Alina Mungiu-Pippidi

De partea Kaufland

Revista ”Nature” prezintă rezultatele unui studiu care prognozează cîți morți vor mai urma pe baza ratei de vaccinare și a altor factori de risc (precum vîrsta populației).  Dat fiind că România are, împreună cu Bulgaria, cea mai ridicată mortalitate pe cap de locuitor din Europa la ora actuală și e cea mai puțin vaccinată se prognozează că opt din o mie de oameni ( cca 150 000 în total) riscă să ajungă la spital pînă la vară, mai ales dacă se ridică restricțiile, în vreme ce pentru Anglia cifra este sub unu la mie. Rata de vaccinare actuală e de 76% din populația totală în Europa, iar asta nu e suficient, e cam cum este în Germania, unde 25% nevaccinați riscă să genereze, dat fiind îmbătrînirea populației, 280 000 de persoane care ajung la spital, prin comparație cu sub 10 000 în țări ca Danemarca sau Portugalia, vaccinate pe la 90%. Asta explică de ce vaccinarea devine rapid obligatorie în Austria sau în Germania (de azi, certificat verde și în tren)  și se pune o dată (să zicem februarie) pentru vaccinarea obligatorie, ca să se întîmple ca la New York, unde lumea s-a vaccinat toată înainte să expire termenul și să se treacă la obligativitate.

Rata noastră este exact inversul celei europene. Producem boală, oprim valurile numai prin restricții, le relaxăm imediat și o luăm de la capăt. Ianuarie va vedea rezultatele sărbătorilor, cum septembrie și octombrie, cu cei 3-500 de morți pe zi au văzut rezultatele litoralului de astă vară.

În condițiile astea civilizarea, că despre asta e vorba, adică trecerea la un stil de viață din care eliminăm permanent înghesuiala asta de lumea a treia devine un deziderat național și prima grijă a guvernului. Cozile care sub comunism ne îngrozeau  au devenit o parte din cultura noastră (pe orice aeroport vezi cine merge la București după faptul că la noi cozile sunt grămezi, nu linii ordonate). Deși e liber la vaccinare cu programare și zero coadă peste tot la centrele din România, nu se vaccinează multă lume decît acolo unde te poți duce fără programare și cu coadă – poate de asta nu putem civiliza sistemul nostru se sănătate publică, cele occidentale se bazează pe programare, noi adorăm înghesuiala.

Multinaționalele au încercat și în România să aducă regulile de peste tot, au desenat pe jos spații de distanțare social, vedeți la orice coadă la Mega sau la Bricostore, nimeni nu le respectă, și angajații nu au curaj sau nu le pasă, lasă aceleași cozi de totdeauna, în plus fără nici un control al numărului de oameni care intră.

În condițiile astea, faptul că la Kaufland se fac culoare separate prin care nevaccinații care au voie la partea de lucruri esențiale, dar nu au voie în rest, să nu poată să calce cu alte cuvinte legea e o slabă, dar bravă încercare de a ajuta domnia statului de drept în România. În Germania am avut asta în fiecare magazin mare sub lockdown, nu a fost voie decît la produse alimentare și de curățenie, timp de multe luni.

Kaufland nu sunt la prima lor tentativă. Asta e multinaționala care l-a demascat pe Oprescu cînd le-a cerut șpagă, care a construit la Ploiești un oraș model lîngă magazin, care a renovat în București un palat pe Calea Victoriei aparținînd ASE ca să facă un program de master pentru a produce forță de muncă educată. Văd că se dovedesc parte a unei culturi capitaliste nordice care e minoritară, dar tradițională și importantă. Capitalismul care construiește comunități, care integrează și civilizează, așa cum am vrea să vedem toată Europa pe viitor. Vizitez din cînd în cînd asemenea comunități istorice construite în jurul unei fabrici sau mine, care au biserici, creșe, școli, locuințe, parcuri de joacă, și un muzeu cu cei 250-300 de ani (uneori mai mult) de cînd a început totul. Forma de proprietate uneori s-a schimbat, dar cultura persistă, adesea în jurul unei asociații care a înlocuit familia de patroni luminați.

Trebuie să îi imităm pe cei de la Kaufland, nu să îi boicotăm. Acesta e un demers civilizator. Nevaccinații, de altfel mai mulți ca noi, nu sunt disidenții societății noastre și nici niște luptători pentru drepturile omului. Nu au luptat de cînd sunt ei pentru drepturile altcuiva și acum luptă pentru dreptul lor de a intra la mall fără vaccin – o cauză ignobilă. Oamenii care nu au acces la vaccin trebuie ajutați, ceilalți educați, iar recalcitranții pedepsiți – nu e altă cale. Educația nu trebuie să facă concesii lipsei ei, suntem pe ultimul loc din Europa la consum de pastă de dinți, cred că soluția e să învățăm lumea să se spele și nu să ne lăsăm noi de spălat, nu? Dreptul să nu te speli, să nu porți prezervativ sau mască există, sigur, dar numai dacă există consensul celor din jur.

Sunt cu totul de partea Kaufland că trebuie să negăm categoric că acest consens laș cu lipsa de civilizație există. Eu nu sunt de acord cu cozile și fac observație oricui la Lidl sau la Mega să respecte semnele de pe jos. Dacă am face toți la fel și nu am consimți că suntem parte a unei turme care se înghesuie că numai asta știe, și nu o națiune de indivizi educați am vedea mai mult progres social în România. Că nu guvernul, de sus în jos poate aduce civilizația, ci doar o masă critică.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

73 thoughts on “De partea Kaufland

 1. Ciobanul Bucur

  Cred ca multi antivaccinisti fac ce fac ca protest antisistem, doar ca sa arate ca sunt contra autoritatilor.

  Reply
 2. ionas

  Suntem un popor inapoiat , o parte mare din tara a fost jumatate de mileniu parte a imperiului otoman de la care nu am invatat nimic , poate ceva retete de mancare.
  Cealalta parte a tarii a fost conectata la Europa, a preluat in sila ceva civilizatie europeana mai ales de la colonistii veniti din vest de pe la 1000 AD.

  Reply
  • Nelu

   Cu tot respectul, de la turci am invățat mai mult decât rețete de mâncare. Am învățat și unele noțiuni elementare de trai civilizat și confort casnic și vestimentar. Altfel nu am avea în limba română cuvintele următoare de origine turcă: caldarâm, uluc, temelie, odaie, dușumea, cercevea, geam, tavan, saceac, dulap, masă, tipsie, tavă, bărdacă, capac, iatac, cearceaf, perdea, chilim, balama, basma, feregea, fular, chimir, târlic…. Cum trăiau și mâncau strămoșii noștri înainte de influența otomană / turcă? Ca să nu mai vorbim că ciorba, sarmaua, chifteaua, pilaful, halvaua, cataiful, iaurtul, sunt ceva mai mult decăt carnea la frigare și terciul de mei.

   Reply
   • carcotasul

    Excelenta replica ! Mi-a ramas in memorie o afirmatie despre care nu imi amintesc cine a facut-o, dar cred ca merita repetata: orice imperiu care cucereste un teritoriu este sursa de civilizatie pentru cei cuceriti. E vorba de civilizatie, nu de manele ! In plus, cred ca degriongolada in care se zbate majoritatea populatiei romanesti – necivilizata in general – se datoreaza mai multor factori, dintre care cel cu actiunea cea mai grava este acela al sistemului de invatamant ultrapermisiv la frauda, minciuna cu privire la performanta si obtuzitate in fata adevaratei stiinte. E vorba de acel sistem pe care Johannis pretinde – dar nu dovedeste – ca vrea si stie cum sa-l reformeze. De fapt, domnia minciunii sub toate aspectele in societatea romaneasca face ca acest popor sa fie vulnerabil la actiunea oricarui jmeker capabil sa elaboreze un plan oricat de simplu de a-l aduce sub asuprire si exploatare.

    Reply
    • Nelu

     Aveti dreptate. Invățământul românesc este complet degradat, iar degradarea a început de mult, poate cu una-două generații în urmă. Mă tem că domnul KWJ a participat la această degradare cît a fost profesor și apoi inspector școlar, așa că nu e cel mai în măsură să-l reformeze. Vă dau un exemplu. În anii ’60 cînd eu am făcut școala primară, elevii care nu făceau față erau lăsați repetenți. Eu țin perfect minte cum de la clasa întâi până într-a opta, în fiecare an primeam din clasele mai mari doi -trei repetenți, și la rândul nostru lăsam în urmă doi-trei repetenți. Eram clasa a cincea când unul care era repetent a patra oară a lipsit vreo două ore nemotivat, fapt care o alarmase pe doamna dirigintă. Ei bine, ne-a umplut de respect arătându-ne noul lui buletin de identitate nou-nouț, de care de altfel era foarte mândru. Și când am terminat clasa a opta, unul din colegi fusese repetent de trei ori, altul de două ori. Cel care fusese repetent de trei ori s-a angajat peste o săptămână la alimentara din cartier unde descărca și muta navete de lapte, cutii cu conserve, lăzi cu zahăr, mălai,etc. Din clasa întâi până într-a opta am fost un nucleu de vreo 25 de colegi care am învățat și absolvit an de an. Dar pe parcursul acestor ani am cunoscut alți vreo 15 repetenți. Cu mintea de atunci am înțeles că există anumite norme, standarde și că ele funcționează ca un filtru care ierarhizează în funcție de aptitudini și străduință fiecare generație. Am înțeles că dacă vrei să fii în față, să progresezi, trebuie să-ți folosești aptitudinile și că trebuie să înveți (adică să muncești, să depui efort).

     Acest lucru s-a pierdut de mult în învățământul românesc. Simplă lipsă a repetenției ca posibilă consecință a faptului de nu învăța, lipsește elevul de o lecție de viață care l-ar fi învățat de mic să fie responsabil și să ia în serios modul cum se integrază în societate. Ca să nu mai spun cât este de demotivant pentru unul care învață și se străduiește, să vadă că și cel care nu face nimic are aceleași rezultate.

     Sunt multe racile în învățământul românesc. Chiar abordarea modului de a-l reforma este greșită. Noi am avut un învățământ bun în România. Problemele au apărut atunci când a început să fie reformat prin imitarea prostească a altor modele. A început cu cel sovietic. Astăzi, indivizi inepți, impostori profesionali, care nu pot gândi cu mintea lor, cred că pot rezolva problemele prin imitație. Acest gen de politică ne-a adus unde suntem acum. Eu am avut odată un șef care ne aduna când și când să ne spună că avem o problemă și că trebuie s-o rezolvăm. Se iscau discuții, unii și alții veneau cu argumente, contraargumente și pînă la urmă cineva propunea o soluție. Răspunsul invariabil al acestui șef era „unde ai văzut făcându-se așa ceva?”. După care propunea el să facem ca în Germania, sau Franța sau Canada… „că n-o să inventăm noi roata…”.

     E plină țara de astfel e ipochimene în funcții de decizie. Un exemplu e Câțu. Obstinația lui pentru o economie de piață dereglementată, cu impozitare minimă, în care statul e considerat un obstacol în existența societății ne arată că pur și simplu nu e competent profesional. La fel ca Lenin, alt impostor, el crede că există un fel de baghetă magică, un panaceu pentru toate problemele. La Lenin se chema „puterea sovietelor + electrificare”, La Câțu se cheamă „sprijinirea sectorului privat”. Pentru ilustra această tâmpenie vă întreb un singur lucru: ce a făcut sectorul privat medical pentru combaterea epidemiei de COVID?

     Revenind la învățământ, cred că mai bine ar fi dacă am încerca să ne întoarcem la principiile învățământului de pe vremea cînd acesta producea savanți, gînditori și când un om cu facultate vorbea corect, decât să adoptăm tot felul de reforme formale care „dau bine” dar în loc să îndrepte lucrurile, le degradează. Vă dau două exemple de prostii implementate cu sârg: înlocuirea examenelor orale și scrise cu teste grilă. E un adevăr vechi de sute de ani că atunci cănd vrei să înveți ceva trebuie să treci prin trei etape: 1. să absorbi învățătura fie ascultând o prelegere, fie citind. 2. Să fixezi ce ai citit sau auzit prin reproducere în scris, și în fine 3. să expui oral subiectul la un nivel compatibil cu pasul 1 (prelegere care să fie convingătoare) . De abia atunci poți spune
     că ai învățat ceva. Pe aceste principii se baza evaluarea prin examen scris sau oral. Acum evaluarea se face prin teste grilă pentru „obiectivitate, ușurința și rapiditatea corectării”, adică pentru satisface lenea profesorului și pentru a contracara corupția. Vă rog să remarcați că motivațiile sunt legate de profesor și nu învățăcel. Privind din partea cealaltă, orice analfabet poate obține statistic vorbind 25% din rezultate bune, bifând la nimereală întrebări cu 4 răspunsuri posibile. Dacă a mai trecut pe la curs sau a mai citit sporadic prin manuale, obține ușor 60-70% rezultate bune. Nici nu are nevoie de mai mult. Păi ăsta e învățământ?

     Alt exemplu: maimuțăreala manualelor alternative. Când s-a introdus chestia asta, editurile au fost puse pe jar ca să producă într-un an noi manuale. Cea mai bună dovadă că noile manuale au fost copiate (maimuța imită, copiază) din alte limbi și nu concepute aici, este manualul de științele naturii, clasa a treia, cred. Când eram eu în clasa a patra manualul de științele naturii avea o lecție despre fenomenele atmosferice. acolo am învățat că există nori, care sunt vapori de apă și care se încarcă electric la fel ca niște baterii. Uneori între doi nori se produc descărcări electrice care creează lumină și zgomote puternice (tunete). Aceste descărcări electrice între nori se numesc fulgere. Există și alt tip de descărcări electrice de data asta între nori și pământ, care se numesc trăsnete. Limba română are două cuvinte diferite pentru aceste fenomene asemănătoare, dar totuși diferite. Limba engleză nu are decât un singur cuvânt, „lightning” tradus de obicei prin fulger. Cum manualele sunt copiate din engleză, copiilor li se spune doar despre fulgere. De asta auzim acum des a televizor, spusă cu aplomb, următoarea tâmpenie: „a fost lovit de fulger”. Slugărnicia față de ce e străin, impostura, imitația ca mod de a rezolva o problemă sunt lucruri cultivate în învățământul romănesc de azi.

     Încă un lucru și cu asta închei. Nu numai învățământul e de vină pentru degradarea morală și intelectuală pe care o vedem la tot pasul. Gîndiți-vă că într-o zi normală un copil petrece mai mult timp la televizor și pe internet decât la școală. Acest lucru e foarte rău în multe privințe. La televizor este bombardat cu bârfe, minciuni, diversiuni, reclame inepte, concursuri stupide, informații prezentate în mod tendențios, filme de toate felurile, discuții și interviuri de de toate nivelurile. Prin natura sa și nivelul lui intelectual, un copil nu se uită la televizor ca la un spectacol. De foarte mic, el învață permanent, orice noutate este asimilată. La școală face acest lucru în mod formal. El are același comportament și la televizor. Ce vede, învață, asimilează. Cel mai grav lucru este că televiziunea comercială (și la noi e toată comercială) nu are rol educativ. Astfel, pe lângă educația formală pe care o primește în familie și la școală, copilul asimilează tot felul de tâmpenii și atitudini antisociale de la televizor, lucruri pe care nu le diferențiază de educație. Uitatul la televizor îi consumă timp prețios care altfel ar putea fi folosit pentru lecții sau citirea unei cărți. Uitatul la televizor îl însigurează și îl desocializează pe copil care ar trebui să aibă activitate fizică și socializare afară, cu cei de vârsta lui.

     Reply
     • Codruta

      Pai invatamantul s-a degradat de MULT, inca de pe vremea lu’ Ceashka, de prin anii ’70, cel mult ’80!
      De lasat repetenti se poate si acum (si chiar stiu cel putin un caz interesant), asa cum se putea si atunci! Doar ca… daca „punctajul” profesorilor continea si procentul de promovati, CINE naiba ar fi fost atat de prost sa-si dea cu stangu-n dreptu’, distrugandu-si sansele de un salariu mai bun si de a avansa pe scara didactica?
      Si DA! am fost intotdeauna de parere ca testele-grila nu sunt altceva decat niste chichite pentru a-i avantaja pe profesorii puturosi! :P

     • carcotasul

      Este o intrebare prosteasca, fiindca mongolii lui Ghenghis Han au fost pradatori in trecere, nu au urmarit o stapanire stabila, pe teritoriul Romaniei si al Europei. Ei au venit sa jefuiasca si sa plece cu prada. Imperiul habsburgic, de exemplu, a cucerit si a luat in stapanire teritoriile multor nationalitati, pe care le-au civilizat in ceea ce priveste administratia si organizarea teritoriului (numai in Oltenia n-au avut succes cu asa ceva si, dupa cca 30 de ani, au parasit-o, uluiti de inapetenta oltenilor pentru disciplina administrativa… cam ca astazi).

     • Nelu

      Mongolii lui Ginghis Han au stat o vară și au plecat înapoi. Iar în vara aia nu au interacționat cu oamenii, decât ca să-i omoare pe ăia pe care i-au găsit. De-aia în urma lor n-au rămas decât cadavre și bălegar. Adică, vreau să spun, nu s-a făcut transfer de „civilizație”. N-au avut timp și n-au avut cui.

   • Luminita Petrescu

    Desi riscam a deturna discutia catre relativ facilul domeniu al gastronomiei, tot de la turci am preluat cuvantul, dar mai ales naravul, BACSIS !!!

    Reply
 3. Catalin

  Ce frumos omagiu Kaufland, ar trebui publicat un volum ca poate mai sunt amatori de pastrat legatura cu trecutul :))

  FYI, intrai la K acum o zi din curiozitate si nu verifica nimeni nimic, singura chestie era ca trebuia sa folosesti o alta usa ca sa iei o cafea sau tigari. Oricum, nu de asta ii boicotez ci fiindca vand scump si au calitate modesta.
  In general, nu sunt fan supermarket, ma mai duc uneori ca sa vad daca a crescut proportia de produse romanesti prin rafturi dar marfuri de calitate mult mai buna, produse local si la un pret rezonabil gasesti in piata iar cei de acolo inca nu au obraznicia/nesimtirea de a solicita si procesa date personale cu caracter medical.

  Ceea ce se intampla in Germania si Austria este de o stupizenie monumentala (nu sunt singuri pe lume, Australia pare pe primul loc; am vazut niste interviuri pe strada care sunt cam la nivelul celor realizate pe vremuri la birturi de catre Patraru & co ) dovedind din nou ca prostia, ca si inteligenta, sunt uniform distribuite pe mapamond. E adevarat ca prostul din Germania se spala pe dinti mai des decat prostul din Romania dar tot prosti sunt amandoi :)

  Cred ca, inainte de a considera poporul ca fiind antivax ar trebui sa ne intrebam cum se face ca intr-o tara in care programele de vaccinare la copii stau undeva la 65-70% minim, poporul a devenit brusc antivaccinist. Destul de greu de dat un raspuns serios la intrebarea asta.

  Discutia despre rata mortalitatii in x sau y tara depinde de definitia de caz si de modul de raportare, fiind mai degraba inutila. De exemplu, in acest moment stam mai rau la mortalitatea cu covid, in schimb suntem printre premiantii Europei la infectii nosocomiale. Am indoielile mele, atat cu covidul cat si cu nosocomialele.

  Traiasca Republica Kaufland!

  Reply
  • carcotasul

   Ce bine-ar fi fost, pentru tine in primul rand, daca taceai amice ! Ai fi putut conta, in continuare, ca ai o gandire filosofic corecta, dar asa…. ai umplut foaia de aberatii. Chiar crezi ca impresiile tale pot fi considerate drept argumente solide ?

   Reply
   • Catalin

    Nu am nici pretentii, nici asteptari si nici mare chef de polemici. M-am referit intr-o forma simpla si usor de inteles la:
    – Kaufland
    – Austria, Germania si alte democratii bolnave (de Germania si Australia imi pare sincer rau, de Austria… not so much)
    – discursul paranoid despre antivaccinisti
    – mortalitatea raportata

    Fiecare dintre noi e liber sa se informeze, sa analizeze ceea ce citeste si sa isi formeze/formuleze o opinie. Daca nu esti de acord cu mine, amice, esti liber sa te informezi, sa te exprimi si eventual sa mai urci o treapta pe scara lui Graham :)

    Reply
    • carcotasul

     Da, dar nimeni nu este indreptatit sa-mi provoace mie greatza cu opiniile sale prostesti, precum cea despre democratiile „bolnave” din Europa, democratii care, evident, servesc si protejaza mult mai bine cetateanul lor propriu si, deci, sunt de succes. Asta nu esti liber sa faci sau, poate, da, esti liber sa exprimi astfel de opinii intr-un cerc apropiat de prieteni care si-au exprimat, deja adeziunea la asemenea tampenii. Ai trait frustrari de nedescris in vreuna din acaeste tari si asta te face sa spui orice prostie despre ele ? OK ! Marturiseste-ti opinia in spatiul privat, cum am spus mai sus, nu in public !

     Reply
     • Catalin

      Nu trebuie sa fii chiar atat de sensibil, e doar o opinie si cred ca pot sa o exprim public. Opiniile tale nu imi provoaca „greatza” si nici nu le consider prostesti sau tampenii, reprezinta doar un punct de vedere care nu coincide cu al meu si cam atat, nu e nimic dramatic in asta. Faptul ca simti, amice, nevoia unei exprimari mai buruienoase, tine probabil de anumite elemente cu care te-ai intalnit/nu de-a lungul timpului.

     • carcotasul

      @Catalin 27 noiembrie 2021 at 08:43. Nu am la dispozitie alt loc, deci iti raspund aici. Mai intai, limbajul meu nu e deloc „buruienos” decat in masura in care nu te satisface pe tine. Limbajul meu este determinat de aberatia monumentala postata de tine, cum ca acele democratii sunt bolnave. Am pus surdina atunci cand ti-am raspuns „buruienos” si nu pot sa accept ca opinia ta despre acele democratii „bolnave” – de la care noi asteptam mult bine, stand cu mana intinsa – este o simpla exprimare a dreptului la o opinie diferita. Este, de fapt, o jignire adusa inteligentei comune, izvorata din cine stie ce frustrari, care nu-si au locul a fi exprimate aici.

     • Catalin

      Ok. Vad ca esti macinat de frustrarile mele asa ca o sa incerc sa iti explic: am anumite asteptari de la ceea ce consider a fi democratii solide(Germania, Australia, SUA, UK) iar atunci cand vad masuri politice care limiteaza anumite drepturi cetatenesti (neacoperite de date stiintifice ci doar de opinii) inclin sa spun ca respectivele democratii sunt bolnave(sa spunem ca au o viroza). Bineinteles ca sper sa isi revina si sa redevina modelul de pana acum 2 ani dar pana atunci nu cred ca toate masurile lor trebuie copiate prosteste. Faptul ca stam cu mana intinsa(cum in mod delicat spui) nu dovedeste decat mediocritatea celor care conduc/au condus tara, oameni care nu mai reprezinta nimic in afara unei sume de interese meschine. Sper ca e ceva mai clar.

    • Codruta

     Pai ce-i cu „mortalitatea raportata”?
     Daca vrei sa zici ca nu e ok, zi tu CARE este „mortalitate reala”! Dar din surse credibile, nu de la de rah*turi gen active.news sau alti d’astiaaaa… specializati in dezinformari si securisme de doi lei >:

     Reply
 4. Vulturul

  Jalnic articol. De fix doi bani. Dezbinare, incitare la urradicalizare , discriminare. Părerea mea este că poate trăiți în țara care nu trebuie madame Pipi di. Eu zic sa te muti in Germania pe care o proslăvești și ne lași în amărăciunea noastră cumva vom ieșii la liman cu vaxin sau fara . Cică pe cei recalcitranți sa ii pedepsim. De ce sa ii pedepsim? Pentru că nu vor sa se „injecteze” cu „vaccinuri ” pentru care nimeni nu își asumă răspunderea? Nici guvernul, nici UE nici producătorii! Cum vrei sa aibe populația încredere când nimeni nu își asumă răspunderea , singurul ce își asumă răspunderea e cel ce urmează să fie „injectat” că de doar semnezi pentru disculparea statului în caz de reacții adverse. Nu poți să te îndrepți in justiție că doar ai semnat că nu ai pretenții. Păcat că sunt mulți gura casca care merg precum oile la sacrificare și nu au curajul sa se revolte mielul sa devina leu așa cum au făcut in 89 . Oare nu cumva și vaccinatii contribuie evident fara voia lor la numărul mare de infectări? Oare nu tocmai libertatea asta oferita lor răspândește boala? Oare nu ar trebuii același restricții pentru toți? Până nu se va testa gratuit (din fondul casei de sănătate că de ai plătim asigurarea de sănătate) pe toată lumea indiferent că este vaccinat sau nevaccinat nu se va pune capac acestei pandemii. P.S Dragi romani va doresc multa sănătate.

  Reply
  • carcotasul

   „Vulturul” care cotcodaceste ! Iata unde duce libertatea de expresie prost inteleasa !! La afirmatii aberante, lipsite de fundament argumentativ si, deci, cu efect nociv in societate !

   Reply
  • Codruta

   Lasa… bine ca ai mai mare incredere in virus decat in vaccin! :P
   Eu chiar va ROG sa nu va vaccinati… cat mai multi! Mai scapa tzara asta de shoshoci >:
   Cu un lucru, totusi, sunt de acord: trebuie (si mai ales trebuia DE LA INCEPUT!!) testare masiva, GRATUITA!!
   De CE eu, cetatean roman, care n-a contribuit cu NIMIC la fondurile lor de sanatate, pot sa ma testez oriunde si oricand in Danemarca, GRATUIT, in schimb la MINE in tzara a trebuit sa dau o GRAMADA de bani pe un test PCR? >:

   Reply
 5. marius

  a avut un baiat istet o replica geniala la articolul dvs. precedent:
  „Goebells ar muri de invidie dacă ar citi”

  am un 12,5% singe de evreu in mine de care nu ma dezic si sint mindru dar pentru ultimele doua articole ale dvs. imi vine sa bag capul in pamint de rusine.
  Daca aceasta este gindirea dumneavoastra si nu ati fost fortata sa scrieti asemenea nazism de articol, in memoria celor care au murit la Auschwitz si au indurat nenorocirea si nemernicia nazista va bat obrazul doamna.
  Am impartasit aceleasi idei in anii ’90 dar din acest moment pe mine m-ati pierdut definitiv ca sustinator.

  V-au fost luate mintile doamna Alina!

  Reply
   • carcotasul

    Cata dreptate aveti ! Sunt siderat de anormalitatea folosirii termenului de continut nazist din aceasta postare. Mai e nevoie, oare, de vreo demonstratie a faptului ca si cele mai serioase notiuni sunt distorsionate pana la contrariul continutului lor de cei care nu gandesc deloc, ci doar incita la nesupunere primitiva fata de orice regula sociala ? De altfel, cred ca izul de aur se simte de la o posta in aceasta postare !

    Reply
   • marius

    nazi-corporatismul vad ca incepe sa faca ravagii in mintile ratacite ale maxistilor-corporatisti.
    Psihiatria o sa aiba mult de munca dupa ce actuala filozofie tansgender-corporatista a reusit sa faca legatura intre diabolismul filozofiilor naziste si marxiste…

    Reply
   • Laur22

    @codruta
    Din fericire pentru voi ISU a decis ca folosirea gratiilor de catre Kaufland a fost shi este abuziva.
    Din fericire pentru voi Romania oficiala a respins pe moment nazismul feroce ce va anima pe voi.
    Dar eu trag nadejde ca acesta respingere sa fie doar o amanare de moment shi nazismul sa devine politica de facto in Ro.
    Pentru ca odata devenit politica de facto, odata tolerantza lui traieste shi lasa-i si pe altzi sa traiasca cum vor ei aruncata pe geam, asha cum voi cu atat apomb vi-o doritzi va fi un detaliu minor sa indreptam gura acestei imense masini de tocat carne si frant destine spre voi.
    Doamne ajuta

    Reply
 6. Laur22

  N-ar fi rau sa fie bine dar …. Nu e .

  Shi ce-o sa va Facetzi-i cu votul celor care acu sunt sunt obligații sa se vaccineze sho o s-o dacă deshi ei nu vor?

  Votul lor resentimentar cine o sa -l culeagă ?

  Sau voi va bazați pe faptul ca asha cum atzi reușit sa reducerii la tăcere aproximativ 60% din Ro care alege sa ignore alegerile o sa ii reducerii la tăcere și pe ei.

  Hmmmm, mult noroc.
  PS. Sunt vaccinat cu entuziasm dar am văzut in direct cum se comporta niște antvaxxeri shi am ascultat ce cred ei despre asta :

  Dacă va bazați pe o repetare a scenariului bulgaresc din Noiembrie unde populariza a fost cu mult succes redusă la tăcere de consensul pro-european mult noroc ca dacă acu in Bulgaria s-ar adopta măsurile din Italia fac pariu ca alegeri anticipate ar fi cea mai mică dintre problemele llie.

  Altminteri da sa nu mai fie coada sau sa fie coada organizata., minunata ideee dar dacă implementarea are la baza gratii de fier s-ar putea sa nu va placa care va fi pretzul de plătit pentru aceasta idee creatza.

  Shi va scriu de acolo unde coada dezorganizată ucide.
  De acolo de unde coada la urcat in autobuz sa mentzine cu bara întărită de fier (toate statuile de autobuz au coada mentzinuta in ordine de niște bare întărite de orzul inox anti busculada ) deci de la cei ce stiu cum trebuie sa arată coada atunci când câteva milioane de oameni vor sa fie totzi in acelashi timp in acelashi loc.

  Shi ca sa nu moara striviți ca americanii de Black Friday guvenoiul le organizează coada.

  Deci stiu cum arată organizarea cozii shi cu armata shi cu politiza
  Singura întrebare este cine o sa ishi asume costurile politice ale acțiunilor parlamentului rezultat din votul resentimentar ?

  Vot resentimentar -> parlament resentimentar in care Sosoaca va părea o voce a ratziunii împăciuitoare -> orientare politica resentimentară .
  Cine ishi asuma consecințele respectivului Parlament ?

  Un parlament in care partide de genul celui care cerea in platforma sa program publica nici mai mult nici mai putzin decât “desocializarea țiganilor” . Da da un asha partid a existat shi încă mai exista in Bulgaria.

  Daaaa va garantez eu ca se poate shi mai rau.

  Reply
 7. Drinceanu Dumitru

  De acord cu multe, totuși o paradigmă. Esențială, din nefericire: Discrimând nevaccinații (nu numai că se încalcă un drept fundamental) va crește mortalitatea acestora prin lipsirea unor servicii elementare și vitale ( ex. accesul la alimente, spital, deplasare ș.a), pe de o parte. Pe de altă parte, factorul transmisibil numărul unu, sigur, în condițiile cercului vicios, este cel vaccinat, purtător și la fel de transmițător de virus, în plus liber să se miște, deși prin aceasta este un vehicul accelerat de răspândire a maladiei, care va prolifera la nesfâșit. Ce se va câștiga prin reducerea deceselor prin vaccinare, va fi cu vârf compensat de viteza și aria crescute ale răspândirii și mutațiilor prin libera mișcare a celor motivați (vaccinații). Este o logică fondată, din nefericire, matematic și, probabil, medical. Sigur, suntem înincipienta demență colectivă, speculațiile fiind oglina neputinței omului și sistemelor de adaptare imediată și fără costuri… O modestă opinie, nu încurajare la nevaccinare.

  Reply
  • carcotasul

   Zici ca discriminarea aplicata nevaccinatilor le incalca un drept fundamental, fara sa explici de ce incapatanarea acestora – prin care ei incalca dreptul la sanatate al vaccinatilor – este preponderent ! Cata vreme traim in societate, isi pastreaza preponderenta acele drepturi care protejaza intreaga societate, ceea ce nevaccinatii nu vor sa admita si sa faca. De ce sa-i mangaiem pe crestet pentru asta ? Dac-ar tari doar ei intre ei, intr-o comunitate complet separata – ceea ce, evident, nu-i posibil – as fi de acord, dar lucrurile stau cu totul altfel: ei vor sa li se repecte „dreptul” de a-i pune pe cei vaccinati si pe multi altii in pericol fiindca asa le place lor (fiindca nu au argumente bine fundamentate). De ce sa admitem asta, cu pretul cresterii numarului de morti din cauza nevaccinarii ?

   Reply
   • Nicu Pandemicu

    Cum să-i pună în pericol nevaccinații pe vaccinați? Nu-i protejează vaccinul pe cei inoculați? Nu de aceea s-au vaccinat, ca să fie la adăpost de forme grave? E o fractură logică imensă în afirmația falsă „nevaccinații încalcă drepturile vaccinaților”.

    Reply
 8. Lucian Nicolescu

  Excepțională pledoarie pentru civilizarea turmei din lumea a-trei-a. Mă îndoiesc de reușita demersului.
  În carantina din 2020, am atenționat o gorilă nepurtătoare de mască să se conformeze legii Arafat-Vela și era să mi-o iau pe cocoașă. De atunci am abandonat să mai „dresez” maimuțe.
  Perioada Ceaușescu va tara încă mult timp poporul acesta necivilizat.

  Reply
 9. Dobrescu

  cifrele sunt altele. Cele publice din buletinele covid. Care ne arat zilnic o relatie intre vaccinati si nevaccinati. . in octombrie cei 7.000.000 vaccinati au lasat 110.000 vaccinati infectati. Din care 946 au si murit. cam 9-10% din decese. luna asta marja a crescut – cam la 11% decese vaccinati. Adica o rata de 0.92% decese lunar. IN acelasi timp CEI CARE AU TRECUT PRIN BOALA (cam 1,8 milioane) AU DAT DOAR 10150 REINFECTARI. Adica 0,5% in 22 de luni. Din care doar 75 au murit. Adica o rata de decese de 0,04% pe luna. UE anunta ca vaccinarea va fi valabila 9 luni.Adica fix ce a constatat si sistemul medical israelian. La 9 luni ..inseamna ca devenim niste cetateni care sa se injecteze anual? cam spooky. Hai sa dam credit istoriei care ne-a aratat ca epidemiile dispar prin imunizare. iar aparitia de garduri parca e o chestie din anii 30. Iar art 2 din OG 137/2000 spune ca nimeni nu poate fi discriminat sub nici un motiv.De aici trebuie sa plecam. Ia Educatia inseamna sa respectam drepturile celorlalti. Fara sa le punem in balanata cu alte //drepturi// pe care credem noi ca ni le afecteaza ei. Dreptul la sanatate si la viata privata este un drept exercitat de fiecare prin prisma experietei proprii. Am insistat, in comunitatea mea, ca seniorii sa se vaccinee. Iar o batrana de 8 de ani, mi-a spus ca nu se vaccineaza pentru ca in viata ei Statul nu a alergat niciodata dupa cetatei sa le dea ceva bun. Au alergat dupa cetateni sa ii bage la inchisoare, la Canal, sa le ia pamanturile, sa le ia avutul cuLegea 18, sa ii pe eevi in armata 2-3 ani. Dupa cele bune pentru oameni aualergat ei insisi. Asa mi-a spus o mamaie…. Nu am ututu sa o contrazic

  Reply
  • tautu

   Da, dar incomplet. Cati au murit la reinfectare e varful aisbergului. Relevant e cati nevaccinati au supravietuit, cred ca procentul e semnificativ mai mic decat la nevaccinati. Abordarea cu disparitie epidemiilor prin imunizare naturala este criminala. Evident ca mortii nu se mai reinfecteaza ca sa mai moara o data.

   Reply
  • Codruta

   Pai si pentru gripa „banala” trebuia sa te vaccinezi anual, care-i chichirezu’?
   In toamna lui 2019 o cunostinta de-a mea a murit de gripa „obisnuita”, nu se vaccinase si… :(

   Reply
   • Nelu

    Diferenta între revaccinare sau rapel și vaccinarea din nou e mare. La COVID-19 revaccinarea sau rapelul e necesar la vaccinurile bazate pe proteina S (spike) pentru că aceste vaccinuri nu conferă imunitate decât câteva luni, iar rapelul, doza a treia, a nșpea a câta o fi, se face cu același vaccin. La gripă vaccinul ăla anual e diferit de cel pentru anul trecut pentru că au apărut noi tulpini de virus pe care vaccinul vechi nu are eficacitate, evident. Dar pentru că vaccinul antigripal este un vaccin bazat pe virus inactivat fragmentat, ele conferă imunitate de lungă durată pentru că determină producerea de anticorpi contra multor proteine virale, nu numai împotriva uneia singure cum fac vaccinurile Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson și Gamaleya Sputnik ăla rusesc. Vaccinul antigripal conferă imunitate ani buni, numai că virusul dezvoltă noi tulpini care înlocuiesc în circulație tulpinile vechi pentru care a fost făcut vaccinul. Singurul vaccin bazat pe virus inactivat împotriva COVID -19 este Sinovac, ăla chinezesc. El determină producerea de anticorpi împotriva tuturor celor patru proteine specifice ale virusului (E, M, N, S) nu numai împotriva proteinei S. Logic ar fi ca imunitatea conferită să fie de durată mai lungă (ani), nu numai câteva luni. El a fost aprobat de OMS și trimis spre aprobare la Agenția Europeană a Medicamentului încă din iulie, dar autorizația de punere pe piață merge greu…..

    Reply
 10. Discriminare

  Foarte ingrijoratoare atitudinea discriminatorie a acestei persoane.
  E clar ca discriminarea in diferite forme este prezenta in randul intelectualilor si mascata in cuvinte atent alese in normalitate.

  Reply
 11. Ionut Voinescu

  Eu nu sunt asa de informat si de plimbat ca d-voastra doamna Pipidi.nu stiu cum e in civilizatie sau in magazinele Kaufland de prin lume.stiu insa cum e in unul din magazinele k din Brașov.
  aici au si cosuri de mana.personalul nu se sinchiseste nici macar sa le aduca din zona caselor de marcat in zona intrarii.merg clientii dupa ele.dezinfectarea lor cade tot in grija clientului.
  Cozi mari la casele de marcat la noi in Brasov.semn ca suntem necivilizati.stam toti la 2-3 case ca doar astea sunt deschise.lungi cozile doamna,lungi!cateodata,o angajata vazandu-ne atat de inapoiati ne invita sa ne scanam singuri produsele.dar ce sa vezi!si acolo se inghesuie necivilizatii!
  Gard avem si noi,unul inalt,sa nu imbolnaveasca nevaccinatii pe vaccinati!
  Ciumatul,pardon,nevaccinatul nu mai are voie sa intre nici la autoservire si la un magazin alimentar.a crescut si acolo gard,chiar daca acolo au dreptul sa între si cei sănătoși,care au trecut prin boala fara simptome si care au anticorpi,dar care nu au certificat nazist.aia pe care care democratii si civilizatii vor sa-i intepe fortat,impotriva vointei lor.
  Ma rog la Dumnezeu sa va dea minte si sa va scape de frica si de efectul ei,totalitarismul tiranic.

  Reply
  • Codruta

   Pai au la intrare dezinfectant (si asta chiar INAINTE de pandemie) si servetele dezinfectante, poti lua 2 servetele si apuca cosul cu ele, atata paguba! Iar de separat au tooot incercat sa semnalizeze „carucioare dezinfectate / folosite” – dar CE sa vezi? romanu’ tot roman: le asaza amestecat, numa’ de-al dracu’ (sau de prost!)! Si IA incearca numa’, sa ii arati cat mai amabil cuiva, ca „acolo se pun carucioarele folosite”, sa VEZI avalansa de mizerii pe capul tau (eu am patzit-o repetat!) >:
   Fetele alea chiar duc cosurile la intrare – dar nu la fiecare minut, ca mai au si altele de facut, nu cred ca vrei sa lucrezi acolo in locul lor >:
   Mvaaaaiiiiiii…!!! ii INTZEAPAAAA….!!! doareeee….!!! tulvaiiiiiiii….!!! sariti lumeee… e de-a dreptul intromisiune in corpul cuiva… cam la fel cum isi violeaza barbatu’ nevsta, chit ca ea n-are chef de sex – dar zi-i cuiva ca asta e „viol”, sa VEZI cum iti rade in nas! :P
   Prapaditii care se c*ca pe ei de frica unei intzepaturi, altfel se dau mari, cica si-ar da si vieatza pentru tzarisoara… mai-mai ca ar fi in stare sa imbrace camasile verzi :P

   Reply
 12. Jean

  Dacă lanțurile de supermarketuri au devenit „capitalismul care civilizează”, am ajuns jos de tot! Ele își aduc o frumoasă contribuție la distrugerea tramei sociale și economice locale. Bine că n-au fost cei de la Lidl, care-au ajuns subiect de bancuri în Vest!
  Cred c-ar trebui să recitim toți Surveiller et punir, o carte extraordinară scrisă de cel mai citat om din lume în domeniul științelor sociale (și nu pe GoogleScholar!).
  La vară, vă invit să vedeți cât de mult se vor fi adeverit predicțiile publicate în Nature. De când The Lancet a publicat un articol al unei doamne de cea mai veche profesie, precauția e obligatorie. S-a înșelat el Didier Rault (cel mai citat om din Franța în ultimul an) în privința pandemiei, d-apăi firmele care testează vaccinurile pe banii firmelor care le produc!!!
  Nu sunt antivaccinist, m-am vaccinat, deși medicul mi-a zis c-ar fi mai bine să nu, dat fiind dosarul meu medical și nivelul anticorpilor după trecerea prin boală, însă „imunizarea” prin vaccinare propovăduită cu atâta sârg și neacompaniată de alte măsuri sună bizar. Iar restrângerea libertăților poate fi analizată în absolut, nu în contexte diverse. Liberalii ar trebui să țipe ca din gură de șarpe când se restrâng libertățile, când colo, partidul naționalist-extremist (AUR) mănâncă pâine liberală! Liberalii se ocupă să nu moară economia, ceea ce este ratat din start, se pare. Social-liberalii vor ceva redistribuire (din ce rămâne, dacă mai rămâne, după ce fură ei). Cei care salvează România vor întâi să curețe, iar după ce vor face curat (când vor face curat), se vor apuca și de salvat (ce va mai rămâne de salvat).

  Dacă nevaccinarea este o problemă atât de gravă, puterea trebuie să intervină pe măsură, nu să se mire de ce nu este tratată ca obligatorie o chestiune facultativă. Jocul cu amenințările cu certificatul și pedepsele, urmate de retractări este unul de prost gust și mai mult îi irită pe antivacciniști. Unii atacă cu procrastinare, alții răspund cu prostie – superb!

  Reply
 13. dana

  Asteptam si alte corectii, poate va inspirati de la Hitler delicata Pippidi Mungiu. Suferiti dupa timpurile comuniste se pare. Aveti putintica rabdare ca se intorc si o sa va descurcati. Eliminati pe cei ”needucati” asa cum au facut si comunistii. Au umplut puscariile ca sa nu se vada cat de tampiti sunt ei obedientii sistemului. Mergeti si semnati ca s-a bagat si a 4 a doza de civilizatie plus ca e nevoie de bani in buzunarul unora. Nu uitati sa semnati ca ei nu-si asuma nimic. La cat sunteti de educata nici nu ma mira ca vorbiti asa. Cei de nivelul d-voastra au avut o placere deosebita sa chinuie pe altii asa ca aveti liber, romanii suporta. Ma intreb daca sunteti romanca de urati atat de mult poporul asta si nu ratati nicio ocazie sa-l batjocoriti. Sa mergem spre unanimitate tovarasa! Daca nu pedepsiti i pe cei ce cartesc!

  Reply
  • Lia

   Printre multe alte filme care trimit la realitatea curenta se numara si The Pianist ,sa nu mai zic de Schindler’s List.
   Ma refer la analogia cu certificatul verde, gardurile de la Kaufland etc

   Dna Pippidi din cite stiu traieste de mult timp in Germania. Si da, nemtii sint un popor civilizat in sensul ca nu se-nghesuie, dau in git pe cei care nu respecta regulile si da, sint de acord cu certificatul 2G. Uberall…..

   Cind o veni iar scadenta, o sa zica iar ‘dar n-am stiut, n-am avut idee, sau doar am urmat ordinele’
   Dna Pippidi a terminat demult facultatea de medicina si am impresia ca a facut partial o rezidenta de psihiatrie ,dupa care s-a inrolat cu succes intr-unul din ong-urile ….binecunoscutului ‘filantrop’ care se apropie de 100 de ani, ca vad ca astia traiesc vesnic….

   Cred ca asa se explica schimbarea macazului de citiva ani incoace.

   Reply
 14. Iulian

  Ramanem un popor necivilizat, o turma, ne inghesuim, dar ne inghesuim in tara noastra. Ce sa facem daca cei care au fost educati in Romania au plecat in Germania, respecta „liniile”, si de la distanta incearca sa educe un popor care a mai fost educat in spirit nazist si in anii 1940-1944. Intradevar, se mananca bine la Kaufland.

  Reply
 15. Ioana

  Nu pot sa cred ca citesc un asemenea text scris de dvs.!!! Mi se pare ireal ca ați putut concepe asa ceva. Când eram studenta , după Revoluție, va citeam cu placere articolele. Ce s-a întâmplat in mintea si sufletul dvs. intre timp, doamna??? Civilizație fără urma de logica, empatie și mila fata de oameni, ceea ce sustineti este îngrozitor! Ceva mai odios nu am citit nici pe vremea „Odiosului”! Este o rușine!!!!!

  Reply
 16. Munteanu Narcis

  Doamna Alina
  Cred ca ati scris un articol rusinos la adresa romanilor. Ceea ce a facut Kaufland se numeste „SEGREGARE”.
  Nu pot sa cred ca cineva care este un aparator al drepturilor si libertatilor a putut sa scrie asa ceva. Ceea ce fac societatile asa zise democratice astazi este un nazism medical in care oamenii sanatosi si nevaccinati sunt vanati la fel cum Germania nazista vana evreii!!! Am ajuns sa ii laudam pe idiotii de la Kaufland pentru o masura clar segregationista!! Ce urmeaza? Lagare pentru 60% din populatia Romaniei? V-ati tampit cu totii? Cautati va rog in DEX: vaccinare nu inseamna imunizare!!! Nu sunt antivaccinist ( sunt vaccinat anticovid), dar nu pot fi de acord cu segregarea!! Vaccinarea trebuie sa fie alegerea fiecaruia si decizia fiecarei persoane trebuie respectata. Asa functioneaza democratia in cazul in care ati uitat.

  Reply
  • Anton

   Ce nu pricepi ?Românașul cu genă de Dac liber de minte trebuie civilizat cu forța ,chiar dacă asta asemănă să fie ținut după un garduri.

   Reply
  • Codruta

   IARASI comparatia asta CRETINA cu evreii si nazismul!
   Pai nazisrii vanau evrei sa-i INCHIDA – pe cand Kaufland nu inchide pe nimeni, nevaccinatii pot sa circule pe unde vor ei, in afara „gardurilor”!
   Kaufland pur si simplu a inchis niste porti si nu lasa pe UNII sa intre, NU im piedica lumea sa iasa! Atata paguba! N-am vazut pe NIMENI sa fi protestat in trecut impotriva localurilor unde era afisat la intrare „Ne rezervam dreptul de a ne selecta clientii” sau „tinuta obligatorie” sau alte de-asteaaa…. Dupa cum n-am vazut pe NIMENI sa protesteze impotriva bisericilor si manastirilor in care n-ai voie cu pantaloni scurti sau a celor care chiar DISCRIMINEAZA de-a dreptul, pentru ca femeile nu au acces!

   Reply
 17. Anton

  Când peste 60% din românașii acestei țări sunt daci liberi de minte și miserupiști pe care îi doare în cot de legi și reguli mă îndoiesc că aceste câteva garduri le v-a dezvolta intelectul??

  Reply
 18. Kross

  Ma infioara ce afirmati.Nu sunt antivaccinist(sunt vaccinat),dar nici nu pot recomanda un act medical.De ce? Pentru ca daca pateste ceva,nu as avea constiinta impacata.Fiecare sa faca ce vrea cu propriul corp.
  Revenind la articol,ce faceti in acest articol este clar ,instigare la incalcarea legii si daca vreti sa stiti este si pedepsita aceata infractiune.
  Va contraziceti cu articole intregi scrise dupa ,,COLECTIV”. Ce a facut Kaufland este asemanator cu ce au facut toti complicii de la tristul eveniment.
  Daca nu intelegeti ce,ar fi bine sa intrebati Pompierii.Cand se proiecteaza o cladire,sunt foarte importante caile de acces si evacuare.Ce au facut in acest caz? Au opturat caile de evacuare.
  Dar probabil caimediat o sa se gaseasca cineva care o sa ne scrie despre …educatia precara a conpatriotilor si asa mai departe.

  Reply
  • Codruta

   N-au „opturat” nimic! Gardurile alea se pot da la o parte cu un simplu branci, cu mana! Nici nu se PUNE problema ca nu s-ar putea face evacuarea din cauza lor!

   Reply
 19. Ada

  Cine esti tu bre’ si de unde vii cu ideile astea?
  Ma mira cum cineva cu un cv ca al dumitale ( tocmai ce l am citit) vine cu asemenea aberatii :) eu sunt convinsa ca nici dumneata nu crezi ce ai scris :)
  Cu siguranta ai printre cunoscuti, familie, prieteni , persoane care nu vor si nu au nevoie sa se vaccineze . Cum te uiti in ochii lor ?
  Rusineeee BREEE! RUSINEEEEEEE

  Reply
 20. John

  Bravos, doamnă Mungiu, paravanele de la Kaufland ne apară de covid. BINE CA E LIBER LA MOAȘTE! Bună logică, bravos!

  Reply
 21. Cristi C

  Articolul rateaza intreaga esenta a povestii Kaufland.
  Inca de la inceputul aberantei HG nelegale (o spune seful CNCD), Kaufland a incalcat HG-ul pentru ca are sediile in parcuri comerciale care sunt tratate ca si mallurile. Carrefour-urile si Corele din malluri si parcuri comerciale au ramas fara clienti, Kaufland nici macar nu a clipit. Cel putin doua saptamani se putea intra fara nicio problema in toata galeria de magazine alimentare care partajeaza acelasi spatiu interior cu magazinul Kaufland. Erau acolo farmacii, magazine de branza, de mezeluri sau o tutungerie.
  Abia acum o saptamana, probabil in urma unor proteste ale concurentei, Kaufland a tras un cordon asa cum vedeti in aeroporturi pentru demarcarea cozii la terminale. Si un agent de paza supraveghea ca intrarea in interiorul cordonului sa se faca prin verificarea certificatului sanitar.
  Pana cand, in urma altor sesizari, Kaufland a luat decizia ca in toata tara sa ridice acele garduri oribile si care, asa cum arata si Kross mai sus, incalcau legislatia in vigoare privind protectia impotriva dezastrelor, eliberarea de obstacole ale cailor de acces, etc. ISU trebuia chemat imediat la fata locului pentru niste amenzi usturatoare.
  Gardurile au disparut dupa 3 sau 4 zile. A reaparut cordonul pentru o zi (dar nu verifica nimeni nimic) si apoi a disparut si el.

  Care-i morala? Eu nu prea pricep. Dna Pippidi lauda Kaufland doar pentru gardul penibil si complet lipsit de justificare medicala, avand chiar un efect mai redus decat faimoasele paravane din clase. In definitiv nu stiu cine pe cine apara. Aparau vaccinatii de nevaccinati sau invers? Este imbecil ca un vaccinat sa mai aiba nevoie si de protectia unui gard dupa ce s-a vaccinat si mai poarta si masca.
  Dar lipseste din discutie evidenta incalcare a HG-ului nelegal pe care a facut-o Kaufland in toata aceasta perioada. Asta pare sa nu fie remarcat de nimeni.

  Deci, este Kaufland inger sau demon? A incalcat HG-ul nelegal. Aproape toate Kauflandurile sunt in parcuri comerciale si trebuiau sa permita accesul doar pe baza de certificat digital.

  „32. Se propune ca activitatea cu publicul în centrele și parcurile comerciale, să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a
  180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV2. Se propune ca măsura să nu se aplice persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din centrele și parcurile comerciale.
  33. Se propune ca prin excepție de la pct. 32 pentru serviciile publice comunitare care funcționează în centrele și parcurile comerciale, accesul să fie permis și persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test”

  Dar ma mira totusi ca dna Pippidi nu ne spune ce a facut si Austria. A introdus testarea obligatorie pentru vaccinati la restaurante. Si la fel face si Portugalia de acum. Sa fim si de partea lor pentru ca da, masura asta chiar are sens medical. În tweet-urile sale, Marius Gilbert amintește și de o altă observație bazată pe sondajele Universității din Hasselt: cei vaccinați au în medie de două ori mai mulți contacte decât cei nevaccinați. Acest lucru contribuie inevitabil la răspândirea virusului.

  Reply
 22. Dan Camelia

  Ce rusine dna Pipidi!!!! In anii trecuti va urmaream aparitiile la televiziune si interviurile la radio. Erati o persoana pe care o respectam si in care ma regaseam prin atitudinea dvs. corecta si onesta vizavi de romanul simplu. Cum si unde ati pierdut demnitatea de care am fi avut nevoie astazi? Ce poate intelege omul de rand ? Un gard face diferenta dintre cei rai si cei buni? De ce sa facem pledoarie pentru a separa oamenii ,ce vor intelege copiii din acest mesaj? Este jignitor pentru umanitate ,este jignitor pentru poporul acesta care v-a respectat si apreciat de multe ori . Astazi romanii sunt ” nespalati” ” prosti” „ultimii la igiena in Europa” „neslefuiti” ,nevaccinati. Dar si nevaccinatii ca si vaccinatii sunt chemati la vot ,sunt obligati sa plateasca taxele si impozitele, muncesc de dimineata si pana seara pe un salariu de nimic. Cu ce sunt ei mai prejos decat ceilalti. O singura hartie, o parafa aruncata pe un act fara nici o justificare legala ,face astazi diferenta intre oameni?Cat de jos au coborat standardele umane si morale! Sa stiti ca foarte multi romani cinstiti si civilizati sunt revoltati de opresiunea care a pus stapanire pe societatea din zilele noastre. Dreptul de a te simti uman si respectat a fost castigat foarte greu in Romania, iar pentru asta au murit oameni. Ce se va intampla cu noi peste un an ,doi cand pandemia nu va trece ,cand vor veni si alte valuri, ce alte garduri vom mai pune? Nu este drept pentru noi cei care am sperat si am muncit , crezand intr-o viata mai buna. Am facut atatea sacrificii pentru nimic , doamna Pipidi! Pentru nimic! Poate ca este timpul sa vedeti cu alti ochi tara aceasta si oamenii acestia multi dintre ei buni si civilizati.

  Reply
 23. di livio

  și nici nu îngenunchem la blm, ca Trudeau, îi deosebit de grav, de aia ne-au zis hamburghezii Europas idioten…parcă mai zisei asta da s-a șters prin moderare, ca covrigu prin vaccinare

  Reply
 24. ??????

  @ Vaccinarea este o etapă depășită din administrarea sănătății populației ce încurajează indolența și abuzul, ! ‘?

  Reply
 25. Codruta

  Doamna Alina, nu sunt o antivaccinista (nici o entuziasta a vaccinarii) si n-am avut NICIODATA intentia sa boicotez Kaufland, printre altele si pt. ca imi sunt simpatici din diverse motive (nu mai detaliez aici ca ar lua destul timp – dar unele se refera si la masurile de preventie).
  Cu toate astea, gardul acela il consider de o prostie monumentala, din urmatorul motiv (in afara de faptul ca estetic si drept conotatie e urat de mori): cei cu certificat au voie sa mearga dincolo de gard, sa cumpere ce-or vrea ei sau sa se fatzaie pe acolo, SEPARATI de cei fara certificat.
  Apres dupe care merg in partea alimentara a Kaufland, unde se amesteca bine-merci cu cei FARA certificat, intr-o veselie si cu eventuale riscuri cat cuprinde!
  Deci CARE mai era rostul gardurilor?
  De altfel, se pare ca si-au dat si ei seama de prostie, astfel incat gardurile au fost desfiintate inca din 24.11.
  Bine ca le-a venit mintea la cap! :)))

  Reply
 26. ??????

  & „Confortul” obținut prin utilizarea vaccinării în scopuri medicale diminuează rolul instinctelor în formarea indivizilor, un fel de „blegire” a instictelor, pe anumite reacții instinctuale, alte „zone” fiind mai bine „mobilizate” de reacțiile la vaccinare , deci „dezechilibe” instinctuale, comportamentale, ?

  Reply
 27. Jean

  Cumpărați local pentru că-n scurt timp „localul” va fi singura voastră sursă de hrană!

  „Another interesting paradox in this panorama of mindfuckery is that the self-designated “good” people have behaved with uniform bad-faith and dishonesty throughout the long crisis and that is what will change the game, probably soon. It happens that the leadership of the “good” people includes most of the figures in authority over the whole country: those public health officials like Dr. Fauci, the hospital directors who outlawed early treatment protocols, the pharma executives who buried their failed drug trials, the scientific journal publishers who killed reports that don’t support the “vaccine” narrative, the news-media editors and producers who can’t stop spinning lies, the Social Media totalitarian censors and cancellers, the tyrant mayors of New York, San Francisco, and Los Angeles, the “blue” state governors who destroyed small business with lockdowns and “passports,” the Woked-up state and federal bureaucrats ever preoccupied with covering their asses, the skulking managers behind the ectoplasmic “President Joe Biden” (and their handmaidens in Congress) — that Satanic host of coercion-meisters, inquisitionists, corporate despots, reputational executioners, moneygrubbers, political whores, and credentialed sadists trying to run your life — are headed for a fall.”

  Reply
  • Nelu

   Hai că pe small business nu i-a distrus lockdown ci Safeway, Giant, Oscodrug, Kroger, Raley’s, Sam’s, Costco, și cu voia dvs. ultimul pe listă și bomboana pe colivă Walmart. Small business e de mult mort și îngropat în America și e în agonie și aici. Poate ar fi bine să schimbați canalul. Fox News nu e mai breaz decât Antena 1 sau Digi 24, care se vede cât colo că au mai mult de a face cu propaganda decât cu jurnalismul.

   Reply
 28. Gica Contra

  Ce dragut, vorbim de civilizatie, sanatate dar cand te uiti la poza celui ce scrie articolul, ce observi? Ca mersul pe jos si mancatul ponderat nu prea le practica. Da, stiu, multi au sa zica ca sunt superficial, dar nu sunt. Sau daca sunt, inseamna ca grecii si apoi romanii s-au inselat iar “mens sana in corpore sano”. Trebuie eu sa ma vaccinez cu un tratament experimental pentru ca niste obezi (grupa cea mai afectata si cu cel mai mare risc) sa traiasca. Sa-mi pun eu viata in pericol ca ei sa poata umbla (bine, vorba vine, ca astia nu prea se misca) liberi.
  Multi nu pricep ca noi nu vrem ca ei sa nu se vaccineze! Noi vrem sa fim lasati in pace, pentru ca niciunul din voi nu isi isi asuma responsabilitatea pentru eventualele efecte secundare. Si mai e ceva ce nu pricepeti voi: cand are sa fie un vaccin, adica vaccin nu rahaturile astea de sunt acuma, multi au sa-l faca, cu toate ca daca ati fi dat atentie la biologie si nu spargeati seminte ati fi stiut ca nu exista vaccin intramuscular impotriva unui virus cu transimisie aeriana.

  Ca fapt divers, cunosc o singura persoana decedata de covid (avea 140 kg la 172 ca pe el “nu-l deranja”) si cativa bolnavi dar fara sa fie nevoie de internate. In schimb cunosc/am cunoscut persoane cu reactii adverse :2 in spotal (miocardita si insuficienta renala) si 2 decedati (infarct si AVC). Ultima persoana tocmai ce ingropat-o acum 4 zile)

  Reply
 29. Cristi C

  Asa cum spuneam mai sus, Kaufland a fost amendat pentru garduri. De catre ISU.
  „Centrul comercial Kaufland din municipiul Câmpina a fost amendat, miercuri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, după montarea unor separatoare mobile pentru a permite accesul persoanelor care nu deţin certificat verde doar în supermarket, nu şi în magazinele din galeria comercială.

  Potrivit unui punct de vedere emis de ISU Prahova, instituţia s-a autosesizat după apariţia în spaţiul public a unor imagini şi comentarii referitoare la montarea unor separatoare mobile în patru centre comerciale din municipiile Ploieşti şi Câmpina, fiind dispusă o acţiune de verificare.

  „Au fost executate patru controale (au fost verificate exclusiv căile de evacuare), în urma cărora au fost identificate patru nereguli. Trei dintre acestea au fost soluţionate, iar cea de-a patra urmează să fie remediată în cursul zilei. În urma verificării au fost aplicate trei avertismente şi o amendă de 2.500 lei”, precizează sursa citată.

  Amintim că gardurile separatoare de la intrarea şi interiorul unor supermarketuri din Târgovişte au fost înlăturate după ce primarul municipiului a dispus, miercuri, un control privind legalitatea amplasării acelor garduri, raportat la disciplina în construcţii, dar şi la regulile privind securitatea la incendiu.”

  Reply
 30. Ovidiu

  Si dacă n-o să se întâmple așa cum preconizați, după Anul Nou, o să ieșiți public să vă faceți mea-culpa, doamnă Pippidi…?

  Reply
 31. Sb

  Citind articolul apologetic la adresa gardului şi a pedepsirii tuturor chiaburilor şi reacţionarilor, pardon recalcitranţilor, am înţeles că… Că articolul este cam pe lângă realitate rău de tot. Iar argumentaţia ar fi fost comică, dacă nu m-ar fi enervat graţie (aiurea „graţie”. Poate diz-graţie, nu?) atmosferei de anii ’50 care răbufnea din cuvinte şi fraze, pe vremea când clasa muncitoare şi ţărănimea se răţoiau la unison înspre reacţionari şi chiaburi. Evident, conform cerinţelor actuale.
  Am înţeles că acel gard şi, în fapt, ORICE GARD are o semnificaţie de Mare Pedepsitor al „recalcitranţilor” şi nesupuşilor care nu se vaccinează şi e menit în dimensiunea materială, să-i pedepsească pe ei recalcitranţii şi să le arate pe unde au voie şi pe unde nu au voie, iar în cea metaforică, simbolică, ezoterică, astrală, etică, să nu lase virusu să treacă din zona A în zona B.
  Ceea ce este la fel de eficient ca şi când ai căra apă cu ciurul, cu precizarea că ciurul ăla tot va fi ud dar gardurile vor proteja fixpix împotriva virusilor. Că nici nu au menirea asta, ci doar, aşa cum a vrut să spună autorul, să pedepsească recalcitranţii şi şovăielnicii.

  Oricum, e îmbucurător că ISU a efectuat o acţiune „mârşavă” şi „abjectă”, „ignobilă”, na, de a scoate gardul „civilizator”, din magazine. Şi recomandă, culmea, „păstrarea căilor de evacuare libere şi în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate şi realizate”, mai ales că „este interzisă blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea sau înălţimea liberă de circulaţie stabilită ori care prezintă pericol de incendiu sau explozie, precum şi efectuarea unor modificări la acestea, prin care se înrăutăţeşte situaţia iniţială”.

  Deci stimată doamnă Mungiu Pippidi, or fi fost gardurile acelea un deliciu, o metodă pedagogică „europeană” şi un material maleabil pentru un articol care să înfiereze cu mânie pe nevaccinaţi, dar din punct de vedere al măsurilor de siguranţă împotriva incendiilor şi altor dezastre, cam strică. Sau dacă te vaccinezi scapi şi de foc? Apropo, cum va fi evacuat în caz de ceva urât Târgul de Crăciun din Piaţa Mare sau din alte pieţe mari, dacă este foarte îngrădit, foarte populat?

  Oricum, am aflat astfel că gardul era exact ce credeam eu. Am trecut de mai multe ori, chiar în zilele anterioare celei de azi, pe la supermarketul respectiv, şi da, confirmat repetat, nu mai era gardul, deci se poate şi fără el. Deci se poate şi fără gard. La fel se putea face şi cu magazinele alimentare din malluri… Dar unii
  s-au prea supus să execute.

  Aş fi întrebat-o pe doamna Mungiu Pippidi, că este totuşi, un intelectual, care sunt bazele medicale ale acestor măsuri ciudate anti-, dar am citit şi articolul manifest „Arafat prim-ministru”.

  Care „Arafat prim-ministru” e efectiv un ghid a ce ar trebui să facă el, Comandantul Acţiunii, împotriva celor care nu se supun vaccinului. Dar, citind ce ar trebui să facă, am realizat că Arafat cel de acum, cu măsurile lui alea ciudate şi care frizează nonsensul medical, este de fapt un simpatic faţă de ce doresc alţii să implementeze. Poate o să îi trimit Alinei Mungiu nişte capturi de pe webcamul primăriei, să vadă cum se distrează superoamenii vaccinaţi în târgul de Crăciun, unii în alţii şi cum se îmbulzesc la scanat. Dar ei fac doar forme uşoare, şi nu răspândesc, uitasem… Apropo, ce te faci dacă ai passul şi eşti infectat?

  Reply
 32. John

  Ai dreptate domnule SB, toate asa zisele masuri sanitare sunt un non sens, o gogomănie fără nici o justificare medicală demne de un gardian necioplit și răutăcios

  Reply
 33. Dumitru

  Pana la urma s-ar parea ca Francis Fukuyama a avut dreptate. Am ajust la sfarsitul istoriei. Insa nu democratia liberala este starea de sfarsit, ci un sistem corporatist care a asimilat de la dictaturile secolului 20 toate ideile legate de propaganda si totalitarism, si le aplica folosindu-se de tehnologia informatiei. Bun, SUA nu este inca la nivelul Chinei, insa distanta se reduce repede. Autoritatea si violenta politiei sanitare din Australia sunt deja incredibile – eu deja clasez asta cam la nivelul Rusiei (care inca nu e la nivelul Chinei, ca sunt ierarhii in toate).

  Doua aspecte, in particular, ma fac sa fiu extrem de pesimist pentru viitor :

  1. Felul in care si acum, la doi ani dupa inceputul epidemiei, guvernele tarilor democratice inca nu s-au hotarat sa guverneze democratic. Vaccinarea nu este promovata prin lege, ci prin mecanisme paralegale sau complet in afara statului de drept: sicane administrative, propaganda prin toate mijloacele, etc. Insa deocamdata se pare ca numai Austria a votat o lege care face vaccinarea obligatorie. In Franta nu e cazul (nici in Germania, BTW). Si asta cu toate ca vaccinare compulsorie exista in Franta. Insa un proiect de lege care ar fi facut vaccinarea COVID obligatorie a fost respins in octombrie. Insa campania de discriminare a nevaccinatilor continua, prin sicane administrative si prin „shaming”. De parca am fi la biserica, nu intr-un stat de drept.

  2. Alienarea elitelor, intre care multi au astazi credinte cvasi-religioase pe care sunt dispuse sa le impuna celorlalti in numele „binelui comun”. Ecologisti, militanti pentru „drepturile omului” (de fapt, drepturile colective si tribale a diverse minoritati) sau pentru „drepturile animalelor”, s.a.m.d. au in comun cu bible-belter-ii metoda „crede, nu cerceta, si forteaza-i pe ceilalti”. Iar domenii intregi din ceea ce e numit „academia” au cazut prada derivei asteia, care nu incurajeaza gandirea critica.

  Reply
 34. Zagura

  Articol care ar trebui să figureze la rubrica ”Publicitate”. Deci și autoarea a fost înregimentată în rândul celor care n-au niciun interes să se revină la normalitate. Dimpotrivă.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *