Lucian Davidescu

Ghici care e cea mai productivă țară din UE!

O știți pe aia că românii nu sunt productivi deci își merită salariile mici? Hai s-o uităm! Iar dacă ați simțit că e ceva în neregulă cu ea, iată despre ce e vorba.

De ce au românii salarii mici? Pentru că și „productivitatea” este mică, răspund contabilii. Într-adevăr, statisticile așa arată. România este pe penultimul loc în UE la productivitate și tot pe penultimul la salarii, înaintea Bulgariei, într-un top condus de Irlanda.

Pare să aibă sens, nu? Dar hai să mergem cu contabilitatea până la capăt! Pentru că de vreme ce ai 60% din productivitate și doar 25% din salarii, este clar că undeva e o problemă!

Cifra de 60% include ajustarea la paritatea puterii de cumpărare, dar revenim la final, pentru că e practic doar un alt curs posibil al acestei discuții.

Chiar și strict statistic, „productivitatea” este un raport complicat dar puțin relevant. Eurostat o calculează ca raport dintre PIB și numărul de angajați. Ca investitor, prin productivitate înțelegi cu totul altceva: Randament! Sau câtă muncă am obținut de un euro, sau bang for the buck.

În momentul în care facem ajustarea asta, clasamentul se răstoarnă complet. Și, ca să vezi cine e pe primul loc – nici măcar Bulgaria, ci yours truly, România!

Continuarea pe riscograma.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Ghici care e cea mai productivă țară din UE!

 1. Dumitru

  Ca intotdeauna, o placere sa-l citesc pe Lucian Davidescu. Cam asa ar trebui sa arate presa „mainstream” in orice tara. Nu o laudatura prosteasca, stil Romania Mare sau Corut, dar nici dispret la adresa a tot ce e romanesc. La fel, cat timp toata presa injura romanii zi lumina ca sunt corupti si lenesi, articolul asta arata ca de fapt economic suntem foarte interesanti. Din pacate, in loc sa fie invatati sa faca treaba serios si sa ceara cat trebuie pe ea, romanii sunt invatati de media ca sunt nuli si ca e bine sa incerce sa dea tepe.

  Reply
 2. florin

  Da, mai este loc de crestere a salariilor, dar o parte (insemnata zic eu) din diferenta este mancata de coruptie si lipsa infrastructurii. D-asta IT-ul s-a dezvoltat bine si se apropie cu salariile de media europeana: infrastructura este foarte buna (dar si aici incepem sa avem probleme), iar cu coruptia nu e asa mare problema – lucrand mai mult cu clienti externi. Iar cei din IT care lucreaza cu statul stim cum lucreaza, stim ca salariile sunt mai mici acolo si managamentul e slab, la fel ca si livrabilele.

  Mesajul articolului ar trebui sa fie asta – statul slab, corupt face diferenta si ne opreste sa ne atingem potentialul. Aia cu oamenii rai care nu ne lasa sa traim ca in Germania e din discursul lui Dragnea…

  Reply
 3. Vlad

  Foarte foarte bun ,documentat si interesant articol. Proceduri,proceduri, management ,manageri etc. Nu protocoale secrete.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *