Consiliul Justitie si Afaceri Europene a amanat, pentru o data neprecizata, votul pe aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Presedintia poloneza a UE a amanat votul, pentru a evita o decizie negativa, in conditiile in care Olanda si Finlanda au anuntat oficial ca se opun.
„Consideram inacceptabila crearea unui precedent nefericit, in care anumite state impun conditionari si criterii suplimentare subiective, care anuleaza valoarea unor angajamente politice asumate. Motivatiile de politica interna nu ar trebui aduse la Bruxelles. Aici suntem pentru a gasi solutii de compromis”, a afirmat ministrul roman de Interne, Traian Igas, in interventia sa rostita joi in Consiliul JAI de la Bruxelles.
Traian Igas a aratat ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este un obiectiv pentru care au fost angajate resurse umane si financiare fara precedent, cu atat mai importante cu cat ele au fost luate intr-o perioada extrem de dificila din punct de vedere economic. Romania a efectuat investitii semnificative, de ordinul miliardelor de euro, pentru securizarea frontierelor, modernizarea facilitatilor aero-portuare si a consulatelor, atat din bugetul de stat, cat si din fonduri europene, pentru cresterea gradului de securitate la frontierele externe ale Uniunii Europene, dintr-un sentiment al responsabilitatii nu doar pentru cetatenii Romaniei, ci pentru toti cetatenii europeni.
El a reamintit ca Romania si Bulgaria au indeplinit, in totalitate, criteriile acquis-ului Schengen.
domnu presedinte al romhniei nu sa poate athta amhnare neam saturat .pe cuvhnt. tot promiteti si nimic speram ca hn ianuare 2012 intram hn. spatiul senghen nu pot sa maduc la mama mea so vad hn canada ca nam cum nici cum ce naiba noi suntem ultima tara. mai desconsiderata avem hncredere ca se va rezolva ; urgent…urgent
urgent nu amhnare