Alina Mungiu-Pippidi

Falsa problemă a poziționării USR

Mare maestru Trump ăsta, cum a reușit el în două săptămîni să facă lumea să vorbească mai puțin despre cum a colaborat familia lui cu rușii ca să se facă ales. Cum? Păi, pe lîngă Coreea de Nord unde nu e meritul lui, specialiștii lui în comunicare au venit cu o idee de geniu: să nu mai deconteze armata schimbările de sex la transsexuali din asigurare, ca pînă acum. Lasă că erau puține, că nu știa nimeni de ele, că nu erau, cu alte cuvinte, o problemă pentru nimeni. Destul să aflăm că eroicul președinte care lasă milioane de săraci (care l-au votat) fără asigurare medicală ne va economisi vreo cîteva milioane simbolice făcînd pe transsexuali să-și plătească schimbarea de sex din buzunar. Nu e grozav? În sfîrșit un președinte bărbat, ca Putin (nu din întîmplare sunt așa de buni prieteni), genul care se pozează cu un tigru, nu ca Obama, cu un caniche în brațe.

Cam același rol, și nu din întîmplare tot pe subiectul gender, joacă și povestea cu căsătoria homosexuală la USR. Lasă că nu a propus-o nimeni, și că totul e fum generat de Coaliția pentru Familia Altora, care a ignorat o dată în plus cifrele catastrofale publicate de INS/Eurostat privitoare la mortalitatea infantilă, că de ce să te lupți cu ceva real cînd poți trăi mai bine inventînd probleme care nu există. Povestea a fost o diversiune abil inventată, căreia i-au căzut în plasă mulți oameni cumsecade, dar cam naivi, că ăsta e genul dominant care a mai rămas să urmărească politica autohtonă, menită să distragă atenția de la problemele existențiale ale USR. Cu mare succes.

Problema numărul unu a USR e infiltrarea. Chiar dacă USR nu e unicul partid infiltrat, el era partidul alternativă, așa zis anti-sistem. Cum de s-a ajuns ca partidul antisistem să nu aibă curaj să deschidă gura pe nici un subiect legat de Sistem, iar dacă în comisia și așa de doi bani de control a SRI nu are nimeni curaj să se ducă, darămite să facă ceva acolo, de ce nu ridică USR steagul rescrierii unor legi noi, moderne și democratice, ale Siguranței naționale? Că de, știut fiind că partidul se va crea- nu îl puteam totuși crea în secret, ca pe partidul bolșevic, deși ar fi fost mai bine, a fost infiltrat la greu. Nu mai bine vorbim noi de falsa problemă a căsătoriei homosexuale decît de faptul că liderul progresist conservator Cristian Ghinea a alocat un singur mare proiect european în mandatul său la MFE, cel prin care SRI căpăta toate datele noastre personale, oficial, să le interconecteze, proiect din cauza căruia precedentul ministru, care a făcut greșeala să alerteze Bruxelles-ul, a trebuit să plece? Chiar nu se întreabaă nici un progresist de ce nimeni din rețeaua de sprijin a lui Ghinea din presă nu îl întreabă și nu l-a întrebat niciodată în cursul interviurilor mult mai multe decît cele acordate altor lideri USR, cum de așa ceva a fost posibil? Oare nu cumva pentru că simpla discuție ar aduce la cunoștința oamenilor faptul în sine (atît de necontestabil încît ONG-urile APADOR, SAR, Active Watch, Miliția Spirituală și ApTI luptă în mai multe instanțe, parcă era vorba că USR e partidul societății civile), rolul real al lui Ghinea, și ar deturna atenția de la marea problemă a căsătoriei – nelegală, deci imposibilă la ora la care vorbim- a doi homosexuali și marea soluție de a o face și mai ilegală, adică neconstituțională? Chiar există oameni pe care nu îi duce capul nici atîta? Ce ar trebui să facă USR, înainte de orice altceva, e să se despartă de infiltrați, că nu e doar unul, și nici dintr-o singură sursă, că nu e întîmplător că ajunge la Parlamentul European, chiar dacă marginal, unul care cere desființarea MCV, de exemplu, și dacă cîștigă infiltrații USR va urma drumul Noii Republici, M10 sau altor creații ale Sistemului care au găsit totdeauna naivi pentru a-i readuce la matcă. Pentru că acesta a fost scopul lor, să nu permită crearea de direcții proprii, de lideri independenți de Sistem, și cu mare succes, cel puțin organizatoric, s-au tot creat antisistemici care au fost vărsați pe partidele din sistem în alianțe cu rezultate, e drept, jalnice, ultima oară nu mai departe de toamna trecută.

A doua problemă, și mai profundă, decît abaterea atenției de la problema infiltrării și manipulării pe față a direcției USR este împiedicarea USR să-și găsească menirea pentru care merita format un partid nou: pentru că cele vechi s-au dovedit incapabile să rezolve niște probleme de bază. Or, politica publică asta este, rezolvarea de probleme, și partidele, vehiculul intelectual și organizațional prin care se întîmplă asta. Ca atare, exercițiul de a fi folositori celor care votează nu începe prin a strînge declarații de principiu de la 1700 de oameni, ale căror principii nu interesează pe nimeni decît pe ei – și sperăm că nu au venit în politică doar că nu aveau unde să își exprime principiile, că asta ar fi, din nou, un exercițiu ca în anii nouăzeci, unde toți care nu aveau unde să se exprime formau un partid înainte de a ști ce merită exprimat pentru publicul a cărui reprezentare era căutată. Nu, partidul trebuia să înceapă cu o colecție de probleme. Doctrina vine după, prima întrebare era ”Care sunt problemele publicului pe care vrem să îl reprezentăm”? Și cum am putea afla altfel decît vorbind cu publicul, și nu în exercițiul narcisistic de a ne tot întreba între noi, că o mie șapte sute de păreri nu sunt, din păcate, mai valide ca una singură, tot așa cum un chestionar ELLE completat la coafor cum e bărbatul viselor tale de 200 000 de femei nu va produce nici un bărbat pentru nici una. O întrebare  pusă greșit  (ce doctrină avem noi) unui grup ad hoc care s-a nimerit acolo la un anumit moment nu poate produce nimic serios. Politica nu e un reality show. Lista asta de probleme, dar pe bune, nu există, sau există la ora asta la un nivel la care nu merita să creezi un partid nou și de asta toți profesioniștii pe care am încercat să îi recrutez pentru Nicușor Dan acum un an m-au cam trimis la plimbare. Corupția? Ăsta e nivelul? Dacă o formulați așa, nu o să o rezolvați niciodată. Partidul de guvernămînt dă cu prioritate bani la primarii lui și mai după aia pe la opoziție? Păi sunt sub douăzeci de țări din lume unde nu merge așa, și acesta e ultimul lucru care poate fi rezolvat, și oricum nu de către un partid de opoziție. Lipsa autostrăzilor? Păi, dacă citești aici un expert vezi că nici asta nu e chiar așa, ba chiar că acest fel de formulare face parte din problemă. Nu mai sunt elite profesionale în România, care să înțeleagă problemele din diverse zone, să știe nu doar și soluțiile la ele, dar și obstacolele din calea acestor soluții? Din fericire, mai sunt, că aud mereu de la ele, și asta trebuie să facă un partid reprezentativ, urban și profesionist, să creeze un liant cu aceste elite, să le reprezinte. Desigur, dacă problema 1, 2 și 3 e căsătoria homosexuală și la asta partidul implodează înainte de exista un partid demn de acest nume nu o să mai ajungeți vreodată la ce merită discutat, și pentru care chiar merită să te cerți.

De asta țin pumnii USR, cu scuzele de rigoare față de toți cei care îmi fac constant reproșuri, unele frustrate, altele ironice, dar toate cam acre, că au votat această improvizație din cauza mea, dar le țin pumnii cu luciditate. Că dacă vor cîștiga infiltrații, povestea cu partidul alternativ și meritocratic a murit de azi, cum multă lume i-a cîntat deja prohodul, și viitorul ne va mai aduce doar alte ADR-uri sau alte acronime din astea. Dar și dacă nu cîștigă, drumul e foarte lung pînă la procesul care va crea un partid care să merite, ce să mai vorbim pînă la existența acestui partid, și un eventual scor semnificativ în alegeri care va permite acea schimbare în bine pe care ne-o dorim cu toții.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

31 thoughts on “Falsa problemă a poziționării USR

 1. Laura

  Va multumesc mult pentru articol, subscriu in mare parte ideilor prezentate si imi exprim dezamagirea fata de USR.

  Va propun insa mai mult decat sa le tinem pumnii, haideti sa le dam un semn de trezire! Eu nu numai ca i-am votat, le-am si dat bani si apreciez ca isi bat joc de increderea mea. In loc sa ii lasam sa moara pe limba lor, haideti ca Romania Curata sa organizeze o petitie importriva modului in care USR adreseaza adevaratele probleme ale Romaniei si haideti sa le propunem o lista de adevarate probleme, ca sa ii trezim putin din „somnul cel de moarte”. Eu sunt gata sa semnze o petitie care spune „NU ASA SALVAM ROMANIA, DRAGI USR !”.

  Eu nu sunt asa inspirata pentru a gasi au adevarat probleme, dar as propune cu siguranta proiecte legate de sanatate, educatie si ridicarea nivelului de train in zonele rurale. Cum se poate incuraja antreprenoriatul, asociatierea intre micro-fermieri si patrundreea pe piata a cat mai multor producatori autohtoni?

  da, haideti sa ii impingem mai cu hotarare, ce sa mai asteptam ?

  Reply
 2. mihaela

  ma tem ca sunt infiltrati si de-ai unora si de-ai altora si, dupa ce ca e o creatie complet artificiala si foarte modesta numeric, usr va ramane (nu mult!) doar un ring pentru ei. razboiul va avea loc in sala de sport!

  Reply
 3. alzara medic Sibiu

  Clotilde rămâne un reper de profesionalism, onestitate, curaj şi devotament pentru poporul în care ales să trăiască.

  Reply
   • flesh

    Clotilde n-a lucrat pentru Bechtel, ci pentru o firmă care verifica ca Bechtel să nu fure la compoziția asfaltului. Kilometrii ăia amărâți sunt bine făcuți, ceea ce arată că Clotilde și-a făcut treaba.

    Reply
 4. CMC

  Filmul F.I.S.T. spune practic povestea lui Jimmy Hoffa si a sindicatului Teamsters. Ca sa poata ridica sindicatul, leaderul se vede fortat sa faca o alianta cu Mafia, care pune pana la urma mana pe sindicat si il lichideaza pe Hoffa.
  USR nu ajungea unde e fara ajutorul dat lui Nicusor Dan de catre securisti. Sa nu fi inteles Nicusor Dan ceea ce ii spuneau cei care intelegeau cat de repede si profund a fost infiltrat?
  Dati-mi voie sa ma indoiesc ca mafia/securistii lasa ce au prins in gheare. Atata doar ca se bazeaza pe intelectuali si e interesant de vazut cum vor reusi sa ii mai tina in plasa. Mai tine cu #rezist, sau se gaseste ceva nou? Chiar nu stiu ce mai scrie prin manualul de diversiuni.
  Lupte, strada pentru reintoarcearea USR-ului unde se spera ca va fi – totul e iluzoriu. In strada se iese doar cand decid securistii; altfel – 50 pana la 100 de oameni. Iar securistii pregatesc miscari prin septembrie – octombrie, cam cand o sa apara raportul inspectiei judiciare in cazul procurorilor.

  Reply
 5. Elena

  D-na Mungiu-Pippidi, cu toata consideratia va semnalez cateva aspecte: 1) Tema pozitionarii e falsa, desigur, dar cand USR trebuie sa voteze in Parlament daca sa se faca sau nu referendumul, nu se pozitioneaza? Vreau sa spun, ca toata manipularea asta ii obliga la o pozitie. 2) Vorbiti de infiltrati si adesea insinuati multe despre servicii. De ce nu-i numiti? La nivelul dvs. este cel putin nepotrivit sa lasati tema aceasta la nivel de barfa. 3) Sigur ca e mult amatorism, sunt inabilitati de comunicare publica, e bine ca le atrageti atentia. Mai e ceva: in USR au venit grupuri din NR,M 10 care se canibalizeaza inutil. Razboiul asta cu Ghinea nu e cam marunt pentru anvergura dvs?

  Reply
  • Codruta

   1 – Nu „se pozitioneaza” pt. ca nu-i musai sa voteze „ca partid”,voteaza fiecare membru cum il duce capu si constiinta! NU e musai ca in toate cele sa voteze toti ca oile! >:
   2 – Pai nu a numit deja unul?
   3 – Nu stiam ca au venit grupuri din NR, M10 samd.- la inceput era CONDITIE la inscriere sa nu fi fost membru in NICI UN partid! Daca au renuntat la conditia asta, RAU au facut (se vede!)! Oricum, povestea cu „pozitionarea” miroase a facaturi gen „Alba ca Zapada” si alte abureli si aripioare de securisti si fraieri care le-au cazut in plasa – deci asta era?

   Reply
 6. sorin

  Problema e falsa si nu e falsa. E falsa din toate punctele descrise mai sus si pe care nu le reiau, dar nu mai e falsa cand se ajunge cu ea in Parlament si e nevoie sa se voteze si sa se ia niste hotarari. Din pacate, USR a cazut intr-o capcana facila, care a aratat inca o data cat e de [in]capabila. Inca o reusita a campaniei de manipulare initiata de Cpf.
  Dar pentru mine, care initial i-am simpatizat si agreat si care ma simt destul de dezumflat dupa doar cateva luni desi nu ma surprinde nimic, principala problema a USR, pana la infiltrati, e chiar creatorul ei. Nicusor Dan nu a avut niciodata vreo idee nobila cand si-a facut formatieune politica, ci a avut nevoie de una pentru a-l sustine pe el, ca persoana, sa iasa din anonimat, sa devina o figura publica si, eventual, sa mai puna labuta pe niste banuti. E un tip extrem de limitat si de slab, dar nu e atat de prost incat sa nu stie asta foarte bine. Jocul jenant si de prost gust pe care il face a reusit sa indeprateze oameni care puteau intari USR, dar care aveau potentialul sa-l eclipseze si sa-l ajute ca incetisor sau mai repede sa iasa din peisaj. Sunt perfect cnvins ca „oamenii sistemului” il spijina exact atat cat e nevoie tocmai pentru ca e un tip slab si prin asta reuseste sa fie un factor de destabilizare, iar prin teza lui de „unitate in diversitate” (pe care a contrazis-o el insusi cu ceva timp inainte cand a avut o atitudine destul de transanta impotriva minoritatilor sexuale) reuseste cu mult succes dezbinarea.
  Asa cum ati scris in alt articol, romanii nu stiu si nu sunt obisnuiti sa lucreze in echipa. Acest lucru se vede cel mai bine la USR unde e suficient sa iei 3 oameni si sa ai 3 opinii diferite. Si e destul sa agiti un pic sacul ca sa se duca pe apa sambetei orice urma de colaborare si de unitate.
  Cpf a fost un test pe care USR l-a picat cu brio. Un test relativ usor si care se refera la o problema mai mult imaginara. Putem oare avea incredere ca ar face fata la teste dure de economie, politica, societate, cultura s.a.m.d.? Eu nu sunt deloc convins de asta.
  Si sa stiti ca si eu i-am votat, nu la „indemnul” dv. Nu imi pare rau, dar nici nu am vreun motiv sa ma bucur.

  Reply
  • Codruta

   IATA infiltratul! >:
   ESTE falsa si problema cu „ajunsul in Parlamemt”! NU e obligatoriu ca in Parlament sa voteze o turma, poate f. bine fiecare membru al USR sa voteze cum il taie pe el capul! NU e obligatoriu sa „te pozitionazi ca partid” in toate tampeniile!
   Atacul la Nicusor Dan e jegos – se vede aici „gashka Ghinea”… cu tot ce inseamna ea… si dorinta de a dezbina sau de a prelua un partid pe care cei din aceasta gashka erau ABSOLUT INCAPABILI sa-l faca ei insisi!
   Eu sa fiu in locul lui NicusorDan (de fapt, SINGURUL din politica post-decembrista care a ridicat un partid DE LA ZERO si care a reusit, intr-un timp record, sa-l SI duca in Parlament) as face un partid nou – si as fi mai atent la cine se baga acolo!
   NU e musai ca un partid sa castige alegerile, e de ajuns sa aiba niste „carti bune” in mana, pentru a „juca” in Parlament! In schimb, poate f.bine sa dea un Presedinte! :P

   Reply
 7. Munteanu

  Nu sunt medic deci poate ma lamureste si/sau corecteaza doamna Mungiu care e medic dar am auzit ca sunt unele femei (…)

  Reply
 8. Ando

  dna Pippidi , referitor la trump cum de nu observati ca subiectul rusia in alegeri este dezvoltat de presa ostila acestuia platita si de soros, binefacatorul dvs si ca acest subiect este atat de fals si irelevant pentru cetatenii americani?

  Reply
 9. AlinaMP

  @ Elena, te inseli, nu exista mandat imperativ in Consttutia Romaniei, deci indiferent de pozitia comuna fiecare voteaza cum vrea oricum. Nu era nevoie de nici o pozitie… Ce sa facem? ala care tragea clopotele in Norvegia si cersea, si a fost profilat de televiziuni ca ‘expert in Scandinavia’ o sa voteze el cum ii spunem noi? Poate fi recuperat el, din tragator de clopote suspect remarcat de televiziuni facut politician? Nici vorba: e un accident, ca, de, @ Alzara, Clotilde e fata brava, dar a recrutat oameni catrastrofali, nu are idee de Romania si romani, dovada ca mai bine face fiecare ce se pricepe, Clotilde trebuia lasata cu discursul motivational, unde e grozava, dar nu sa trieze ea oameni…

  Reply
 10. AlinaMP

  @Anda, vezi ca Romania a fost ocupata de rusi, care i-au luat cateva judete de vreo cinci ori in ultimele 250 de ani, asa s-a ajuns sa existe o tara independenta numita Republica Moldova. Cum e Soros o amenintare mai mare ca asta numai propaganda voastra cretina poate spera sa dovedeasca. Daca nu le pasa unor cetateni americani ca linia de la Lituania la Marea Neagra e calcata de rusi e pentru ca nu au calatorit nici o data in afara SUA, daca se facea referendum in al doilea razboi mondial daca sa se vina in ajutorul Europei FDR pierdea, asa, a manipulat atacul de la Pearl Harbor si a hotarat ca e in interesul strategic al SUA sa lupte cu Hitler in Europa. America e departe, si multi americani sunt izolationisti, contrar a ce zice propaganda rusa ca vor sa conduca lumea. Dar stati dvs cu rusii, sigur cat va dau pe ora ca sa scrieti prostii pe forumuri e mult peste cat ati face pe merit.

  Reply
  • Ando

   dna AlinaMP eu sunt cetatean american si sustin pozitia presedintelui trump in privinta imigrantilor musulmani , a mondializarii si a corectitudinii politice; virulenta atacurilor din presa liberala este evidenta si concertata iar raspunsul dvs dovedeste ca faceti parte din aceeasi tagma, acuzati pe toti cei ce nu sunt de acord cu preceptele pe care le impuneti si le considerati imuabile, de toate relele, curat liberalism, diversitate de opinii ? da.,numai sa fie cele pe care le aceptam noi detinatorii exclusivi ai adevarului si dreptatii

   Reply
   • Florin Manole

    Absolut de acord cu dvs…Acesti progresisti sau neo-marxisti sau cum dracului s-or mai numi, considera ca ei sunt detinatorii adevarului absolut si ei trebuie sa gandeasca pentru cetateanul obisnuit, ce e bine sau rau pentru el; zici ca ei vin de undeva din viitor, au un IQ de vreo 1200 si ei stiu ce-i trebuie poporului roman si ce nu…societatea civila trebuie sa fie reprezentata numai de ei, orice alte opinii sau demersuri care nu merg pe linia agendei lor trebuiesc repudiate din start, cu o virulenta demna de un bolsevism autentic. In loc sa duca grija USR-ului, un partid creat de sistem si infiltrat de securisti, doamna Mungiu ar fi mai bine sa ia atitudine impotriva mortalitatii infantile (lucru reprosat CpF), a precaritatii sistemului de sanatate,de justitie,etc,etc. Sunt un miliard de probleme in Romania…Nu, dumneaei incearca sa ironizeze „subtil” Coalitia pentru Familie, care a indraznit sa recurga la un demers absolut democratic, initierea unui referendum, prin care romanii incearca sa se vaccineze si sa-si creeze anticorpi impotriva tuturor degeneratilor din tagma LGBTXYZVB…Democratia nu este pentru catei, este numai pentru javre!! Vedem cu totii unde s-a ajuns in Occident, prin toleranta si mai apoi prin acceptarea agendei progresiste.
    Sa fie la ei acolo!!!

    Reply
   • Codruta

    Iotitiii… un imigrant care e anti-imigranti! Sa mori de ras, nu alta…! :P
    Te-ai ajuns, neicusorule – si acum, faci ce ai invatat mai bine: ii musti pe altii care ar vrea si ei o sansa! >:
    Pai io zic ca, atunci cand Trump ia pozitie anti-imigranti, sa faca ceva si sa-i dea afara in primul rand pe romani – ca, dupa cum se vede, le-au stricat tzara!

    Reply
 11. stefan

  Intr-adevar, problema e una la dribling unde USR a luat mingea printre picioare; pana la urma n-a avut niciunul atata minte sa spuna ca un referendum se adreseaza cetatenilor si nu unor membri de partid iar, prin asta, puteau evita usor momeala; n-au facut-o; poate ca Ghinea e acoperit dar modului lui avantat de a propune lucruri si actiuni ii corespunde pana la paralel modul AM de a pune problemele… incepi sa te intrebi cine e acoperit si cine nu… sau, in logica avansata de distinsa autor, daca nu cumva e vesnicul razboi dintre servicii, iar ei doi una din etape… USR e un partid in constructie, e la faza de vaccinuri, juliri de genunchi, boli ale copilariei… poate moare, dar poate trece… AM poate intra in lupta si abia atunci ne va arata cine e si cat poate… asa cu megafonul din tribuna II…

  Reply
 12. stefan

  addendum : din toata harmalaia generala n-am reusit inca sa disting voci moderate, care sa vada problema asa cum e, sa ii caute solutii si, eventual, sa puna umarul… asa, prea multe dezmagiri dintr-una, prea multe pretentii fara suport, nu stiu… esti neserios daca azi spui ca ti-a placut Nicusor dan, apoi peste 6 luni il injuri… e ok, ramai serios si prizeaza-l pe Ponta. Sau pe Dragnea…

  Reply
 13. Dumitru Drinceanu

  Cu siguranta, USR traieste cosmarul deturnarii si devierii, in continuare, un drum parca predestinat si, categoric, fara sfarsit bun. Totul pare sa fie jucat pe o carte absurda, insignifianta ca preocupare pentru romani si tineri, destul de improprie prin traditie romanilor. Sigur ca miza este alta, deturnarea partidului de la scopul initial fluturat electoral la inceput, anume reformarea structurala a societatii, repozitionarea politicilor, legislatiei si practicilor administrative. Acest scop trebuia compromis si deviat spre altceva, orice altceva, chiar si banal. Ceea ce a reusit: Rommania este doar terenul celor mai inedite experimente… Era si greu sa iti faci iluzia ca tanarul partid va fi lasat sa coaguleze noi energii si potente reformatoare legislative, sa proiecteze si dezvolte ceva de interes major. De la inceput au fost inoculati oameni si idei care sa cramponeze intregul proces al schimbarii de fleacuri alese cu priza la public, teme cu iz religios sau traditionalist! Diversiune ieftina, pe care Nicusor Dan nu are curajul si inspiratia de a le divulga si declara o lupta a autodesfiintarii condusa din laboratoarele inepuizabile care refuza noul, reorientarea, repozitionarea, revenirea la normalitate si inceperea refacerii pe baze moderne a specificului romanesc de orice fel. Nicusor Dan si creatia acestuia si a celor care pana la o limita au sustinut-o dovedesc imposibilitatea energetica, sprirituala si vizionara de a realiza o schimbare salvatoare pentru ceea ce astazi se numeste Romania, in numele careia toti croseteaza idei care mai de care fantasmagorice benefice unui grup sau altuia. O si meritam, cumva, fiindca orice glas sau rand aruncat in media de un asa-zis novice in afara jurnalistilor, scriitorilor sau analistilor lui peste-parapeste apartinand cuiva sau a ceva este ignorat, minimalizat si izolat pana la disparitia unui filon comun ideatic national, adica unul concurential si performant.

  Reply
 14. Stefan

  Cei de la USR ar trebui sa promozeve in primul rand oamenii din partidul lor (sunt cativa oameni de calitate, bun profesionisti – eu pentru acestia i-am votat), nu stiu de ce se ocupa mai mereu cu stabilirea „doctrinei de partid” sau anumitor ideologii… Oare ii obliga cineva/ceva sau pur si simplu asta se trage din vechile „obiceiuri”?

  Reply
 15. laur22

  “Elita” noastra “professional – urbana” cu gargauni pasunisti

  De Laur 22
  Nu problema nu e falsa

  E o problema normala e un test de functzionare a partiodului acolo unde putem fi obiectivi deorece ori caca ori caca tot aia e.

  Un partid fara ideologie nu re corsetul raspunsurilor prestabilite al intrebari standard care sa-l defineasca ceea ce poate fi un avantaj deoarece ii parmit esa colecteze din teoretic din ambele bazine electorale dar parctic nici nu are motive sa fie votat.

  Pentri ca daca nu pot sa aticiepez si choiar mai mult decat atat sa ma identific cu raspunsul partidului la intrebariel pe care eu pot sa le consider identitare de ce sa mai votez respectivul partide daca el nu corespunde idelului meu identitar ? Din frinac , din ura, din ranchiuna.
  Ma rog se poate si asa cu rezultatele pe care le vedem.

  Altnminteri nu pot s aniu observ aca adebia acu observa si AMP evidenta pe care eu d edeparte de FOARTE DEPARTE am vazut-o dintr-un inceput
  USR era „așa zis anti-sistem” asa zis doerece memri sai nu datusera nici-o proba in lupta cu sistemul

  Motivul pentru care a fost infiintzat e fals si mincinos deoarece „Lista asta de probleme, dar pe bune, nu există, sau există la ora asta la un nivel la care nu merita să creezi un partid nou și de asta toți profesioniștii pe care am încercat să îi recrutez pentru Nicușor Dan acum un an m-au cam trimis la plimbare. ”

  Iar un partid ede troli infiintzat pe motiva false si a caror insasi foremulare fac eparte din problema cu care se confrunta Romanai azi „Păi, dacă citești aici un expert vezi că nici asta nu e chiar așa, ba chiar că acest fel de formulare face parte din problemă. ”

  Asa stand lucrurile pe citate din AMP de ce trebuie totusi oormat un partid care sa se vrea nereprezentativ deorece se vrea elitist ? „un partid reprezentativ, urban și profesionist,”

  Adica dac vrei sa faciu prtidulk urban si profesionist in mod inevitabil il faci si ne-reprezentativ intr-o tazra in care majoritate se vor ne-profesionisti si ne-urbani.

  Si nu vorbesc aici de red-neck-ii de la tzara ci de „elitele noastre care sa imagineaza urbane”
  De ce zic se imagineaza urbane ?
  Ascualtziele mitoiogia care e rampanta in randurile lor .
  Totzai se viseaza tzaranoi la tzara renuntzand la munca lor „calificata” si „urbana” in favoarea uneui rentierism agricol iluzoriu.
  Stiu stiu stie etucheta de pe biroul lor de azi este profesional urbana
  Din nefericire mitologia cetzoasa din creierul lor fumurist e necalificat – rurala – ei sunt niste PASHUNISTI.
  Si de aceea in mod fundamental in sufletu lor ei ni sunt nici „EDUCATZI” si nici „URBANI”
  si nici nu pun botul la ideologii educat – urbane doar la niste fumuri pasuniste.

  Si de aceea zic ca problem nu e falsa
  E problema identitatzii respectivei gasti.

  Si in plust respectiuva elita nu prea e elita deorece ei nu se legitimeaza atunci cand vorbesti cu ei prin problemele pe care le-au rezolvat in trecut, le rezolva acum si le pot daca vrei rezolva pentru tine/ mine/ noi in viitor ci prin cartoanele pe care tzi le pot arat . Shi cam atat.
  Ei nici macar in capul lor nu se cred elita in sensul urban al capacitatzii de a face ci doar in sensul feudal al conexiunilor si titulrilor care sa le justifice pseudo-“exceptzionalitatea” lor.

  Si AMP a identificat corect problema falia imensa dintre elita USR si baza electorala a USR.
  Elita gen Ghinea a USR respinge instinctuala si ideolgic APF cate vreme baza de masa a USR e ideologic si emotzional pro APF. Si de aceea oamenii gen Ghinea care actualmente constituie baza de activism al USR adic aacei odiasi 1700 sau daca preferi trolii de partid sunt radical ideologic si sufleteste diferitza farza de votatnztii actuali ai USR.
  Iar acest falie care a fost ascunsa cu grija de Nicusor Dan risca sa se devoaleze si sa provoace reculurile electorala inevitabile.

  Iar acest falie care a fost ascunsa cu grija de Nicusor Dan risca sa se devoaleze si sa provoace reculurile electorale inevitabile atat de vizibile in cazurile precedente M10 / F9 /NR / AC-PAC etc samd .

  Altminteri Trump a fost dintotdeuna dupa cu e si acum un showman recalificat in internet troll si a fost ales tocmai de aceea de catre cei care l-au votat deoerec show-ul pe care el il face e mai paletabil decat pseudo-politica whashinton-belt lifers-ilor.

  Reply
 16. John

  Cum se face că de infiltrați discută și află presa, fără ca din partid să nu vină nici o reacție (la ei, la infiltrați)? Subiectul e prea delicat pentru a putea fi discutat în interior? Țin minte că la un congres s-a amendat și polizat cu mare eficiență textul nu-știu-cărui document de partid. Domnii & doamnele din IT și alte domenii nu pot imagina un algoritm de detectare+eliminare infiltrați? Sau partidul e, dar nu sunt lideri? Dacă Nicușor Dan face baie când cu Dacian Cioloș, când cu Ghinea, când stă, când demisionează, când se întoarce, atunci nu ai la ce să te aștepți. Dl Dan ar trebui să înțeleagă că până la retragerea în funcția de președinte onorific trebuie să treacă vreo câteva decenii, nu luni de la intrarea în parlament; altfel, e cam ridicol… Faci un pas înapoi să admiri o construcție neterminată (practic, cam neîncepută). Sau, faci un pas înapoi dacă știi că vine o locomotivă puternică.

  Reply
 17. Radu

  @Florin Manole. Adica ‘unde s-a ajuns in Occident” de te sperii asa tare? Sa intzeleg ca vezi acolo problema, si nu la Putin sau Maduro? Sau poate prin tzarile musulmane din Africa, unde se practica amputarea clitorisului la fete, ca sa isi vada de facut copii si nu de placere sexuala? De ce nu emigrezi tu acolo, draga?

  Reply
 18. Dumitru

  Bineinteles ca-i o problema falsa. Poate ma insel, dar mi se pare ca Nicusor Dan nici nu voia ca USR sa se pozitioneze. Insa a venit Ghinea (un infiltrat din servicii, cred eu) care a raliat extremistii de stanga liberala cu o falsa buna idee (drepturile LGBT), reusind sa distruga capitalul de incredere pe care il adunase USR. Acum, ruptura interna e consumata. Insa poate e mai bine asa, pentru ca inspre Ghinea s-au dus cei din servicii si extremistii. Daca sunt expulzati, imaginea USR ramane aproape intacta (cu Nicusor Dan si Clotilde Armand in frunte).

  Reply
 19. Mihai Pavelescu

  infiltrarea infiltratorilor cu elemente sănătoase neinfiltrante ar rezolva totul… cred ca Nicusor Dan ar trebui sa ramana in partid indiferent la jocuri pana la finalul mandatului, ca poate sa dea din gura la fel de bine si dinafara si dinăuntru. și toți ceilalți care au fost votați sub USR. să critice acțiunile USR, dar să nu iasă din el. la final binili va învinge, vorba ălora

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *