Romania Curată

Firea dă înapoi în scandalul copacilor tăiați: ”S-au tăiat doar arbori care nu s-au acomodat cu clima și poluarea”

După ce a fost criticată pentru tăierile de copaci care au avut loc în București în ultimele zile, Gabriela Firea a reacționat printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, acțiunea de depistare și înlăturare a copacilor bătrâni sau bolnavi în procente cuprinse între 80-100% este realizată de către Administrațiile Domeniului Public din cele 6 sectoare ale Capitalei, precum și de administratorii spațiilor verzi din București de stat sau privați.

„Direcția Generală de Mediu din PMB a avizat, din punct de vedere tehnic, această acțiune, în urma numeroaselor sesizări și plângeri venite din partea asociațiilor de locatari sau proprietari ori a cetățenilor, deoarece acești arbori au devenit un pericol pentru populație: numai în ultima perioadă 7 copii au ajuns la spital pentru că au fost loviți de crengile desprinse din copaci, iar un arbore a căzut, în timpul unei vijelii, peste o mașină”, se afirmă în comunicatul Primăriei Capitalei.

Primăria Generală invită toate ONG-urile de mediu pentru a studia avizele de mediu și a li se răspunde oricăror întrebări legate de acest subiect.

„Precizăm că în luna septembrie vor fi plantați alți arbori în locul celor care acum s-au tăiat, pentru că deveniseră un pericol pentru oameni. Cei care au acuzat că se taie copaci tineri și sănătoși sunt invitați la Primăria Generală pentru a vedea documentele care atestă ca lucrurile nu stau așa. În special în zona Kiseleff, sunt arbori care nu s-au acomodat la clima și poluarea zonei, din această cauză aceștia s-au degradat, devenind un pericol pentru cetățeni”, mai susține Primăria Capitalei.

Reamintim că, vineri, pe rețele de socializare au apărut mai multe imagini care arătau arbori sănătoși din București care erau tăiați de primărie. Printre cei care criticat această acțiune a municipalității se numără și Clotilde Armand, fostul candidat al USB la Primăria Sectorului 1.

”Mai mulţi cetăţeni ne-au semnalat tăieri masive de copaci în zonele Kiseleff, Cişmigiu şi a parcului IOR și nu numai.

Într-un oraş ca Bucureştiul, care este al doilea cel mai poluat oraş dintre capitalele europene, un astfel de dezinteres faţă de protejarea spaţiului verde este inadmisibil.

USB cere doamnei primar Gabriela Vrânceanu Firea să oprească imediat aceste defrişări şi să prezinte cetăţenilor o informare completă asupra numărului total de copaci tăiaţi şi motivul pentru care aceştia au fost tăiaţi de la rădăcină.

Reamintim faptul că lucrările de toaletare a arborilor pentru îndepărtarea ramurilor bătrâne sau bolnave nu trebuie să depăşească 30% din coroana copacului, altfel existând riscul uscării arborelui.

De asemenea, cerem doamnei primar să prezinte în cel mai scurt timp în Consiliul General al Capitalei un plan de conservare a spaţiului verde a oraşului şi de extindere a acestuia.

Potrivit datelor Institutului naţional de statistică, Bucureştiul avea doar 21,4 metri pătraţi de spaţiu verde per cap de locuitor în 2014, faţă de cerinţa europeană de minimum 26 de metri pătraţi. De asemenea, trebuie spus că doar cinci oraşe reşedinţă de judeţ din România respectă norma europeană privind spaţiile verzi – Slobozia, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Craiova şi Suceava”, a scris pe Facebook Clotilde Armand.

***

Copaci tăiați în București/ sursa: Andreea Sfarlea/Facebook

copaci taiati pe kiseleff copaci taiati 3 copaci taiati 2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Firea dă înapoi în scandalul copacilor tăiați: ”S-au tăiat doar arbori care nu s-au acomodat cu clima și poluarea”

  1. Moisi Petruta

    Exista un sablon practicat de catre administratie din toata tara pentru a justifica taierea copacilor desi fotografiile cetatenilor dovedesc faptul ca acei copaci erau intr-o stare buna; iar faptul ca se practica taieri in centre urbane poluate si afectate de temperaturi caniculare demonstreaza gradul de ignoranta si nepasare a acestor autoritati care, odata alese/numite/votate/ etc., se considera atotostiutoare si fac abstractie de protestul public si isi demonstreza justetea deciziei prin zeci de hotarari legislative, multe depasite.
    Si la Galati, dupa episodul din luna august din 2015 cand s-au taiat 28 de tei de pe strada Mihai Bravu, din care doar unul dadea semne ca va deveni un posibil pericol public peste vreo 50 ani, foarte recent a inceput taierea copacilor de pe strada Traian, autoritatile justificand-si actiunea cam in aceeasi termini ca Primarul General al Bucurestiului. Cunosc un singur exemplu cand un Consiliul Local a interzis taierea vreunui copac macar, la Tg Mures. Nu mai cred ca Romania va putea fi vreodata salvata de incompetenta si coruptie. Voi ce credeti?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *