Constantin Dicusar

”Gravidele din Ucraina sunt obligate să avorteze dacă tatăl este rus”. Cum s-a născut una dintre cele mai sinistre știri false despre ucraineni (conține imagini nerecomandate persoanelor sensibile!)

”Femeile ucrainene sunt spălate pe creier pentru a-și avorta copiii dacă rămân însărcinate cu un tată rus”, sună una dintre cele mai cinice știri false lansate după invadarea Ucrainei de către Rusia, lansată în această lună pe canalele rusești de pe Telegram. ”Știrea” este cu atât mai sinistră, cu cât, în realitate, este atribuită (în modul cu totul fals) și menită să discrediteze o organizație non-guvernamentală care a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a oferi asistență psihologică femeilor ucrainene violate de soldații ruși.

Ce spun rușii

Astfel, pe canale de Telegram rusești, organizația de caritate “Future for Ukraine” este acuzată că ar cere femeilor ucrainene să nu aducă pe lume copii ai căror tați sunt ruși. Organizația a negat o asemenea acuzație și/sau distribuirea unui asemenea mesaj în numele său. Verificarea bibliotecii de anunțuri Meta (Facebook) arată că apelul fals la avort a fost, pur și simplu, adăugat în postările de pe Telegram ale propagandiștilor ruși la reclama proiectului GIDNA, prin care ONG-ul amintit încearcă, de fapt, să strângă fonduri pentru o sută de ședințe de consiliere psihologică gratuită.

”O organizație hoholiată (de la hoholi, denumirea dată de ruși ucrainenilor – n.r.) le spală creierul ucrainencelor că ar trebui să facă avort dacă rămân însărcinate cu un rus. ”Nu trebuie să ții un mic katsap (termen depreciativ folosit de ucraineni pentru a desemna un rus): nu e vorba de avort, ci de lichidarea unui moscal (altă denumire populară, utilizată inclusiv de către români, pentru a-i numi pe ruși – n.r.)”, sună mesajele de pe canalele rusești.

În realitate

Organizația caritabilă ”Future for Ukraine” a negat, pentru stopfake.org, informațiile apărute pe canalele rusești, adăugând că ”nu îndeamnă în niciun fel la avort ori la alte decizii legate de alegerea personală a fiecărei femei, inclusiv a acelor femei care au fost victime ale violurilor din partea ocupanților ruși”.

Proiectul GIDNA oferă asistență psihologică anonimă exclusiv profesională pentru femei și este conceput pentru a ajuta la depășirea consecințelor traumei provocate de violență, lucru care poate fi verificat pe site-ul proiectului.

Organizația a avut o campanie de promovare a proiectului GIDNA, lansat în decembrie 2023, pe Meta (Facebook), dar în textul anunțului nu există niciun fel de apel la avort – acesta a fost inventat de propagandiștii ruși, lucru verificabil în biblioteca de reclame a rețelei sociale.

În fapt, e doar un nou episod menit să-i asocieze pe ucraineni, în mentalul colectiv, cu naziștii (promotori ai unor acțiuni masive de purificare etnică).

Cele mai vehiculate mituri și știri false, din 2023, despre Ucraina. Ghidul dezinformării și demistificării

Filmări după bombardarea maternității din Mariupol. ATENȚIE: Nerecomandat minorilor și persoanelor sensibile:

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *