Degeaba a aliniat domnul Dragnea cea mai curățică garnitură după ultimul congres PSD, cum a dat puțin de greu, tot resursele umane tradiționale au avut rampa.
Anume, colonelul Dogaru și ai săi rezerviști au umplut centrul Bucureștiului și au amenințat că dau jos guvernul Cioloș pentru că acesta a corectat pe cât a putut, în ultima clipă, legea generalului Oprea prin care militarii iarăși aveau pensii speciale. Curtea Constituțională a blocat și ea pensiile speciale ale aleșilor locali, numai Avocatul Poporului ar mai rămâne să rezolve cu pensiile discriminatorii (în sens pozitiv) ale parlamentarilor, că doar CC a spus clar, e discriminare, deci toate pensiile speciale sunt anticonstituționale, și cea mai mică creează precedent. În fond dacă nu mai vrem să fie plătite pensiile din contribuții, că mai aveam puțin și acolo ajungeam cu atâtea excepții și măriri atunci să lichidăm contribuțiile complet, mărim impozitul general și plătim de acolo. Greu de discutat însă cu Dogaru și trupa, supraviețuitorii unor mineriade de ei instrumentate și conduse, pe care fraierii de mineri și-au lăsat numele, ei știu de bâtă și atât.
La fel și revoluționarul stâlp al studiourilor televizate, Codrin Ștefănescu, al doilea care a amenințat cu trântirea guvernului Cioloș deîndată ce a venit vorba de două tururi de scrutin pentru primari, făcând aluzie la o înțelegere care ar fi avut loc la investirea guvernului. E remarcabil că oricât se reformează PSD, tot acești stâlpi ai partidului și gorilele lor rămân fruncea pe stradă și pe la TV, ocupându-se cu galeria chiar atunci când cred că ocupă prim planul, cu tot ce presupune galeria, adică huiduieli, îmbrânceli și zgomot de fond în general.
Iată că ne dădu Dumnezeu testul reformei PSD înainte de alegeri, cu PSD opunându-se la greu să avem alegeri reprezentative pentru primării.
PSD nu poate pretinde că aceste alegeri ar favoriza puterea, că nu există decât un guvern tehnocrat. Ar favoriza poate niște oameni noi în politică, dar credeam că acesta e un deziderat comun, i-am auzit pe d-nul Dragnea și mai ales pe d-nul Dâncu explicând de zor cum o să ajungem noi anul ăsta la consens pe subiectul unei noi clase politice.
Eu zic că am ajuns deja la consens și sondajele, manifestanții de la Colectiv și peste o sută de ONG-uri, deci mai toată societatea civilă, vrea alegeri pentru primari în două tururi de scrutin, așa cum era în programul cu care Dacian Cioloș s-a dus la Parlament când s-a întâmplat un accident și s-a pierdut prima pagină. Vedeți acest program aici. Mai vrem și consilii locale fără prag, ca să nu mai avem simpatice majorități de partid cumpărate cu câteva pahare pentru a ne ridica de trei ori pe an prețul apei. Și, ca să fie clar din partea unui profesor de democrație, nici constitutional, nici european nu călcăm vreo regulă îmbunătățind reprezentativitatea și accesul la reprezentarea locală, cine se face că nu pricepe e ori prost, ori securist. Pentru prima categorie s-a pronunțat deja șeful Curții Constituționale, nu numai acum, când numai nu a făcut un desen cum că se poate în orice formă, dar și alegerile trecute prezidențiale, când a spus că se poate ține turul doi indiferent de ce decide Curtea Constituțională. E clar? Galerii minerești de tot felul, nu vă mai ascundeți după Constituție și Comisia de la Veneția, că vi se vede umbra de la bâtă.
Niște oameni de la PSD mi-au scris să se plângă că ei ar fi agreat la plecarea lui Victor Ponta în schimbul promisiunii că de legile electorale nu se mai atinge nimeni și deci, pe scurt, ei sunt partea înșelată și liberalii partea ipocrită în această afacere. La aceste observații răspund următoarele.
Numai voi știți de ce ați agreat la plecarea lui Victor Ponta, care nu era o prioritate pentru manifestanți și nu a fost înțeleasă de nimeni. Iar în rest nimeni, dar absolut nimeni nu avea dreptul în zilele manifestațiilor de la Colectiv, când noi nu dormeam noaptea de teamă că plângerea noastră penală contra lui Gabi Oprea pe tema polițistului mort și a coloanelor oficiale excesive va fi folosită doar pentru șantajul unei noi majorități, nu pentru a-l înlătura pentru totdeauna, să facă vreo înțelegere contra celor din stradă și a oamenilor din spatele României Curate, vreun million și jumătate în acele zile, pentru care cele două tururi erau punctul unu pe agenda. O asemenea păcăleală și trișare ordinară nu e posibilă pentru că, dacă vreodată ar ieși la iveală, ar fi sfârșitul politic al celor care au făcut-o. Nu apăr pe nimeni de la administrația prezidențială, că oricum au arătat în zilele acelea, ca și la formarea guvernului, că și ei trebuie să se spele ca și restul clasei politice, dar explic, clar, sper, de ce o asemenea înțelegere nu se poate respecta și nici încheia, poate altfel decât prin demisia celor care recunosc că au făcut-o.
Ca atare, chiar și cei mai sceptici oameni de bună intenție e cazul să priceapă că trebuie să apărăm guvernul Cioloș de colonei pensionari și revoluționari cu patalama și guvernul va sfârși prin a face ceea ce vrea societatea civilă, dimpreună cu domnii Dragnea, Iohannis și compania, chiar dacă va mai trebui să facem ceva plângeri penale sau concurență prin stradă la galeriști.
Sa-i povestesc ceva profesorului de democratie …
Candva, prin anii ’60, eram medic de circa intr-un orasel din Adrdeal. Se apropiau alegerile locale. Ma cheama Primarul (macelar de meserie dar om cumsecade altfel) si-mi zice “:- Doctore, te-am pus candidat la circa electorala oraseneasca X”. Degeba am marait, degeaba am “argumentat” ca nu sunt in PCR, n-am avut scapare. Trebuia si Doctorul in Sfat (pe atunci …). A doua zi aveam programata intalnire cu alegatorii. Am fost instruit : sa notez toate cererile, sa nu promit nimic concret, doar ca “voi ridica problema”. Am fost, bineinteles, votat. Adevarata surpriza pentru mine a venit mai tarziu : de cate ori aveau un necaz , locuitarii strazilor de la periferia “circumscriptiei’ mele orasenesti veneau la mine, isi spuneau “pasul”, uneori imi cereau sa-i insotesc la audienta de la Primar ca sa-i sustin. Si m-am straduit sa nu-i dezamagesc !
Acesta este unul dintre motivele pentru care militez mai demult impotriva alegerilor locale pe liste de partid, pentru infiintarea de circumscriptii – locale si judetene – in care sa se candideze uninominal. In acest fel fiecare-si va cunoaste consilierul trimis de el la primarie sau judet, il va putea contacta, solicita, trage la raspundere. Dupa mine, asta e Democratie. Si oameni cu buna reputatie, integri, cunoscuti alegatorilor vor putea fi alesi in Consilii.. Si le va fi rusine sa iasa pe strada daca nu-si fac treaba ! Sa dam si independentilor o sansa !
Astazi “localele’ sunt excesiv politizate, “alesii” sunt necunoscuti si nu raspund in fata nimanui, cartiere, zone din judete sau sate intregi nu au reprezentant in Consiliu.
Crede “profesorul de democratie” ca e bine ?
Corect !!!dar sustinerea pe hartie,nu este suficienta!!Trebuie inplicare indiferent de etate,de religie!
de acord cu faptul ca nici o categorie sociala nu mai trebuie sa aiba pensii speciale, sau mai facem in continuare exceptii?? dar ce facem cu acele personaje care iau nu una, nu doua, ci trei, patru pensii din fonduri publice, gen Basescu Traian, ca tot nu mai face fata fondul public de pensii, a ajuns pe deficit de 4-5 miliarde euro, probabil si din cauza introducerii pensiei minime sociale de 350 de lei (cat sa mori de foame cu ei) impusa de UE, de acord cu faptul ca militarii, politistii, serviciile secrete, magistratii sa aiba un supliment la pensie, dar nu pensii de cateva ori mai mari decat profesorii universitari, medicii, cercetatorii, oamenii de stiinta, cei cu salarii foarte mari isi pot face pensii private ca in SUA, oricum exista si pilonul 2; cei care am platit 2% din salariu pe vremea lui Ceausescu pentru pensia suplimentara am ramas cu buza umflata??!! daca strada l-a dat jos pe Ponta(meritat sau nu) tot strada il poate da jos si pe Ciolos, in logica asta a democratiei stradale nu parlamentare strada poate da jos si pune guverne oricand doreste!!
Bani pentru ,pensii sociale,pentru pesii multiple,pentru ajutoare sociale,-de unde sunt luati?Cine si ce a facut pentru societate,ca sa merite asemenea pensii?Uni au contribuit si cu 5% la pensia suplimentara,si tot nu au primit nimic!!Cat despre Dogaru -este exponentul a unui numar foarte mic de rezervisti militari!!A fost mereu un oportunist.Tine mortis sa se faca remarcat indiferent de situatie,de aici colaborarea cu parihoti-.Strazii trebuie sa i fie luate “obiectul “activitatii,cauza protestului,efectul protestului!!Sa fie democratie dar nu haos!!Cei care au fost dati jos de strada isi merita soarta-strada i a propulsat acolo desi nu aveau nici dreptul nici calificarea necesara!Au luat exemplul ,mentorului,criminal si demagog Iliescu.Iar noi am incuviintat faptele lor.D-a Pippidi este valoroasa ca analist,teoretician,dar Tara are nevoie de practicieni/politicieni care sa puna in aplicare cele concepute/-sa coboare in randul celor care lupt nu numai cu stiloul!!
Respectivii militarosi, azi pensonari ai NATO, ar trebui surprinsi/ cuPrinshi prIntr-o Lege cu dedicatie cu referire la statul ofiterilor si subofiterilor RSR&RPR. Daca bunicul meu a fot militar al RR timp de doua decenii si inca 2-3 ani dupa 30 Decembrie 1947, iar apoi a facut cu totul altceva (unii au murit prin puscarii), si dupa 1990 nu a primit decat indemnizatie de veteran de razboi pana a murit (2000), fara nicio recalculare a pensiei!, nici toti acesti asa-zisi militari romani (toti cu origini sanatoase!) ai Republicii Pop Romina (cu A din “i”) si RSR, care au LUCRAT pentru statele create si CTRL de sovietici (samavolnicie condamnata indirect de insusi marele Basescu), sa NU primeasca NIMIC, ar fi normal! Avand in vedere ca Romania se imprumuta NU pentru a-si asigura viitorul in Europa, ci pentru a-si recompensa tortionarii si pe cei care au bagat-o in fundatura de azi, intr-un adevarat cerc vicios care ne rostogoleste in neant si nefiintza.
Dogaru și ciracii lui sunt moștenitorii și purtătorii, în conștiința și coportamentul lor, a doctrinei comuniste. Eu îl suspectez pe Dogaru drept un aprig component al unui serviciu străin care acționează pe teritoriu țării. O familie de profesori univesitari nu are pensia pe care o are zmintitul ăsta comunist, care se vrea reprezentant al armetei. Parcă nu i-am ști !