Romania Curată

Guvernul a înființat Garda Forestieră. Cu cât crește numărul persoanelor cu atribuții de control silvic și cât de mult lemn se fură la ora actuală – cifre oficiale

Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență, înființarea Gărzilor Forestiere, prin preluarea actualelor comisariate de regim silvic și vânătoare, se arată într-un comunicat remis presei.

Numărul persoanelor cu atribuții de control va crește semnificativ, de la 399 în prezent, la 617 după punerea în aplicarea a OUG. Conform Guvernului, măsura prevede ”reorganizarea celor nouă comisariate de regim silvic și cinegetic s-a realizat în scopul protejării și conservării fondului forestier național.” În cadrul aceluiași comunicat se arată că volumul de lemn tăiat ilegal în fiecare an este de aproape 9 milioane de mc, reprezentând o treime din lemnul tăiat la nivel național.

Cum vor fi împărțite cele 617 posturi ale noii structuri:

– 545 posturi personal silvic cu atribuţii de control şi implementare;
– 72 posturi persoane cu atribuţii auxiliare domeniului, din care:
– 18 posturi persoane cu pregătire juridică;
– 18 posturi persoane cu pregătire economică;
– 36 persoane de diferite specialităţi (resurse umane, achiziţii, investiţii, administrativ, etc).

Această suplimentare de personal se face în contextul în care în prezent există doar 399 de persoane cu atribuții de control și implementare și 58 de persoane care lucrează ca personal auxiliar. Prin aceste măsuri, suprafața de fond forestier care revenea unei persoane pentru control se reduce de la 16.403 ha la aproximativ 12.000 de ha.
Pentru întărirea măsurilor de protecție a fondului forestier național, Executivul a decis să se înființeze nouă gărzi forestiere teritoriale prin reorganizarea celor nouă comisariate de regim silvic și cinegetic. Gărzile forestiere sunt instituţii publice teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţate integral de la bugetul de stat, cu atribuţii în implementarea, monitorizarea şi controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic. Gărzile forestiere preiau de la fostele comisariate de regim silvic şi cinegetic patrimoniul, posturile, personalul şi prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

Garda forestieră va avea următoarea structură:

a) la nivel teritorial vor exista nouă Gărzi forestiere, structuri cu personalitate juridică;
b) Numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 40.

Principalele atribuții ale Gărzilor Forestiere sunt următoarele:

a) monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național;
b) monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național;
c) monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

***
9 milioane de mc de lemn furat în fiecare an

Comunicatul Guvernului se referă și la cantitatea de lemn care se fură în fiecare an, confirmând cifrele prezentate în premieră, încă de la începutul lunii mai, de România Curată. ”În ultimii ani, tăierea ilegală a materialelor lemnoase a luat amploare. Din datele puse la dispoziţie de către Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Bucureşti – Serviciul Inventarul Forestier Naţional, volumul de lemn recoltat în perioada 2008-2014 din păduri este estimat la o medie de 26,69 milioane de mc pe an. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, volumul autorizat şi recoltat în perioada 2008- 2014 este de aproximativ 17,9 milioane de mc pe an. Pe cale de consecinţă, diferenţa de masă lemnoasă între cantitatea raportată de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice – Serviciul Inventarul Forestier Naţional și cea recoltată în mod legal, informaţie pusă la dispoziţie de către Institutul Naţional de Statistică, se presupune a fi recoltată ilegal”, se arată în comunicat.

***

ÎNTREBARE: Ținând cont de structura de personal, de faptul că unei persoane îi revine controlul a 12.000 de hectare de pădure, de atribuțiile pe care le-a primit, considerați că noua structură, Garda Forestieră, este suficientă pentru a stopa furtul de lemne?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Guvernul a înființat Garda Forestieră. Cu cât crește numărul persoanelor cu atribuții de control silvic și cât de mult lemn se fură la ora actuală – cifre oficiale

 1. nelu

  Nu clar aceasta garda forestiera este strict o gaselinita a ministerului mediului si speta a femeiei de servici a lui PONTA numita Juganaru. Garda fosrestiera nu o sa faca mai nimic decat sa astupe tot ce se intampla la nivelul padurilor cu ITRSC-ul adica sa acopere tot, absolut totul.I loc sa se intareasca Garda de mediu sifoneaza banii pe garda forestiera ….isi angajeaza pilele, neamurile, relatiile, toti coruptii din sistemul ROMSILVA, care sunt deja obisnuiti nu mismasuri si rahaturi.

  Reply
 2. anca ioi

  De acord, aceasta uzina de gaz nu va rezolva problema taierilor ilegale. Au anuntat si targeturi de reducere a pagubei care sa vina cu noua organizatie? si daca nu le indeplinesc, sa plateasca organizatia pagubele.

  Pe de alta parte, o solutie ar fi fost: stabilirea unei echipe active, o mana de oameni dedicati, banii care se duc pe cele 300+ de posturi sa ii fi cheltuit pe niste drone mici comerciale care sa survoleze sa identifice taierile ilegale, sa mapeze taierile legale si echipa de interventie doar sa puna politia pe urma faptasilor.

  Voila! simplu, eficient si ar da rezultate..reduci riscul de coruptie asa cum il ai cand angajezi 300 de oameni in plus care cu salariile de nimic vor fi clar succeptibili de coruptie.

  Executivul sunt niste „intelepti” bosorogi si incompetenti care nu sunt in stare sa vina cu o solutie cu sanse de functionare pentru absolut nici o problema..m-am saturat de acesti incompetenti de nu mai pot.

  Reply
  • Constantin I

   Da , dronele ar putea rezolva si problema identificarii taietorilor si ar reduce riscul de incidente .

   Cu siguranta costurile ar fi mult mai mici

   Insa cereti prea mult pentru un guvern care are mentalitate de secol trecut.

   Pe de alta parte ar trebui si facuta o analiza a cauzelor taierilor de paduri .(ce perspective economice au oamenii din acele zone ? ) si o concentrare pe zonele cele mai afectate. In plus guvernul ar putea sa dea o ordonanta de urgenta in care in afara de pedeapsa existenta sa existe obligativitatea plantarii de puieti dupa formula : ai taiat lemn de 1 metru cub? plantezi 1 metru cub de puieti din aceeasi esenta.

   1 iulie 2015 ; 09:41 (GMT +3)

   Reply
 3. Lae

  Sumal si Woodtracking. Doua softuri. Si in organigrama nu e nici un post de ingineri de software. E clar ce baza se pune pe informatiile colectate. Plus…”hartile de risc” or sa fie tinute pe hartie ca in Evul Mediu?

  Reply
  • Constantin I

   Fie sint bagati in cei 36 la etc ( resurse umane, achizitii, administrativ) fie au vreo platforma „in cloud” facuta de cine stie ce firma.

   Reply
 4. Mariana

  1. S-a lansat aceasta OUG cu „umbra” unei consultari publice. NU A FOST NICIO CONSULTARE PUBLICA
  2. Articolele din Ordonanta au unele formulari care nu sunt tocmai bune :
  – Art 5 (2) lit d) „….in vederea primelor cercetari” Trebuie sa le se acorde dreptul de urmarire a faptelor semnalate si incadrate , nu sa lase la discretia urmatoarelor structuri sa inmorminteze cazurile, asa cum sunt inca si acum
  -lit c) …”bunucrile folosite ” Sa fie vorba , oare, si de mijloacele de transport ?
  f) ? …” sa participe impreuna cu organele competemte la controlul specific ” Cine ? Nu e clar
  g) „….echipe de interventie mobile” ???? Care echipe ? Cum sunt facute ? In ce fel : mobile ?
  – Art 6 . (1) …Adica ce salariu e la ANAF ?
  Apoi specificarea cotelor ce revin din confiscareaa materialului furat.. WAW !!! Pai si nu il lasa pe hot sa fure cam cit ar avea nevoie controlorul sa aibe si el ceva de profitat ?
  Cum se fac numirile pe funciile de conducere ? Tot politic ? Asta nu se spune
  NU ordonanta , asta, asa cum e concepute NU e buna. NU rezolva cu adevarat ceva.
  Unde dracu e consultarea publica ? De ce tot EI , mafiotii, fac si reglementarea asta ?

  Reply
 5. Constantin I

  Referitor la mobilitate ( punctul g ) presupunind ca e versiunea finala au 3 posibilitati : pe jos , cu biciclete de teren sau cu masini , ATV-uri

  In varianta motorizata insa e de presupus ca vor primi putin combustibil asa cum primeste si politia RO.

  Intrebarea mea este care e numarul acelei ordonante ? In programul cu actele legislative emise nu a aparut inca.

  In principiu insa toate actele legislative sint facute fie la comanda fie sint facute de persoane care nu stiu decit teoretic ceva despre domeniul pentru care fac reglementari ; asa e si cu autorii de manuale scolare care nu predau la nivelul acela ci la altul

  1 iulie 2015 ; 09:32 (GMT +3)

  Reply
 6. cluci elvis constantin

  Buna ziua ,
  O intrebare am si eu unde are sediu aceasta institutie garda foriestera in bucuresti si unde pot sa ma interesez de conditiile de angajare si unde se depun dosarele de inscriere la concurs . Va multumesc

  Reply
 7. costa

  este imporatnt pe ce criteri se ocupa aceste posturi si cine le va detine , aduceti romani de afara aia plecati de cel putin 10 ani care au schimbat un pic mentalitatea . In alte tari ale europei exista garda forestiera si este foarte eficienta

  Reply
  • sionascu

   sionascu
   Costa, ce ma nu ai de lucru nici in strainatate, vrei la umbra in tara. Posturile astea sunt pentru noi, cei din tara, voi la munca la Italian… .
   Nu aparu bine OUG 32/2005 ca si ati sarit cu reprosurile. Ai dracului destepti sunteti unii, priviti in viitor, ati uitat trecutul, v-ati operat de comunism cu transplant din vest.

   Reply
 8. Octav

  @RomaniaCurata: Puteti va rog sa veniti cu informatii privind cu procedura de angajare, criteriile de selectie si unde am putea depune CV-ul ? Multumim!

  Reply
 9. Emi

  Ma tem ca nu vor face nimic decat se vor imbogati din spagi. Dar de gunoaiele care zac peste tot prin padurile Romaniei nu vorbeste nimeni! Ca si cum ar fi normal ca pana si ariile „protejate” si rezervatiile sa fie sufocate de gunoaie si nimanui sa nu ii pese!
  Rezervatia Lempes sau Dealul Cetatii din Harman (Brasov) sunt pline de gunoaie dar primariei din Harman nu ii pasa! Ce sa mai vorbim, daca nu se ingrijeste de ordine si curatenie in comuna, rezervatia e prea departe, cam la 1,5 km distanta de centrul localitatii.
  Dar ma intreb, celebra Garda de mediu ce face? Se ascund in birouri ca sobolanii? De ce se mai numeste garda? Nu ar trebui sa iasa din cand in cand pe teren?
  Problema mare este ca sunt toti corupti. Nu le pasa ca se alege praful de tara asta. Ei sa traiasca bine, sa aiba vile, in jur poate sa arate ca lumea a treia sau a 4 a!! Doar batatura, copaci mutilati, movile de gunoaie si pamant (peste tot se scurma si se lasa movile), strazi murdare…debandata si mizerie !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *