolul creat de propunerea toxica a lui Dragnea – Sevil S. premier – pentru siguranta Romaniei, a aliantelor ei, a politicii ei externe, a tentativei de a impinge tara mai spre Putin, articolul este de-a dreptul suspect! Cum adica, trebuia Iohannis sa spuna public asa ceva, sa isi justifice refuzul pentru Sevil Shhaideh, doar ca sa „priceapa” si doamna A. M.P. cum stau lucrurile, sau, mai exact, sa nu se mai poata preface ca nu intelege? Pentru ca, de fapt, acesta ar fi fost rezultatul acceptarii doamnei S.S. ca premier! Autoarea articolului nu pierde ocazia sa loveasca din nou in PNL, in Iohannis si bineinteles in Basescu. Stim si noi deficientele PNL-ului, dar, la drept vorbind, orice pacatos e mai putin pacatos si mai putin toxic decat PSD. Era fair play sa aminteasca doamna ca Presedintele Iohannis a luat decizia corecta, in maniera corecta, riscand sa fie suspendat de vataful Dragnea. Asta in loc sa strecoare dumneaei rautatea cu „mutarile in plic”, primite de la Basescu. Pentru asta si-a pus imaginatia la lucru, dar se pare ca intentiile subversive ale propunerii cu Sevil Shhaideh nu au meritat un efort de analiza serioasa din partea autoarei! Sau nu a avut curaj sa le formuleze si pentru cititori!

  Reply
 38. mihai

  Chapeau!
  Cred ca textul e antologic. Nu pentru istoria miscarilor noastre poilitice, ci pentru arta de a gandi si de a judeca aceste miscari. O sa ma numiti misogin, dar nu credeam ca o femeie gandeste (nu ca n-ar putea sa gandeasca, dar…) atat de profund si de limpede despre o lume in care multe interese sunt amestecate si ametite.
  E usor sa spui ca un partid sau altul e mai bun sau mai rau. Asta putem face noi toti.
  Arta apare cand argumentele incep sa ne lumineze convingerea sau indoielile…

  Alina Mungiu. Un nume de la care vom avea de invatat!

  Reply
  • Emil G.

   Poate dumneata, care iti scoti respectuos palaria in fata doamnei A.M.P. ai sau crezi ca ai ce sa inveti de la dansa. Eu unul refuz sa imi mutilez comportamentul si felul de a gandi, invatand ceva de la distinsa doamna!

   Reply
 39. Vichi

  Folosesti cuvinte grele, care te dezonoreaza pe dumneata, nu pe cei atacati de limbajul suburban pe care il practici. Poti sa nu fi de acord cu cei mentionati, dar o minima doza de bun simt trebuia sa te opreasca de la a-i insulta!

  Reply
 40. Dumitru

  Ca si AMP, si eu sunt un pic suparat pentru ca prim-ministrul propus pare a avea legaturi cu Securitatea. Dar pentru mine totusi marea intrebare este : De ce Iohannis temporizeaza ? E absurd. Si pentru „Doamna Sevil” si pentru asta nou dosarele sunt gata de mult. E evident o dorinta de a castiga timp. Cred ca noul guvern ar face bine sa ia la bani marunti toate masurile luate (sau neluate) de Ciolos pe ultima suta de metri. Bine-ar fi sa nu gaseasca vreo galusca majora pe bani multi.

  Reply
 41. Dumitru

  BTW : Va doresc la toti un an 2017 excelent. Cine stie, poate pana la urma iese ceva bun din schimbarile astea.

  Reply
 42. petre costea

  Cat de perspicace este doamna Pipidi, dupa doi ani s-a prins ca Basescu are inlocuitor la Cotroceni! Asa ceva nu se poate realiza decat cu mult talent.

  Reply
 43. Vasile

  Articolul acesta se incadreza in trendul Romania Curata din ultima perioada: atacuri la guvernul tehnocrat, articole scrise sub pseudonim, comentarii blocate, solicitari de detaliere la care nu se da nici un raspuns, aluzii la serviciile secrete, neacoperite de nici o dovada palpabila. Pacat pentru ce a insemnat platforma Romania Curata. Ii prevad o disparitie rapida din spatiul public romanesc. Pe mine m-ati pierdut ca urmaritor. Iar sutele de mii de oameni care v-au urmarit in 2014 se vor regrupa in alta parte.

  Reply
 44. Cornel Gherasim

  Eu cred ca în articol nu este vorba despre războiul personal al lui Johannis cu PSD-ul, ci despre războiul personal al lui Alina Mungiu Pippidi cu Traian Băsescu…

  Părerea mea…

  Reply
 45. radu

  Si eu am o senzatie de deja-vu, este exact situatia din 2012, oricum ar vota „prostimea” manipulata mereu cu „votul tau conteaza”, iata ca in cateva ore „baietii” si propaganda aferenta din studiourile TV pot distruge orice reputatie, pot demola orice program, orice incredere intre parteneri. Consecinta : votul tau NU conteaza, conteaza ce vrem NOI sa subrezim si sa murdarim. In conditiile date, in care se joaca schema exersata in 2012, te miri cum a rezistat, totusi, atat de mult USL-ul si imi aduc aminte de raspunsul lui Crin inainte de 1 ianuarie 2014 : „Imi doresc sa rezist”. Greu de rezistat intr-o tara in care dreptatea e buna pentru cine vrem NOI si cand vrem NOI, intr-o tara in care se poate spune orice despre oricine, in care informatia curata este inlocuita de zvon, de sugestie si de „stim NOI”. In tara aceasta plina de propagandisti fara rusine, de sustinatori (multi ! ) ai abjectiei totale, e o minune ca mai exista copii care mai cred in basme unde, se stie, binele (admis de toata lumea ) invinge raul (admis de toata lumea ).

  Reply
 46. Stanciu Tudor

  Tocmai ce a fost numi Grindeanu Prim Ministru de catre Dl. Iohannis.
  GATA, S-A TERMINAT CRIZA.

  Asteptam sa vedem cine mai latra !

  Reply
 47. Serabien

  „nu-l poți condamna doar pe el pentru practici instituționale ale tuturor partidelor de guvernare, și mai ales cu scopul de a-l împiedica să fie prim ministru” . cu regret îmi amintesc că acest raționament este fluturat de toți hoții condamnați de justiție: „dar ce, numai eu am furat”? regretabil.

  „ cînd dovezile care îl legau direct de vreo crimă erau slabe” – cine stabilește cât de slabe, puternice sau grase sunt dovezile? cumva intrăm într-o dispută cu hotărârile justiției?! mă așteptam ca acest fapt necuviincios să vină din partea altora.

  Reply
 48. laur22

  De la “L’etat c’est moi “ la decizii si mai apoi numiri “pe surse”

  A wow 69 de comentarii
  Felicitari
  Da stitzi ce ma ingrijoreaza pe mine ?

  Ca multe poate cele mai multe comentari au substantza lui celei a lui Vichi
  ” Candidata democrata a fost personificarea coruptiei si demagogiei, deci un fel de Dragnea fara mustata! ”

  Wow oricum ai da-o, oricum ai muta-o, oricum ai suci-o si oricum ai invarati-o sa o reduci pe Clinton la Dragnea e ….. wow. E minunat pentru Dragnea.

  Dragnea candidatul bunului simtz si ultima pavaza impotriva demetzei furioase si ranchiunoase a „white trash” care a ramas fluierand din buza in fatza asaltului globalizarii aidoma lui Clinton . A wow.

  Daca astia sunt oamenii cu care dvs va facetzi de lucru ca sa vorbitzi ….. mai bine inceratzi sa lipitzi nuca-n perete.

  Altminteri frumos zis de Radu
  „In tara aceasta plina de propagandisti fara rusine, de sustinatori (multi ! ) ai abjectiei totale, e o minune ca mai exista copii care mai cred in basme unde, se stie, binele (admis de toata lumea ) invinge raul (admis de toata lumea ).”

  Leonard Cohen : -> Everybody Knows.

  Si nu nu e o rusine sa fii propagandist agi-prop
  Rusinos e ca propagandist fiind sa te dai altceva sai sa fii surprins in ….. propaganda goala.

  „Greu de rezistat intr-o tara in care dreptatea e buna pentru cine vrem NOI si cand vrem NOI, intr-o tara in care se poate spune orice despre oricine, in care informatia curata este inlocuita de zvon, de sugestie si de “stim NOI”. ”

  Adica vorba matale greu de trait alaturi de cei care „noi stim tot”
  Adica toata mizeriile facute, gandite sau doar visate. Iar princi[palul necaz cu acesti „stiitori” este ca stiindu-le pe el, pe mizerii, respectivii nu reusesc sa isi dea sema care e o mizerie mare si care e un mizilic.

  Adevarul este ca dincolo de farsuiala actuala Dragna-Johanis adevarul masurabil pe numere e acelasi

  1- Capitalul autohton e pe copca la vale din ce in ce mai rau in ciuda cresterii economice
  2- Tzara e oricum a ai da-o la intors o colonie perferica a UE lipsita de capacitate decizionala semnificativa in orice domenii cu impact asupra evolutzie sale economico-sociala.
  http://www.cotidianul.ro/romania-o-anexa-bananiera-a-ue-293675/
  http://www.cotidianul.ro/apartenenta-la-ue-bilant-economico-politic-293583/
  Posibil sa nu fii de acord cu formularile sale din nefericire datele sale satistice pe care el se fundamenteaza nu pot sa nu itzi de fiori reci

  Da poate cine stie sa fii colonie in pozitza capra la produs din ce in ce mai belita (pe indicatori macroeconomici) o fi de bine si noi inca nu ne-am prins de asta. Ori mai sti or fi datele macro economice false ….. desi asta nu prea cred

  PS KWJ a facut in pantaloni si l-a desemnat premier pe securistul Grindeanu.
  De ce zic „securist” acum cand n-am nici-o proba directa (alta decat confirmarea lui Basescu) ?
  Din limbajul corporal a lui big boss Sorinache.
  De-e Domnul sa ma insel.

  PPS am o vest proasta pentru cretinetzii din Ro :

  Totzi anticomunisti reali din Ro au DOSAR PENAL pentru ca totzi au suferit o condamnare penala sub respectivul “STAT DE DREPT”.

  Ca sa vezi necaz : Totzi cei care lupta cu un regim dictatorial e la Filip cel Frumos (si al sau process al templierilor) incoace incaseaza condamnari penale deorece nu asa, asta e esenta dictaturii incalecarea justitziei:
  l’etat c’est moi sau ma rog familia ori gasca mea iar legea e la bunul nostru plac.

  Si ca sa fie intr-un ceas bun :
  Catzi politcieni de mare anvergura recunoasterzi in tabloul de mai jos inafara de Putin ?
  http://www.cotidianul.ro/vladimir-putin-in-viziunea-lui-andrei-budaev-293665/
  Inline image

  Ia ghicitz voi care e titlul articolului care s-a referit la tabloul respective?
  De ce oare ?
  Nuca-n perete nu asa sau poate ca ma insel eu nu asa ?

  A si ref cine e Sorin Grindeanu : E un BAIAT DE BAIAT care a avut tupeul (zice presa) sa isi puna CONSILIER PE BANI PUBLICI o balerina de meserie balerina sexoasa
  http://www.cotidianul.ro/grindeanu-propunerea-de-premier-cu-balerina-consilier-293714/
  http://specialarad.ro/ministrul-grindeanu-si-a-tras-dansatoare-la-biroul-parlamentar/

  ASA DA TUPEU, SA-TZI PUI AMANTA PE BORDEROU. CHAPEAU. Curat integritate euro-atlantica.

  Ca doar nu era sa ajunga PM acesta “trista” : Sevil Shhaideh
  Nu asa ? Hahahahahahahaha (ras basist) ;)
  Hai multzi ani natziune bashinist – securista hahahaha.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *