Valeri Garbuzov, directorul Institutului Statelor Unite și Canadei al Academiei de Științe a Rusiei (ISCRAN), a fost supus unei campanii mediatice de defăimare și demis, la scurt timp după ce a publicat al doilea articol în care a combătut miturile anti-occidentale ale propagandei Kremlinului, informează platforma Meduza.
ISCRAN este un centru de cercetare științifică și analiză politică fondat în 1967 ca parte a Departamentului de Probleme Globale și Relații Internaționale al Academiei Ruse și se ocupă de studiul istoriei, economiei, politicii, culturii și relațiilor internaționale ale SUA și Canadei. În anii sovietici, Institutul a jucat un rol important în dezvoltarea politicii externe a țării. Institutul are peste 130 de angajați, inclusiv 85 de cercetători.
Valery Garbuzov este doctor în istorie, profesor universitar și politolog rus, specializat în relațiile Rusiei cu SUA și în istoria și politica SUA, director al ISCRAN până pe 1 septembrie 2023. A participat la pregătirea de materiale informaționale și analitice pentru autoritățile Rusiei, inclusiv administrația președintelui Rusiei, Consiliul de Securitate, Duma de Stat ori Ministerul Afacerilor Externe. Îndepărtarea lui este legată de două articole și un interviu acordat postului de radio Echo of Moscow, în care a demontat unele dintre miturile anti-occidentale ale Kremlinului. El a criticat afirmațiile că SUA ar fi orchestrat protestele din Belarus și pentru Navâlny, precum și că NATO ar avea intenții agresive împotriva Rusiei. De asemenea, a susținut că Rusia ar trebui să coopereze cu Occidentul pe probleme globale, cum ar fi pandemia COVID-19, schimbările climatice și terorismul. Demiterea sa este considerată ca un semn al presiunii crescânde asupra cercetătorilor independenți din Rusia.
”Rusia trece printr-un sindrom dureros al măreției imperiale pierdute”
Într-o tentativă de solidaritate, serviciul de presă al institutului a făcut legătura între această remaniere și articolul lui Garbuzov intitulat „Despre iluziile pierdute ale erei prin care trecem” publicat în Nezavisimaia Gazeta, pe 29 august. În articol, Garbuzov a demontat miturile „comunismului mondial” și ale „imperialismului american” pe care propaganda sovietică și rusă le folosesc pentru ”a scufunda societatea într-o lume de iluzii și pentru a duce la crearea unei imagini false a lumii”.
El a caracterizat Rusia ca fiind un fost imperiu care trece printr-un sindrom dureros al măreției imperiale pierdute brusc. „Faptul că Rusia se confruntă astăzi cu un sindrom post-imperial pronunțat este mai degrabă o regularitate tragică decât o anomalie istorică. Particularitatea sa este că nu s-a manifestat imediat după prăbușirea URSS în 1991, ci s-a făcut simțită mult mai târziu, odată cu venirea la putere a lui Putin. După 30 de ani, sindromul întârziat, căruia nu i s-a acordat prea multă importanță înainte, a căpătat un caracter amenințător„, a scris Garbuzov.
Rusia are propriul său program geopolitic global, dar acesta este șubred, instabil și eclectic, consideră istoricul. „Programul (mai degrabă un set de atitudini) se bazează pe un amestec de idei de eurasiatice, „lumea rusă”, antiamericanism agresiv, confruntarea cu lumea unipolară și cu Occidentul „în decădere” în general. Acesta conține, de asemenea, idei de ‘democrație suverană’, ‘popor profund’, dorința de valori tradiționale și credință ortodoxă”, se arată în material.
”Rusia nu poate concura cu SUA și China”
În același timp, Rusia nu a fost niciodată capabilă să se transforme într-o „locomotivă geopolitică anti-occidentală independentă” și să concureze cu cele două adevărate imperii informale ale lumii moderne – Statele Unite și China. Iar noua mitologie de stat este puțin probabil să ajute la acest lucru, este convins Garbuzov.
„Scopul tuturor acestor lucruri este destul de evident – scufundarea propriei societăți într-o lume a iluziilor și însoțită de retorica marilor puteri și a patriotismului, păstrarea nedezvăluită și deliberată a puterii pe termen nedefinit cu orice preț, conservarea proprietății și a regimului politic de către actuala elită conducătoare și oligarhia supusă ei”, a concluzionat autorul articolului.
Hărțuit de propagandistul preferat al lui Putin
Articolul lui Garbuzov a provocat atacuri din partea propagandiștilor. În special, aceasta a fost discutată în detaliu în cadrul emisiunii „Seara cu Vladimir Soloviov” (propagandistul preferat al lui Putin) din 30 august. Pe canalul său de Telegram, Soloviov a pus întrebări de genul: „dacă există acum un audit financiar al ISCRAN”, „dacă există și alte idei ale lui Garbuzov care vor deveni articole” în Nezavisimaia Gazeta și „când să ne așteptăm la reacția oficială a Departamentului de Stat la demiterea lui Garbuzov și la oferirea unui contract de muncă la o universitate americană”.
Pe 5 septembrie, Valeri Garbuzov a publicat în Nezavisimaya Gazeta o continuare a articolului său, intitulat „Furtună bruscă pe un loc gol”, în care le răspunde organizatorilor hărțuirii. Istoricul a formulat din nou „popular și lucid” ideea principală a textului său.
Miturile create în diferite momente și introduse în conștiința publică de masă contribuie, alături de alți factori, la consolidarea socială temporară în jurul actualei guvernări, în scopul atingerii unui anumit obiectiv. Comentând sentimentele anti-occidentale din societatea rusă, el a reamintit că procesul istoric este ireversibil, la fel ca și expansiunea informală, culturală și de altă natură a națiunilor.
„Nimeni nu va putea eradica influența occidentală, nu va putea să împingă segmentele culturii și modului de viață occidental sub asfalt, să le pună la zid cu beton (pentru a folosi cel mai nevinovat vocabular folosit în talk-show-urile televizate). La fel cum nu va fi posibil să expulzeze cultura rusă din spațiul occidental, unde segmentele rusești sunt prezente în număr mare„, scrie omul de știință. Prin urmare, crede el, mai devreme sau mai târziu, relațiile Rusiei cu Statele Unite și alte țări occidentale vor fi restabilite.
Garbuzov a calificat drept primitive și comice acuzațiile propagandistice privind legăturile sale puternice cu Casa Albă și alți „stăpâni de la Washington”. „Lucrările mele nu conțin apeluri la răsturnarea actualului guvern, iar eu însumi sunt curat în fața Patriei mele, pe care nu o voi părăsi sub nicio formă”, a declarat istoricul. El a respins, de asemenea, afirmațiile potrivit cărora la institut ar fi fost descoperite deturnări de fonduri și că un audit financiar este în curs de desfășurare.
„Și, în sfârșit, mai ales pentru falșii patrioți moderni: personalul științific al institutului nu a fost și nu este niciodată un cuib al serviciilor secrete străine sau un cerc de trădători care pregătesc comploturi secrete împotriva puterii sovietice sau a succesorilor săi”, a adăugat el.
Personalul ISCRAN a emis o declarație în sprijinul lui Valeri Garbuzov, exprimându-și indignarea față de „campania de calomnie fără margini” lansată împotriva sa. În declarație se afirmă că „toate faptele prezentate în emisiunea lui Vladimir Soloviev”, difuzată pe 30 august, „se bazează pe minciuni flagrante prezentate sub forma unei dezgustătoare propagande goebbelsiene clasice, făcând o impresie extrem de jalnică și mizerabilă”.
Acuzații false, nefondate și umflate în mod demonstrativ la adresa personalului științific al ISCRAN și al șefului acestuia – nimic altceva decât o încercare grosolană și lipsită de talent de a da o lovitură școlii științifice de studii ruso-americane, creată de zeci de ani, care s-a dovedit în întreaga lume, cu scopul de a o discredita.
Sursa „Vedomosti”, familiarizată cu situația potrivit Meduza, a declarat că noului director al ISCRAN, Serghei Kislițin, „i-ar putea fi stabilită sarcina de a moderniza institutul și de a realiza o serie de indicatori necesari privind publicațiile științifice și finanțele, cu care anterior au existat mari probleme”. Interlocutorul ziarului a menționat că incidentul cu articolul ar putea fi doar un catalizator al schimbării, dar nu și cauza acesteia. Garbuzov a declarat ziarului că nu știe dacă noul director îl va păstra în vreo funcție la institut.
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Intr-adevar, cu propaganda nu te pui :)