Romania Curată

Daca doriti sa recititi. Seria Rosia Montana 1 George (Maior) si Gabriel (Resources), o intalnire in 2005

Romaniacurata.ro deschide o rubrica cu articole sau declaraţii publice ale politicienilor din anii trecuţi care pot fi relevante în contextul dezabterilor de astăzi privind proiectul RMGC. Prima republicare este din Ziua de Cluj din 2007. Este vorba despre un articol publicat de Attila Biro, în prezent jurnalist la ziarul Gândul. Dacă aveţi linkuri interesante sau sugesti publicistice pentru această rubrică, vă rugăm să le lăsaţi pe site sau sa le trimiteţi pe adresa de mail contact@romaniacurata.ro.

„În 2005, pe când era senator PSD, George Maior s-a întâlnit pentru jumãtate de orã cu reprezentanţii companiei Gabriel Resources, titularul proiectului de la Roşia Montanã. Maior spune cã nu a fost singurul parlamentar din Alba solicitat oficial de Gabriel Resources prin intermediul Ambasadei Canadei în România. Cu toate acestea, parlamentarii din Alba spun cã nu au participat la nici o întâlnire cu Gabriel Resources mediatã de Ambasada Canadei. Compania canadianã Gabriel Resources a iniţiat în 2005 un program de întâlniri cu politicienii români aflaţi în poziţii-cheie în cadrul Parlamentului, Guvernului şi chiar al Administraţiei Prezidenţiale.

În iunie 2005 Gabriel Resources a trimis Ambasadei statului canadian o listã cu numele oamenilor politici cu care doreşte sã se întâlneascã. Pe lista de oameni politici întocmitã de reprezentanţii Gabriel Resources apare în 2005 fostul senator George Maior.

La momentul în care a intrat în vizorul conducerii Gabriel Resources, George Maior era senator PSD de Alba şi şeful Comisiei pentru apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã din Senatul României. Pânã în noiembrie 2005, tatãl lui George Maior, Liviu Maior, a ocupat funcţia de ambasador al României în Canada.
Maior a vorbit 30 de minute cu Gabriel

Conducerea companiei Gabriel Resources a solicitat în aceeaşi perioadã întâlniri oficiale cu preşedintele Traian Bãsescu, premierul Cãlin Popescu Tãriceanu, Adrian Nãstase şi Mircea Geoanã. Pânã în prezent, singura întâlnire confirmatã este cea cu senatorul George Maior. Acesta a confirmat întâlnirea cu reprezentanţii Gabriel Resources, dar a menţionat cã nu a fost singurul parlamentar prezent la întâlnire. ZIUA de Cluj a solicitat lãmuriri asupra întâlnirii dintre George Maior şi compania Gabriel Resources:

“În anul 2005, Ambasada Canadei a solicitat în mod oficial tuturor reprezentanţilor Parlamentului României din judeţul Alba o întâlnire cu reprezentanţi ai Gabriel Resources, destinatã prezentãrii activitãţii companiei în judeţ. La aceastã întrevedere, care a durat 30 de minute, domnul George-Cristian Maior a participat în calitate de senator al judeţului Alba”, se menţioneazã în rãspunsul trimis de biroul de presã al SRI. Comunicatul spune cã toţi parlamentarii din Alba au fost solicitaţi pentru întâlnirea cu reprezentanţii companiei, dar în scrisorile oficiale ale Ambasadei canadiene apare nominalizat doar numele lui George Maior.
Cine minte?

Maior spune cã a participat la întâlnirea cu reprezentanţii companiei Gabriel Resources alãturi de alţi parlamentari din judeţul Alba. Parlamentarii chestionaţi de ZIUA de Cluj spun cã nu au fost contactaţi de Ambasada Canadei în 2005 şi nu au participat la nici o întâlnire cu reprezentanţii companiei Gabriel Resources.

“Nu am primit nici o scrisoare oficialã din partea Ambasadei Canadei. în 2005, nu am participat la vreo întâlnire cu reprezentanţii Gabriel Resources”, a declarat deputatul PRM Valeriu Buzea. Pe de altã parte, senatorul PD Alexandru Pereş spune cã a existat o iniţiativã, dar nu s-a concretizat oficial. “Nici eu nu am primit o adresã din partea Ambasadei Canadei. Nu am participat la nici o întâlnire cu compania la care sã fi luat parte şi senatorul George Maior”, a declarat Pereş. Chiar şi deputatul PD stefan Bardan, unul dintre susţinãtorii declaraţi ai proiectului, a infirmat faptul cã Ambasada Canadei ar fi solicitat tuturor parlamentarilor o întâlnire cu reprezentanţii Gabriel Resources. “În 2005 nu a avut loc o astfel de întâlnire. Ce ştiu este cã în 24 noiembrie anul acesta a avut loc o întâlnire între mai mulţi parlamentari din Alba şi conducerea companiei, dar nu am fost solicitat oficial de cãtre Ambasada canadianã”, a declarat Bardan. (Attila Biro, Ziua de Cluj, 23 august 2007).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *