Cristian Ghingheș

Județele baronilor din jurul premierului sunt fruntașe la finanțările din Fondul de Dezvoltare și Investiții

2,28 de miliarde de lei (aproximativ cam 500 de milioane de euro) au fost repartizate alaltăieri de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, aflată în directa subordine a Secretariatului General al Guvernului (SGG) și în coordonarea premierului Viorica Dăncilă, din Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Vor fi finanțate 116 proiecte, iar județe fruntașe atât la bani, cât și la proiecte sunt Olt, Buzău, Constanța și Giurgiu, conduse de personaje care astăzi se află în jurul doamnei Dăncilă: Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Felix Stroe și Nicolae Bădălau. O nevinovată coincidență!

 • 1. Olt: 247 milioane, 11 proiecte;
 • 2. Buzău: 204 milioane, 10 proiecte;
 • 3. Constanța: 191 milioane, 8 proiecte;
 • 4. Giurgiu: 185 milioane, 10 proiecte;
 • 5. Călărași: 169 milioane, 6 proiecte;
 • 6. Bistrița-Năsăud: 130 milioane, 3 proiecte (scumpe drumurile comunale la Bistrița…);
 • 7. Tulcea: 120 milioane, 3 proiecte.

grafică via Ovidiu Voicu

Așadar, primele 7 județe au primit finanțări care depășesc jumătatea valorii alocate în această tranșă de proiecte. Probabil că până la finalul anului mai urmează un calup de proiecte deoarece angajarea bugetară pentru FDI aferentă anului 2019 este de 5 miliarde de lei.

La polul opus, cu finanțări sub 10 milioane de lei, regăsim județele Brăila, Prahova, Gorj, Ilfov, Alba, Mureș și Galați.

Vom fi cu ochii pe acest Fond de Dezvoltare și Investiții (FDI) și pe proiectele finanțate. Sunt sute de milioane de euro care vor ajunge în comunități locale, iar asta în fond e bine, dar contează și cum vor fi cheltuite aceste fonduri guvernamentale.

Prin urmare, România Curată a trimis astăzi către Comisia de prognoză o solicitare prin care am cerut lista tuturor proiectelor depuse, criteriile și motivele care stau la baza respingerii ori prioritizării, componența comisiei care analizează proiectele, dar și detalii referitoare la modalitatea în care va fi monitorizată implementarea proiectelor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Județele baronilor din jurul premierului sunt fruntașe la finanțările din Fondul de Dezvoltare și Investiții

 1. GOGA

  „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *