Romania Curată

Corpul de Control al prim-ministrului Dacian Cioloș a început verificările la Romsilva

Corpul de Control al primului-ministru a început o acţiune de control la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva vizând activitatea din ultimii doi ani a instituţiei, a anunţat joi Guvernul.

”Obiectivele controlului sunt: verificarea respectării dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi funcţionarea entităţii controlate, verificarea respectării dispoziţiilor legale şi a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuţiilor specifice, precum şi alte aspecte relevante pentru acţiunea de control”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului. Potrivit aceleiaşi surse, perioada supusă controlului este 1 ianuarie 2014 – prezent.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, l-a revocat în această lună pe Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. El a rămas pe mai departe director general la Romsilva, poziție din care îl pot demite doar foștii săi colegi din Consiliul de Administrație.

Crăciunescu a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt implicați și Viorel și Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și senatorul Tudor Chiuariu. Șeful Romsilva a fost acuzat de abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

De asemenea, reprezentanții societății civile consideră că Romsilva este responsabilă pentru o mare parte a lemnului tăiat ilegal în pădurile din România, îndeosebi pentru cel provenit din parcuri naturale și alte zone cu regim de protecție. Acuzațiile vin și din partea întreprinderilor din industria lemnului, îndeosebi a producătorilor mici și mijlocii de mobilă, care arată înspre Romsilva ca fiind vinovată pentru creșterea prețurilor de pornire la licitațiile de vânzare a lemnului până la un nivel care le duce către faliment. Faptul că politicile Romsilva de exploatare a lemnului din ultimii ani au avantajat companii precum Schweighofer este un alt reproș al reprezentanților ong-urilor din domeniu, dar și al multor mici producători de mobilă.

Adam Crăciunescu a declarat joi că reprezentanții Ministerul Mediului au solicitat Consiliului de Administrație să analizeze în continuare toate soluțiile pentru soluționarea blocajului de pe piața lemnului.

„Suntem în imposibilitatea de a reacționa. Așteptăm momentul în care putem lua un alt nivel (al prețurilor — n. r.) de piață pe care îl putem da jos, dar acest lucru se poate face o singură dată pe an, conform hotărârii de Guvern, înainte de licitația principală care se organizează în noiembrie — decembrie. Nu este Romsilva de vină pentru acest blocaj. Regia pune pe piață o resursă naturală, proprietate publică a statului, la niște prețuri pe care le are în baza unei metodologii de calcul și în baza unei hotărâri de Guvern. Cred că trebuie mai multă comunicare și cred că acest regulament, când ne-am sesizat, ar fi trebuit modificat prin HG. Ministerul Mediului trebuia să își asume și să meargă cu modificarea în Guvern, lucru pe care noi l-am solicitat, nu am stat nepăsători la ceea ce se întâmplă. Eu pot să vă demonstrez că, și dacă ne permitea noua HG, tot prețurile pieței se obțineau în condițiile în care, la 26 de direcții silvice, creșterea prețului a fost între 10% și 20%. Concluzia mea este că piața pe undeva acceptă aceste prețuri. Dacă greșesc, vom vedea la final de mandat, când voi spune mai multe lucruri”, a spus Crăciunescu.

Problema lemnului este una extrem de delicată în acest moment. Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului au protestat săptămâna aceasta, în Piaţa Victoriei, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate, arată că preţurile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentanţii ministerului mai spuneau că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă şi a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare preţurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, aşa cum se susţine în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preţurilor de referinţă pe specii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Corpul de Control al prim-ministrului Dacian Cioloș a început verificările la Romsilva

 1. Costin

  Nu ma deranjeaza cu nimic cresterea pretului ba din contra. Va scadea cererea si implicit consumul adica taierile.

  Reply
 2. Paul

  Se impune o lege privind interzicerea stricta a exportului de lemn brut si admiterea taierilor controlate de pomi,numai in perimetre stabilite si in cantitati stricte care sa permita regenerarea padurilor defrisate si sa asigure materia prima pentru fabricile romanesti de mobila,aducatoare de venit la bugetul de stat.Nici o alta autoritate externa nu are dreptul de a se amesteca in treburile interne ale Romaniei.Obligatiile noastre in cadrul UE trebuie negociate strict si respectate fara exceptii.Taierile abuzive din fondul forestier,trebuie sanctionate exemplar,iar fondul forestier din Romania trebuie declarat „avutie nationala” si etatizat fara despagubiri valorice.

  Reply
 3. codrul tacerii

  Dl. Craciunescu, prin cele afirmate continuati sa ne mintiti sau sa ne luati de prosti. Sau ambele. 1. Spuneti cu subiect si predicat, fara sa rositi si fara tremur in glas, ca pretul de pornire la licitatiile de vanzare de lemn „este un pret mediu si este calculat matematic folosind studii de cercetare in timp, confirmate si autentificate”. Este o minciuna mare cat salariul Dvs. de director general al Romsilva. Unde sunt aceste studii de cercetare si cine le-a facut? Ce Departament de analiza a pietei/preturilor aveti la Romsilva? Dl. Mohanu? Sau Dna. Gatu? Exista vreo aplicatie/ baza de date la Romsilva cu preturile de vanzare a lemnului la licitatiile organizate dupa liberalizarea pretului lemnului? Nu exista! Va spun eu! Nu exista nici la DS! Nu exista nicio baza de date cu preturile de vanzare a lemnului! RNP, recte Mohanu, cere Directiilor Silvice printr-o adresa, de azi pe maine, lista cu preturile. Cei de la DS scotocesc prin dulapuri dupa hartii, gasesc ce gasesc, le pun intr-un tabel, si le trimit la RNP. Acolo, Mohanu le centralizeaza intr-un fisier Excel. Cu toate inconsistentele, fara a elimina preturile unde s-a reziliat contractul dupa adjudecare pe motiv ca pretul este prea mare, si care distorsioneaza sensibil pretul mediu. Asta este tot studiul pentru stabilirea pretului de pornire a licitatiilor! Cine le-a confirmat? Cine le-a autentificat? Poate le-o fi dus Mohanu la Dvs. sau la vreun notar sa le autentifice! Totul este doar amatorism, improvizatie, facatura, spoiala, minciuna! Totul este asa de subtire incat e de mirare ca nu a explodat pana acum. Corpul de control al lui Ciolos are de lucru la greu, sunt multe lucruri bazate pe astfel de „studii de cercetare, confirmate si autentificate”.
  2. Ca toti cei din Romsilva Bucuresti sunteti complet rupti de realitate si ca va mintiti si pe voi este sustinut si de afirmatia Dvs. „că acolo unde licitațiile s-au desfășurat în mod normal, la 26 de direcții silvice, am reușit să vindem peste 1,3 milioane mc și rata de creștere a prețului este între 10 și 20% față de prețul de de pornire”. Fie nu ati inteles nimic din tot ce s-a intamplat, fie incercati o manipulare a publicului. S-a licitat si s-a vandut doar stejarul/gorunul. Si asta pentru ca e bataie mare pe stejar pentru ca nu mai prea se mai gaseste. L-ati terminat. Mergeti prin padurile de stejar din Modova, Muntenia, Oltenia, vestul Romaniei (cateva ex. pe la OS Bacau, OS Traian, OS Snagov, OS Branesti, prin Arges, Dambovita, ca sa dau doar cateva) si va veti cutremura. Stejarul a ajuns la 20-30% in arborete, acolo unde acum 20-30 ani era 50-60% La fag si la rasinoase nu s-a vandut mai nimic. Pentru ca ati ridicat pretul artificial peste ce piata poate suporta.

  Incompetenta si minciuna au atins cote alarmante in RNP. Sunt depasite doar de salariile nejustificate ale anagajatilor!

  Reveniti-va sau plecati acasa! Nu ati facut nimic pentru a diminua taierile ilegale, care dealtfel afirmati ca nu exista, pentru a informatiza activitatea, pentru a imbunatati dotarea personalului de teren, pentru a creste salariilor personalului de teren, pentru gospodari padurile asa cum trebuie.

  De 26 de ani traim intr-o minciuna si ipocrizie continua. Iar asta se vede in modul in care arata padurea azi. Trist dar adevarat!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *