Alex Costache

Cum a fost spălat Gabi Oprea de DNA în privința utilizării elicopterelor MApN pe post de… taxi. Tot DNA se ocupă și de dosarul privind utilizarea abuzivă a coloanelor oficiale

Cum poate DNA să îl ancheteze pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea pentru că ar fi folosit ilegal coloanele oficiale ale MAI în condiţiile în care a închis ancheta privind folosirea abuzivă a elicopterelor MApN de către fostul ministru al Apărării Gabi Oprea? Motivațiil procurorului care a închis dosarul sunt cel puțin ciudate: practic nu s-a făcut nicio minimă cercetare a acuzațiilor!

***

Gabriel Oprea a fost reclamat la DNA pentru că ar fi folosit elicopterele militare în interes personal pentru deplasări la reuniuni de partid sau chiar la nunţi. „De ce nu se ducea cu TAB-ul sau cu tancul?„, se întreabă retoric şi ironic surse militare care știu despre aceste deplasări. DNA a clasat cazul din lipsă de probe, dar fără să solicite rapoartele de zbor şi să audieze martorii. Cu toate acestea, Înalta Curte a confirmat decizia de clasare. Potrivit legii, ministrul Apărării se poate deplasa în interes de serviciu cu mijloacele de transport ale Armatei.

Fostul ministru de Interne Gabi Oprea este anchetat de DNA pentru că ar fi utilizat ilegal coloanele oficiale ale MAI. Cazul a ieșit la iveală după ce un poliţist din dispozitivul său de însoţire şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier petrecut în seara zilei de 20 octombrie 2015. Potrivit Codului Rutier, miniştrii pot beneficia de coloane oficiale doar în situaţii deosebite şi urgente. Potrivit unor surse judiciare, în seara accidentului, ministrul de Interne la acea vreme, Gabriel Oprea, se îndrepta cu coloana oficială spre… casă.

Faptele pe largSesizare la parchet. Pe 31 iulie 2014, fostul ministru al Apărării din Guvernul Boc, generalul în rezervă Gabriel Oprea, a fost reclamat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de un alt general în rezervă, Ioan Sârbu, fost şef al Direcţiei Medicale din MApN. Sârbu a reclamat utilizarea abuzivă a elicopterelor militare de către fostul ministru şi presupuse rechemări ilegale în activitate ale unor cadre militare în rezervă. Sesizarea generalului Sârbu a ajuns la DNA, Secţia I, şi a fost repartizată procurorului Marian Gherman.

„A se verifica legalitatea utilizării de către Gabriel Oprea, cât a fost ministrul apărării naţionale, a elicopterelor militare de luptă, pretextând diferite misiuni.

Devenise un obicei al acestuia, dar şi o reacţie evidentă a ofiţerilor din minister şi Statul major general, exprimându-se, inclusiv caporalii şi sergenţii din serviciul de pază, de fiecare dată cu exclamaţia: <<iar a venit taxiul!>>, aceasta şi datorită frecvenţei cu care Gabriel Oprea dispunea deplasarea cu elicopterul militar chiar şi pe platoul din faţa MApN.

Aceste deplasări presupuneau cheltuieli majore în detrimentul îndeplinirii adevăratelor misiuni pe care armata le avea de îndeplinit.

Pentru a verifica cele afirmate mai sus, vă rog, să solicitaţi Statului Major General sau Statului Major al Forţelor Aeriene cursele efectuate de elicopterele MApN cu Gabriel Oprea din perioada 12.12.2009 – 07.05.2012, cât a fost ministrul apărării naţionale şi, de asemenea, persoanele care au fost îmbarcate în acestea şi veţi constata că în multe din aceste curse se vor regăsi mulţi politicieni preponderent din familia UNPR (sau viitori UNPR-işti) deplasându-se la diferite activităţi cu caracter politic„, se arată în plângerea generalului Sârbu.

Clasare. Două luni mai târziu, pe 5 septembrie 2014, procurorul Gherman a clasat cazul, fără să facă o minimă anchetă, adică fără să ceară rapoartele de zbor şi fără să audieze martori.

Alegaţia cuprinsă atât în actul de sesizare, cât şi în declaraţia dată, prin care persoana vătămată semnala utilizarea în mod abuziv de către Oprea Gabriel a elicopterelor din dotarea MApN, are drept fundament, conform propriei depoziţii, în esenţă, articole de presă, acesta neputând indica în mod concret în ce a constat utilizarea frauduloasă a mijloacelor de zbor, persoanele care ar fi profitat de aceste servicii, aceasta în condiţiile în care, conform reglementărilor în vigoare, ministrul apărării poate utiliza în misiunile desfăşurate mijloace de transport aparţinând instituţiei pe care o conduce.

De altfel, dubiul privind existenţa unor suspiciuni rezonabile în ceea ce priveşte săvărşirea unor infracţiuni în legătură cu serviciul este relevat şi de momentul în care persoana vătămată a înţeles să formuleze plângerea, la circa 4 ani de la momentul presupusei săvârşiri a faptei, dar şi de modul în care persoana vătămată a înţeles să sesizeze organele de urmărire penală competente, sens în care, deşi a făcut plângere în nume personal, a utilizat antetul şi ştampila instituţiei din care face parte, lucru care, la prima vedere, poate crea confuzie asupra calităţii procesuale a persoanei vătămate.

Din considerentele expuse mai sus, nu poate fi reţinută în sarcina numitului Gabriel Oprea nici infracţiunea de abuz în serviciu care a avut drept urmare consecinţe deosebite de grave, întrucât nu sunt indicii cu privire la existenţa laturii obiective şi a urmării produse.

Drept consecinţă, în cauză se va dispune clasare cu privire la infracţiunile pentru care a fost începută urmărirea penală (in rem – n.r.) întrucât faptele nu există„, se arată în ordonanţa de clasare a procurorului Gherman.

Cu alte cuvinte, procurorul a constatat că fapta nu există prin faptul că reclamantul nu a indicat exact când și unde s-au petrecut faptele, nu în urma unei investigații din care să rezulte acest lucru.

Clasarea, confirmată. Generalul reclamant Ioan Sârbu a contestat decizia la şeful Secţiei a I-a din DNA, Gheorghe Popovici. Acesta a confirmat decizia de clasare. Sârbu a contestat mai departe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 21 septembrie 2015, judecătoarea ICCJ Rodica Cosma a confirmat decizia de clasare. Vezi aici.

O problemă veche. Presa a semnalat de mai multe ori că fostul ministru Gabi Oprea ar fi folosit abuziv elicoptere MApN şi MAI.

Nu doar generalul Sârbu a reclamat utilizarea abuzivă a elicopterelor MAPN de către Gabi Oprea, ci şi generalul Corneliu Dobriţoiu, un alt fost ministru al Apărării. „Ar trebui cercetate„, a declarat generalul Dobriţoiu la Digi24, toate aceste acuzaţii privind folosirea abuzivă a elicopterelor de către Oprea. Dobriţoiu a lansat acuzaţiile după incidentul din 20 octombrie în care un poliţist din coloana oficială a fostului ministru de Interne şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier. Vezi aici.

O altă clasare la DNA privindu-l pe Gabi Oprea. Generalul în rezervă Ioan Sârbu a făcut şi o a doua reclamaţie la DNA pe numele lui Oprea. Sârbu a sesizat modul presupus abuziv în care ar fi fost transferat de la MApN la MAI, la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de comandant al Spitalului de urgenţă Militar Central ”Carol Davila” din Bucureşti, modul de achiziţionare a aparaturii medicale şi modalitatea în care au fost făcute investiţiile la Spitalul Militar.

Plângerea a ajuns tot la procurorul Marian Gherman care, pe 17 noiembrie 2014, a dat soluţie de clasare în legătură cu primul aspect semnalat de generalul Ioan Sârbu, cel privind modul în care a fost transferat de la MAPN la MAI. Din nou, Sârbu a făcut contestaţie la şeful Secţiei a I-a a DNA, Gheorghe Popovici. Acesta a confirmat decizia. Pe 11 februarie 2015, judecătorul ICCJ Valentin Şelaru a confirmat de asemenea soluţia de clasare. Vezi aici.

Oprea, anchetat în continuare de Secţia militară a DNA. În ce priveşte aspectele privind concursul pentru funcţia de comandant şi achiziţiile de aparatură medicală şi investiţiile de la Spitalul militar, procurorul Marian Gherman a dispus declinarea anchetei în favoarea Secţiei militare a DNA. Cazul este în continuare în lucru.

Oprea, anchetat de DNA pentru coloanele oficiale. Dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină din coloana oficială a fostului ministru de Interne Gabi Oprea a ajuns de la Parchetul Capitalei la Parchetul General întrucât s-au constatat indicii privind un presupus abuz din partea fostului ministru.

Potrivit unor surse judiciare de la începutul lui 2015 până în noiembrie, Oprea ar fi folosit antemergătoarele poliţiei rutiere de 1.607 ori atât în deplasări oficiale, cât şi private. Prin comparaţie – cei care aveau acest drept de a merge cu coloana oficială – preşedintele a folosit în aceeaşi perioadă coloana oficială de 580 de ori şi premierul de 814 ori. Potrivit Codului rutier, miniştrii pot beneficia de coloane oficiale doar în situaţii deosebite şi urgente. Potrivit aceloraşi surse judiciare, pe 20 octombrie, în seara accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul motociclist Bogdan Gigină, ministrul de interne Gabriel Oprea se îndrepta cu coloana oficială spre casă. Potrivit mărturiilor din dosar ale poliţiştilor, ministrul de interne se ducea cu coloana oficială inclusiv la hotel, restaurant sau chiar la saloane de cosmetică.

De la Parchetul General, cazul a fost preluat de DNA întrucât au existat reclamaţii potrivit cărora chiar procurorul general Tiberiu Niţu ar fi beneficiat ilegal de antemergătoare ale poliţiei rutiere. Vezi aici denunţul Alianţei pentru o Românie Curată.

Cine e generalul denunţător. Ioan Sârbu a fost medicul fostului preşedinte al Senatului şi actual preşedinte al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu. A fost directorul Spitalului Militar din Bucureşti şi directorul Direcţiei Medicale din MAPN. Pe 4 septembrie 2014, a fost transferat la conducerea Direcţiei de Probleme Speciale din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, aflată în subordinea MAI, unde ministru de interne era Gabriel Oprea. A rămas la Rezervele Statului pâna la 1 octombrie 2015, iar pe 1 noiembrie a fost trecut în rezervă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Cum a fost spălat Gabi Oprea de DNA în privința utilizării elicopterelor MApN pe post de… taxi. Tot DNA se ocupă și de dosarul privind utilizarea abuzivă a coloanelor oficiale

  1. LUPU Ionel

    Dar de plagiatul „tezei de doctorat” cine il va mai spala pe acest general de 4 stele ?????????…..Plagiatul este o hotie stiintifica……. De aceasta fapta nu te mai speli cat mai ai de trait !!!!!!!!!….. R U S I N E !!!!!!!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *