Romania Curată

Iată de ce e bine să nu rămâi pasiv. Braconierii din Iezer, identificați cu ajutorul fotografiilor făcute de turiști, au fost arestați

Cei doi braconieri care au împușcat o capră neagră în zona Lacului Iezer din Parcul Național Munții Rodnei au fost reținuți de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș și acum se cere arestarea lor pentru 30 de zile. Cei doi, Ioan Timiș și Iosif Danci, sunt urmăriți penal pentru infracțiunile de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și braconaj.

Potrivit unui comunicat al parchetului, ”pe 19 iunie 2016, în timp ce se aflau în zona Lacului Iezer din Parcul Național Munții Rodnei, inculpații au împușcat cu o armă letală un exemplar de interes cinegetic din specia capră neagră. Ulterior, au recoltat fără drept exemplarul împușcat”.

Reamintim că identificarea celor doi braconieri nu ar fi fost posibilă fără mobilizarea unui grup de turiști aflați în zonă care, deși au fost avertizați de braconieri să nu facă fotografii, au reuşit pe ascuns să ia câteva poze. România Curată a scris despre acest caz aici.

Una dintre fetele din grup a declarat pentru România Curată: “Eram lângă lacul Iezer, lângă Creasta Piciorul Moşului. Ne-am pus corturile. Pe la ora 20.00 au venit doi tineri, în jur de 30 – 35 de ani, care au trecut printre corturile noastre. Unul dintre ei avea o puşcă în spate la care avea ataşată o lunetă foarte puternică, gesticulau şi arătau spre Creasta Piciorul Moşului, care este situat în dreapta Lacului Iezer, cum urci. Ne-am uitat şi noi şi am văzut o capră neagră. Ne-am dat seama că vor trage în animal şi nu ne venea să credem. Am început să fluierăm, să facem zgomot să scape. Au tras un foc, noi fluieram şi capra a fugit. S-a oprit şi s-a întors şi atunci au tras al doilea foc şi animalul a căzut. Bărbaţii – mai veniseră 3, erau 5 în total – au rostogolit animalul la vale şi când au ajuns la jnepeniş, l-au apucat şi l-au cărat la maşinile pe care le aveau parcate în curtea Staţiei Meteo din zonă. Nu ne venea să credem. Am încercat să facem poze şi chiar am reuşit cu un telefon pe sub braţ, dar unul dintre bărbaţi s-a întors spre noi şi ne-a spus «Poate vă prind cu poze» şi a plecat mai departe.”

Tinerii au fost de acord să depună mărturie la poliție

Potrivit Asociaţiei Vânătorilor şi pescarilor sportivi, vânarea caprei negre se face numai în perioada 15 octombrie – 15 decembrie pentru trofeu şi 1 septembrie – 15 decembrie pentru selecţie. Goana şi vânătoarea cu câini mânători sunt interzise prin lege.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Iată de ce e bine să nu rămâi pasiv. Braconierii din Iezer, identificați cu ajutorul fotografiilor făcute de turiști, au fost arestați

 1. Adelin2

  Ce parere aveti de articolul „Circulară la guvern: protejați pădurile, dar nu calculați pagubele!”
  „Garda Forestieră a primit ordin să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri”
  http://www.riseproject.ro/circulara-la-guvern-protejati-padurile-dar-nu-calculati-pagubele/
  Citat „OAMENII CU DECIZIA Consilierul personal al Erikăi Stanciu a condus la minister grupul de lucru care a elaborat directiva trimisă în iulie către Garda Forestieră. Îl cheamă Viorel Gheorghe Marinescu și a fost administratorul domeniului de vânătoare Balc, concesionat magnatului Ion Țiriac. Erika Stanciu, demnitarul care a semnat documentul, provine din societatea civilă. A condus departamentul “Păduri și Arii Protejate“ al WWF România, organizație care militează pentru drepturile animalelor și împotriva degradării mediului. ”

  Ce sa zic, organizatorul de vinatori de la Bilc a ajuns sa faca legi pt padure. Fie e prost fie ii crede pe ceilalti prosti.
  Dvs l-ati sustinut pe Iohannis care ii protejaza pe austrieci si pe Ciolos. Ciolos e baiat bun, pina la proba contrarie. Din toate rezulta ca situatia trebuie clarificata.

  Reply
 2. Adelin2

  Nu e in regula ca cineva sa stea de veghe tot timpul ca sa vada cind mai face un oficial o prostie. Trebuie sanctionati, adica amendati si inchisi pentru ca oricum fac prostii pe banda rulanta, din incompetenta, dezinteres, coruptie, oricare ar fi ordinea motivelor.
  Daca doar ii da afara e la fel cu faza descrisa aici „Fostul președinte zice că i-ar grația pe cei care au furat bani de la stat cu condiția să dea banii înapoi. Ce tare! Deci dacă nu te-au prins ești lider politic, dacă te-au prins nu riști decât să dai bani înapoi că na! în România pușcăria nu e hotel, ca în UE. ” „ar vrea ca furatul banilor de la stat (adică ceea ce am numit până acum abuz în serviciu) să fie un fel de încercări la poarta goală… Marchezi bine, nu marchezi mai încerci o tură.”
  http://www.biziday.ro/2016/07/14/il-mai-stiti-pe-canicula-s-a-intors-si-iar-ne-da-la-cap/

  Reply
 3. Tempor

  Când este vorba de animale (de tot felul – mai puțin a maidanezilor- , care pot pune în pericol viața oamenilor, dar care este o afacere din care nu iasă banul greu) se observă o reacție promptă a „autorităților”.
  Însă, nu se vede aceeași reacție a autorităților în cazul afacerilor cu lemn (excluzând lemnul de foc tăiat pentru micile gospodării rurale)!!!
  Mai este mult prea mult până departe!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Tempor: și din braconaj se plătesc ”taxe de protecție” la greu; poate nu chiar așa spectaculoase, dar să nu-ți închipui că mizerabilii respectivi și-ar fi permis să împuște capra neagră fără nicio greață, sub ochii turiștilor care încercau să o sperie, să fugă, dacă nu s-ar fi simțit/crezut protejați

   Reply
   • geo

    Aș vrea să adaug că în fiecare grup de vânătoare organizat sunt cel puțin un polițist, procuror sau sri-ist, fapt ce nu împiedică ca la vânătorile organizate in prezența brigadierilor silvici să se mai pice și câte un animal care nu e trecut în autorizație.
    Personal când ar fi vorba de numire în funcție a unui procuror sau judecător aș verifica dacă are permis de vânătoare!

    Reply
 4. Sebastian

  Vor fi arestați pentru următoarele 30 de zile dar nu le face nimic totu este apa de ploae sa vede ce o sa decidă instanța de judecată a Curtii de apel Viseu de sus. Jud Maramureș sau chiar municipiul Baia mare sant cercetați penali dar liberi dacă instanța de judecată va fi definitiva si irevocabila atunci vor urma consencinetele primite de lege …

  Reply
 5. George

  Vad o fapta buna, cea a tinerilor turisti. Si mai vad, ca masinile braconierilor au fost parcate in curtea statiei meteo, adica un reper foarte interesant si usor de identificat, fiind din cate se stie obiectiv important al autoritatilor. Sunt mai multi vinovati pe-acolo, in afara celui care a apasat pe tragaci?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *