DNA a cerut Senatului să încuviinţeze umărirea penală a fostului ministru de interne Gabriel Oprea în dosarul folosirii ilegale a coloanelor oficiale.
Generalul este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu. Una constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului de Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor ministrului cu echipajele poliţiei rutiere. A doua constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor făcute, de asemenea, cu echipaje ale poliţiei rutiere.
Se dădea cu coloana de 5 ori pe zi. În ce priveşte prima infracţiune, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat că a folosit în scop personal coloanele oficiale ale MAI chiar şi de 5 ori pe zi, deşi nu avea dreptul.
Potrivit Codului Rutier, doar preşedintele, premierul şi şefii camerelor Parlamentului au dreptul la coloană oficială. Miniştrii au dreptul la coloană oficială MAI doar în situaţii deosebite şi urgente. Ori lucrurile nu au stat aşa în cazul fostului vicepremier:
“Aceste misiuni (ale fostului ministru de Interne Gabi Oprea – n.r,) includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situaţii deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliţia rutieră însoţea deplasările la destinaţii cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuinţa personală), inclusiv în afara programului de lucru şi în zilele nelucrătoare, situaţii în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgenţă”
De 3 ori mai mult decât preşedintele. Între ianuarie şi octombrie anul trecut, Oprea a folosit de 1607 ori coloanele oficiale ale MAI, deşi nu avea dreptul. În schimb, cei care aveau acest drept legal, preşedintele Klaus Iohannis a folosit coloanele MAI doar de aproape 500 de ori, iar fostul premier Victor Ponta de 800 de ori.
DNA spune că Poliţia Rutieră Bucureşti îi pusese la dispoziţie fostului ministru de Interne Gabi Oprea “o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă”.
Avea 27 de poliţişti la dispoziţie. În seara accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul motociclist Bogdan Gigină din coloana fostului vicepremier Gabi Opera, 20 octombrie 2015, coloana oficială număra “27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu”.
A folosit resurse publice pentru el. DNA îl acuză pe fostul vicepremier că a folosit resursele MAI în interes privat. În noiembrie anul trecut, România Curată a sesizat DNA exact cu privire la acest lucru. Vezi aici.
“Deturnarea resurselor poliţiei rutiere care ar fi trebuit să contribuie la fluidizarea circulaţiei în municipiul Bucureşti şi folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neîndreptăţit legal la acest beneficiu, cu efectul îngreunării deplasării celorlalți participanți la trafic, a pus instituţia în imposibilitatea de a-şi îndeplini una din funcţiile esenţiale (supravegherea şi controlul circulaţiei pe drumurile publice).
(…)
Utilizarea nelegală a autovehiculelor a produs şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, constând în contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de însoţire şi a uzurii corespunzătoare.
De asemenea, ministrul Oprea Gabriel a obţinut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor”
(…)
Confortul suplimentar creat în acest mod demnitarului în raport cu toţi ceilalţi participanţi la trafic, în scopul uşurării deplasărilor cu caracter privat sau care nu erau justificate de împrejurări excepţionale şi urgente, reprezintă un privilegiu la care nu este îndreptăţit şi care are astfel natura unui folos necuvenit”, arată DNA într-un comunicat de presă.
A refuzat să meargă fără coloană. Procurorii spun că Oprea mergea prin oraş cu coloana oficială chiar şi cu 120 de km pe oră. Ba mai mult, poliţiştii i-ar fi propus în unele ocazii să meargă fără coloană oficială, iar el ar fi refuzat.
“Au existat situaţii în care ministrului i s-a propus ca anumite deplasări private să se realizeze fără însoţirea poliţiei rutiere, însă acesta a solicitat în mod expres prezenţa echipajelor”, arată procurorii.
Procurorul general Tiberiu Niţu, folos necuvenit. În ce priveşte a doua infracţiune, fostul ministru de interne este acuzat că pe 4 aprilie 2014 a semnat un protocol cu Parchetul general prin care i-a dat nelegal procurorului general Tiberiu Niţu dreptul la coloană oficială în Bucureşti, deşi acesta avea oricum dispozitiv de însoţire şi protecţie de la SPP “care are un regim de circulaţie prioritară”.
“În condiţiile în care procurorul general nu era îndreptăţit să beneficieze de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum şi un folos necuvenit procurorului”, arată DNA.
Culmea e că procurorii DNA au fost nevoiţi să transmită Senatului cererea de încuviinţare a urmăririi penale pentru Gabi Oprea prin intermediul procurorului genral al României.
Aşadar, Tiberiu Niţu trebuie să ceară avizul pentru umărirea penală a fostului ministru de Interne pentru că i-a dat lui, nelegal, drept la coloană oficială.