Romania Curată

Despre ocazii pierdute și contracte cu dedicație (topul achizițiilor publice 29 aprilie-9 mai)

Dezvoltarea de orice fel se face prin competiție deschisă și corectă, motiv pentru care achizițiie publice “truncate” sau cu dedicație ajung să însemne înapoiere. Dacă licitațiile și contractele publice nu merg către firmele corecte, care oferă serviciul cel mai bun, atunci spațiul pentru cercetare și inovare scade iar, cu el, scad și șansele ca firmele românești să devină competitive internațional. Atunci când piața îți cere să fii inovativ și de ultimă generație pentru a avea succes, faptul că o bună parte a contractelor publice merg către firme dubioase sau cu legături politice sugrumă antreprenoriatul românesc.

Astfel, victimele firmelor care căpușează banii publici suntem noi, cetățenii care primim lucrări proaste și dezinfectanți diluați, care pierdem servicii sau investiții pentru că banii se duc spre firme de casă, dar și firmele și întreprinzătorii din România, care pierd resurse importante prin care s-ar dezvolta, pe care le-ar investi mai departe și care, pe termen lung, ar putea crea locuri de muncă și ridica tuturor nivelul de trai. De aceea monitorizăm traseul banilor publici, pentru că la mijloc nu este vorba numai despre bani – pe lângă bani se pierde câte puțin și din viitor.

În ultimele luni, Daroconstruct, firma lui Giani Canschi, a devenit o apariție frecventă în topurile achizițiilor publice, fiind astăzi la a treia prezență în mai puțin de 2 luni, timp în care a primit cel puțin 116.838.000 Ron (24,5 milioane de euro) din bani publici. De data aceasta, firma se află chiar în fruntea clasamentului, după ce a primit un contract de modernizare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași. Reamintim că Giani Canschi este un afacerist din Moldova, suspectat de evaziune fiscală și bănuit că se folosea de prietenia sa cu procurorul Emlian Eva pentru a șantaja primari să-i ofere contracte.

La a doua prezență în top se află și Sylevy Salubriserv, despre care România Curată a mai scris pe 8 aprilie că este o firmă de familie cu legături politice.

Denumire contract Valoare atribuită (RON) Autoritatea contractantă Firme câștigătoare
Reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași (48 luni) 79.770.000 Județul Iași DAROCONSTRUCT
Acord cadru de prestări servicii de mentenanță TAB (48 luni) 69.341.342 Unitatea Militară 01394 Bucov ROMARM
Reabilitare DN 76 Sector 2 km 150 + 000 – km 166 + 000 – Etapă 2 (8 luni) 59.567.453 Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. ANTREPRIZĂ DE REPARAȚII ȘI LUCRĂRI A R L CLUJ
Servicii de reparație planificată tip RTG la vagoane de călători – 4 loturi 54.751.076 SNTFC „CFR CĂLĂTORI” S.A. ATELIERELE CFR GRIVIȚA S.A. / ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A.
Dublarea liniei de cale ferată între stațiile Mogoșoaia și Balotești (17 luni) 50.493.830 Compania Națională de Căi Ferate „CFR” – SA PORR CONSTRUCT S.R.L.
Furnizare energie electrică pentru consumatorii alimentați pe medie tensiune (24 luni) 49.973.915 S.C RAJA S.A CONSTANȚA TINMAR ENERGY S.A./ CEZ VÂNZARE S.A.
Exploatarea operațională și/sau de cercetare a Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea în vederea omologării, precum și monitorizarea și pază Punctelor de lansare (24 luni) 33.739.015 Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindina și de Creștere a precipitațiilor GENERAL CONF GRUP
Exploatarea operațională și/sau de cercetare a Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iași în vederea omologării, precum și monitorizarea și pază PL (24 luni) 30.360.952 Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindina și de Creștere a precipitațiilor GENERAL CONF GRUP
Cumpărare energie electrică (12 luni) 27.367.420 Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța GETICA 95 COM SRL
Contractul de delegare a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deșeurilor municipale şi altor fluxuri de deșeuri și operarea stației de transfer Reghin (96 luni) 27.131.094 Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș Sylevy Salubriserv S.R.L.

Dacă semnalați nereguli în vreun contract de achiziție publică, vă rugăm să ne scrieți la contact@romaniacurata.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *