Alina Mungiu-Pippidi

Cine trebuie educat e Klaus Iohannis

Aflu cu stupoare că președintele susținut de mine în 2014, Klaus Iohannis, s-a prezentat, cu ce i-a mai rămas din susținătorii din campanie (eram puțini și atunci, acum s-a ajuns la vreo cinci, adică Oana Pellea și Victor Rebengiuc), să lanseze România educată și, odată cu ea, îndemnul să fie dat jos guvernul zilele astea, în pragul președinției europene și, pe când dna Dăncilă era la dl. Jean Claude Juncker, să discute programul. Ieșirea sa a convins pe orice om de bună credință – vezi declarația lui Mircea Miclea, omul care a patronat raportul despre educație sub președinția Băsescu, cel mai bun – că totul e făcut doar pentru campania electorală. De altfel Miclea nu era acolo și nimeni reputat care a publicat vreodată ceva despre educație nu era. Nouă nu ne place educația, probabil, de asta ne-am făcut profesori universitari. Nici nu s-a circulat vreun draft pentru inputs, cum e obiceiul. Și singura știre a fost că șeful statului chiar încearcă, în preajma Crăciunului, să dea jos Guvernul, ceea ce nu i-a ieșit tot anul: în discursul despre educație s-a vorbit despre penali și s-a refuzat semnarea numirii unor miniștri, ca să poată fi blocat guvernul. Dar nu numirea dnei Andronescu, pe asta a semnat-o fără probleme, deși dna Andronescu e cea care subminase legea Educației precedentă, cu intervenții mai proaste sau mai bune, dar masive.
Klaus Iohannis nici nu s-a ostenit măcar să spună pe cine ar pune prim-ministru dacă ar da-o jos pe dna Dăncilă. La educația lui, el crede că trebuie să fie luat pe dăiboj, adică dați-i voi jos și pe urmă vă comunic eu voința mea.

Nici despre ministrul din umbră al Educației nu s-a spus vreo vorbă. Demersul consensual pica din prima, că nu au fost ieri aliniați pe două rânduri rectori, sindicaliști și șefi ai educației din ambele tabere. O fi consens cu Oana și Rebengiuc, plus Tudor Chirilă și cine a mai rămas pe acolo. Dar pe ce?

In 2015, i-am prezentat președintelui pe Solomon Marcus, Nicolae Zamfir și Radu Gologan, ca să ducem la alt nivel discuția asta despre educație. Ultimul email al academicianului Marcus, înainte de a muri, către mine a fost să nu așteptăm nimic de la oamenii politici, să reconstruim educația de la firul ierbii, cu copiii, practic, pentru că șefii de stat „nu sunt educabili”. Mi-a prezis că îmi pierd vremea și va urma o dezamăgire.

Eu însă nu l-am crezut. În fond, am văzut toți filmul de Oscar în care regele Angliei bâlbâit învață să vorbească cu un logoped, forțat fiind să ajungă pe tron mai devreme decât credea, înghițindu-și mândria și complexele, dar cu succes. Se poate.

E cu putință KI să fi rezistat atâția ani la sfaturile celor care îi spuneau că îi trebuie un ajutor ca să învețe să vorbească, să pună pauzele semnificative, nu ca să cucerească populația, ci ca să nu distrugă orice mesaj ar da, prin decuplarea afectivă de conținut, care dă impresia unui robot defect? Nu e nimic dramatic; limba e corectă și face față dacă nu e pus să spună totalitarism și din astea. Dar, pentru un președinte care se vrea al educației, acest exemplu de dicție e un dezastru, un elev de școală primară poate citi mai cu sens orice text al președintelui. Și au vrut mulți să ajute, știu. Nici nu se pune problema.

Poate fi educat cineva al cărui orgoliu e mai mare decât al unui rege, care nu admite că poate învăța?

Și care nu învață sau ar fi învățat că un șef de stat nu spune singur că țara lui nu e pregătită de președinția Europei, că guvernul actual trebuie dat jos și că el va candida la anul, și asta când îi cere interviu o publicație despre prioritățile Președinției Europene. Păi acelea sunt despre Europa, nu despre România. Care e soluția preferată de noi cu refugiații? Cu bugetul zonei euro? Cu provocările dintre ucraineni și ruși? Care sunt scenariile de Brexit preferate de noi? Ce facem cu scoțienii și cu catalanii? E adevărat că eu nu am televizor, dar, dacă ținea pe undeva șeful statului un discurs programatic cu miez, cred că nu îmi scăpa, l-ar fi publicat careva.

O fi fost eficientă lansarea asta cu educația-moțiunea măcar din punct de vedere electoral? A entuziasmat pe careva? E musai să îl realegem pe Klaus, ca să mai facă război civil din ăsta cu consensuri și alte comportamente disociate? Eu nu cred că plagiatorul și îndrumătorul lui de doctorat sau cei care au dat adeverințe pușcăriașilor de lux cum că au scris opere academice în pușcărie pot avea vreun consens cu noi. Consensul fusese ideea lui Klaus. Și consens și este: să nu se implementeze recomandările din raportul OECD sau ale noastre, din CUC. Să fie lăsată acreditarea să nu facă nici o diferență, ca și cum nu ar fi. Și dacă se taie vreo rentă cuiva – teste cu grilă, mai puține manuale subvenționate – să urle toată lumea, că e consens ca unii educatori să aibă rente și educația să rămână cum a fost.

Cred că era mai reușită lansarea dacă se ducea să pună gresie în toaleta unei școli din cele două mii care nu au – sunt și pe aproape, prin Ilfov. Că ăsta era un gest, îl ținea lumea minte. Avea concretețe, claritate și modestie, ceea ce ar trebui să transmită un lider celor care l-au votat. Dacă ar învăța un pic care sunt așteptările oamenilor de la el. Ieșea și de un clip bun.

Sau așteptările europenilor de la el. Nu ne place că suntem reprezentați de guvernul Dăncilă, în care destui membri nu par să aibă o bună pregătire europeană, dar, la cum învață șeful statului, e sigur măcar că el a fost educat cum trebuie pentru președinția Consiliului? A admis că trebuie să învețe? Păcat, mare păcat, Klaus Iohannis pe care l-am cunoscut părea un om modest. Dar, cum zicea Gușă despre Băsescu, li se întâmplă ceva când intră acolo și, din ziua a treia, uită personalitatea cu care au câștigat și devin needucabili și de-a dreptul periculoși. Nu știu de la ce grad de cultură încolo ai putea avea un președinte/o președintă care își păstrează normalitatea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

65 thoughts on “Cine trebuie educat e Klaus Iohannis

 1. Alexandrina Rada

  CE ATATA AGITATIE DOAMNA? ACUM CA V-ATI VAZUT CU JUSTITIA CURATATA, INVATAMANTUL E FLOARE LA URECHE.

  Reply
  • IMBREA ALEXANDRU

   Spune doamna: „Klaus Iohannis nici nu s-a ostenit măcar să spună pe cine ar pune prim-ministru dacă ar da-o jos pe dna Dăncilă”…
   Dar cum numeşte preşedintele prim-miniştrii, cucoană ?
   Să vedem Constituţia:
   „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament „,
   iar situaţia actuală este:
   – Majoritatea parlamentara o are PSD cu ALDE şi din această MAJORITATE TOT ALEGE unul după altul PRIM MINIŞTRI după diverse criterii numai după competenţă nu…şi nu se sinchiseşte nicidecum de părerea PRESEDINTELUI

   DECI, dacă îşi exprimă direct părerea proastă despre PRIM MINISTRUL ales de această onorabilă majoritate
   dar şi despre acest distins domn care domneşte peste PSD…
   este NEEDUCAT ?

   Cred că o asemenea distinsă doamnă ar face mai bine dacă s-ar duce într-un stat străin (” STAN”) să comenteze pentru aceştia situaţia de la noi din ROMÂNIA !

   Spun asta cu părere de rău.

   Reply
   • Rodica Perciali, Romanian Museum

    Binevoitoare recomandare pt. Dna Mungiu..sa se duca in alt stat sa comenteze…de la cineva care arata clar ca dansul si ai lui nu pot s-o inteleaga, decum sa invete si ei ceva.

    Plu s ca dansa nu a spus „needucat” ci „needucabil”…dar asta e ceva prea greu pt dvs sa faceti diferenta , decum sa va bata vreun gand ca-i cazul sa luati aminte sa nu cumva sa fiti la fel..

    Reply
   • Emil

    Da, Klaus Iohanis Werner este un mare roman, un om cinstit, modest si sobru, militant al pacii sociale si demn aparator a tarii si poporului roman ! Discursurile sale sunt admirabile si de o inalta tinuta academica !

    Reply
  • Rodica Perciali

   Alo, doamna ! Va autoagitati si ironizati in gol caci nu era vorba de invatamant (care in vremea de acum nu e deloc in floare, ci de INVATARE si anume de invatare in cazul cuiva care beneficiase de invatamant in floare….- De cazul presedintelui, dupa mine , cu regret, un caz relevant/exemplificatoriu pt o problema mai mare. Eu as fi extins exemplul refuzului/blocarii la invatare a Dlui Presedinte la mai multi educati din sistem (care include si mass-media si multe cadre universitare)Eu, care aveam incredrere totala in capaciatea, usurinta si chiar placerea romanilor nostri de a invata, raspundeam in ianuarie 1990 la un post de TV american ca romanii pot invata in 2 ani ce le trebuie pt democratie…..acum am ajuns sa ma tem mai mult decit orice ca exact cei care au obligatia sa invete ca sa-i invete si pe altii nu vor sa invete sau nu de la altii care stiu mai mult decit ei…pt .ca „ca stim noi mai bine, nu ne mai dati lectii”
   …. caci ceea ce resimt si eu (care pot spune simplist dar pe scurt, ma ocup de Romania asiduu de peste 35 de ani si stiu tara bine din trecut si de dupa 1989 venind anual , dar is stiu SUA bine) , ca o problema interna majora este refuzul de a invata , numarul crescut de concetateni anagajati in functii in care nu numai ca normal sa invete , dar chiar TREBUIE ,prin cerintele postului , insa NU VOR SA INVETE , niic macar nu recunosc .., ba mai rau, se supara pe cei care incearca sa-i ajute sa vada ca le-ar fi si lor mai bine sa invete, macar sa nu se faca de ris..daca de altceva de societate nu le pasa (de fapt acestia, ca si Dl.Presedinte, nici nu au notiunea ei, cu diferenta de la salariatii din institutii, nefiind cadre didactice, nu te astepti la fel de mult sa le pese sau sa vrea sa invete ca trebuie sa le pese ..dar dansului????

   Reply
 2. ZoomBiLLica

  Educo gladium e vagina! Marog, avem un preshedinte de parada, asa cum a fost Programat de Haita, ca sa dea bine pentru Presedintia UE, care insa nu are cu ce sa Prezideze de facto deoarece nu are GUVERNUL sau oricat s-ar screme SerViciile.

  Reply
   • ZoomBeMarceL

    Mie mi-a placut discursul lui Sarkozy din Parlament. Acolo ati putut observa o adevarata vana de politician care stapaneste si ceva din oratorie, deoarce meseria lor e sa dea cat mai bine si convingator din gura. Basescu a dat cel mai bine din gura, dupa Dej si Iliescu, iar Hitler nu era neamtz!

    Reply
    • Krauss Gerhard

     Dar vorbea nemteste,ca in austria, unde se nascuse. Stiti dece slavii le zicea la germani „nemet”? Inseamna tacutii,care tac si muncesc si nu fac multa galagie fara a gandi. Cu stima GK.

     PS.Pacat de dl. Johannis,mai bine ramanea in Ardeal……

     Reply
     • Rodica Perciali

      Chiar asa! si sa-l si cunoasca pe tot mai bine si, din moment ce e mandru de sine si vanitos, sa fi trecut si la etapa sa promveze macar Sibiul (Tara Fgarasului) in afara daca a invatat ceva despre promovare…sau invitandu-i pe specialistii de la Bucuresti care s-au ocupat de promovarea Sibiului sa o fac si in afara…ca poate nu mai trebuia sa cheltuim noi degeaba 10 ani cautand promotori din tara sa INVETE ce trebuie tarii, fie si pe eforturile noaste voluntare (si pe putinii bani adunati de noi cu greu)…daca pe noi a cazut „pleasca” pt ca numai noua ne pasa si mai avem si slabiciunea sa nu ne putem da peste cap sa fim zeci, sute in loc de 1+citiva de 35+ ani

      (

 3. Cristina Gorgos

  Well, nu știu contextul in care s-au ținut audițiile pentru candidați la președinție in 2014 dar mi-e greu sa-mi închipui un cadru real/un decor concret in care Johannis ar fi putut sa arate “modestie”—omul e atât de umflat de propria lui importanta încât ma mir ca nu se ridica in zbor de pe scaunele Louis Quinze de IKEA de pe care asista la ceremoniile închinate zdrobitoarei lui prezente. Desigur, Ponta și-a săpat singur groapa cu decorul de Cântarea României in care și-a sărbătorit ziua de naștere dar la o adică nici kitschul din jurul candidatului neamt n-a fost mai puțin strigător la cer imagewise—cine naiba crede in modestia unui baby supradimensionat care face pe profesorul și totodata primește ajutor de la Muti din München sub forma de cafea și ciocolata?—asta ca sa nu mai amintesc de tâmpenia cu “generalul” debitată ad nauseam de Orbán sau de efuziunile cu iz erotic ale lui Nelu Mexicanu’ (“toate femeile vor dori sa va atingă” non mais) toate astea in decor de campanie americană cu scaune pliante și mese acoperite cu melamina pe fond de steaguri și cocarde galben pui de găina. In fine, e ușor de vorbit post factum, ce vreau sa spun totuși e ca Johannis nu s-a schimbat, brusc, la fatza intrând pe usa puterii și ca regizorii, oricare vor fi fost ei, nu au lucrat pe contre emploi atunci când s-a făcut distribuția noului regim. Un om, fie el și simplu parvenit provincial, care suporta asemenea ieșiri desantate la adresa personalității sale se cheamă ca n-are bun simt, ca sa nu mai vorbim de inteligenta, lipsuri pe care regizorii au mizat in scopul manipulării fără probleme a actorului respectiv pe timpul producției. O distribuție făcută pe defecte, deci, care a dus însă la esecul regiei, actorul imbatandu-se efectiv cu asocierile superficiale dintre Neamțul ordinar și Neamțul mitic si atașându-se iremediabil de paralela facila cu regii Hohenzollern pe care i-au vârât-o in cap încă de la începutul domniei ca sa aibă ce imita (vezi receptia data de casa regală imediat după alegeri, asta mostra de colaboraționism) lucru care l-a făcut imun, in egala măsura, atât la manipulare cât și la mentorat. Se-ntâmpla și la case mai mari, vezi cazul Macron—esențial este sa învățam noi, electoratul, din experiența lucrului bine făcut in laboratoare secrete, ca mintenaș vine Cioloș cu modestia lui de om care respecta randul la casieria cinematografelor, strânge gunoaiele din delta urbană, arborează boneta frigiana (ma rog, fesul suedez) la parazile militare și, in general, scoate ochii publicului cu educația lui europeană—nici o aluzie la Romain Gary—mai ales a celui din diaspora gazata la București și/sau aburita pe FB, și ne trezim iarăși cu un parvenit supradimensionat pe post de prezident.

  Reply
  • Horia P.

   Vorba lunga este saracia omului. As zice si a ideilor! Se pare ca marile probleme, adevaratele probleme ale tarii si ale noastre sunt eclipsate de maruntisuri, de idei preconcepute sau preluate din presa cu anumite tendinte, sau de la televiziunile aservite!
   Adevaratele probleme ale Romaniei sunt datoria nationala care creste vertiginos, apropiindu-se de 100 de miliarde de euro, apropierea unei crize economice voalat semnalata de economistii nostri neinregimentati politic, faptul ca salariile bugetarilor si pensiile se platesc in mare parte din imprumut de stat, faptul ca se taie banii de la investitii, spre a se da la consum, situatia dezastruoasa a spitalelor, incompetenta guvernantilor, faptul ca tara noastra este campioana UE la saracie…
   Si atunci, de ce nu criticam felul cum este guvernata tara? De ce inchidem ochii la incompetenta, la coruptie, la interesele pe care le promoveaza guvernantii?

   Reply
   • Romanian Museum

    Ca unii sa facem progrese fiind mai succinti (ca sa ne salvam putinele ore de somn si ce bogatii mai avem…caci, unii chiar avem si mai si adaugam, dar, din pacate, creste si numarul cirtitelor) va raspundem : pentru ca cei care inchideti ochii , de fapt ii inchideati , sunteti adevaratii (mult mai mari) vinovati, asa ca acum va e mai usor sa o dati pe acestia mai mici in grad, mai ales ca va irita ca, oameni mai simpli fiind, se straduie mai mult pt tara si astfel apareti dvs in alta lumina decit va aratati sub protectia basista si ce era in spatele ei

    Reply
  • Romanian Museum

   Excelent ! Chiar daca punctati cam tiriziu si subtiat ca faceti comentari post factum. Drept care as fi curioasa cum au fost cele de atunci, ca sa invatam din experienta si sa nu facem si a III-a greseala…I

   daca tine de noi, si sa faca bine sa tina…Se poate? Cum ne pregatim. caci nu putem spune ca sunem in faza „dupa razboi, multi viteji se arata” pt ca razboiul nu e terminat., asa ca sugerez ca cei care se simt viteji destul sa iasa in fata mai repede sa se pregateasca terenul si votantii mai bine sa nu riscam sa fie repetate greselile.

   Iar pt asta mai trebuia sa aratati dvs si/sau altii ca stiti sau macar sa sugerati (daca nu sa punctati ) cine sunt adevaratii vinovati (adica cei din umbra..iar si aceia tin de mai multe straturi..) , ce ziceti, ne dati voie sa va provocam, pardon, sa va invitam?

   Reply
 4. Adrian

  Selecțiuni din pagina de trimis mesaje

  „Tema pentru care trimiți o opinie*
  […]

  Introduceți mesajul dumneavoastră aici*:”

  E greu să treci mai departe cu încredere peste astfel de enormități (lipsă de minimă corelare). Plus nelipsitele butoane cu mesaje în engleză. Așa că dați-mi voie să am intima convingere că situl nu e 100% original, deși nu apare vizibil vreun 《disclaimer》. Fiind girat de d. Iohannis era cazul să fie lucrurile foarte clare. În fine, dacă o fi realizat în mod gratuit, se va putea și îmbunătăți. Doar că educația nu poate fi gratuită tot timpul și sub toate aspectele (apropo, legea 85/2016 care (re)pune toți profesorii în situația de beneficiari ai legii 221/2008 și urm. nu se aplică nici acum)

  Reply
 5. Flaviu

  Ce nu inteleg domnii si doamnele din educatie, atotcunoscatorii care „s-au facut profesori universitari” este ca trebuie sa vorbim mult mai mult despre grija pentru copii, despre nevoile adultilor de educatie continuata si mai putin despre salariile profesorilor si interesele imediate ale acestora. Cu o „intelectualitate” vrajita de doi lei in plus, focusata pe studii si analize inutile, necesare doar pentru a-si explica salariile exagerate la nivelul de calitate oferit, nu ar trebui sa mai mire pe cineva ca un partid cu 0.6 mil de membri a trebuit sa numeasca o semi analfabeta intr-o pozitie precum cea de premier. Avem profesori analfabeti educati de semidocti cu coloane de fermitatea unor salcii in vant. Bine macar ca fac studii si analize, desi probabil ca ar trebui sa se priveasca in oglinda si sa se intrebe unde li s-a ratacit verticalitatea.

  Reply
  • DSER

   Da, dar asta ar însemna întâlnirea cu realitatea, ceea ce … Eu chiar cred că mulți profesori ar trebui să treacă pe la casierie să restituie salariile, ba chiar să plătească despăgubiri morale părinților și elevilor, iar unii profesori, dacă ar ajunge la un nivel de morală oarecum superior, ar trebui să se sinucidă. Însă a fi profesor la politicienii noștri este ca mersul bărbaților la bordel în secolul al XIX-lea: se trece cu vederea. Ne revoltăm că prim-ministrul Dăncilă vorbește cum vorbește, dar nimeni nu bagă de seamă că tipa s-a urcat la catedră odată. Nici că o mulțime de demnitari ex-profesori s-au comportat nedemn cu educația. Probabil datorită indemnizațiilor.

   Reply
   • S.M. Popa

    Nu doar multi dintre profesori ar trebui sa va accepte sugestia si sa restituie salariile incasate, ci mai ales multi parlamentari, care emit legi cu destinatari anume, parlamentari care distrug cu sarg justitia, ministri incompetenti, care sar de la un minister la altul, producand gauri in buget si in buzunarele romanilor, primari foarte darnici cu ei insisi, dar stransi la mana in ceea ce priveste comunitatea pe care o deservesc, mari intelepti care scot articole formatoare de opinii… toxice, ca sa abata gandul si discernamantul cititorilor de la problemele grave ale societatii, la unele minore sau chiar inventate… Daca s-ar proceda la restituirea banilor incasati prin deservicii aduse societatii, s-ar mai carpi bugetul care este alimentat in principal din imprumuturi… Aviz amatorilor…

    Reply
  • Rodica Perciali

   Si ce spuneti dvs imi este si mie sare pe rana ….De ani de zile spun ca cei mai vinovati (vinovate categori?) din tara sunt jurnalistii si cadrele didactice universitare..adica cei care trebuie sa fie CONSTIINTELE tarii…De fapt (spus simplisic dar..se intelege)..ROMANIA NU ARE STUDII…adica studii ca lumea…asta comparat nu numai cu ceea ce se scrie in SUA si vad si cred ca vedeti toti…..ci , pt ca e vorba de educatie, si cu unele din tara din anii 70…

   In plus eu mai am un mare off : NU SUNT STUDII DE IMIGRATIE si nici o catedra specializata…Nici macar un profesor sau academician specializat cum erau minim 2 la Inst.N Iorga ,

   iar noi, care oferim un internship cum stim de 28 de ani ca tare nu are dar are mare nevoie de respectiva pregatire, insa el nu este anuntat de institutiile care trebuie, decum sa gasim vreun cadru didactic sa colaboreze cu noi (noi fiind voluntari umanisti sau arta/arhitectura la baza) , sa structuram si functie de pregatirea candidatilor, sa coordoneze in si din tara macar la inceput
   is, mai grav, …chiar daca am avea bani multi, nu am avea pe cine sa angajam…si nu numia pe tema de mai sus, dar nic de la sociologie si Pol science , niic , pe de alta parte, de la Politici Publice/Gov ca sa analizeze macar MAE-ul si sa nu se teama toti de Domnul „nostru” ambasador George Maior , sef „trecut”al serviciilor interne (ca cel de la externe „fost” si inca ceva.., a fiost in ceel din urma pe tusa dar cine stie ce cloceste sau tocmai de aceea sta „pe tusa”….) ….Dar ICR-ul, caz in care sper ca motivul lipsei de analize nu e acelasi…dar mai sti… SI ce sa mai zici de lipsa de analiza a TVRului si ..in general a mass mediei… O fi destul ca a scris Dl,Daniel Barbu ceva, mai mult pe deasupra lucrurilor ..

   Reply
 6. Spânu

  Am tot regretat sustinerile dvs atent elaborate, foarte critice cu opozitia (atata cata exista, y compris tocatul Iohannis, pe care multi l-au si l-am votat doar de groaza lui Ponta) si „echilibrate” pana la simpatie cu guvernarea si cei 2 titani ai politicii dambovitene, Dragnea si Tariceanu.
  Acum am ajuns la stadiul in care incerc sa ma amuz: mai rasfirati, tovarasi!
  E o regula elementara, aplicabila atat presei, cat si societatii civile: critica cea mai apriga se indreapta asupra guvernantilor (nu inseamna ca exclusiv), de aici rolul de caine de paza al democratiei, caci guvernantii sunt la butoane si ei fac lucrurile sa mearga prost sau bine. Cand e invers, e o fâsâialã simplã de partid. Succes in continuare, ca o faceti bine!
  In cazul de fata, a intoarce pe toate fetele cat de neconstitutional si antiromanesc behaie Iohannis, fara a te mira a n-a oara cum de pot fi ministri alde Pop si Popa si cat de varza e toata educatia, e pur si simplu jalnic.

  Reply
 7. agricultorul fericit

  Stimata Doamna,
  Am avut un Presedinte educat si educator, Prof. Constantinescu, inca in viata. L-am apreciat? l-am ascultat?
  De ce credeti ca nu a mai candidat si s-a retras din viata politica?

  Reply
  • Dumitru Drinceanu

   Poate securitatea era inca activa sau securismul devenise mutant si omnipotent in structurile reorganizate si informatiile erau, astfel, probabil, incerte/contradictorii/confuze/derutante? Sau pentru ca securitatea a stiut si lasat/sprijinit sa fie descoperite sectoare vanate si impinse in faliment ca: jocurile si societatile de asa-zise invesitii, banci private autohtone, agrozootehnia (sufocata de indatorari si importuri ieftine ale unor acoliti)? Cum se face ca a fost penetrat -si nu protejat!- sistemul bancar privat cand se apropia scadenta unor imense plati de datorii externe si era bine stiut riscul de faliment statului in 1997??!

   Reply
  • Rodica Perciali

   Indraznesc sa raspund eu ceva pt ca suntem inca tema si ma intereseaza/cred ca e bine si chira ca trebuie sa fie reluata/redeschisa; incrc dora tangential caci , fireste, dau intiietate Dnei Mungiu sa va raspunda cu ce stie dansa, probabil mai bine sau mult in plus…(ce stiu/cred eu am scris in alte dati)

   Dna Mungiu cred ca stie in plus decit a spus singur, dar stiu (si) eu unele premergatoare si/sau adiacente..caci cunoasteam bine ce era in tara in anii 90 si, desigur si in diaspora , plus ca l-am cunoscut si militat pt opozitie/CDR si dansul din 1991 si si dupa ce Dna Sandra Pralong i-a fost numita consiliera, chipurile, de diaspora ..(si mai era si o alta asa zisa consiliera din diaspora)….care apoi s-a plins ca nu a fost folosita…si cand, d efaot toata echipa dansului ca presedinte era f.slaba; cea care ar fi trebuit sa stie si sa-l invete mai multe era Dna Zoe Petre (caci Solidaritatea UNiversitra nu se dovedise capabila). Dar il invatase ca “trebuie” puse bazele unui parteneriat strategic cu SUA…lucru care nu cred ca -l incanta prea mult pe dansul dupa ce a vazut ca tara nu se allege cu ajutoare cum dansul credea/spera/voia inca din 1991-1992 (Parca-l vad la masa din biroul sau de le chei is-l aud..”dar nu ne trimit si noua cite ceva, niste faxuri” )dare eu stiam ca nu e ca americanii sa trimita ci ca romanii sa invete sa ceara…si cu asta voiam sa-l ajut, de fapt incepusem in 91 dinainte de a sti de dansul ci doar de Alianta Civica , PNTCD, etc. A propos, cred ca trebuie intrebata si sau neaparat si Dna Blandiana..Si Dl Manolescu si altii care stiu…doara ca nu toti au voie de la securitate sa spuna..

   Reply
 8. Goagl

  @Spanu

  Ce. Iohannis e in opozitie, camarade? Mi se pare mie ca nu se poate numi guvernul fara el, nu se poate da nici o lege si numeste si da afara pe sefii de la serviciile secrete. Asa ca e si el la putere, si da, ca atare poate si trebuie sa fie criticat.

  Reply
  • Dan_Bruma

   Bineinteles ca e in opozitie! Ai auzit de cohabitare? Daca ai auzit vei putea intelege de ce Johannis e in opozitie cu Guvernul actual, cu conditia sa depui totusi un minim efort!

   Reply
 9. ionas

  Cel mai bine este sa renuntam la o republica semiprezidentiala si sa trecem la o republica parlamentare unde seful statului sa aiba doar un rol decorativ.
  Cit priveste educatia , infrastructura de transport, sanatatea si justitia sa lasam timpul sa curga. Nu se vor rezolva in urmatorii 20 – 30 ani.
  In privinta jigaritei noastre educatii probabil ca va creste productia de PhD/ kmp la un nivel record

  Reply
  • Jan Valjean

   Cel mai bine e sa trecem la o republica prezidentiala ca in SUA.In acest fel terminam cu prostiile si aiurelile politice dambovitene,gen certuri nesfarsite intre guvern si presedintele ales si controlat de securitate.Un presedinte adevarat nu trebuie sa fie decorativ,ci unul adevarat ca in state.Apoi,sa avem un parlament din max. 250 insi,si un guvern cu max. 15 ministere,daca vrem eficienta si dezvoltare adevarata.

   Reply
 10. Dumitru Drinceanu

  Tara ia foc si educatia… se piaptană! Educatia nu este cu nimic mai prejos decat toate sectoarele. Societatea in ansamblul ei este un front devastat peste care a trecut razboiul dintre firava prodemocratie si securismul remanent, prodigios. Peste aceste ruine, acum si in viitorul previzibil (10 ani), bântuie vijelii si uragane care matura si praful care ar mai aminti de cultura, economie, bun simt si omenie, competitia valorii, renasterea morala si culturala, economica, etc. Nu stim si nu putem trece peste orgoliile noastre, nu putem stopa fuga dupa celebritate, bani si sinecuri. Inselaciunea si furtul de orice fel, mai ales de imagine si incredere, nu au atins nici ele limita de jos – care cine stie unde va fi ?- si atunci avem ceea ce suntem. Nu am renascut inca. Daca ne trezim putem sa prindem valul unor schimbari la nivel continental despre care nimeni aproape nu vorbeste ca strategie de prim interes. Daca nu oprim insa porcaiala si degringolada morala, ciolaniada generala si respingerea celui superior, veleitarismul, accederea la varf a celor ce trag in jos si nu in sus societatea, atunci pierderile vor continua dramatic si ma tem ca ireversibil. In rest…

  Reply
 11. impartial

  Atitudinea critica este singura folositoare unei societati. Dar presupune o conditie de baza : sine ira et studio.
  Cititi comentariile si vedeti cata ura se revarsa pentru ca autoarea a indraznit sa il critice pe inegalabilul KWI.
  Este evident ca prestatia lui ca Presedinte este una slaba , fara orizont si fara substanta. Si atunci, de ce supara o opinie critica la adresa lui ? Este Pactul pentru Educatie acel document programatic la care sa adere intreaga tara? Nici pomeneala ! O insiruire de truisme fara o singura idee care sa ramana in constiinta societatii.
  Sau , poate nu am remarcat-o eu. Rog acesti comentatori inflacarati sustinatori ai domnului Prsedinte sa o mentioneze .
  In rest numai de bine.
  P.S. Nu am impartasit intotdeauna sustinerile domanei Mungiu – Pippidi , dar am remarcat tonul civilizat si totodata incisiv in care isi prezinta opiniile. Exemplu pentru altii .

  Reply
  • S. G. Popescu

   Autoarea face din nou un serviciu coalitiei de guvernare, atacandu-l pe presedinte, in loc sa se indigneze pentru modul cum este condusa Romania! Doamna AMP chiar critica faptul ca Iohannis nu spune pe cine ar propune premier in locul distinsei doamne care ocupa acum postul. Asta ar mai lipsi! Daca ar pronunta un nume, atunci sa vezi manie desertata valuri, valuri, la televiziunile de casa ale guvernarii, prin ziare si chiar intr-un articol semnat de AMP.
   Atacul acesta indreptat fara menajamente doar impotriva lui Iohannis, fara o analiza corecta, responsabila, la adresa guvernarii, este daunatoare Romaniei, pentru ca prinde la cititori si deformeaza realitatea, dupa cum se vede din comentarii! Cum de nu vad analistii si formatorii de opinie, ca suntem condusi iresponsabil? Un exemplu: nu a mers bine Ministerul Transporturilor sub conducerea lui Lucian Sova si se doreste sa credem ca ar fi mers struna, condus de Olguta Vasilescu? Guvernantii nu s-au obosit sa explice ce nu a fost ministerul bine condus de un inginer si de ce va merge mai bine, condus de o absolventa a Facultatii de Litere… , o doamna care e buna la toate, chiar si la Ministerul Dezvoltarii, dupa maiestria cu care a condus Ministerul Muncii!!!
   La fel, este trecuta cu vederea amenintarea cu un OUG pentru amnistie si gratiere, special facuta pentru o anumita persoana, dar care va reintoarce in societate mii de hoti, criminal, violatori, fara certitudinea ca nu o vor lua de la capat cu actiuni antisociale.
   Aceasta este Romania Curata? Sa vedem daca accepta si opinii critice… Ca sa devina cu adevarat curata!

   Reply
 12. Dragos Dragusin

  Klaus, Klaus/
  Comportament de Mickey Mouse…

  Va sfarsi plangandu-se ca a fost impachetat de servicii. Pardon, de statul paralel.

  Si apropo: daca e un stat (sa-i zicem A) care e paralel cu un altul (B), atunci si A?//B si B//A.
  Cine-i A si cine-i B (rog componentele exhaustive).

  Reply
  • Emil

   Nu cred si sper ca nu va fi asa! Cine sunt posibilii contracandidati? Tariceanu, cel care a pus umarul la criza din 2008, sau Dragnea resapat, printr-un OUG pentru amnistie si gratiere? Pe care il preferati?
   Imi pastrez convingerea ca teza statului paralel o inlocuieste pe cea cu Soros, care ii plateste pe toti cei ce critica PSD-ul, sau pe cea formulata succint „Basescu e de vina” :)))

   Reply
  • Dumitru

   Lasa, ca poate devin ardelenii independenti, pentru ca dupa fix 5 ani sa fie reuniti cu Ungaria si nemtii (cati au mai ramas) sa fie dati afara cu sutul in fund, ca dupa WWII. Singura tara de pe-aici de prin zona care n-a facut purificare etnica dupa WWII Romania a fost. Asa ne trebuie ca i-am lasat sa ramana…

   Reply
   • Emil

    Atata stii din istoria romanilor? Crezi ca ardelenii ar accepta „sa fie reuniti cu Ungaria” si sa dea afara nemtii,”cu suturi in fund”? De ce vii cu texte defaimatoare la adresa ardelenilor?

    Reply
 13. CMC

  E atat de jenant sa vezi cum initiativele liderilor legate de educatie prind viteza exact in apropierea alegerilor si cum sunt uitate imediat dupa.

  Inainte de alegeri:
  „Mar, 10/28/2014 – 10:14 Klaus Iohannis: Educaţia va fi o prioritate a mandatului meu de preşedinte”

  Dupa alegeri:
  „8 martie 2018, 11:07 Senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank, spune că ar trebui să terminăm cu această propagandă – sănătatea şi învăţământul, prioritatea zero în România şi să punem mai mult accent pe susţinerea mediului privat, aceea parte care creează bunăstare.”

  „Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 12:53 Prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat, marti, ca Guvernul va ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse pe Parlament la OUG 20. Este vorba despre majorarile salariale din Sanatate si Educatie, adoptate luni de Camera Deputatilor, ca for decizional.”

  Reply
  • Pascalau Gheorghe

   Tibi! ,,Tu crezi ce vezi sau mă crezi pe mine (AMP)?”
   În prostia mea, și mie îmi place Johannis. Dar nu contează, noi suntem niște needucați…

   Reply
   • Maria T.

    Si eu consider ca Iohannis trebuie sustinut, fiind singurul care face opozitie actualei guvernari!
    A-l critica doar pe Iohannis si a inchide ochii la discrepantele guvernarii este lipsa de responsabilitate civica!

    Reply
 14. PAFI

  Nu cred ca sunt sanse cu educatia. Cei mai putin educati cetateni ai tarii si-au gasit loc in guvernul ei. Cred ca daca vorbim de educatie, ar trebui sa ne uitam la primul ministru si sa ne facem cruce, se poate si mai rau…

  Reply
 15. laur22

  „Nu știu de la ce grad de cultură încolo ai putea avea un președinte/o președintă care își păstrează normalitatea.”

  Nu cred ca gradul de cultura e problema ci gradul pur shi simplu.
  Si nu ma refer la gradul presedintelui ca ….. acesta e mai transparent decat o papausa pe atze ci la gradul celor ce tzine in mainile lor respectivele atze.
  Gradul celor cu aparatul real al presedentziei Romaniei nu al celei formale cu personaje bizare gen Puscalau-Dobrovolschi ori culmea bizarerei prima sefa a Departamentul Comunicare Publică care a declarat in presa ca e nu se uita la televizor.

  Va minunatzi ca Johanis de „bizar” pai e de acelasi calibru cu consilierii sai care fac asemenea declaratzii gen sefa Departamentul Comunicare Publică Tatiana Niculescu-Bran care de 7 ani nu se uita la TV nu mai are TV acasa.

  Cum sa nu fie Iohanis „bizar” cand nu a avut discrenamantul sa isi dea el singur seama din declaratziile ei ca Tatiana Niculescu-Bran e o „bizara” ca sa nu spun ca e complect neadecvata pentru functzia de consilier pe comunicare publica cineva care din cauze de pitici pe creier nu mai are TV acasa.
  Cum sa pui ca expert in comunicare (care necesita in principal expunere TV, in Ro de atunci ori azi) pe cineva care declara cu mandrie ca nu se uita la TV de 7 ani.

  Shi sa nu ma intzlegetzi eronat am un prieten care nu se uita la TV shi e super OK da nu cred in ciuda faptului ca el e OK ca ar fi adecvat sa conduca in departament de „comunicare”.

  Problema nu era ca d-na Tatiana Niculescu-Bran nu se uita la TV.
  Problema e ca Iohanis nu shi-a putut da sema ca asta o s-o handicapeze in munca pe care el. el Iohanis are nevoie ca ea sa o faca pentru el.

  Va minunatzi ca Iohanis se comporta bizar shi complect lipsit de orice urma de talent.
  Iohanis e doar papusha care executa cam fara chef shi elan comenzile care ii vine pe firele care il tzin in lesa.
  Iohanis are niste vulnerabilitatzi care il tzin ostatic shi de aceea shi tzafna shi lipsa de aplomb in executarea ordinelor care ii vin pe fire.

  Iar cei ce ii tzin firele din nefericire sunt mai netalentatzi decat insashi Iohanis.

  Altminteri dupa fasul cu am semnat pentru austostrada a urmat fasul cu „Romania educata”.
  Hahahahahaha.

  Iohanis gagagagagagaga.
  Noi hahahahahahaha.

  Shi apoi tot el de fapt nu el ci cei din spatele lui se minuneaza ca au din ce in ce mai putzina tractziune.
  Pai tractziune n-au avut niciodata.
  Tot ca au avut a fost o exploatare abila a fricilor shi fobiilor nostre.
  Asha a fost ales din neant Iohanis presdinte.
  Shi acu va minunatzi ca acest Iohanis nu e ceea ce atzi vrut voi sa vedetzi in el ci samsarul de copii shi case din Sibiu , un afacerist mediocru shi mediocre nu pe motiv de lipsa de conexiunii shi oportunitatzi ci pe motive de comoditate.
  O lepra simpatica cu staif shi tzafna da in mod fundamental o lepra lenesha.

  Cea mai mare problema a lui Iohanis nu e lipsa dictziei ci lipsa chefului de a face ceva shi dincolo de poleiala ori de zugraveala ori asta e cam tarziu de schimbat acu.
  Shi de aici prezentul continuu :
  Iohanis gagagagagagaga.
  Noi hahahahahahaha.

  Reply
  • ZooBiLAU

   Nu prea seamana cu Stefan cel Mare si Sarkozy, n-asa, insa ne reveleaza COMPLEXELE abisale ale Haitei, de partid si de stat, legate de nemtzi blonzi, inalti cu ochi albastri, care nu au ieshit din ofiterii&subofiterii RPS&RSR tarati, negriciosi, paroshi, pitici, lasi, cu picioare scurte, trasaturi asiatice si buricu la vedere pe sub tricoaie!?

   Reply
   • Dumitru

    Eu daca as fi de la SRI as face acum scandal, cum a facut si Han Solo in Star Wars. Bai, fraiere, baietii cu ochii albastri se chemau cu ochii albastri pentru ca aveau ochii albastri. Si erau romani, si inalti si frumusei toti. Si erau alesi inteligenti (desi erau multi cam fara caracter). Si stiau sa si vorbeasca (invatati multi la scoli de partid) nu ca presedintele nostru etnic german. Iar partea cu trasaturile asiatice… prin zona noastra geografica singurii care mai au asta sunt ungurii nealtoiti cu slavi.

    Reply
    • ZooBiMutzunachi

     Ursuletii aia modificati genetic de catre vreun AndroID, pe Endor, e adevarat ca nu prea au nimic de-a face cu Haita ci cu parodierea vreunui trib razbinic (avand in vedere conformatiile neadaptate la mediu ca cei de pe Pandora) , insa contrastul e cel care conteaza NU faptul ca unii selectioneaza preponderent baeti blonzi cu ochi albastri (prasiti animalic) din motive greu de priceput, in RSR, ca sa-i bage prin tot felul de structuri…
     Haita chiar exista si e de Partid – deoarece toti membrii ei provin direct ori indirect din Unicul Partid – si e de stat, deoarece covarsitorea majoritate a membrilor si „membranelor” PROvin din structuri ” specifice statului RSR. DIE se afla in SUBORDINEA sovieticilor si desfasura activitati de spionaj coordonate de insusi KGB!

     Reply
     • Dumitru

      Iar o aduceti pe argumente biologice, ceea ce inseamna ca probabil aveti o problema la scafarlica. Acum spuneti ca securistii blonzi erau „prasiti animalic”. Eu nu stiu de pe unde sunteti Dvs, dar in Romania femeile nu se lasa sa le faci asa ceva. Asta s-a intamplat in Germania si Norvegia (Lebensborn), dar nu in RO. Le poti acuza pe romance de multe, dar nu de „prasit animalic”.

     • MitzuLachi anti DECRET660

      Sigur ca s-a intamplat, si prin RSR, dupa model SOVIETIC, insa rafinat de Haita cu apasate accente RASIALE. Doar ca alea nu erau inca FEMEI, ci pe la inceputuri chiar MINORE deoarece Liceul se termina la 17 anisori. Evident ca de asta se ocupa o Organizatie pregatita din timp in DETALIU chiar si cu o Lista de Nume ca pentru animale. E animalic sa fii prasit si sa-ti dai seama prea tarziu de asta fara sa mai poti face nimic, n-asa? Ce rasa aveau comiternistii, machidonii da rasa pura, cei mai romin dintre romini oltenii?

  • Dumitru

   Faptul ca Tatiana Niculescu-Bran nu se uita la TV nu ar trebui sa va uimeasca. Este sotia unuia care scuipa Romania pe Le Monde (adica in presa franceza) inca din 1998. Orice poate prezenta Romania intr-o lumina negativa, individul asta a facut-o. Niciodata sa incerci sa cauti o nuanta, nimic. Spre deosebire de el, uitati-va la transmisiunile din Franta, care intotdeauna prezinta nuante, ceva care sa nu infunde toata tara, chiar cand sunt probleme. Pentru oamenii de tip Tatiana si Mirel Bran nu-i nevoie sa se uite la TV. Stirile de pe posturile obediente sunt dictate direct de ei, iar stirile de pe Antena 1/3 oricum nu-i intereseaza.

   Reply
   • laur22

    @Dumitru
    Daca Dumitre tu nu intzelegi dimensiunea ascunsa dar publica a probelemei.
    Problema Taianei nu era ca nu se uita la TV in sine ca eu cunosc personal oameni care nu se uita la TV shi in meseria lor tehnica / manageriala / de profesori sunt OK extrem de OK
    Problema e ca din pozitzia de NU SE UITA LA TV pozitzie cunoascuta de cei ce au numit-o TREBUIE SA COORDONEZE COMUNICAREA PRIN TV.

    Asta e problema.
    Ca ne-uitataul la TV te handicapeaza cand trabuie cel putzin teoretic sa coordinezi shi sa planifici startegia de comunicarea in principal prin TV.

    Shi nimeni din cei ca au decis numirea sa nu au catadicsit sa observe acest handicap.
    Asta deschide mai multe posibitatzi :
    Ori stratagia de comunicare prin TV a presdinteleui era repartizata altora cara coordonau tactic unitatzile miitare media (asha cum le denumesc advrsarii lor) Tatiana avand de fapt o pozitzie de sinecura in care nu trebuia sa decida nimic efectiv
    Ori ceei ce au decis numirea ei sunt complect ruptzi de realitate shi de comcepete de un minimal bun simtz gen nu potzi sa folosesti eficient ceea ce tu insatzi ai decis sa nu mau cunosti pentru ca ii urashti din varii motive.
    Ori o combinatzie a celor de mai sus.

    Acuma ce las pe tine sa legi ce e mai daunator pentru Iohanis shi iimplicit pentru Romania.

    Faptul ca Iohanis & tot aparatul din jurul sau e posibil sa fie doar un zorzon un mutzunache care executa intocmai shi la timp ceea ce se decide altundeva alege tu unde ca este egal de toxic.
    Faptul ca in randurile echipei sale habarnismul partizan tzine loc de comptenetza shi capabilitate atat de mult incat acestia nu reusesc sa detecteze incopatibilitatzi flagrante intre sarcinile existente shi oameni carora acestea le-au fost repartizate.

    Ori desigur nu asha : all of the above.

    Reply
 16. Grigore Sbarcea

  Vorbesc de peste hotare din partea cealalta a pamantului, si nu prea vorbesc bine Ro.
  Descoper ca citesc un ziar la care comentatorii il urasc pe Presedinte si-l iubesc pe infractoriul, sau mai bine zis pe impostporul caruia nu trebuie sa-i dam publicitate, dar care a adus mare rusine Romaniei.
  Dsetepti mai suneti, sau probabil destepti ati ramas dupe ce toti cu cap au plecat in strainatate.
  Am visitat Romania la doua decenii dupa eliberarea de communism si libettatea atinsa sub Securitatea lui Ceasca, care inca trage sforile Guvernului Roman. Am fost primit si tratat ca pe unstrain, nu ca unul care a vrut sa-si aduca contributsia la desvoltarea unei Romanii prospera si democratica. Am plecat inapoi si-am pierdut bani multi. Calaii Securitati nu au vrut oameni ca noi in tsara. Daca vorbitiu engleza, cititi http://www.thechristianherald.info, citit in toate tsarile lumii, al carui producator sant.

  Reply
 17. elena m

  Ce l-o fi apucat pe Klaus Iohannis, tocmai el, profesor la baza, fost inspector scolar general, fost primar. Pai vorbind asa de inspectoratele scolare se descalifica pe el in primul rand, ca a pastorit unul, la Sibiu. Pai sa intelegem ca a facut rau, fiind in fruntea unei institutii rele? Isi face mea culpa? Dincolo de aceste aspecte, o sa imi iau o punga de popcorn si o sa privesc pe margine cum fac primarii, presedintii cj examene nationale (Bac, evaluare nationala, definitivat , titularizare etc) . Sa vezi atunci panarama! O sa fie juicy! O sa aiba treaba procurorii vreo 20 de ani, o sa inchirieze autobuze pe banda rulanta sa ridice arestatii in flagrant de „copiere”! Pai Iohannis stie ca primarii cred ca scoala e mosia lor si o trateaza ca atare! Ati vazut vreodata cum face primarii „inspectii”? Mori de ras sau de plans, depinde. In mintea lor de politruci cred ca inclusiv educatia e treaba lor. Cine o sa dea salariile profesorilor? Primarii? Pai le-au adus inapoi la inspectorate tocmai pentru ca primarii isi bateau joc, faceau campanie electorala pe banii statului, le ziceau profesorilor ca ei ii platesc, ca daca nu is cu ei nu le mai dau salariile! Vreti sa va mai dau exemple? Dar cel mai misto o sa fie cand profesorii care injura inspectoratele isi vor pierde titulatura, castigata cu greu, prin examene grele! Iohannis crede ca va fi vesnic presedinte? Daca va trebui sa se intoarca la catedra ca mai are pan la pensie? Daca intra in restrangere si titularizarea o face scoala si primarul nu inspectoratele scolare, cum vrea el sa faca? Asa-i ca va trebui sa se prezinte la o alta scoala si sa dea examen din nou? Vai , ce misto ar fi! Pai domn presedinte, nu poti face educatie nemteasca pe mentalitate romaneasca! Ca, deh, multi au devenit victimele propriilor inventii asa, ca musiu Ghilotine in Franta! Asa ca, domn presedinte, va asteptam la titularizare. Va uram succes si sa va iubeasca primarul, presedinte de comisie!

  Reply
 18. Dan_Bruma

  Nici un „draft pentru inputs” Iti dai seama ce tragedy! Asta inseamna sa fii educat. Sa vorbesti si scrii pe o jumatate romaneste si pe cealalta jumatate alta limba! Hahahaha! Nu e o tragedie ca infractorii si analfabetii au umplut administratia romaneasca, în schimb e o drama ca nu a circulat nici un „draft pentru inputs”. PENIBIL!

  Reply
 19. Ciobanul Bucur

  De la cineva ca D-na Mungiu-Pippidi eu astept si o nominalizare concreta:
  – Cine crede Domnia Sa ca ar putea fi un viitor Presedinte de care sa fim multumiti? De ex: Tariceanu. Ca altfel ma lasa sa intreb cu inocenta: eu pentru cine votez? Asa, sa aflu clar: Cu Tariceanu! Tariceanuuu!

  Reply
  • Dumitru

   Nu, bre, voteaza cu Iohannis, Ciolos, Voiculescu, Coldea, Kovesi, Boc… Dar fii atent : nu prea mai sunt lucruri de vandut din Romania in afara de oameni si paduri (si vreo cativa munti cu ceva aur in ei). Voiculescu s-a aranjat sa exporte organele pentru transplant. Iohannis era prieten cu seful de la Schweighofer. Kovesi ii facea scapati pe infractorii straini (multinationale) si-i baga la puscarie pe romanii care se opuneau multinationalelor. Boc, inca si mai prost, taia din salarii fara ca macar sa fie clar de ce. Deci : cat de ieftin sunteti dispus sa va vindeti tara ? Daca nu sunteti cel mai ieftin, nu va angajeaza pe Dvs.

   Reply
 20. emil

  Facem multe, numai ce trebuie, Nu. Corupția a ras Imperii si Regate, curand va rade si UE daca Macron nu demisioneaza si Romania nu se curața de mafie !

  Reply
 21. Cinicul

  Inca un articol incarcat cu manie proletara, ceva care n-ar trebuie s-o caracterizeze pe doamna AMP, pe care am cunoscut-o personal in circumstante mult mai onorante decat in cea in care se autoplaseaza astazi ca aparator al guvernului Dancila.
  Domana Dancila nu este prim ministrul Romanie, ea este doar o masca/paravan a unui sistem mafiot, care cu o neobrazare fara precedent distruge ultima urma de decenta in sistemul politic din Romania.
  Aveti dreptate ca presedintele KI nu este potrivit pentru pozitia dificila in care se afla astazi Romania, nu este suficient de combativ, si a aceeptat multe din potlogariile actualei coalitii guvernamentale. Asta pentru ca este un tip mediocru, dar, mai ales, pentru faptul ca sistemul constitutional din Romania este construit gresit. De aici, a ajunge insa a-l condamna pentru dezastrul adus de actuala coalitie la putere este insa iresponsabil si chiar complicit. Lupta pentru putere se face cu multe magarii (vezi ultimii doi ani din viata politica a USA, tara al carui sistem politic ar trebui sa-l fi copiat spun unii comentatori la fel de iresponsabili), dar sa ignori orice urma de decenta, sa furi si sa te scunzi in Parlament, unde injuri, ii iei la bataie pe altii, faci gesturi obscene, sa minti cotidian, sa scuipi azi si sa lingi pe cine ai scuipat maine (vezi cazul doamnei rector A), etc, nu s-a intamplat niciodata in Romania si nici chiar in Ucraina sau Taiwan.
  Am avut zilele trecute un dialog aprins cu un roman, si el prin diapora ca si mine, care, spre surprinderea mea, acesta fiind un tip destul de educat, sustinea ca dezastrul Romaniei este datorat faptului ca nu avem un presedinte roman. I-am replicat ca actualul presedinte este mai roman decat antevorbitorul meu, decat mine si decat multi care si-au luat talpasita si critica presedintele R din alte tari sau continente sau din sala de asteptare business class a a unui aeroport european. Iohanis a ramas in R in timpul comunismului cand putea sa plece, in timp ce alti romani get-beget (daca exista undeva specia asta) ii critica azi dupa ce si-au luat talpasita in anii 2000 pentru ca nu si-au putut cumpara in R un Mercedes si o casa cu doua etaje.

  Reply
 22. Dan_Bruma

  La intrebarile pe care AMP le pune in articol nu pot fi puse de Romania, chiar si ca sefa a Consiliului UE, pentru simplul motiv ca Romania cu MCV-ul pe ea, in afara Schengen, cu un infractor sef al Deputatilor, cu un Toader gata sa arunce in aer si Justitia care mai ramane chiar daca mcv-izata, deci Romania asta nu e integrata in UE. Nefiind integrata in UE, Romania nu poate fii sefa nici unui consiliu UE nici macar o saptamana ce sa mai vorbim de 6 luni. Asta vrea sa zica presedintele si nu este departe de adevar, ca este sau nu este in campanie electorala. Aceste lucruri nu pot fi bagate sub pres timp de sase luni si scoase apoi din nou la lumina. Nu poti sa faci abstractie de ele sau sa incerci sa te obisnuiesti cu ele. Cat despre vorbirea lui Johannis hai sa o comparam cu a lui Macron. Ce frumos vorbeste Macron! Dar nu e inteles de vestele galbene. Nasol. In schimb pe Johannis romanii il inteleg. Pe Dancila nu prea o inteleg romanii. Nici pe Dragnea. Nu prea se intelege cum de se afla in Parlament cu condamnarea pe el.

  Reply
  • laur22

   @Dan Bruma
   daca prostaia ar durea
   ” Nefiind integrata in UE, Romania nu poate fii sefa nici unui consiliu UE nici macar o saptamana ce sa mai vorbim de 6 luni. ”

   Da Bulgaria e integrata in UE ?
   E mai integrate in Europa decat Romania ?
   Shi daca, tu crezi ca da, demonstreaza-o.

   Nu de alta da tocmai a fost pana acu 6 luni in exprimarea ta „sefa la UE” (a detzinut presedentzia rotativa).

   Acuma din doua una ori Bulgaria mafioata e mai integrata in UE decat Romania .
   Ori tu esti cu pluta shi nimic din ceea cum itzi imaginezi tu ca asha merg lucrurile nu se verifica in reliatate (dovada faptul ca Bulgaria deshi nu are nici-unul din meritele cerute de tine shi cu toate astea nu s-a confruntat cu nici-unul din dificultatziele shi incompatibilitatzile prognosticate de tine (& restul gastii hastagist-iohaniste) Romaniei.

   „Ce frumos vobeste Macron” zici tu.
   Daaa de „frumos ce vorbreste” s-a ales cu cea mai mare revolta populara dupa 1968 din Frantza.
   Altminteri cam ce-ai intzles tu din actuala revolta populara din Frantza ?
   Hai daca desprea asta actuala inca n-ai avut timplu sa te edifici despre cea din 1969 ce stii ?
   Asha ca nu te mai chinui sa ii intzleegi pe Dragnea / Dancila ori Taricenau cate vreme nu potzi sa ii intzlegei nici macar pe francezi

   23 Sept 2018 https://www.independent.co.uk/news/world/europe/emmanuel-macron-french-president-lowest-approval-rating-a8551356.htm
   1 Nov 2018 https://ewn.co.za/2018/11/18/macron-s-popularity-falls-to-25-percent-poll
   „The results of the widely watched poll showed an overall fall of four points in November from the previous month, with only 4% of respondents saying they were „very satisfied” with Macron’s performance, while 21% were „mostly satisfied”.
   Thirty-four percent were „mostly dissatisfied” while 39% were „very dissatisfied”, according to the poll.”

   Shi asta inainte de revolta.
   „The reasons for doing so are many and urgent, for this phenomenon is not confined to France. The gilets jaunes (yellow vests), as the demonstrators are known, represent the majority of people, predominantly working and lower middle class, who in countries across Europe feel betrayed by a political elite and an economic system that ignores their needs. The existential problem that poses for all democracies is obvious.”
   „The gilets jaunes share many of the fears, insecurities and alienation that helped produce, in Britain, a majority for Brexit; that in Italy have led to the installation of an ugly, hard-right nationalist government; that in Germany fatally undermined the chancellorship of Europe’s leading moderate, Angela Merkel; and that have encouraged, in Poland, Hungary, Austria and elsewhere the advance of intolerant, xenophobic populist parties. When this majority rebelled, the result, in the US, was Donald Trump.”

   Ce din gragara lui „micron” a rezolvat cele descrise mai sus de jurnalistii britanci ?
   „One of his first moves was to abolish France’s ineffective wealth tax, making him an easy target for the “president of the rich” tag.”
   https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/dec/09/the-observer-view-on-the-french-protests-observer-editorial

   Cam cat intzlegi despre Romanai se pare ca intzlegi si despre restul lumii ceea ce nu e de mirare deorece tu in capul tau (cam golutz , habarnist shi autist ar zice cei rautacioshi) esti sincer.

   Tu nu intzlegei ce I-a adus la urne pe cei ce l-au vota pe Trump ori pe cei ce au vota Brexitul ori pe cei ce au adus Cinques Stele la putere in Italia.

   Ori sincer eu nu cred ca tu esti putzintel la minte shi faca nici-o sansa sa intzlegei relitatatea noastra concreta shi masurabila.

   Tu nu vrei sa ii intzlegi pe respectivii deorece modelul tau mental despre lume shi viatza nu se potriveste cu lumea reala in care traim. Tu nu intzlegi doar ce nu vrei sa intzelegi.

   Tu nu intzlegi ce din ce-a facut Obama-Biden-Clinton a creat scarba care l-a adus pe Trump la putere.

   Shi de aceea zic:
   Nu incerca sa incepe sa intzlegi lumea acolo unde resentimentele tale sunt puternice gen Romaniai incearca sa incepi sa intzelegi cu o tzara despre care itzi pasa mai putzin ceva gen UK, USA ori de ce nu Frantza , Italia ori Germania. Ori de ce nu Thalianda ori Egipt. ca nici nu stii cat de asemnatoare incepem sa fim dincolo de conditziile geoclimatice.

   Potzi sa intzelegi, trebuie doar sa vrei si sa incetezi sa mai cautzi scuze realitatzii care nu se prea potriveste cu gragara propagandei care itzi dududie tzie in cap (dup acum mi-a bubuit shi mie).

   Atunci cand crezi ca ai o idee despre : ce, cum si de ce incerca mai intai sa vezi daca aceasta n-a fost infirmata deja de reliatate intr-o alta tzara.

   PS pana shi SNL (varful de lance a anti-trumpismului din entertainment) a recunoscut ca de fapt cea mai mare greseala a lui Trump a fost aceea ca a castigat alegerile, atat, de la asta I se trage tot scandalul actual.

   A dreq scriitorii asta cum stiu sa bage sparle pana shi intr-un show pe Broadway cu Kahal Drago-Aquaman

   Reply
   • Dan_Bruma

    Ooops, logoreea nu e un argument. Nici atacul la persoana. Aduna-te nitel, fa un pic de ordine in idei, daca alea sint idei, si apoi putem discuta. Pe argumente. Si cu vorbele tale. Nu ale altora. Multumesc pentru intelegere.

    Reply
 23. lucaci petru

  un popor cu mentalitate comunista corupt analfabet needucat condus de politicieni asemenea lor singura sansa un nou carol ferdinand mihai

  Reply
 24. totedati

  „li se întâmplă ceva când intră acolo și, din ziua a treia, uită personalitatea cu care au câștigat și devin needucabili și de-a dreptul periculoși”
  Mai ști … Dacă și cu parcă umblă ca o rață, măcăne ca o rață înoată ca o rață … Nu mai țin minte titlul dar era acum cîțiva ani un film-scenetă de teatru scurt postmodern pe tembelizoare, britanic evident, în stilul romeo și julieta modern sau othello, în care într-o țară îndepărtată după o catastrofă teribilă care a distrus familia regală și a înlocuit-o cu un fel de rege-minotaur tehnologic mult superior restului populației, la castel se organizau periodic întreceri ca la jocurile olimpice numai că nu erau greci sau romani antici ci cavaleri medievali care se luptau între ei pentru privilegiul de a deveni următorul rege. Erau supravegheați de un fel de drone pe care au tot încercat să le distrugă, ca să cîștige unul sau altul din cavaleri în mod incorect turnirul dar nici unul nu reușea. Cei care încercau mureau. În lupta corectă dintre ei aveau voie să lupte cum vor, inclusiv să își ucidă sau nu adversarii dar armele folosite erau medivale pentru că populației îi era interzisă orice fel de tehnologie mai modernă de genul pistolului sau puștii, erau exact ca în evul mediu, săbii, bîte, armuri, arcuri cu săgeți, cai și evident forța brută. Și se luptă între ei pînă cînd unul din ei exasperat spune că lupta dintre ei e inutilă și nedreaptă, că se luptă cu arme feudale în timp ce dronele dacă fac mișcări greșite trag cu arme laser. Dronele supravegheau și populația, suprimau orice revoltă pentru că vorbim de un nivel tehnologic și de productivitate tipic medieval. Muncă multă, brută, fizică, taxe și impozite pe măsură pentru castel, foame, suprapopulare, mizerie, boli, tot tacîmul. Zice eroul nostru ce sens are lupta dintre noi, dintre cavaleri, doar ne ucidem între noi cu promisiunea că cel care cîștigă va fi următorul rege dar pe actualul rege NIMENI nu îl mai recunoaște, după cum conduce, o ducem la fel de greu ca și cu cel de dinaintea lui, de fapt nimeni nici măcar nu l-a mai văzut la față, e tot timpul înconjurat și aparat de drone, nimeni nu are acces la el, n-a reușit să îi vorbească de cînd e pe tron! Eu cu siguranță dacă voi cîștiga voi conduce regatul mai bine ca el! Și voi știți asta, că sunt bun, cinstit, altruist de ce să ne ucidem între noi dacă ne putem pune de acord cine să fie următorul rege fără luptă! Eu sunt cel mai bun dintre voi, eu să fiu următorul rege! Regulile turnirului permiteau asta, să aleagă pe cineva fără luptă! Dar ceilalți cavaleri deși recunosc faptul că el e cel mai bun, cinstit, capabil, muncitor, viteaz etc dintre ei nu acceptă să îl lase să fie rege fără luptă pînă la capăt, inclusiv cu prețul uciderii tuturor adversarilor din concurs! Cavalerul nostru n-are ce face, se luptă, ajunge tot mai sus, ucigînduși adversarii, dovedind pas cu pas, cum zice și cartea dulapului, că e cel mai bun! Nu ratează nimic din ce îi poate aduce victoria, chiar încearcă să mituiască dronele care apără castelul și pe actualul rege pe care nimeni nu la mai văzut de cînd s-a făcut rege să îl ajute să își elimine adversarii! Pînă la urmă reușește și îi ucide pe toți ceilalți cavaleri deși de fiecare dată le oferă șansa să se retragă în mod onorabil. El e învingătorul! Mulțimea se bucură toți știu că e cinstit, muncitor, viteaz, altruist și acum s-a dovedit că departea lui sunt și zeii! Dronele îl lasă să intre în castel. Intră în sala tronului, întreabă unde e regele, i se spune că a murit dar s-a păstrat secretul pentru a nu tulbura populația. Se așează pe tronul gol plin de fericire, de acum încolo el e regele, poporul o va duce mult mai bine sub conducerea lui! De menționat că filmul scurt în genul unei mici scenete de teatru e și corect politic, actorul e mai tuciuriu nu blond cu ochi albaștri, dar bărbat frumos la trup și chip. Pare arab. Nu se bucură el prea mult timp că din brațele tronului ies brusc un fel de cătușe de metal care îi imobilizează mîinile, picioarele și gîtul! Apare o dronă, îî taie craniul pe viu, din cauza șocului și groazei nici să strige nu mai poate, îi scot creierul afară și îl locul lui pun un alt creier! End of story …. stai că mai e o scenă, moralul poveștii … Noul rege tocmai a cerut dronelor să îi aducă din satele din jurul castelului cîteva tinere virgine cu care să se joace astăzi. Hmmm … cum a ajuns la putere noul rege cinstit, viteaz și altruist se comportă exact ca vechiul rege și ca regele de dinaintea lui și cel de dinaintea lui pentru că în tot acest timp el de fapt era același rege! Trupurile erau noi, de tineri viguroși și sănătoși dar creierul primului rege, regele cel rău care a provocat catastrofa care a readus civilizația umană la nivelul de dezvoltare economică și tehnică medievală păstrînd doar pentru el cîteva arme moderne, era tot timpul același doar mutat/ transplantat de la un trup la altul! Foarte interesant filmul și dacă te iei după mărturiile apropiaților unor șefi de stat după ce preiau puterea chiar se schimbă ceva în ei! Cineva pe care nu îl vedem și deabia îl bănuim e în jurul lor de la început, de cînd preiau puterea, și are capacitatea de a-i schimba în mod fundamental chiar din primele zile! Ce-o fi oare!? Un transplant de creier!?

  Reply
 25. Gigi De La Sculerie

  « Nu știu de la ce grad de cultură încolo ai putea avea un președinte/o președintă care își păstrează normalitatea. »
  Ce-ar fi să candidați pentru 2024 ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *