Romania Curată

Departamentul de Stat american: Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției

Departamentul de Stat american a cerut Parlamentului de la București să respingă legile justiției promovate de coaliția de guvernământ.

Departamentul de Stat al SUA a dat publicității pe site-ul său următorul comunicat:

„Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența justiției în România.

Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică.

Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.”

Vezi comunicatul original aici: https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/11/275899.htm


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Departamentul de Stat american: Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției

 1. absolut perfect SCUT ! IT WORKS !

  Thank you us – cia ! hollywood made this movie – absolut de oscar …ceva in genu SAVING PRIVATE RYAN a lu spielberg ! ROMANIA autentica MERITA si trebuie salvata de catre fiecare roman adevarat ! Bunul Dumnezeu sa ocroteasca Romania !

  Reply
 2. marius

  ia sa ne aducem aminte de „lupta impotriva coruptiei” a departamentului de stat USA in colonia Romania: 1,5 miliarde Bechtel, 1 miliard Microsoft, 4 miliarde fondul proprietatea, 4 miliarde f16 la mina a paispea din tomberoanele portugheze, Pungesti-Chevron si nu in ultimul rand 9 miliarde rachete… din tara cu cea mai saraca populatie din Europa si ajunsa in pragul colapsului social-economic din cauza economiei de monopol a supranationalelor.
  Cind ne-au rupt oasele la Pungesti in stil mafiot jandarmii la ordinele Chevron nu-mi aduc aminte sa fi zis ceva departamentul de stat al USA dar pentru protectia „justitiei” ce le protejeaza jaful sar in sus ca arsi!!!

  absolut simpatic caftul intre clanurile mafiote ale securitatii pe catuse, unii nu vor sa le dea drumul, ailalti sa le smulga de la cei actuali :)))

  cam asta e adevarul fie ca el convine sau nu diferitelor factiuni de propagandisti dintr o tabara sau alta!!!

  Reply
 3. Adrian

  În acest timp, diverse autorități locale sau alte entități din țară abilitate să cheltuiască contractează „pe ultima sută” diverse lucrări care nu sunt necesare nimănui, profitând (inclusiv) de legislația dedicată (legile 98-101/2016) care fac aproape imposibilă contestarea acestor achiziții de către plătitorii de taxe la bugetul local.
  E interesant de studiat comunicatul și la nivelul timpurilor verbale folosite care sugerează (dac-am înțeles eu bine) că e o întreagă situație (complex de situații) mai veche, în desfășurare, doar că acum e pe cale de a se atinge un punct fără întoarcere; poate de aici și declarația d. Predoiu vizavi de comunicat, fiind coautor de -a lungul timpului al legilor justiției, declarate „pe bandă” neconstituționale.

  Revenind la exemplul concret, poate ne lămurește d. Predoiu, pe scurt, cum poate un contribuabil la bugetul local X, cu domiciliul în Y (de ex. un deținător de terenuri) să contracareze o cumpărare directă a localității X. Poate contribuie și d. Iordache la sfatul juridic, și, de ce nu, d. Nicolicea. Că despre asta e vorba în mare, cheltuieli cu dedicație sub masca interesului general, de a trebuit să vină Olaf să-i spună măreței Dna că nu e chiar așa măreață.

  Reply
 4. CMC

  Sa recapitulam:
  – agenti CIA se intalnesc sistematic cu Procurorul sef DNA si adjunctul SRI;
  – justitia este folosita ca arma politica. Scopul este aducerea PSD-ului la 20%
  – In SRI e o lupta evidenta intre doua grupari: una una pro-control din afara (Coldea si echipa sa) si una pro-nationala (cu activarea in spatiul public a lui Ghita si Dragomir).
  Desi nu se spune ce exact nu e bine in viitoarele legi ale justitiei, se cere sa ramana asa cum sunt, putand fi folosite in continuare in scopuri politice. Si e asa de usor sa cumperi un Procuror sef si un sef de servicii, dupa cum s-a vazut, de altfel. E mult mai scump sa ajuti poporul sa te iubeasca dar mult mai ieftin sa cumperi niste lideri si sa fortezi niste legi croite ca sa poata fi utilizate in lupta politica.

  Unde apare eroarea in calcule?
  Romania nu e (inca) o tara bananiera si romanii stiu sa citeasca printre randuri. Utilizarea justitiei la hartuirea unui partid nu va duce la caderea partidului respectiv ci va coaliza chiar adversarii partidului impotriva celor care folosesc justitia in acest scop.

  In rest, asteptam cu interes ca dupa ce cumparam armament ca prostii sa ni se spuna ca o sa avem probleme cu banii de salarii si pensii. De altfel, chiar si momentul in care se vorbeste de respingerea legilor in parlament exact dupa ce s-a dat unda verde achizitiei de rachete spune multe despre modul in care suntem priviti. Ca niste vasali…

  Reply
  • @cmc

   @cmc :

   – Parlamentul a fost confiscat de un grup infractional organizat si este folosit in scop propriu.
   – Modificarile legilor justitiei au un singur scop : sa-i scape de puscarie pe sefii psd si alde, psd si alde sa poata fura in continuare, fara teama de puscarie.
   – La noi nu se duce o lupta intre stinga si dreapta, ci intre cei care au furat de au rupt, care au devalizat tara si vor sa fure in continuare, dar sa ramina nepedepsiti (pe de-o parte) si cei care doresc democratie, stat de drept, independenta justitiei, majorarea pedepselor pentru infractori, cumularea pedepselor (nu comasarea), interzicerea eliberarilor anticipate, amnistiilor si gratierilor, eliminarea din sistem a judecatorilor corupti, eliminarea din parlament a infractorilor si a cozilor acestora de topor (pe de alta parte).
   – Suntem parteneri cu SUA, cu NATO, cu UE. In aceasta calitate, SUA, NATO, UE se poarta cu noi ca un frate mai mare, care vrea sa ne ajute sa scapam de mafia care a pus mina pe tara, care vrea sa puna mina integral pe justitie.

   Reply
   • CMC

    Parca am mai auzit lozincile astea cand ne-au ocupat „fratele nostru mai mare” – URSS. Se inlocuieste doar”psd si alde” cu „burghezii”…

    Reply
  • Liviu

   Comunicatul Departamentului de Stat al SUA poate fi combătut într-un singur fel : să o faci pe prostul, să te prefaci că nu înţelegi ce vrea să spună, apoi să-l răstălmăceşti şi să combaţi ceea ce el nu conţine. La o zi de la emiterea comunicatului, în ţara noastră s-a desfăşurat festivalul celor mai talentaţi proşti.
   Parlamentul are în lucru proiecte de lege care, prin unele prevederi, pot submina lupta anticorupţie şi slăbi independenţa Justiţiei. Cine vrea detalii să nu le ceară de la Departamentul de Stat decât dacă vrea să se facă de ruşine, căci nu va primi un răspuns detaliat, articol cu articol. Să citească avizele negative date de CSM sau protestul semnat de peste 4.000 de magistraţi.
   Proiectele de lege au fost propuse iniţial de Ministerul Justiţiei şi, prin unele prevederi, chiar ameninţă progresele înregistrate de România în construirea unui sistem judiciar solid, ferit de ingerinţe politice. Pentru detalii, citiţi ultimul raport MCV al Comisiei Europene.
   DoS cere Parlamentului să respingă doar ACELE PROPUNERI care slăbesc statul de drept şi lupta anticorupţie – şi nicidecum să renunţe la rolul său de legiferare.

   Reply
 5. Ron

  D-apăi cum nu!? Da’ și niște programe de sprijin pentru economie și cercetare, n-ar merge? Ar merge unse!!!
  Isn’t it, uncle Sam?

  Reply
 6. MAREAN

  Ce lucruri nu ar face niciodată un om inteligent;
  1. Oamenii inteligenţi nu lasă greșelile trecutului să se interpună în prezent. “Oamenii Inteligenţi ştiu că succesul în viaţă nu este posibil fără greșeli și eșecuri. Cu toate acestea, Oamenii Inteligenți nu permit să fie afectaţi de greşelile din trecut, ei pur şi simplu iau aceste greşeli drept nişte lecţii de educație pentru a evolua”.
  2. Oamenii inteligenţi nu se concentrează pe părțile negative. ”Oamenii Inteligenți văd gândurile ca pe ceva palpabil. Dacă ai doar gânduri negative în minte, viața ta va fi la fel de negativă. Oamenii Inteligenți știu că viața este mult mai bună când înveți să-ți folosești abilitățile de a visa, de a crea, de a construi, de a te mira şi, desigur, de a iubi”, consideră specialistii.
  3. Oamenii Inteligenţi nu fug de probleme. ”Că vrem, că nu vrem, inevitabil, toți am avut, avem și vom avea probleme. Sunt probleme legate de muncă, de bani, de familie, de sănătate etc. Oamenii Inteligenţi dau piept cu aceste probleme și caută cele mai bune metode de rezolvare. Când cad, se ridică și merg mai departe. Au curajul să-și înfrunte temerile și să vadă în fiecare problemă șansa de a se perfecționa. Fiecare problemă devine astfel o situație de autotransformare”,
  4. Oamenilor inteligenţi nu le pasă de părerile celor din jur. ”Oamenii Inteligenți nu lasă opiniile negative ale altor oameni să-i oprească din a trăi o viață fericită plină de succes și bucurie. Lumea este plină de oameni cinici, sceptici și hateri, dar oamenii isteți îi îndepartează. Aceştia se înconjoară cu oameni inteligenți, care le împărtășesc valorile și interesele. Pe bună dreptate, se spune că dacă ești cea mai inteligentă persoană dintr-o cameră, înseamnă că nu ești în camera potrivită”,
  5. Oamenii inteligenţi nu-și pierd timpul. ”Oamenii Inteligenți își dezvoltă obiceiuri productive, care îi ajută să lucreze mai repede și mai bine. Nu se lasă distrași de lucruri nesemnificative și de treburi inutile. Ei știu, de asemenea, că nu poți lucra tot timpul, creierul are nevoie de odihnă din când în când”,
  6. Oamenii inteligenţi nu așteaptă rezultate imediate. ”Oamenii Inteligenţi sunt convinşi că aceia, care știu să aștepte, au parte de lucruri bune. Majoritatea oamenilor vor să obțină tot ceea ce-și doresc, exact atunci când formulează aceste dorințe. Oamenii Inteligenţi ştiu că trebuie să muncească din greu pentru ceea ce-și doresc, iar rezultatele muncii lor vor fi vizibile după un timp, dar vor dăinui toată viaţa”,
  7. Oamenii inteligenţi nu se concentrează pe ceea ce nu pot controla. În fiecare zi ne lovim de lucruri pe care nu le putem controla: trafic, oameni needucați etc. Oamenii Inteligenţi sunt calmi în aceste situații pentru că știu că emoțiile negative le vor dăuna doar lor în aceste situații.
  8. Oamenii inteligenţi nu-și pierd timpul cu persoanele care-i descurajează. Oamenii inteligenți au în jurul lor alți oameni inteligenți. Își găsesc timp pentru familie, pentru prieteni și cunoștințele cu care au aceleași viziuni și interese; realizează că n-ar fi benefic pentru ei să-și petreacă timpul cu persoanele negativiste.
  9. Oamenii inteligenţi nu sunt aroganți. Nu-i vei auzi lăudându-se cu inteligența lor; şi asta pentru că sunt, de obicei, timizi când vine vorba despre asta și nu simt nevoia să strige în gura mare cât sunt ei de deștepți. Nu se laudă cu reușitele și premiile pe care le-au obținut.
  10. Oamenii inteligenţi nu uită să mulțumească. “Arată recunoștință. Oamenii Inteligenţi stiu că lumea nu se învârte în jurul lor. Ei cred în puterea bunătății și știu că faptele bune li se vor întoarce într-o bună zi”.

  Reply
  • gabriel radeanu

   Chiar daca comentariul este cumva „off-topic”,sau prea „subinteles” pentru mine,v-as da „like”din toata inima,numai ca eu as inlocui adjectivul inteligenti cu „normali”.Intr-o actualitate atat de deconcertanta, si mai ales tulburator-dezvaluitoare de caractere si inclinatii,este greu sa transmiti mesaje simple,darmite sa evaluezi inteligenta.Am devenit vietuitoare marine.Descoperim aer proaspat in medii ostile normalitatii.Oferta demonstrativ-mizantropica a domnului Liiceanu privind indeplinirea unui act de justitie salvator al Romaniei,pare o secventa dintr-o varianta pentru adulti a jocului interactiv Balena Albastra.Urmeaza „sinucideri in masa”!In ceea ce priveste comunicatul SUA,este vorba de un spot publicitar…de marketing.Statele Unite ale Americii nu sunt o natiune sunt o „afacere” si lucrurile trebuiesc gandite in logica aceasta…si uite asa am reusit sa fiu la fel de ne-„subinteles”…

   Reply
 7. Laura G

  Hai sa aplicam atunci criterile de etica si de respect pentru independenta justitiei pe care le practica actuala administratie americana …

  Reply
 8. CMC

  Asta e mesajul pe care trebuia sa il transmita: „Rex Tillerson: Statele Unite sunt gata să apere Europa în fața Rusiei”. Si e bine spus, ajungand unde trebuie la nivelul populatiei.
  Nu unul care arata ca administratia e dezinformata de o parte a politicii si romanesti.
  M-as fi bucurat ca PSD-ul sa ajunga la 20%, dar cand vad ce personaje grotesti ies din cavernele de dreapta ma ingrozesc si mai tare.

  Reply
 9. Daniel

  Amestec brutal in treburile interne, violarea suveranitatii nationale , atitudine injositoare fata de un popor care a ales Parlamentul sau. O provocare a carei tinta adevarata inca nu o ghicim. Probabil pregatirea unui pretext ca sa ne lase „balta” cand vom fi supusi unui ultimatum. Asa au facut occidentalii in 1919 cand au refuzat angajamentul privind Ardealul. A trebuit sa vina Vaida Voevod si Regina Maria ca sa fie respectate promosiunile. Tot asa in 1938 occidentalii s-au dezis de oblogatiile de a ne apara. Asa am cazut, abandonati, supusi Germaniei naziste.
  Deci, atentie. Nu avem prieteni. Aliantele sunt petice de hartie pt. occidentali.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *