Adrian Popescu

Cum isi bate joc Posta Romana de patrimoniul national Peste 1 milion de timbre zac neinregistrate, 14 milioane au un regim juridic neclar, pagubele sunt de milioane de euro

In timp ce la Posta Romana se pierd anual zeci de milioane de euro pe contracte paguboase cu diverse firme private “prietene”, compania nu a gasit de cuviinta, din 2004 pana in prezent, sa puna ordine in registrul national al timbrelor si marcilor postale. Curtea de Conturi a realizat un nou control la Muzeul National Filatelic, aflat in subordinea Postei Romane, descoperind noi nereguli.

Dupa ce in 2009 a fost constatata disparitia a 215 timbre din emisiunea I “Cap de bour 1858”, in valoare de 2 milioane de euro, iar 660 de timbre, din emisiunea a II-a “Cap de bour 1858” si “Principatele Unite 1862 si 1864”, sunt suspecte ca fiind falsificate, inspectorii de conturi sustin in 2011 ca peste 1 milion de timbre straine nu sunt inregistrate, iar alte 14 milioane de timbre au un regim juridic neclar.

In 1990, Banca Nationala a Romaniei a predat Ministerului Postelor si Telecomunicatiilor tezaurul national filatelic, iar in anul 2004 acest patrimoniu este preluat de Posta Romana, prin infiintarea Muzeului National Filatelic, ce functioneaza in actualul sediu al Muzeului National de Istorie din Bucuresti.

Atat in 1990 cat si in 2004, timbrele si marcile postale au fost predate scriptic, pe baza unor procese verbale, fara ca timbrele sa fie numarate si inventariate.

In 2009, Curtea de Conturi descopera disparitia celor 215 timbre “Cap de bour“, iar 6.373 marci postale romanesti au fost trimise la expozitii in strainatate si nu s-au mai intors.

In vara anului 2011, Curtea de Conturi efectueaza un nou control si constata ca peste 14 milioane de obiecte (8.997.660 timbre romanesti, 1.661.103 timbre straine, 3.268.765 efecte postale, 7.377 donatii si 674.214 timbre fiscale) au un regim juridic neclar si nu se cunoaste forma de proprietate a acestora.

La sugestia Bancii Nationale a Romaniei, timbrele trebuie evidentiate in contabilitate in conturi “bilantiere” si nu in conturi de ordine cum a inteles Posta Romana. Valoarea acestei abateri este apreciata de Curtea de Conturi la 62 milioane lei (15 milioane euro).

Mai grav este ca peste 1 milion de timbre straine nu sunt inventariate, astfel ca oricand o parte din aceste timbre pot fi instrainate.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, ultima inventariere a timbrelor romanesti si straine a avut loc in perioada 1981-1984.

Din 2004 pana in prezent, din cele 1,5 milioane timbre straine presupus a fi in depozitele Muzeului National Filatelic au fost inventariate pana acum doar 445.818 timbre.

Pentru a ilustra debandada din acest domeniu, sefii de la Posta Romana se lauda ca in urma actiunii de inventariere a timbrelor romanesti a fost descoperita lipsa a doar 1.041 timbre, insa s-a constat un plus de 882.380 timbre.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum isi bate joc Posta Romana de patrimoniul national Peste 1 milion de timbre zac neinregistrate, 14 milioane au un regim juridic neclar, pagubele sunt de milioane de euro

  1. Constantin

    Cit mai suportam aceasta romaniaMURDARA? Hai sa luam dosarul alcatuit pina in prezent si sa mergem la guvern cu totii, voluntari si nevoluntari, sa vada lumea reactia Guvernului. Poate ca nu stie cum se blatuieste..
    Curtea de Conturi VOTCAROIU de ce nu sesizeaza ORGANELE.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *