Alina Mungiu-Pippidi

Grecia. Eșecul primei națiuni ortodoxe și ce înseamnă pentru noi

Portretele îl arată de o rară frumusețe: fotografiile, mai puțin romantice, au totuși ceva tragic în expresia lui, poate din lunga ereditate încărcată a Wittelsbachilor, dar poate dintr-o presimțire a marii inadecvări spre care se deschidea viața lui. Nu avea optsprezece ani când debarca în Grecia, de pe nava Majestății Sale britanice Madagascar, însoțit de 3500 de soldați bavarezi și trei miniștri, din care unul se distinsese în Bavaria natală tăind deficitul bugetar cu atâta succes, că dusese pe culmi impopularitatea monarhiei. Prințul Otto Friedrich Ludwig de Bavaria, pe care grecii aveau să îl cunoască sub numele de regele Othon, descindea astfel în țara de păstori și pescari, cu câțiva latifundiari, destui turci și mulți analfabeți, și care era mult mai mică decât Grecia de azi, ce să mai vorbim de teritoriul întins din Imperiul Otoman în care locuiau greci (Atena avea câteva mii de locuitori, în vreme ce comunitățile grecești din Smirna – Izmirul de azi – sau Alexandria aveau sute de mii). Descindea cu o misiune clară: să facă din greci, nemți.

Mandatul lui nu era de completă suveranitate. Trebuise să promită marilor puteri că nu va face război cu Imperiul Otoman și nu va ajuta iredentismul grecilor de acolo: în schimb, i se promisese un mare sprijin pentru finanțe care nu s-a materializat niciodată pe de-a întregul. Miniștrii lui germani s-au apucat să construiască o birocrație, acel serviciu civil pe bază de merit și autonom față de interese private care e chintesența modernizării occidentale și marchează trecerea – în cuvintele economistului de premiu Nobel Douglass North – către o lume guvernată de relații impersonale, singura în care economia de piață înflorește. Pătura educată grecească însă consta în câteva sute de familii și clanuri câtuși de puțin pregătite pentru a se trata impersonal, și trei partide, fiecare gravitând în jurul unei ambasade a cărei clientelă o constituiau: partida rusă, partida franceză și partida britanică. Englezii și familia Rotschild, principalii creditori, cereau în schimb finanțe sustenabile, ca să fie siguri că își vor recupera banii. În scurtă vreme, grecii liberi plăteau taxe mai mari decât frații lor rămași în Imperiul Otoman și bodogăneau că au înlocuit turcocrația cu bavarocrația. Miniștrii nemți au fost retrași un pas în spate și Othon a devenit un monarh absolut. Programul era tot acela: au mutat capitala din Peloponez la Atena, capitala antică, unde în 1837 deschideau o universitate, ca să prindă din urmă Copenhaga sau Berlinul, cu două mari scopuri: să creeze acea clasă de birocrați luminați capabili să construiască statul, și să readucă Europa în Grecia, lichidând cu otomanismul retrograd.

Nu e sigur că grecii au devenit mai nemți cu timpul (principalul lor producător de bere este aceeași firmă bavareză de la începuturi), dar Othon sigur a devenit mai grec, complotând mereu contra otomanilor și căutând să aducă cât mai multe teritorii locuite de greci în Regatul său. A fi grec a devenit de altfel repede, datorită pe de o parte dependenței de marile puteri, care a lăsat resentimente durabile, și pe de alta bisericii grecești, care nu se mai voia subordonată patriarhiei rămasă la Constantinopol (se declarase autocefală din 1832), o aspirație națională mereu mai ambițioasă, atât geografic cât și identitar. Urmările s-au văzut după primul război mondial, când grecii au expulzat pe turcii rămași și au pierdut, catastrofal, războiul de reîntregire cu orașele grecești din Asia Mică. Nu fuseseră ”întregi” decât pe vremea lui Alexandru cel Mare; dar, ca și la noi cu Mihai Viteazul care reunifica principatele, legenda a bătut cu mult realitatea.

Othon a supraviețuit multor ani de intrigi ale marilor puteri, la mai multe încercări de lovituri de stat și asasinate și a fost evacuat tot pe o navă britanică spre Bavaria în 1862. Dacă aveți drum prin München, puteți vizita mormântul acestui patriot grec în biserica Teatină a Sf. Caetan. Wittelsbachii au fost urmați de dinastia daneză, expediată tot de marile puteri, care a făcut și ea ce a putut. Nu a devenit niciodată populară.

Grecia a dat faliment internațional de vreo șase ori, o dată înainte de Othon, o dată sub el și de vreo patru ori după, incluzând suspendarea de azi a plăților. La finele secolului XIX au intrat în recesiune numai din cauza scăderii cererii de smochine de pe piața internațională. Nu au fost niciodată iertați de dobânzi, totdeauna mari, și asta a precipitat toate prăbușirile.

N-au avut venituri niciodată pe măsura ambițiilor, baza de impozitare fiind mică și economia informală mare, chiar și azi, când sunt o țară dezvoltată. Pe datorie s-au eliberat de turci, și-au construit statul, armata, capitala, Căile Ferate. Au fost adesea sabotați de Marile Puteri, cunoscute tot sub numele de Troica și în secolul XIX. Englezii, ale căror interese s-au aliniat cu ale turcilor în războiul Crimeei, au făcut blocadă porturilor grecești. Doar după al doilea război mondial au investit în Grecia, de teamă că vor câștiga comuniștii altfel.

Grecia a evoluat, dar a rămas mult din societatea pe bază de personalism și particularism. Duminică dimineața, cei trei foști prim miniștri care chemau să se voteze în favoarea Europei erau descendenții celor trei mari dinastii care au dominat politica grecească în ultimii șaizeci de ani și mai bine. Publicul care a votat Syriza a făcut-o și din protest față de o clasă politică expirată, care a folosit banii europeni pentru perpetuarea clientelismului și ineficienței și a ratat schimbarea Greciei.

Grecii europenizați au fost cei mai mari suporteri ai integrării României și Bulgariei, atât la Bruxelles cât și în opinia publică, una din puține țări unde majoritatea era în favoarea noastră. Au investit devreme în România și au primit în Grecia zeci de mii de muncitori români fără nici o manifestare de xenofobie. Românii care îi descriu pe greci prin talk show-uri ca cei mai leneși și mai hoți din Europa nu știu despre ce vorbesc. Îmi cer scuze în numele lor oricui stă să ne audă.

Economiști ca Joseph Stiglitz au sprijinit votul de ”nu”, dat fiind că la rata de plată a datoriei perspectivele de recuperare a decalajului de dezvoltare al Greciei deveneau nule. Grecia a tăiat o treime din banii de sănătate de când a început austeritatea. Și asta am dat la clasă acum doi ani, ca temă: cum să tai o treime din bugetul Sănătății fără să afectezi indicatorii de sănătate, deja sub media europeană.

Raționalizarea cheltuielilor din Grecia nu ar fi fost atât de teribilă dacă europenii nu ar fi greșit de trei ori. Odată, când au primit Grecia în zona euro, ca să se fălească cu extinderea. La fel, au adus Ciprul în Europa care nici nu voia să intre, sfârșind prin a confisca depozitele bancare ale oamenilor. A doua oară, când grecii au cheltuit și au făcut datorii pentru că aveau credit mare că erau în zona euro și creditorii scontau pe solidaritatea europeană (sau de ce faci o monedă comună) europenii în loc să îi scuture la cheltuieli, dar să le plătească prima datorie i-au împrumutat mai departe, trecând datoriile de la privat la stat, și au creat o datorie și mai mare, enormă. Economistul de la Harvard Dani Rodrik a criticat politica asta de atunci: o intrare pe blogul lui era în syllabusul de la clasa mea de politici publice acum vreo 3-4 ani deja. Tot el a anunțat scenariul sinistru care se desfășoară sub ochii noștri încă de câteva luni. Îl puteți citi aici. A treia oară, când au permis escaladarea asta, când puteau da condiții mai bune guvernului moderat dinainte, să îl ajute să câștige alegerile, în loc să se angajeze în lupta cu niște comunicatori de profesie. Vedeți pe blogul Reuters la ora asta (#Grefenderum) câtă lume din alte țări mediteraneene își arată solidaritatea și ce mari șanse sunt ca scenariul pesimist al lui Rodrik în care Spania e la rând să se adeverească. Nu se poate politic să supraviețuiască o zonă euro în care Germania câștigă iar țările din Sud pierd în același timp, o asemenea monedă comună nu are sens, nici economic și nici moral. Datoria grecească s-a făcut cumpărând avioane care nu merg nici azi, importate din din Germania, sau instalații de comunicații din țări scandinave. Firmele din aceste țări virtuoase la ele acasă au plătit mitele din Grecia ca să le mai vândă ceva – pe datorie, de altfel.

Cu Grecia s-a dus cel mai avansat proiect de convergență cu Occidentul al unei țări ortodoxe. Noi suntem la rând, demonstrația e acum la noi. Pot culturile pe bază de particularism, cu societăți și economii puternic informale, cu puțină înțelegere pentru și dinspre Occident, emula cu succes societatea occidentală, într-un proiect comun așa de ambițios cum e euro? Să vă aud.

***

Citește și:

Mihai Goțiu: Note despre problema grecească. Câteva principii de drept, UE sau nUE, cât de mare e datoria Greciei și despre ce discutăm în România

Lucian Davidescu: Dreptul de-a zice “NU”

Victoria Stoiciu: 5 legende grecești și vânătoarea de vrăjitoare


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

101 thoughts on “Grecia. Eșecul primei națiuni ortodoxe și ce înseamnă pentru noi

  • Barbu

   Abia acum m-am dumirit. Nu înţelegeam de ce se bucură atât cei cu OXI. Mă uitam cu admiraţie: popor democat domnule! Au pierdut la referendum dar tot se bucură. Deci la ei OXi însemnă NU pe româneşte şi NAI însemnă DA. Ăşti sunt ca bulgarii cu datul din cap.

   Reply
 1. dan

  Cum ar fi, cum n-ar fi, daca e sa se imparta UE intre nord si sud, prefer sa-i las naibi de greci si sa merg cu nordul. Ati vazut autostrazile lor, ale italienilor stau un pic mai bine, dar cu adevarat mergi pe drumuri bune in Austria, Germania, Suedia, Marea Britanie etc. Si asta ar trebui sa spuna totul.

  Reply
  • S

   Da, alegerea ta bazata pe criteriul ales de tine spune totul despre tine si despre valorile tale. Eu as alege exact invers, temandu-ma mai mult de oamenii extaziati de autostrazi si mai putin de valorile umane.
   Si, ca sa fiu in acord cu termenii doamnei Alina Mungiu Pippidi, prefer personalismul, particularismul si informalismul, impersonalismului si formalismului strict bazat pe ratiuni financiare – care ucid viata, punand in prim plan „masina”. Cea care azi merge pe autostrazi, care lucreaza in fabrici, care, acum 70 de ani, la Auschwitz, ucidea pe banda rulanta indezirabilii social, care peste alte zeci, sute de ani va face poate la fel, conform planului, exact, precis, fara eroare, fara abatere.
   E si un conflict de civilizatii aici, in criza Greciei.

   Reply
   • laurentia

    S, ii dau dreptate lui dan, modul cum sunt facute anumite lucruri, cum ar fi autostrazile, definesc chiar ” valorile umane” de care vorbesti! Asa cum si tu, daca iti faci job-ul tau cum trebuie, ai o „valoare umana” ridicata asa-i? Cu ce ma incalzaste ca un om e bun la suflet, daca nu- si face meseria cum trebuie? Bufonii sunt pentru distractie! De asemenea, se vede treaba ca nu intelegi termenii dnei Mungiu, „particularism”, „personalism”, opus fata de celalat stil, amintit tot de dna Mungiu, ” bazat pe merit si autonom fata de interese private, care e chintesenta modernizarii occidentale” . Cum poate cineva sa prefere clientelismul, cumetria, in defavoarea profesionalismului, obiectivitatii? Numai cel ce are in cap o confuzie de termeni, sau poate cel care nu se poate „realiza” in viata prin aptitudini si profesionalism… Dar atunci, acestia sa taca, sa nu- si mai dea cu parerea la modul „general”, cand vorba doar de o problema a lor „particulara”!

    Reply
    • S

     Laurentia, multe ar fi de spus despre omul balcanic contrapus omului occidental, dar pe scurt spun acum doar atat: omul balcanic pare ca nu-si rezuma „valoarea” doar la profesionalismul de care da dovada in meseria lui, ci (se) pretuieste mai ales cum e fata de familia lui, prietenii lui, iar asta nu insemna ca e un bufon – cum zici tu, dimpotriva, e un om mai complet. A fi un bun prieten, un bun sot, un bun iubit, un om care-si pretuieste familia, toate aceste posturi presupun calitati mult mai complexe si mai valoroase din punct de vedere uman, decat calitatile cerute in practicarea unei meserii cu mult profesionalism. Omul in multitudinea lui dimensionala e mai presus decat omul care-si face bine meseria si-atat. Nu c-ar fi, acele calitati necesare „profesionalismului”, nepretuite deloc de catre omul balcanic, dar ele nu-i tin si de ce-i lipseste in afara practicarii meseriei.
     Ca un revers al medaliei si ca o consecinta directa a acestei stari de fapt, subiectivismul, clientelismul, nepotismul, chiar”personalismul” ( persoane „providentiale” ori ba in posturi cheie) sunt aproape inerente societatii in care traiesc astfel de oameni, ca ei au tendinta de a-si ajuta apropiatii, de a judeca omul si din perspectiva calitatilor extraprofesionale.
     Nu zic ca e o societate ideala, zic doar ca e preferabila, pt mine, uneia in care un mecanism social perfect pus la punct are nevoie de noi doar ca simpli executanti perfecti ai meseriei practicate, fie ca esti tamplar, fie sef de stat, in care ea, meseria, ne papa toate resursele, de timp, de energie, de mandrie si pretuire, in care viata ta se cam rezuma la atat, la cat de bun ai fost in meseria ta, necontand ca ai fost hingher, prostituata sau profesor, important e sa-ti fi facut meseria bine( eventual castigat si bani multi).
     Am inteles perfect la ce se refera doamna Alina prin termenii respectivi, poate nu ai dus tu mai departe analiza unei astfel de societati „obiective” si cam ce-ar putea insemna ea daca ar fi sa uitam ca suntem/trebuie sa fim mai mult decat simple rotite a unui angrenaj perfect uns.
     Pt restul acuzatiilor tale, directe la adresa mea, te iert de data asta. Data viitoare, nu. Ca-s cam balcanic, subiectiv, nu iertator de meserie :))

     Reply
     • laurentia

      bla…bla…bla… „bun prieten, bun sot, bun iubit”… ce legatura are asta cu profesionalismul de care trebuie sa dai dovada la locul de munca ?? asa tre’ sa arate CV-ul ca sa te angajezi la stat, prin partile noastre, din pacate nu-i asa? In rest, fiecare popor e in felul sau, cu bune si cu rele, in acest editorial era vorba de modul de angajare la stat, nu de afinitati culturale sau de caracter!

     • S

      @laurentia
      Am impresia ca te faci ca nu intelegi. Viata sociala mai bogata, sistemul de valori mai vast, relatiile interumane mai complexe, particularismul, informalismul, „mica intelegere” – specifice zonei balcanilor, toatea astea perturba meritocratia profesionala la care faci tu referire. Iar eu spuneam ca prefer o viata intre oameni cu o viata sociala mai bogata, uneia saracita, axata doar pe afirmarea profesionala, fie ea si una ascendenta cat timp m-arat trup si suflet dedicat muncii mele – dupa modelul occidental.
      Prefer aristocratia (de suflet) meritocratiei (de profesie). Ca-s om, nu robot.

      Iar daca crezi ca editorialul era doar despre modul de angajare la stat, atunci mersi si-ti depune CV-ul in alta parte, ca aici pierzi timpul.

     • Andrei

      @S Eu sunt ferm convins ca @laurentia chiar nu intelege, nu se face.

      Oricum, ai vorbit de o situatie ipotetica in care trebuie sa alegi intre doua rele, de la asta a plecat schimbul asta de replici cu laurentia. Undeva pe la mijloc laurentia a atacat faptul ca tu iti doresti sa traiesti intr-o lume de oameni slabi la nivelul profesional si tu ai aparat punctul asta degeaba, ca nu ai afirmat asa ceva, deci restul conversatiei a fost despre un cu totul alt subiect. Laurentia sprijina superficialismul, interesand-o mai mult sa traiasca o lume unde conteaza doar „ce scrie pe cv”, in loc de una in care oamenii pun pret pe valori, in cele din urma si ce scrie pe cv. N-o sa inteleaga ca fara o baza de valori, un om e doar o… unealta.

   • laurentia

    Ba EXACT despre asta e vorba, de modul de angajare la stat, de modul cum statul isi ocupa posturile, de modul cum se formeaza birocratia: prin obiectivitate, sau prin subiectivism? n-am lucrat niciodata la stat, si nici n-am nevoie, mersi de grija! ;) OMG! :))))))))

    Reply
    • horatio

     Cum nu ati lucrat la stat niciodata?! Pentru ati face o firma ceri voie de la stat, daca nu-ti platesti taxele, statul iti inchide firma si te poate baga la puscarie.
     Sunteti sigura ca nu lucrati nicodata la stat?:)

     Reply
     • Notmine

      @ horatio
      Cred că prin afirmația că nu a lucrat niciodată la stat a vrut să spună că nu a fost bugetară. Cred că a lucra într-un stat, cum ai dat tu exemplu, Horatio, nu e tot una cu a fi bugetar. Cînd ai o firmă, deși îți desfășori activitatea într-un stat și lucrezi pentru el, nu ești angajatul nimănui. Dacă ești angajat al unei firmei, tot pentru stat lucrezi, doar că ai alt patron. Statul nefiind altceva decît populația unei țări, oriunde ai lucra în el, și fie că ești patron sau angajat, tot pentru stat lucrezi. Sunt lucruri diferite, dar lucrăm pentru același stat.

    • Notmine

     Eu lucrez la stat și pentru a face acest lucru a trebuit să susțin un examen. Postul a fost ocupat în urma unui concurs. Ce-i drept, nu lucrez în funcții administrative. Poate acolo sunt problemele de subiectivism.
     Am urmărit cu interes schimbul de replici și am observat că fiecare și-a susținut punctul de vedere, ceea ce înseamnă subiectivism. Cred că lucrurile nu pot fi reduse doar la nivelul percepțiilor. Dacă stăm să analizăm, lucrurile sunt mult mai nuanțate.
     Profesionalismul vine dintr-o educație temeinică. Acesta are loc atît în cadrul deprinderilor profesionale cît și la nivelul mentalității. Un exemplu de mentalitate centrată pînă la extrem pe profesionalism o putem vedea în Japonia. Bineînțeles, orice extremă nu este sănătoasă. Apoi, avem „profesionalismul” românesc de tipul: „las’ că merge și așa”. Dar aceste lucruri țin și de etosul fiecărui popor care nu poate fi despărțit de istoria sa. De exemplu, am critici la adresa superficialității poporului român, dar nu-l pot judeca tranșant după ce mă uit la ce istorie vitregă a avut. Din punct de vedere ortodox, care n-are legătură cu patria vreunei țări, ortodoxia fiind universală, pot spune că profesionalismul duce spre materialism, ceea ce găsim în păgînism, ateism sau, așa zisa, libera cugetare. Cum mă interesează în primul rînd persoana care vorbește, pentru că ea este importantă în ultimă istanță, ideile sale schimbîndu-se de-a lungul vieții, sunt curios ce credință are un profesionist model. Totodată, mă interesează ce credință are Laurenția, pentru a știi, cît de cît, cu cine vorbesc. Ideile nu se emit singure, precum nici profesionalismul nu este despărțit de persoana care atinge astfel de performanțe. Vedem că, în cele din urmă, ajungem la persoană. Ceea ce înseamnă că valorile umane sunt prioritare oricărei alte valori.
     Totodată, cred că o persoană cu valori umane ortodoxe caută să fie profesionist în ceea ce face, însă nu face din performanță un scop în sine, ci îi are în vedere pe oameni ca scop. Profesionalismul ca scop, în schimb, venind dintr-un spirit materialist, are în vedere obținerea de profit, fiind așadar egoist prin sine.
     Prin urmare, consider că valorile creștine se regăsesc în profesionalism prin dăruirea calităților cu care omul a fost înzestrat spre slujirea celorlalți oameni datorită conștiinței și nu a interesului material. Lipsa de conștiință a străduinței de a face cît mai bine un lucru nu se regăsește în valorile umane, ci în valorile personale. Ca să nu las loc de interpretări, aici, „valorile personale” au un sens obiectiv (nici pozitiv, nici peiorativ). Valorile personale pot să fie ortodoxe, nu ca fiind doar ale mele, dar ca fiind cele pe care mi le-am însușit. Totodată, valorile personale pot să nu fie ortodoxe, ci oricare altele, avînd un caracter egoist. De aici caracterul obiectiv al valorilor personale.
     P.S. Specific acum, în cazul în care vor fi comentarii, că nu am căutat să discut despre probleme din sistemul nostru, al grecilor, al nemților sau al oricărei alte țări, ci m-am referit strict la dezbaterea dumneavoastră despre cele două aspecte: profesionalismul fad și superficialismul cu valori umane. Orice e fad sau superficial nu poate fi în slujba omului, întrucît amîndouă au un temei egoist.

     Reply
  • sase sase

   Ca sa mergi cu cei din nord, trebuie sa emigrezi. Niciodata Romania nu va ajunge la masa celor bogati.Din cauza reticentei acestora de a invita la masa niste neciopliti, si din cauza reticentei politicienilor romani de a intra intr-o societate unde se respecta legile si unde nimeni nu este mai presus de ele. Cat despre romnaul de rand, pe el nu-l intreaba nimeni.Doar odata la 4-5 ani voteaza pentru a primi o brichta, un pui cu termenul de valabilitate expirat, un litru de ulei ranced si o galeata rebutata la injectarea in matrita.Pe urma alti 4-5 ani isi da cu pumnii in cap pentru alegerea facuta si jura ca nu ii va mai alege pe „hoti”. Dar acestia sunt versati si se prezinta in fata electotaratului sub alta denumire, romanii crezandu-i ca noi, atunci scosi din cutie, fete mari care nici macar nu stiu la ce se foloseste scula masculina.

   Reply
 2. Nicolae Dorobantu

  :)
  Germania nu si-a platit niciodata datoriile in istorie, a fost „iertata” tot timpul.
  Si acum un clasament actual al „natiilor” care nu-si pot plati niciodata datoriile:
  1. Japonia
  2. USA
  3. Germania

  In lumea actuala financiar-economica nu mai exista notiunea de „natie” ci doar de piata de desfacere, teren de speculatie financiara, etc. Notiunea de „natiune” este folosita doar in scopul castigurilor economic-financiare pe baza de propaganda si atat. E doar o parere!

  p.s. ca fapt divers, Germania are o rezerva in aur de aproximativ 3000 tone care se afla in intregime pe teritoriul USA la Federal Reserve. De circa 30 de ani incearca ca aurul sa le fie returnat si pana acum americanii i-au refuzat de fiecare data, doar 3 tone de aur le-au fost returnate simbolic. Mai pe romaneste se traduce ca „americanii” le-au furat aurul. Asta despre cum se pune problema „datoriilor” in piata actuala financiar-economica. Ca fapt divers FED-ul fiind singura banca centrala din lume care apartine unor entitati private, din cate stiu dar nu foarte aprofundat fiind vorba de familiile Morgan si Rockefeller printre principalii actionari :)
  Si tot ca fapt divers, rezerva de aur a Romaniei nu se afla pe teritoriul Romaniei ci este impartita frateste intre Londra si FED. La fel si minunata rezerva valutara a Romaniei fiind in realitate ceva fictiv, 10 miliarde fiind obligatiuni americane care nu pot fi rascumparate. :)

  Reply
  • sase sase

   Ai dreptate. Daca cineva arte puterea sa le dea cu sec ca la Poker tarilor respective , se va vedea ca si ele sunt in incapacitate de plata. Dar exista o problema.La o adica SUA pun tiparnita pe foc automat si invadeaza lumea cu dolari , platindu-si astfel datoriile fara eforturi. Japonia arfe cea mai mare parte a datoriei catre proprii cetateni.Iar Germania este cam in excedent in raportul creante /datorii.Problema Greciei este ca s-a „eurpenizat” rapid numai pe criterii politice care raspundeau intereselor marilor puteri, in special celor occidentale care atunci ca si acum se lupta din rasputeri sa puna o bariera solida in calea influentei ruse in Marea Neagra si mai ales in zona Stramtorilor, unde interesele Imperiului Britanic, Otoman si Tarist s-au ciocnit violent in decursul istoriei.Astazi este cam aelasi lucru.Cu deosebirea ca nu mai exista acele imperii , fiind inlocuite de actuala Rusie , Alianta Nord-Atlantica , ceea ce inseamna SUA si Turcia.In mod obiectiv daca nu ar fi aceste interese , in Grecia era suverana drahma si nimeni nu ar fi deranjar de datoriile ai , pentru simplul motiv ca nimeni nu i-ar fi dat bani.La fel ca si in Irak, daca acolo cresteau numai morcovi salbatici si nu exista petrol, Sadam era si acum la putere.

   Reply
 3. Daniel

  Nu înțeleg ce caută ortodoxia în chestii de genul :
  „Datoria grecească s-a făcut cumpărând avioane care nu merg nici azi, importate din din Germania, sau instalații de comunicații din țări scandinave. Firmele din aceste țări virtuoase la ele acasă au plătit mitele din Grecia ca să le mai vândă ceva – pe datorie, de altfel.”

  Reply
 4. Ioan

  Una e vointa (si asta mai mult doar declarata) si alta putirinta. Cand tu (ca natie ) votezi de 25 de ani alternata la putere a hotilor si cu asta zici ca ti-ai facut datoria cetateneasca (si te intorci la straduinta de a mai gasi o portita evazionista si pentru tine, ca doar om esti si nu mai „fraier” decat ceilalti si daca fura ei nu-i nimic daca ma lasa si pe mine) cum crezi ca vei ajunge la autostrazi ca in Austria etc.?

  Reply
 5. Dr. med.. Ileana Vogel

  Problema nu sunt grecii sau spaniolii , ci construcția Euro,.
  Pe un fundament plin de minciuni al țarilor din sud au construit guverne populiste.
  Răspunsul vine chiar din Germania, in Germania de Vest s-a introdus taxa de solidaritate pentru Germania de Est, asa ar trebui introdusă taxa de solidaritate a Europei de Nord pentru cea de sud. Si toată Europa are nevoie de o tăiere a datoriilor publice, pentru ca acestea nu mai reflecta de mult economia reala.

  Reply
  • Ionescu

   Nu înţeleg de ce nu se implică BCE şi BEI ce caută Europa să se împrumute de la o bancă americană ,
   FMI, atunci ce rost mai au Banca Central Europeană şi Banca Centrală de Investiţii?!

   Reply
 6. CRISTIAN SAILEANU

  Note din Corfu
  (The Smile of a Child/Zambetul unui copil)

  Din Agios Ioannis, unde salasluiesc, pana in Makrades, locul minunat despre care va voi povesti azi, e cam o ora cu masina, dar de dus tot ne ducem, si inca destul de des, eu si jupaneasa mea. In Makrades, “in creierul muntilor”, sta ascunsa o minunatie a sufletului grecesc, un orfelinat ce adaposteste 23 de suflete, intre 1 an si 23 de ani. Se afla acolo copii de greci, de albanezi, de romani (da!), de afgani, de ganezo-olandezi, de braziliano-francezi, si alte de rase doar banuite…
  Ii ingrijesc 8-9 femei carora ar trebui sa li se ridice cate o statuie de bronz fiecareia. Le sunt ele acestor copii mama, tata, profesoare, bucatarese, sfatuitoare, slugi, ce doriti… Sunt platite, vai noua, cu cate 600 euro pe luna. Vedeti, domniile voastre, guvernul grec nu da un ban acestei organizatii (The Smile of a Child/Zambetul unui copil). Si cum traiesc atunci cei 23 de orfani? Din… mila grecului de rand. O biserica (ortodoxa, de!) le’a donat o casa mare cu terenul aferent. Casa a fost reparata de catre localnici. Sigur ca nu le lipseste uleiul de masline. Brutarul satului le face – gratis, bineinteles – 20 de paini pe zi. Copiii si cele 9 femei au o gradina de zarzavaturi si un cotet cu gaini si porci pe care le muncesc. Un lant alimentar le da branza feta si zahar. Altul, faina si malai. Si apoi mai suntem si noi “prietenii” asociatiei. La Makrades daca mergi, trebuie sa mergi cu portbagajul plin. Daca vrei doar sa cumperi inghetata pentru 32 de persoane, te va costa 60 de euro. Adauga la asta fructele, sau detergentul, sau ciocolata, si vei vedea ca o vizita cam face gaura in buget…
  Rar mi’a fost dat sa vad atata dragoste, atata pace, atata blandete ca in acest loc. Anul trecut a sosit, speriat si flamand, Angelos, un copil africano-grec, in varsta de un an. In toata viata lui nu mancase nimic altceva decat biscuiti… Mama lui, o prostituata ganeza era pe droguri si copilul plangea tot timpul… Asa l’au descoperit serviciile sociale. L’am revazut pe Angelos dupa un an. Este o minune de copil, cald, iubitor, sta numai de gatul ingrijitoarelor, si are in mana, nelipsita, cate o bucata fruct…

  Copilul ganez, razi de te prapadesti, vorbeste greceste, limba oamenilor cu inima calda.

  Reply
 7. Alex

  Raspunsul la intrebarea de final este nu, evident. Uniunea Europeana fie va deveni Statele Unite ale Europei, fie se va fisura iremediabil.
  De asemenea, criza din Grecia ofera o lectie clara pentru Romania: nu avem ce cauta in euro pentru urmatorii 20 de ani, suntem mult prea slabi, institutii neconsolidate, justitie care abia incepe sa functioneze.

  Reply
 8. Kinga

  Problema e, parerea mea, ca lucrand jumatate (nu e batut in cuie procentul) din cetatenii cu putere de munca, pot produce toate bunurile necesare intregii populatii. Si atunici decidentii cheltuie bani pe lucruri nenecesare (avioane, infrastructuri, etc) pentru a-i tine pe cetateni ocupati.
  Daca s-ar introduce reglementarea, orice persoana apta de munca, 1 an munceste 1 an mediteaza/ se relaxeaza (:))?

  Eu cred ca ar putea deveni functioanle pe baza de reguli (nu relatii) anumite natiuni, dar prin investire semnificativa in devenirea lor a persoane crestine de factura protestanta si nu doar prin implantarea unor conducatori cu spirit occidental, protestant.
  In Transilvania, in buna masura, transformarea aceasta a reusit.

  Reply
  • sase sase

   Ai dreptate. Daca cineva arte puterea sa le dea cu sec ca la Poker tarilor respective , se va vedea ca si ele sunt in incapacitate de plata. Dar exista o problema.La o adica SUA pun tiparnita pe foc automat si invadeaza lumea cu dolari , platindu-si astfel datoriile fara eforturi. Japonia arfe cea mai mare parte a datoriei catre proprii cetateni.Iar Germania este cam in excedent in raportul creante /datorii.Problema Greciei este ca s-a „eurpenizat” rapid numai pe criterii politice care raspundeau intereselor marilor puteri, in special celor occidentale care atunci ca si acum se lupta din rasputeri sa puna o bariera solida in calea influentei ruse in Marea Neagra si mai ales in zona Stramtorilor, unde interesele Imperiului Britanic, Otoman si Tarist s-au ciocnit violent in decursul istoriei.Astazi este cam aelasi lucru.Cu deosebirea ca nu mai exista acele imperii , fiind inlocuite de actuala Rusie , Alianta Nord-Atlantica , ceea ce inseamna SUA si Turcia.In mod obiectiv daca nu ar fi aceste interese , in Grecia era suverana drahma si nimeni nu ar fi deranjar de datoriile ai , pentru simplul motiv ca nimeni nu i-ar fi dat bani.La fel ca si in Irak, daca acolo cresteau numai morcovi salbatici si nu exista petrol, Sadam era si acum la putere.

   Reply
 9. zorba

  Articol la obiect si foarte obiectiv,felicitari.
  Vad ca nu se leaga nimeni de Rusia,pai hai sa vedem cine a stat la baza acestor partide neocomuniste din Grecia Syriza,Spania-Podemos ,Italia- Stanga comunista. oare nu Rusia cumva?
  Este adevarat ca s-au ridicat in sondaje pe baza greselilor europene si a lacomiei unora care in loc sa ajute Grecia ai mult o incurcau,dar si a naivitatii oamenilor care credeau ca a lupta contra UE
  Din toata povestea asta singura tara care jubileaza este Federatia Rusa,ii convine de minune o Europa dezbinata.
  In ceea ce ne priveste pe noi ,nu vad inca un lider politic ca Tsipras sa poata strange masele impotriva UE cu toate ca mocneste in randul populatiei tot mai mult ideea de anticapitalism,suna „cool” sa fi indignat.
  Cred ca UE nu va rezista mai mult de 5 ani ,diferente mari de nivel de trai si cel mai important nu are o limba comuna ca in Statele Unite nu are o fiscalitate comuna,diferente religioase,diferente culturale si mai nou curentul islamist din ce in ce mai prezent in Europa care va pune multe probleme pe viitor.

  Reply
 10. Alex

  Nu e OK, inclinam sa dam vina pe ceilalti ca ne crediteaza cu forta, pe cand noi nu ne facem treaba, nu ne facem curatenie, nu platim taxele. E nesanatos,om fiind, sa consumi ca un bivol, pe munca altuia. Nu cumpara avioane daca nu ti le permiti. Munceste pana cand poti.
  Coloana vertebrala si simtul realitatii.
  Anul trecut, in Grecia, chitanta la restaurant continea un singur produs x6, la o cina cu sase oameni. Oare de ce?

  De fiecare data e vina celorlalti…

  Reply
 11. Ionica

  Da, buna povestea. Insa dati-ne si raspunsul la intrebarea dvs. de final. Sau este retorica?

  Reply
 12. Cockwork Orange

  Să vorbim de un proiect european referitor la România e cam prea mult. Seamănă mai mult a lovitură de stat la Moulin Rouge. Au schimbat directoru’ artistic şi stau şi ei acuma să vadă ce s-alege. S-alege prost pentru că noi nu suntem în stare să respectăm reguli, să recunoastem legităţi si sisteme logice sau norme sociale. Iluminismul e la 500 de ani distanţă, iar când noi om fi în dreptul Europei ei de mult săracii vor fi plecat de pe Terra. Păi nu a fost destul de ortodox răspunsul primului ministru la întrebările cu referinţă bugetară adresate de către exprezidentul Băsescu ? Sau comentariile sapienţiale ale lui Rus şi Tăriceanu ? Lasă bă, că ne descurcăm noi! Dă doamne ! De 2000 de ani. Apropo de ultimile alegeri, m-aş bucura să existe o schimbare de mentalitate şi să nu-mi bazez speranţa pe un entuziasm electronic dar când am văzut cu câtă înbulzeală si-au reinscris parintii copiii la ora de religie….. Bisericile trebuie să dispară (cum au şi cam făcut-o din punct de vedere al influenţei sociale în occidentul nordic şi America supercapitalistă) şi numai atunci putem vorbi de civilizaţie. Religia are să rămână până la urmă la stadiul binemeritat de „gândire sălbatică” dar până să se întâmple asta în România dispărem ca specie.

  Reply
  • cinicul

   Nu sunt adeptul obscurantismului orthodox din Romania, dar a a face o afirmatie precum cea de mai jos tradeaza o lipsa fundmentala de intelegere a lumii de azi.
   „Bisericile trebuie să dispară (cum au şi cam făcut-o din punct de vedere al influenţei sociale în occidentul nordic şi America supercapitalistă) ”
   Dvs ati fost in USA?

   Poate fi ales un singur presedinte fara sprijinul pastorilor neo-protestanti? Bisericile (mushroomed) din US sunt atat o afacere cat si un un sistem de teocratie ascunsa fara parallel in lumea civilizata (poate doar in Israel exista ceva mai pronuntat).

   Reply
 13. Ion

  Nici eu nu inteleg care e treaba ortodoxiei aici. Daca dvs. aveti anumite convingeri religioase (contra ortodoxiei, evident) e problema dvs dar nu trebuie sa le amestecati cu economia. Este ortodoxia vinovata de existenta coruptiei, lenei, etc.? Nu cred.

  Reply
  • Cockwork Orange

   Eu nu am nici o „credinţă” religioasă. „Convins” pot fi doar de nişte idei argumentate logico-matematic şi eventual, în funcţie de speţa ontologică, probate experimental. De exemplu sunt convins de necesitatea moralităţii umane ca model socio-comportamental având în vedere că gregaritatea omului e o caracteristică de succes a strategiei de supravietuire. Ioane, ţi-au spus că-i interesează mai mult spiritul ? Să ştii că n-au minţit. Da, spiritul îi înteresează. Vor să ţi-l distrugă. Să devii doar o cârpă tânguitoare plătitoare de pomeni. Nici vorbă de principii sau iubire crestină. BOR e o organizaţie ca oricare alta cu diferenţa că e foarte puternică (bani+influenţă) şi doreşte un sigur lucru: să domine şi să prospere. Deci nu e Vier Photen ci NSDAP.

   Reply
  • gm

   Ca bine zici Ioane. Pai daca oameni ar fi cum spune Biblia, adica cinstiti, harnici, nepartinitori, iubitori de aproapele, ar ura hotia si coruptia, etc., toata lumea ar tai mai bine. Ortodoxia nu influenteaza negativ economia. Dimpotriva, daca oamenii ar fi cu adevarat ortodocsi, ce bine ar fi!

   Reply
 14. danu binaru

  parca multe tari balcanice aflate pe butuci prin anii ’90 isi legasera moneda de marca germana, chiar si bulgarii, unele au facut chiar trecera de la marca si au acum euro (kosovo, montenegro).
  elvetia se descurca (inca) fara euro in lupta cu made in china.
  cine va ajuta Ucraina cand va intra in faliment? SUA, UE sau fratii ortodocsi rusi?
  dupa cum am citit pe la economisti cu premiu nobel, ar fi suficient ca in germania sa creasca salariile, si atunci ar creste poate un pic somajul, insa ar scade in sud

  Reply
 15. Alecsandru Grigoriu

  Din punct de vedere spiritual, conceptul de emulatie intre ortodocsi, catolici sau protestanti este oarecum lipsit de sens. Nici din punct de vedere economic as spune ca situatia economica nu difera foarte mult intre o tara predominant catolica, Portugalia si o tara predominant ortodoxa Grecia, poate reactia la situatia de criza sa difere, natura decalajului in privinta dezvoltarii social economice neavand in fond un fundament religios.

  Altfel luand in calcul doua exemple ce-mi sunt mai cunoscute Romania si Grecia si punand in discutie doua teme ce genereaza saracie, coruptia si administrarea resurselor naturale si felul in care se raporteaza occidentul la aceastea, as spune ca nu exista un standard politic comun de raportare ca atare nici o politica europeana unitara.

  Spre exemplu in privinta coruptiei oligahiei economico-politice, occidentul a sprijinit in ultimul an in Romania un efort de combatere a acesteia in timp ce in Grecia mai degraba a preferat o atitudine ineficienta complice in raport cu oligarhia clientelara din jurul Pasok si Nea Demokratia,chiar si in pofida respingerii masive a electoratului grec. In acesta privinta Romania cred ca a avut parte de un tratament corect si a putut beneficia la nivel social de o reducere de decalaj in raport cu tarile dezvoltate, in timp ce Grecia a regresat.

  In privinta administrarii resurselor naturale si a companiilor de utilitati in timp ce in Grecia, acestea sunt administrate preponderent de catre Greci asigurandu-le un important aport la veniturile individuale si publice si beneficii sub aspectul conservarii mediului, in Romania aceste resurse sunt in mare parte instrainate, exploatate intensiv cu beneficii financiare mizere si pagube de mediu uriase sau in cazul companiilor de utilitati cu efecte negative asupra nivelului de trai al cetatenilor. In aceasta privinta Romania a beneficiat de un tratament incorect in timp ce Grecia de unul corect si asta se simte in privinta economiei si a calitatii vietii covarsitor.

  Pe termen lung ma tem ca noua romanilor ne va fi mai greu sa reducem decalajele sociale intre noi si occident instrainand resursele si fiind oarecum obisniti cu raul, cu tratamentul pe baza de redevente mizere, cianuri in concesiunile metalifere din Apuseni, abatoare de paduri, facturi umflate la gaze, apa, electricitate etc. in timp ce problemele sociale si economice ale grecilor sunt reversibile si oricum sunt problemele unui stat de 2-3 ori mai prosper decat Romania.

  Extrapoland exemplul celor doua tari mai mici din constructia Europeana as putea spune ca politicile UE nefiind unitare nu ofera preconditia egalitatii de sanse si tratament ce reprezinta baza unei dezvoltari sociale sanatoase.

  Reply
 16. laur22

  nu si nici nu e nevoie sa o „emuleze”

  tot asa dupa cum cu tot efortul lor nici India si nici Japonia nu au „emulat ” anglia Imperiala care rule the waves si nici Taiwanul ori Koreea de Sud AMERICA

  „emularea” e doar o alta expresie a colonialismului semi-digerat si acesta e necesara cu masura si diap atenete verificare a lantzurilo cuzale care exista deja in ecomomie si scocietate dar nicidecum nu e un scop in sine.

  China nu a emulat Japonia cand a depasit-o la PIB si nici nu era nevoie sa o faca

  Realitatzile concrete prost intzlese si intotdeuna ignorate pot compromite cele mai bune intetzntii ale celor cere vor sa „emuleze”

  Exemple de caz
  Hong Kongul unde este este inutil periculos is risipitor sa ai un stimuls package in economie .

  Aceia vor fi EXCLUSIV bani aruncat de freastra unor companii care nu vor supratvoietzui pe plan local dincolo de respectivul program de „stimulus”

  De ce ?
  Deoarece economia HK nu inchide in mod semnificativ lantzuri comerciale in interilorul sau ci cu precadere in afara sa si de aceea orice efort de demand side economics este pur si simplu o risipa de bani. In cazul sa singurul program guvernamental posibil e unu de penetrare de nboi pietzei si cerare de noi capabilitatzi ieftine initziale edica de supply side economics .

  Si nu nu se poate cpncepe acest program exclusiv prin cheap boiney = crestrea de-a ortova a capacitatzilor de productzie ci trebuei inceput cu deschidera de noi pietzei catre capacitatzile de propductzie existenta si scaderea riscului privat de dezvoltare deci a acostului de acces [pe nopi ramuri economice ramuri lispite de traditzie so copmpetentze ieftine disponibil pe plan local.
  Dac Guvernul nu poate provoca cerere solvabila pentru produsele sale economiei sale stric prin cresteri de salarii asat nu insemna ca nu o poate face prin politici externe de deschidere de noi pietze si politci interne de cresare de resurse de competentza ieftine

  Nu acelasi lucru se poate spunde depsre economia Greciei care e intens integrata si masiv autosuficienta mai ales pe partea sa agrara si in care o politica de reduceri de chetuieli de doar 3% poate genera o reducere de PIB de 7%

  Principalele produse ale Greciei sunt agricole si ponderea principala a consumului populatzie este de natura agricola.

  De aceea austeriatea care a dat rezultate in orase stat ca HK ori tzarile baltice sunt sortite esecului in economie integrate ca USA ori Grecia .
  Similar programe de stimulus medi de eficientein USA ori Japoni s-au dovedit niste esecuri absolute in Hong Kong ori Singapore

  Si nu e o problema ata de marime cat de integrare (no feedback vs positive feedback) .
  Si nu e o problema atat de „cultura” cat de management de adecvare a instrumentelor la obiectivele urmarite

  Prin 1993 unu pe numel esau Kruggman scria urmatoarele cuvintele: “a country might fail the optimum currency area criteria ex post, even if it passes them ex ante.”

  si isi justifica acesta concluzie prin ceea ce el numea geographic hypotesis
  geografic hypotesis pe care el o dovedea cu exemple din interiorul USA.
  Ei uite Grecia, Spania si Italia au ajuns sa-i dea dreptate .

  Mai departe tot el propune niste solutzii USA alike
  adica mai multa europa ori mai putzine europa deoarec situatzia actuala e metastabila .
  Din nou timpurile au ajuns si si-au dat dreptate

  ACUMA ESTE LA LATITIUDINE DECIDENTZILOR DE AZI SA ALEGA UNA DIN ALTERNATIVE caci mentzinerea actualului staus qvo ului e imposibila .

  Ce va alege Europa deja asta nu mai e problema Greciei

  Orisiucat mentzinera artificaial a unei monede prin instituztii tehnocarte fara control politiuc doar din sustzinere media si santaj institutziaonal (gen tranzitzia in tzarile estice ) cand consecintzle economico-scociale ale respectivei menode sunt decontate politic se dovedeste a nu fi sustenabila .

  PPS Grecia a refuzat sa devina Romanai o tzra care s-ia destructurat economia si si-a decuplat productzia de consumul intern .
  In Romania scenariul austeritatzii a fost semiposibil datoriata tranzitiei care in prelabil i-a facut tzandari agricultura si comerztul intern.
  In Grecia ….. nu.

  Concluzia pentru noi este simpla : orice program de stimulus sunt bani aruncatzi pe ferestra pentriu ca ceea ce nu provoaca mult rau la scadere nu provoaca nici mult bine la crestere.

  Aviz amatorilor de „bani europeni” ori de „investitzii guvernamentale” generatorea inevitabila de austeritate pe baza de telegondole goale pecuri solare si eoliene stadioane in panta si parcuri la tzara

  Reply
 17. Cati

  D-na Pippidi, eu am o intrebare care poate va declansa o discutie pe acest forum: de ce avem ca tinta de tara sa intram in zona euro ? La ce ne trebuie ? Mie mi se pare ca e o enorma greseala, care o sa ne puna capac. E adevarat ca anul-tinta s-a mai indepartat (mi-aduc aminte ca fusese initial 2015, dar a ajuns acum pe la 2020), dar ideea tot n-a fost abandonata. Exista un avantaj real in a intra in zona euro, in afara de a ne lauda ca prostii ca suntem in acelasi club cu baietii mari ?
  Multumesc !

  Reply
  • Valentina

   Buna ziua,
   Vizavi de intrebarea dvs.: toate tarile membre UE, in afara de Danemarca si Marea Britanie care si-au negociat un „opt out”, sunt obligate sa adopte moneda euro.
   Mai multe informatii gasiti aici: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/adoption/who_can_join/index_en.htm

   Pe acelasi site sunt enumerate beneficiile, conform viziunii economistiilor pro-moneda unica.
   http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/why/index_en.htm

   O scurta analiza a argumentelor pro si contra gasiti aici:
   http://www.economicshelp.org/blog/1236/economics/costs-and-benefits-of-adopting-the-euro/

   Reply
  • cristi

   Adoptarea euro echivaleaza cu o sinucidere pentru Romania. Dar pe noi nu ne intreaba nimeni. In Romania nu se poate face un referendum pe teme importante pentru ca cei cu drept de vot sunt prosti, nu au carte si nu inteleg itele geopolitice.

   Cand trebuie sa ne votam leprele care ne conduc, atunci suntem destepti, avem discernamant, suntem posesorii unui vot care conteaza.

   Am intrat prea devreme in UE, am avut basism zece ani, acum asteptam sa scapam de ponta, dupa care exact adoptarea Euro ne trebuie.

   Viitorul Romaniei este compromis.

   „Suntem pe locul trei in Europa si pe primul in estul continentului la abandonul scolar. Iar ca tabloul sa fie cu adevarat inspaimantator, aproape 40% dintre elevii de 15 ani care se duc la scoala sunt semianalfabeti. Recunosc litere, pot alcatui si citi cuvinte, dar nu le inteleg sensul.”

   Noua ne spunea basescu sa o lasam mai moale cu cartea, in tarile scandinave si studiile superioare sunt gratuite, LA STAT si mai mult, studentii primesc si bani de la stat ca sa mearga la scoala. La noi sunt univeristati private, mizerii cu taxa care mai scot si diplome la xerox daca platesi pretul corect.

   Noi pregatim generatii de sclavi, oameni care nu vor fi in stare sa citeasca un contract, ce sa mai vorbim de abilitatea de a intelege conceptul de „drepturi”.

   Suntem un popor tradat de alesii nostri, care nici macar functiile de baza – sanatatea si educatia – nu au gasit de cuviinta sa le scoata de pe lista cu sacrificii ceruta de zei europeni si americani.

   In alte tari ar fi fost mega riot, noi insa suntem calmi si „civilizati” si nu este frumos sa facem scandal ca ne stricam imaginea in tarile in care aia cand o pun de protest se blocheaza orase intregi cu zilele. Normal ca suntem luati de prosti.

   Reply
   • mannixg

    „In alte tari ar fi fost mega riot(rascoala, tulburari de strada), noi insa suntem calmi si “civilizati” si nu este frumos sa facem scandal ca ne stricam imaginea in tarile in care aia cand o pun de protest se blocheaza orase intregi cu zilele. Normal ca suntem… ” in MARE MAJORITATE, lasi, turnatori(sri/2,15,/militie….). Romanii raspund doar la comenzi(astia de mai sus…). Caz TIPIC: ALEGEREA LUI WERNER, anul trecut…

    Reply
  • Elidor

   Insasi Guvernatorul Isarescu a afirmat public, inainte de venirea Grupului Bilderberg acum 2-3 ani, ca pentru Romania nu este un avantaj de a trece la EURO, ba chiar mai bine, ca dupa plecarea Grupului, la cateva luni sa declare, tot public, ca trebuie sa trecem la EURO( a se observa diferenta de noanta intre cele doua declaratii: E BINE si TREBUIE…)
   (Nu a fost o mare fericire pentru nemtii din vest cand s-au reunit cu cei din est…, dupa cum nu a fost nici cand marca germana a fost inlocuita de EURO, cand orice produs sub 1DM a devenit egal 1Euro… Multi de acolo au simtit cum li se goleste portofelul in jumatate de luna in loc de o luna )

   Reply
 18. Atanase

  pentru cei care nu inteleg ce e cu ortodoxia – ce nu intelegti? asta era cea mai avansat tara ortodoxa din lume, in rest avem Rusia, Ucraina, Balcanii, una si una- si tocmai au dat-o in bara

  Reply
 19. Dinu

  Stiti de ce in Grecia sunt foarte multe cladiri care pe acoperis au „mustati” din fier beton ca si cum ar urma sa se mai ridice un etaj? Pai cladirea este in constructie (santier…) si nu se plateste impozit pe cladire pana nu este finisata. De 20 de ani stau asa…

  Reply
 20. Dan Petrescu

  Adio dar rami cu mine Odata cu acel OXI grecia a taiat toate puntile posibile ce puteau sa mai treaca peste haul cascat intre ea si UE Topaiala celor de la Syriza de dupa anuntarea rezultatelor o sa se lase cit de curind cu un dans al razboiului fata de UE si fata de acea parte din societatea civila elena ce s-a divizat vizibil de cind au fost pusi sa aleaga intre doua rele …si au ales …….trec cu usurinta peste faptul ca dintr-o data au aparut fini observatori in problema elena fara sa fi trecut macar odata dincolo de statutul de turist ,ce tot comenteaza, dau sfaturi, se indigneaza ori sar la beregatile celor ce cit de cit au o legatura cu spatiul elen ……problemele lor sunt multe si eterne intinse parca spre infinit …tara asta sa vrea si nu poate sa-si faca mai mult rau decit pina acum …vina nu numai ca ii apartine ci chiar si-o asuma ca fiind o a doua natura a fiintei acestei lor de natie ortodoxa …fara eterna teapa greceasca nu se poate …….intre noi si ei sunt parti egale ce ne apropie ori nu …..ei spre deosebire de noi pot sa-si fure linistiti caciula fara sa realizeze acest lucru si o fac de foarte multi ani cu prisosinta . Prima mare greseala de cind au aderat la UE a fost chiar insasi aderarea urmata de vina colectiva a UE si a Greciei de aderare la uniunea monetara europeana si anume la EURO ……abia aici grecii au reusit sa-si fure singuri caciula si inca in pas de defilare , cei ce au creditat acest pas facut de eleni sunt vinovati iar pentru vina primesc azi pedeapsa cu acel OXI masiv dat de un popor satul de atita circ facut de toti clovnii perindati prin politica elena in ultimii ani …ultimul exemplu de cit de cinici ,inumani si chiar criminali cu acest popor pot fi politrucii de ocazie ,clovnii demagogi si populisti ce fac parada nesimtita cu asa ceva este acest Yanis Varoufakis… imediat ce a reusit performanta sa jigneasca pe toata lumea si sa taie puntile firave ce o mai legau pe grecia de UE si-a luat talpasita cu tupeul si ultima farima de sictir ce o avea in portofoliu si apoi a plecat ….. ce a facut el este asemanator cu ce fac acei traficanti de persoane ce abandoneaza sabordind vasele pline ochi in mijlocul marii mediteraniene ,vase ce in marea lor majoritate sfirsesc pe fundul marii ……acest traficant de vise a reusit performanta rara pina si pe aceste meleaguri si anume de a da o lovitura mortala de maciuca intregii grecii …..maretia si grandoarea dezastrului provocat de aceasta aratare ( Yanis Varoufakis )nu o sa fie vizibila decit peste citeva saptamini ( daca elada de azi miine o sa mai fie aceiasi )….enorm de multa lume a crezut in acest biped ce cu carisma de ticalos sadea a insuflat o stare de revolta si ura fata de cine a ajutat cel mai mult natia asta si anume Germania si UE…..azi la bancomate cozile parca erau mai mari decit saptamina trecuta …in magazine lumea cumpara doar strictul necesar unei zile ,rafturile macelariilor incep sa se pustiasca ,scot atita carne cita mai au prin congelatoare ,lumea umbla cauna de colo pina colo cautind paraca ceva ….galagiosi si furiosi pe acel dusman invizibil parca dar pe care il stiu cu totii si care le este indicat de ani buni mai ales acum in ultimile luni , anume UE,FMI si Banca Europeana la care ca un supliment este adaugata si Merkel…….ma bucur insa ca au inceput sa constate UE nu numai ca ii scutea de datorii ca le indica si caile pe care sa reuseasca sa peticeasca starea de fapt si chiar le mai si dadea subventii ori alte ajutoare economice ce acum au sa dispara subit de cind cu stirea ca sunt Teroristi …….au reconsiderat oportunitatea de a mai face aceste lucruri iar aceste observatii si constatari au venit dupa ce faptele au fost consumate ……un amic, mare latifundiar, se intreba rizind prosteste ce dracu o sa mai puna in rezervoarele tractoarelor si ce o sa mai faca cu multimea de animale ce trebuiesc hranite daca el taman acum a gasit de cuviinta sa puna botul la Yanis si Alexis si a ales flaimucul in ochii europei……..insa fara sa vrea a venit cu o idee ce mai ca a reusit sa ma nauceasca …de ce ea, Europa sa nu continue sa bage bani in ea Elada si ea Elada sa faca ce stie ea cel mai mult si anume sa ii pape moca ……un fel de cur in doua luntri…… de adio dar ramin cu tine …….

  Reply
 21. Barbu

  Grecia e un caz particular. Este al doilea eşec al Uniunii Europene după ce Constituţia europeană nu a trecut prin votul popular în toate ţările membre. A apărut acest tratat de la Lisboa care este o constituţie scrisă de înţelepţi pentru binele public. Atât au fost de înţelepţi încât l-au eliminat pe Dumnezeu din text. Au fondat uniunea pe moneda EUR. Ori la creştini banul e ochiul dracului. Cum Uniunea Americană există cu ,,In god we trust” scris pe bancnotă? Culmea este că această echipă venită să salveze situaţia la spartul târgului îmi este foarte dragă: Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini şi Mario Draghi spre deosebire de populiştii marca Nighel Făraş. ca de obicei vina este a predecesorilor: charismaticii Herman Van Rompuy şi Catherine Ashton. Şi mai e un lucru: de prea multe ori doamna Merkel şi olandezul francez sunt lăsaţi să pună mâna pe volan. Se vede treaba că Europa se îndreaptă spre poziţia ei tradiţională, cea de poligon de încercare al armamentului american şi rus.

  Reply
 22. Lucifer

  România nu este Grecia.Geografic,80 % din suprafața României este deasupra paralelei de 45 de grade,deci facem parte din Nordul Europei,nu din Balcani.Aaa,că Muntenia a avut de-a face cu Balcanii este una,dar Moldova și Transilvania au fost parte a Europei Centrale(Transilvania) sau a zonei Estice slavone.Să nu uităm că tot un rege german(Carol I și apoi Ferdinand) AU REUȘIT să facă din România o țară europeană,cu instituții europene și o cultură europeană(nu pe de-a întregul,dar s-a progresat mult).Vreau să spun că România a mai trecut prin experiența occidentalizării și a reușit în aproape 100 de ani să devină un stat democrat de tip occidental.Acum ne aflăm la repetarea unei experiențe istorice,am ales un german ca președinte,am început întărirea statului și a instituțiilor,ne-am reglat indicatorii macroeconomici,populația României s-a acomodat bine(cel puțin dpdv al relațiilor de muncă) cu Occidentul.Trebuie să fim optimiști și mai încrezători în posibilitățile noastre,putem reuși fără ajutorul Occidentului(care de multe ori nu înțelege ”fenomenul românesc”).Plus că avem și un mare obiectiv național respectiv unificarea cu Basarabia prin care idealul național al tuturor românilor se va realiza.

  Reply
  • mannixg

   Cea fost o sa mai fie, valabil si pt unii si pt. altii. Din NOU, („Transilvania a fost parte a Europei Centrale) va fi in acea „parte”, la fel cum altii sunt(balcanici) si o sa fie in ….. balcani.

   Reply
 23. Bogdan

  Grecia după părerea mea nu este decât un cobai ,sau mai bine spus o capsă detonatoare pentru FMI euro îl vrea jos ,distrus ,fără valoare iar Grecia este scenariul cel mai la îndemână ,o Europă unită nu place nimănui iar asa cum în arta războiului este scris dezbina şi cucerește asta se întâmplă şi aici ,nu prea a ieșit pasienţa în Ucraina sau poate da (o fi fost folosita ca şi perdea de fum ) şi sau aruncat ca niște sacali pe greci ,nu avem de ce sa condamnăm poporul grec ,cei ce-l condamnă sunt dusi ,ei nu înțeleg un lucru şi noi avem datorii şi nu sunt făcute de tine,de mine sau de vecini ci de clasa politica sau ca sa fiu mai fix de însuși Mugur Isărescu care reprezintă BCR şi care ar trebui sa stie dacă România este capabilă să plătească datoriile sau sa tragă un semnal de alarmă atunci când trebuie ,deci același lucru şi la greci ,nu cei care au furat şi mințit au ieșit în stradă ci poporul (cei ca mine şi ca tine)care trebuie sa plătească pt greșelile altora ,nu cred ca vouă vă convine sa plătiți ( a ba da va convine ,de la Iliescu n-coace voi închideți ochii dar sunteți tari în gură numai pe saituri)

  Reply
 24. Laura

  Eu cred ca problema e gresit pusa in termini culturali. Tarile (societatile) nu se modernizeaza de la sine, fara motiv; mai mult, cand se modernizeaza, se modernizeaza numai atat cat este necesar. Nici o tara, dar absolut nici o tara, nu s-a modernizat doar ca sa faca fata unei crize financiare; asta nu e un motiv suficient. Tarile care s-au modernizat, s-au modernizat pentru a face fata unei crize existentiale, de regula amenintari externe (sau interne) directe. Asta se aplica si la tarile care s-au modernizat mai demult (vestul Europei, unde au fost conflicte pentru sute de ani), precum si cele modernizate mai recent, precum Israel, sau Correa de Sud si Singapore, sau exemplul meu preferat, desi mai esoteric, Rhodesia. Tari cultural foarte diferite.

  Grecia s-a modernizat cat a fost necesar, si cand a fost necesar. Ce criza existentiala ar determina Grecia sa se modernizeze acum ? Sau Romania, for that matter ?

  Reply
  • Lucifer

   Teza Dvs.mi se pare interesantă și…lucrativă.Tocmai aici este deosebirea dintre Grecia și România.Grecia nu trece printr-o criză existențială,România da.Poate este mult spus ”criză existențială”,poate mai corect ar fi criză de identitate.Dar tot criză e.Care nu se poate rezolva decât prin conșientizarea,într-adevăr,a unui pericol existențial/identitar care,dacă nu există,s-ar putea să nu mai existăm.Este rolul tuturor elitelor românești să găsească o soluție rapidă.Deja suntem în criză…de timp.

   Reply
 25. Arion Iulian

  România poate fi un succes de aderare la euro, astfel
  1. Intocmirea unui buget multianual până în anul aderarii la euro. Doar asa avem certitudinea consecventei guvernarii.
  2. Trecerea la democraţia participativa, directă. Doar asa cenzuram deciziile iresponsabile ale prim ministrilor.
  3. Dreptul cetatenilor de a -şi revoca aleşii
  4. Suprematia referendumului asupra oricarei legi care ingradeste dreptul cetatenilor de a-si alege cei 300 de parlamentari, prin vot uninominal pur.
  5. Licitarea la bursa a oricarei resurse, serviciu, proiect public. Doar asa antreprenorii sunt in competitie,
  6. Includerea raspunderii penale a decidentului in numele publicului, a banilor publici. Doar asa se autoelimina impostorii din administratie.

  Reply
  • sase sase

   Si cine crezi ca va vota in Parlament asa ceva?Hotii pe care romanii cu inconstienta sau cu complicitate i-au trimis acolo?Asa ceva se poate face numai cu o noua revolutie, cu alungarea cu pietre a actualulilor parlamentari sau chiar aruncarea lor pe geam de la etajele superioare ale cladirii in care cu nesimtire s-au asezat, cu alegerea unei noi constituante din randul cetatenilor care in ultimii 50 de ani nu au fost implicati in politica , iar in acea constituanta sa se legifereze ca in Romania se instaureaza democratia participativa.Adica alesii trebuie sa supuna referndumului, care este imperativ, orice lege votata de ei in Parlament.Si sa se stipuleze easemenea ca la 3 absente nemotivate temainic, alesii isi pierd mandatul.

   Reply
 26. Vladimir

  Wow.. excelent…un articol bine venit, o analiza informata…mai rar asa articole in presa noastra gratuita (si de calitate modesta). Astfel de articole ne dau de gandit, mai deschid si oamenii cate o care…vad ca lumea nu e chiar asa de simpla…bad guys vs good guys (ca in filmele americane de succes).
  Problema noastra la ora actuala, dupa parerea mea sunt ”elitele”; noi nu avem un partid ca Syriza (oamenii aia au niste idei in capete…au o filosofie…niste valori pentru care lupta…) la noi…vai de capul lor…de plans…intr-un fel e bine ca-i mai baga la racoare occidentul, au fost niste stapani rai pentru noi, intrebarea este pe cine punem in locul lor?

  Reply
 27. bănățanu v.02

  Orice discuție pe tema problemei Greciei e bătut de apă în piuă. Nu te poți întinde mai mult decât ți-e plapuma și taman asta au făcut grecii: au mâncat ieri pita de mâine iar azi trebuie să plătească și nu au cu ce… Dacă și-au amanetat viitorul, să se descurce pe pielea lor și cu prezentul, „Boieria” se plătește, monșer!… Partea proastă e că noi, românii, nu suntem prea departe de aceeiași situație. Și tragedia e că nici n-am „mâncat ca boierii”, nici nu am trăit pe picior mare, dar (în naivitatea noastră) plătim de o viață „caviarul” aleșilor noștri. Ne înghesuim ca chiorii să scoatem paiul din ochii altora și nu vrem să vedem bârna ce ne obturează vederea: eficiența muncii, fraților! …

  Reply
 28. Luci

  In stilul asa nu exista nici o șansă. Cel mai mult m-au dezamăgit tarile care care trebuiau sa dea o o direcție de corectitudine. Deși lucruri similare s-au intamplat și la noi, încă îmi vine greu sa cred modul cum au procedat, mereu am trăit cu ideea ca la noi sunt excepții. Si nu înțeleg de ce doar de câteva zile auzim ce s-a intamplat de fapt.

  Reply
 29. Speranta Balasa

  1. Nu cred ca intrebarea de final este retorica. Dar nu inteleg de ce este pusa in contextul grecesc.
  2. Sau poate ca pornind de la aceasta intrebare ar trebui sa ne intrebam de ce nu sintem si noi asa de suparati ca grecii, cind si noi am trecut si trecem prin austeritate si stim ce ne-au facut guvernele cu banii. E drept ca ei nu au platit taxe si noi da, dar cum sa nu-i iubesti pe greci cind se victimizeaza asa de bine? Saracii, nu le-a iesit civilizarea de catre Occident, care se face vinovat de a nu-si fi crecut bine progenitura…
  3. Faptul ca in articol nu se mentioneaza ca un aventurier demagog si afon economic ca Tsipras gestioneaza o criza care are vinovati si de o parte se de alta ii da accente de-a dreptul propagandistice. Poate ca autoarea are buni prieteni greci si foarte de isprava. Dar politica si economia merg mina in mina si daca se aduc argumente economice „memorabile” despre cum li s-a vindut grecilor avioane germane atunci ar trebui discutat si modul in care fac ei politica.
  4. Eu nu am inteles din articol cum istoria care ne este schitata cu eruditie ii scuza pe greci de consecintele unor decizii la care au fost parte. Doar daca nu spunem „saracii, dar ce sa le cerem mai mult”.

  Reply
 30. Daniel Ioan

  Nici eu nu cred ca intrebarea finala nu este retorica. Dar este evident ca nu este numai despre, euro ci despre progres, integrare, dezvoltare, modernizare.
  Raspunsul se afla chiar in articol. Ne trebuie mai intai mai multa perseverenta in a construi „acel serviciu civil pe bază de merit și autonom față de interese private care e chintesența modernizării occidentale și marchează trecerea …. către o lume guvernată de relații impersonale, singura în care economia de piață înflorește.”
  Pe scurt, doar meritocratia salveaza Romania. Dar principiul ei ar trebui sa devina principiu fondator al intregii societati, la toate nivelurile. Cu totii ar trebui sa repetam obsesiv, zi de zi ca avem nevoie de „omul potrivit la locul potrivit”, iar daca se intampla asta, lucruile vor merge bine de la sine. Nu putem spera mai mult decat aceasta pseudo-optimalitate locala, pe care ar trebui sa ne-o asumam cu totii, dar in primul rand formatorii decenti de opinie.

  Reply
 31. Carmen

  Foarte interesant. Insa pe mine m-a socat altceva. Nu-mi vine inca sa cred ce am vazut in ultima saptamana. Un grup de politicieni UE, dezlantuiti contra Greciei (nu tara, ci a poporului, a clasei politice, tot), amenintand fara nici o rusine, incercand cu toate mijloacele, manipularea opiniei publice, inclusiv santajul (cel clamat de Tsipras) sa impiedice un referendum. Mizeriile, laturile, suficienta, aroganta, amenintarea au transformat UE intr-o dictatura. Raman la parerea ca grecii au votat cum trebuie, pentru ca reactia clasei elitiste a UE este pe masura. De fapt, ce arata acest referendum? In primul rand, arata URA dar si FRICA pe care cercurile puterii din UE le au fata de orice exprimare populara. In al doilea rand, arata CA SE POATE, se poate lupta si castiga in fata acestor puteri. Si daca a doua zi pieri, macar o faci stiind ca daca nu astazi, atunci maine sau poimane vor veni altii si pana la urma acesti nenorociti care conduc lumea vor fi pusi la zid.

  Reply
 32. vlad

  wow; o parere cat de cat obiectiva.

  minus „A treia oară, când au permis escaladarea asta, când puteau da condiții mai bune guvernului moderat dinainte, să îl ajute să câștige alegerile, în loc să se angajeze în lupta cu niște comunicatori de profesie.” That’s the mother of pipe dreams. Aia care au furat reformeaza sistemul care’i tine in viata. Mhm… si porcii zboara.

  pana una alta, gasca asta de prapaditi a produs singurul ministru de finante din Europa(sigur, in momentul asta) pe care, ca economist, il poti intelege.

  Reply
 33. Marco Polo

  As raspunde la intrebare in doua feluri:

  Primul fel e mai optimist: Cred ca Romania are doua particularitati care dau speranta ca avem mai mari sanse sa ne apropiem de sistemul „occidental” bazat pe reguli. Unu, pentru ca o parte a tarii a apartinut acestui sistem (vorbesc de Transilvania) si are , in imaginarul colectiv romanesc, un anume ascendent din cauza asta; si doi, pentru ca vecinatatea estica (atat turca cat, mai ales rusa) e perceputa , tot in imaginarul colectiv, ca oprimanta si contrara intereselor romanesti (la greci Rusia e vazuta pozitiv).

  Al doilea e mai pesimist: Euro e probabil un proiect prea avansat pentru Romania, cel putin inca o generatie, iar Euro in sine e fragil – mi-e greu sa cred ca poate rezista o moneda comuna in absenta unui corp politic integrat; deci pe termen lung, ori Euro va colapsa, ori Europa va deveni un stat integrat. Sa nu uitam ca SUA are clivaje culturale profunde, si transferuri financiare masive dinspre coastele bogate catre sudul mai subdezvoltat – dar avand un sistem politic unitar functioneaza.

  Reply
 34. Alina Popescu

  Nepotrivita intrebarea din final („sa va aud”); cititorii nu sant, totusi, studentii d-nei profesor!
  In rest, un punct de vedere interesant.

  Reply
 35. Octav

  Nu mai fiti atat de mandri si de fraieri. Un om cinstit isi recunoaste greselile si isi plateste datoriile. Nu e vina germaniei sau a suediei ca sunt mai competitive si mai harnice decat Grecia, Italia samd. Vreti sa fiti o natie de hahalere in continuare? Fiti mandri cu prostia, cu coruptia si cu ortodoxia. Eu nu sunt mandru de asa ceva

  Reply
 36. Emil Stoica

  Cateva date:
  1. Grecia e pe locul 1 in OECD la numărul de doctori pe locuitor, de doua ori mai mulți decât in Germania. Deci sa tai o treime din ei ii duce spre media OECD
  2. Le mulțumesc grecilor ca nu sunt cenofobi fata de romani, lucru reciprocat de sutele de mii se turiști romani. Insa Grecia are pitici in privința recunoașterii altor minorități la recensăminte precum si cu Macesonia de le-a respins candidatura la NATO pe motiv de nume.
  3. Sute de mii de străini lucrează in turism, asistenta bătrâni, etc in Grecia in timp ce 50% din tinerii locali se plâng ca nu au locuri de munca.
  4. Grecii au investit in Romania si in general in Balcani, inclusiv masiv in zona bancară, dar se pare ca nu din banii lor. Asta a ajutat la locuri de munca bine plătite la Atena la centralele băncilor, la OTE, etc
  5. Privatizarea Romtelecom catre OTE a fost cu cântec si dacă am fi avut DNA atunci cred ca am fi văzut niște arestări. Îmi aduc aminte doar de un contract cu reprezentantul unei firme importatoare de automobile.
  6. România a preferat in Noiembrie un candidat Neamț si protestant.
  7. Bulgaria e elev model pe Macroeconomie.
  8. Ciprul ortodox a încercat diversificarea economică catre activități cu valoare adăugată mare, precum servicii financiare. La fel ca si Islanda protestanta sau Irlanda catolica. S-au ars toate 3.

  In concluzie: este loc destul de reformat in Grecia. Deși nu sunt un fan al BOR, este totuși o instituție independența si joaca un rol extrem de important ca parte a societății civile in Romania, mai degrabă un rol pozitiv decât negativ. Religia nu are un rol prea mare in funcționarea proasta a statului, balcanismul da. Iar balcanism înseamnă clientelism, corupție, un stat slab care își Dezamăgește constant cetățenii. România vrea sa scape de balcanism, Bulgaria la fel si grecii cred ca si ei își doresc asta. Insa durează si este nevoie de multă munca, educație si implicare civică.

  Reply
 37. Liber Cugetator

  Bravo Carmen! Cititi cu atentie fratilor (si surorilor!) opinia unei persoane care are si curaj si suflet, pe langa capacitatea de analiza.Da, mai toti liderii europeni s-au comportat ca reprezentantii unei dictaturi, aceea a ultraliberalismului european made in Berlin.

  Uite ce a scris Carmen, ceva ,ai sus in aceste comentarii: „Un grup de politicieni UE, dezlantuiti contra Greciei (nu tara, ci a poporului, a clasei politice, tot), amenintand fara nici o rusine, incercand cu toate mijloacele, manipularea opiniei publice, inclusiv santajul (cel clamat de Tsipras) sa impiedice un referendum. Mizeriile, laturile, suficienta, aroganta, amenintarea au transformat UE intr-o dictatura. Raman la parerea ca grecii au votat cum trebuie, pentru ca reactia clasei elitiste a UE este pe masura. De fapt, ce arata acest referendum? In primul rand, arata URA dar si FRICA pe care cercurile puterii din UE le au fata de orice exprimare populara. In al doilea rand, arata CA SE POATE, se poate lupta si castiga in fata acestor puteri. Si daca a doua zi pieri, macar o faci stiind ca daca nu astazi, atunci maine sau poimane vor veni altii si pana la urma acesti nenorociti care conduc lumea vor fi pusi la zid.”

  Reply
  • mannixg

   Din pacate, D-na Carmen nu intelege ca „unde-i lege, nu-i loc de tocmeala”. Si atunci, o dai pe „ura, dictatura, incultura, multiincultura(opus multiculturalismului, de care li se face greata, multor romanasi balcanici). A nu intelege, nu te scuteste de plata la … SCADENTA. Azi sunt gretii, maine-poimaine s-ar pute sa urmam …

   Reply
 38. vasile vasile

  nu cred ca puteti sa ne auziti, ca nu exista tehnica implementata acilea pe site, in fine. eu cred ca grecia, scrisa cu g mare, ca nume de tzara, ma rog, inceraca sa intre intr-un alt sistem economic, care va fi sustinut de rusi, chinezi, arabi, tocmai pt. a incerca sa se evite aceste sanctiuni economice, echivalent al unui razel modern, in fine. daca grecii nu vor m plati si trec de partea rusilor doritori sa-i aiba de partea lor, ca si pe turci, cine si ce ii mai poate sanctiona pe greci? eventual remuscarile si buzele umflate ale europenilor, care probabil trag pe austeritatea lor si economia americana, cel putin moneda usd.

  Reply
 39. bogdan

  Nu cred ca e important ca tara e ortodoxa sau nu. Noi spre deosebire de greci avem citeva avantaje majore: nu am apucat sa ne obisnuim cu traiul pe datorie. Daor 2 ani sub Tariceanu am experimentat traiul bun pe deficit, dupa care ne-a salvat criza. grecii au trait pe datorie vro 10 ani. Imaginati-va cum ar fi fost un trai dulce ca-n 2007-2008 timp de vro 10 ani, dupa care sa ne prinda criza cu o datorie de 170% din PIB, un deficit de 10% si o populatie obisnuita cu standarde inalte.

  Noi, din fericire, ne-am intors repede cu picioarele pe pamant. Si desi mai sunt unii care mai au vise umede cu traiul bun din 2007-2008, majoritatea covirsitoare a populatiei a inteles ca traiul pe datorie nu e o solutie.

  Si desi avem nivel de trai scazut, avem somaj mic, crestere economica rezonabila, in ciuda scaderilor investitiilor guvernamentale, o industrie in crestere ca pondere in PIB, deficit infim, datorie mai mult decit rezonabila, de 40% din PIB. Noua ne mai trebuie doar un guvern care sa construiasca ceva si de un DNA care sa continuie sa curete partidele de hoti. Si asta o face fortat occidentul, care nu-si permite sa mai vada o tara de la granita cu Rusia sucombind.

  Reply
  • anca ioi

   Grecii au trait pe datorie 30 de ani !! au intrat in UE in 1981 de cand au avut rate de imprumut foarte foarte mici, gresit de mici fata de riscul de neplata din cauza unei economii structural slabe bazata pe turism, feta si masline.
   Iaca.

   Reply
 40. Ioan Botezatorul

  Calul Troain al Europei
  Stimata doamna Alina Mungiu,
  Am avut ocazia sa va cunosc direct, fata in fata, acum 18 ani intr-un cadru oficial. Intalnirea respectiva s-a concretizat printr-un document cu o perspectiva pozitiva pentru mine. Ca acesta perspectiva nu s-a concretizat efectiv nu a depins sub nicio forma de dumneavoastra.
  De atunci am urmarit in mod constant opiniile si declaratiile dumneavoastra prezentate in mod public si desi nu am fost in totalitate de acord cu unele opinii am putut remarca abordarea nepartizana a subiectelor, bazate pe o vasta cultura si cunoastere, care reprezinta o proba a eruditiei dumneavoastra.
  In ce priveste subiectul de actualitate privitor la Grecia, din multitudinea de declaratii oficiale, opinii, aricole si comentarii ale asa zisilor profesionisti sau amatori de ocazie consider ca articolul dumneavoastra atinge cel mai sensibil punct, acela al esecului unei natiuni ordodoxe in proiectul de convergență cu Occidentul.
  In ce priveste relatia Greciei cu credinta crestin ordodoxa cred ca ar fi de mentionat o serie de aspecte particulare majore, precum si relatia bisericii ordodoxe din Grecia cu spatiul romanesc crestin.
  Conform regulilor si canoanelor instituite de biserica ortodoxa inca de la inceputurile sale, cei care imbratiseaza cu adevarat aceasta credinta trebuie sa participle in biserica la ritualul de impartasire cu trupul si sangele lui Isus Cristos. Pentru a putea participa la ritualul impartasirii, credinciosul trebuie mai intai sa se spovedeasca preotului pentru ca acesta, in numele lui Isus Cristos sa-i ierte toate pacatele savarsite cu voie sau fara de voie.
  Spre deosebire de toate bisericile ortodoxe, care respecta regulile si canoanele de impartasire, la greci ritualul de impartasire cu trupul si sangele lui Isus Cristos este valabil fara a fi necesara si spovedania in fata preotului. Din aceasta perspectiva putem sa conchidem ca grecii doar mimeaza esenta credintei in Isus Cristos si ca grecii isi urmaresc de fiecare data doar propriul interes speculand buna credinta a celor cu care intra in contact.
  Aceasta realitate este sustinuta de relatia bisericii ordodoxe din Grecia cu spatiul romanesc crestin.
  In timpul ocupatiei otomane, Moldova si Tara Romaneasca erau obligate la plata haraciului stabilit de sultan catre inalta poarta. Cuantumul haraciului platit timp de secole este consemnat in cronicile oficiale ale vremii.
  Odata cu obtinerea independentei din 1877, plata haraciului catre inalta poarta a incetat.
  In timp de Grecia se afla la randul sau sub ocupatie otomana, biserica ordodoxa din Grecia beneficia de facilitati din partea sultanului pentru ca aceasta sa poata functiona.
  In mod cu totul curios in timpul ocupatiei otomane a tarilor romane, biserica ordodoxa din Grecia a reusit sa pacaleasca atat pe sultan cat si bisericile ordodoxe din tarile romane, prin asa zisa inchinare a bisericilor si manastirilor romanesti la manastirile grecesti de la Muntele Athos.
  Pana in prezent nu am gasit o justificare logica si pertinenta, mai ales din perspectiva crestina pentru ce a fost necesara aceasta asa zisa inchinare.
  Consecinta materiala directa a acestei inchinari a fost ca cea mai mare parte a din avutia bisericilor si manastirilor romanesti care erau inchinate la manastirile grecesti de la Muntele Athos era transferata in fiecare an catre acestea.
  Consecintele din punct de vedere spiritual pentru romani a acestei inchinari nu am reusit sa le constat.
  Asa s-a ajuns ca haraciul platit grecilor de bisericile si manastirile romanesti sa depaseasca cu mult an de an haraciul platit de domnitori sultanului.
  Conform statisticilor care au stat la baza instituirii de catre domnitorul Al. I Cuza a legii secularizarii averilor manastiresti a rezultat ca transferul anual catre greci a avutiei bisericilor si manastirilor romanesti atingea circa 1/3 din produsul national brut.
  Odata cu instituirea legii secularizarii averilor manastiresti s-a inchis robinetul pomenii nejustificate date grecilor timp de sute de ani.
  Putem spune ca acesta a fost un prim moment de sistare a unui credit perpetuu si fara dobanda acordat de romani grecilor, in conditiile in care noi nu am beneficit cu nimic din aceasta pomana perpetua acordata grecilor.
  Surprinzator este faptul ca si in prezent unii romani care se declara crestini evlaviosi se duc in continuare si cotizeaza milioane de euro la manastirile grecesti de la Muntele Athos.
  Aceste aspecte consider ca definesc in mare masura situatia actuala a grecilor.
  In acelasi timp mimarea de catre greci a esentei credintei in Isus Cristos poate fi pusa pe seama faptului ca acestia nu s-au lepadat de credintele si conceptele filozofice precrestine.
  Una din aceste concepte este roata samsarei, sau mai exact faptul ca existenta la un momend dat a unui individ este supusa legilor karmei. Conform opiniilor gnosticilor din AGEAC, legile karmei actioneaza in egala masura la nivelul individului, a familiei, a comunitatii, a tarii sau a natiunii unui popor.
  Faptul ca grecii nu impartasesc cu adevarat esenta credintei crestine face ca acestia sa fie guvernati de legile karmei.
  Homer ne-a descris cucerirea Troiei de catre greci cu ajutoru calului troian. Existenta cetatii Troia a fost confirmata de arheologi prin descoperirea ruinelor cetatii.
  Din aceasta perspectiva includerea Greciei in proiectul de convergență cu Occidentul poate fi supusa legilor karmei grecilor care au dus la prabusirea civilizatiei cetatii Troia.
  Evenimentele actuale legate de criza Greciei in raport cu Europa poate conduce la repetarea karmei prabusirii civilizatiei cetatii Troia cu prabusirea modului de functionare a actualei Europe.
  Ramane se ne convingem daca grecii sunt sau nu Calul Troian al Europei.
  Mihai Mandru

  Reply
 41. ciornei adrian

  Grecia e prima tara care acum a incercat sa stea verticala in fata oligarhiei UE, a unei maine de oameni care se cred zei si care cred ca se pot juca cu europa dupa cum li se incordeaza muschii dimineata. Ce se intampla azi cu Grecia ar trebui sa ne atraga atentia si sa nu mai fim asa de incantati de perspectiva UE. Exista multe exemple despre cum isi bat joc mai marii UE de micile tari care aspira sa fie membre depline. Sa nu uite germanii ca noi suntem europeni din nastere. Si le recomand marilor puteri europene sa fie democrati in adevaratul sens al cuvantului inventata de greci „demos+Kratos” si sa respecte poporul grec si decizia lor de a nu fi in continuare sclavii „Europei” lui Merkel si Hollande.

  Reply
 42. Radu Humor

  Un articol foarte bun şi obiectiv !
  Păcat de titlul care trădează o mai veche dispută, ca să nu-i spun chiar dispreţ sau ură faţă de credinţa unui neam, de care una ca Alinuţa nu se poate lipi. Neam !

  Reply
 43. alinaMP

  Celor care spun ca nu am tehnica sa va aud: ba va aud, ca sunt psiholog de meserie, chiar cand citesc, aud, aud emotiile, ca nu e totul doar cognitie, si ma bucur de ce aud azi, ca daca nu ne intrerupem un pic din maretele cugetari ca Tsipras care e si idiot (mesaj simplu, clar) si comunist (masaj mai complex, doua calificative) si prieten al rusilor (mare complexitate geopolitica) vom ramane unde suntem, la stadiul calificativelor, incapabili de vreo intelegere.
  Ca suntem destul de multi capabili de intelegere si de nuantare vad cu placere, si aici si pe siteul Adevarul. Regret ca sunt prieteni ai ARC, ca Moise, care dezaproba ca noi publicam si autori cu sensibilitate sociala mai mare, personal nu am scos niciodata vreun articol de pe site si indiferent de vederile mele nu fac cenzura ideologica. Propaganda marxista pe aici nu avem, si ma bucur sa citesac atatea puncte nuantate de vedere.
  Daca dimensiunea ortodoxa conteaza sau nu e de discutat. Eu nu spun ca ar conta cum vad ca mi se atribuie. Dar e de discutat, nu de eliminat, deocamdata Grecia era cea mai avansata din tarile ortodoxe, si iata ce s-a intamplat. Cu Rusia si Ucraina nu vrem sa semanam, cu tarile din Balcani, toate cu biserici nationaliste, ba chiar razboinice, nu vrem sa semanam (biserica sarbeasca ortodoxa a fost la dreapta lui Milosevic) si atunci raman bulgarii (multa mai seculari ca noi) impreuna cu noi sa facem marea demonstratie. De, ce sa zic, eu ma stradui sa reusim, ca si Emil, dar tocmai s-a inrautatit statistica….

  Reply
 44. Petrini

  Pai e foarte frumos ca Grecia (poate si Romania?) are o cultura particularista. Cum spuneau multi comentatori, viata umana e mai complexa, mai asa si pe dincolo. Problema e cand grecii vor sa traiasca pe acelsi picior ca astia de prin nord, prin culturile alea naspa si ne-particulariste, dar sa munceasca tot ca in Grecia. In traducere: masini, case, piscine, iahturi, televizoare cat peretele, asa ca vesticii, dar si munca cat mai putina, ajutoare sociale cat mai bune, vacante cat mai multe, salariul 13 si 14, asa ca in particularitatea greceasca.

  Reply
 45. Micu

  Cred ca sunt doua idei care merita subliniate.
  Prima este aceea ca actuala infruntare are ca miza viitorul. daca Germania pierde, intreg proiectul european va fi compromis. Maine va fi Spania, poimaine Portugalia, iar pana de Craciun, Italia.Apoi game over.
  Nu stiu cum se distribuie exact responsabilitatea pentru aceasta situatie mizerabila. Insa cred ca Grecia va iesi din zona euro, pentru ca acest referendum i-a dinamitat pozitia la negocieri in fata creditorilor, fara sa i-o intareasca deloc. In negocieri esti puternic atunci cand ai ce negocia nu atunci cand nu ti-a ramas nimic de negociat. Ce sa mai negocieze dl. Tsipras dupa acest referendum? Ce a mai ramas de negociat?
  A doua observatie este legata de titlu. Eu nu cred ca esecul Greciei are vreo legatura cu religia majoritara. Cred ca nu reprezinta altceva decat esecul a cateva decenii de politici socialiste. Pentru ca socialismul atata poate. Ca sistem nu poate mai mult. Trebuie sa intelegem odata, si mai ales sa o spunem fara nici o frica si raspicat copiilor nostri, ca socialismul genereaza saracie, birocratie, inechitate si frustrari. In cele din urma totalitarism, indiferent ca il numim de stanga (comunism) sau de „dreapta”(national-SOCIALISM). Cat au fost grecii complici la povestea asta? Nu stiu. Si acum cred ca nici nu prea mai conteaza.

  Reply
 46. Dan_Bruma

  Pai cum sa nu putem sa functionam in euro, tin sa va anunt ca functionam in euro de ceva vreme, totul este afisat in euro. Tocmai mi-am incarcat mobilul pe internet, prima moneda care apare pe factura este euro apoi se spune ca plata se face in LEI.

  Reply
 47. Dumitru

  O moneda comuna nu e un proiect de convergenta, ci o realitate care trebuie guvernata. Eu nu vad decat 2 iesiri din situatia actuala: federalizarea europeana sau disparitia Euro. In primul caz Europa devine un stat federal democratic (nu constructia actuala care favorizeaza interesele nemtesti). Cu buget federal, guvern federal, politica monetara federala, justitie federala (cel putin in probleme economice). Statele mici pierd din greutate, Germania pierde rolul politic dominant (statele din „sud”, incluzand Franta, au greutate demografica), insa ansamblul devine coerent. In cazul al doilea Grecia e data afara, urmata incremental de celelalte tari care au pierdut cheful sa sustina in pierdere economia germana. Nici Franta nu-s sigur ca va vrea sa ramana cu nemtii daca nu se schimba ceva.

  Reply
 48. Petru Gheorghiu

  Ca de obicei, un articol excelent, in special prin descrierea contextului istoric al evolutiei Greciei.As mai adauga o observatie : in 1944, prin semnatura pe faimosul servetel in care influenta Rusiei devenea de 90% in Romania, iar in Grecia urma sa devina doar de 10%, adica exact pe dos de cum era vointa reala- in acel moment- a popoarelor noastre, Churchill a pus bazele actualei crize.Sa nu uitam ca a fost un razboi civil comunist acolo, ca multi greci s-au refugiat in tarile comuniste ( ca si oamenii lui Alliende in anii „70 ), deci ca pe langa specificul national atat de bine descris de dna. AMP, grecii sunt visceral atinsi de morbul gandirii de stanga. Ca si in urma cu peste 60 de ani, exact acest lucru ne deosebeste pe noi de greci ( chit ca in mare, mentalitatile sunt asemanatoare ), respectiv faptul ca la noi nu mai tin aberatiile demagogice de stanga. In asta consta sansa noastra reala de integrare in UE , daca vom reusi sa curatam clasa politica.Ce le trebuie grecilor este un DNA eficient, dar si o scurta perioada de faliment adevarat, in care cei cu NU sa constate pe propria lor piele ce inseamna concret sa nu ai bani si sa nu poti imprumuta de la nimeni, pt. ca nu mai esti credibil.Dar sunt convins ca interese superioare geostrategice vor mentine Grecia in zona euro, cu accelerarea integrarii europene in Statele Unite ale Europei.

  Reply
 49. mihaim

  In general un sistem, deci si o societate, care poate emula un alt sistem, o alta societate, ar trebui sa fie mai complex decat sistemul emulat. Deci, in opinia mea, articolul porneste de la o premiza putin nerealista. In fapt, ceea ce se intampla acum nu este decat un proces accelerat si fortat de occidentalizare al unor societati, mai putin dezvoltate, la nivelul si la rigorile societatilor occidentale, fara ca aceste societati sa fi avut acces la acelasi nivel de resurse pe care l-au avut societatile occidentale de-a lungul istoriei (de multe ori prin exploatarea altor societati mai putin dezvoltate).

  Reply
 50. anca ioi

  particularism = coruptie si clientelism, ori o economie si societate bazata pe asta nu are cum sa se dezvolte decat pentru cei cativa % care isi permit sa fie clientela.
  Romania reflecta perfect acest cancer…sa il inlaturam zic ! sa sa ne apropiem mai mult de mentalitatea tarilor centrale si nordice, nu a celor sudice.

  Reply
 51. Dan Banan

  Putin probabil.

  Dati-mi voie sa ma explic: parerea mea e ca tarile balcanice ortodoxe au fost ocupate sau dorite de varii puteri de a lungul secolelor. Puteri care au incercat sa influenteze si sa reformeze doar superficial aceste tari, suficient de mult incat sa poata colabora in aceeasi sfera de influenta, dar niciodata pe de-a intregul, intr-un mod cu adevarat benefic pentru aceste tari. Daca au fost succese, au fost pe varfuri, nu pe medie. Balcanii au fost si sunt o zona tampon, o transee evacuabila in care se investeste doar la nevoie. Si atunci cum mama naibii sa pretinzi sustinere „all in” de la cetatenii tarilor balcanice in aceste conditii?

  In situatia de fata creditorii occidentali sunt vinovati in fata propriilor cetateni platitori de taxe pentru mismanagementul banilor publici.
  De asemenea creditatii din guvernele grecesti sunt vinovati in fata propriilor cetateni pentru indatorare excesiva si proasta administrare a banilor din credite. Nu au sub nici o forma dreptul sa dea vina unii pe altii.

  Cetatenii tarilor creditoare sa faca bine si sa se organizeze, si sa-si traga fostii si actualii lideri la raspundere pentru ca le-au folosit banii in mod iresponsabil atunci cand au creditat Grecia. Cetatenii greci sa faca bine si sa se organizeze si sa-si traga fostii si actualii (mai mult fostii) lideri la raspundere pentru modul iresponsabil in care au contractat si administrat banii obtinuti prin creditare masiva.

  Fara sa dea vina parte pe parte.

  Am o oarecare simpatie pentru actuala guvernare de la Atena, pentru ca desi nu am impresia sunt liderii de care Grecia are nevoie in clipa de fata, totusi ei sunt cei care au misiunea deloc de invidiat de a spala acolo unde au vomat cei care au fost la putere inaintea lor. E de inteles de ce o fac strangand din dinti si bombanind. Reactie extrema la situatie extrema.
  Grecii de rand, care de a lungul secolelor nu au dus-o niciodata prea grozav, au acceptat cu naivitate salarii mari si fel si fel de beneficii fara suspiciuni. Poate ca in conditii similare multi dintre noi am fi facut la fel. Hai sa nu fim prea taiosi cu ei.

  Sa-mi spuneti daca si unde gresesc.

  Reply
 52. Dan Banan

  Erata: nu am impresia ca sunt liderii de care Grecia are nevoie in clipa de fata. Am scris in graba si am mancat „ca”-ul :)

  Reply
 53. Maria

  Bine zis esecul primei tari ortodoxe, caci esecul vine din lipsa cunoasterii invaturilor biblice. Avem de invatat de la americanii „nascuti din nou”, cu SEMANATUL PT CREDINTA. Asa au CRESCUT ei FINANCIAR – ECONOMIC.
  Spunea adineauri pastor James Payne cum John D. Rockefeller era grav bolnav la 51 ani si pregatindu-se sa moara a cautat de-a DONAT BISERICILOR 1 milion dolari. Rezultatul a fost ca s-a facut bine, plus ca doctorii au gasit remedii la polio, TBC si nu stiu ce alte boli zicea, iar el a trait pana la peste 90 ani.
  BUNASTAREA OAMENILOR NU DEPINDE DE GUVERNANTI, CI DE DUMNEZEU, CUM ISI PLATESC DATORIILE PT CREDINTA. Functie de asta vor avea si guvernantii mai buni sau mai rai, dupa cum e majoritatea. Daca tot cooperam in toate domeniile cu strainatatea, de ce sa nu COOPERAM SI RELIGIOS? Mai ales ca aici se afla PRINCIPIILE VIETII.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *