Alina Mungiu-Pippidi

Cine a pus de fapt focul la Bamboo

Iarăși a fost mai rapid focul decît comisia de tăiat hîrtii.

Paisprezece luni după Colectiv sau aproape, a ars clubul Bamboo, a doua oară în istoria sa, de altfel.

Fiind la o clasă socială mai de sus, extinctoarele au mers și deocamdată sunt numai răniți. Zeci de răniți. Iarăși s-au aprins artificii și țigări neautorizate, deși data trecută s-a făcut totul ca să se dea vina pe spitale, pe ambulanțe, pe Arafat, pe oricine a făcut totul ca să-i ajute pe răniți, numai pe cei care au dat foc sau se duc în locuri unde se aprind artificii în interior ca regulă, nu.

Am trîntit primarul, și chiar și guvernul, au venit alegerile și noroc cu tribunalul că nu l-a lăsat pe primar să candideze din nou, că lumea îl alegea.

S-a descoperit cu acea ocazie că autorizațiile se dau nu după vreun control, ci după o declarație pe proprie răspundere a cui găzduiește focul că focul nu arde, ca să meargă afacerile și să avem cît de cît un PIB oarecare.

Noroc cu un băiat care ținea traininguri prin cafenele despre manipularea prin Internet, care nu își scoteau nici banii pe bere, el a găsit a catchphrase, „Corupția ucide” și a organizat pe cei supărați într-o demonstrație de protest. Știm despre el pentru că un ziarist indiscret l-a găsit și l-a intervievat, a pus reflectorul pe el, nu ca să-l deconspire, de altfel.

A venit un guvern format din acei oameni care au avut grijă să-și facă poze cu nevasta și copilul la demonstrație, și au fost prompt invitați de Șeful Statului la guvernare.

Ei au făcut o comisie de tăiat hîrtii, și un minister de adăugat hîrtii, plus cîteva departamente suplimentare, pe care viitorul și actualul guvern au avut grijă să nu le închidă, întrucît unii nu pot fi dați afară că sunt acoperiți, iar aleșii poporului trebuie și ei să intre pe undeva am ajuns la 110 miniștri și secretari de stat, numărul 1 din UE.

Hîrtiile au crescut și ele corespunzător, numai dacă ne gîndim la cîte consultări cu populația au tipărit Comisia de Tăiat Hîrtii și Ministerul Consultării Publice, cu ajutorul celor Consultați Oficial față de oportunitatea trecutelor, prezentelor și viitoarelor Ordonanțe de Urgență.

Primarul de acum tocmai a spus că nici clubul nou nu stătea mai bine cu hîrtiile decît cel vechi, deși despre ce hîrtii o mai fi vorba nimeni nu mai știe. Fapt e că după an an de guvernare emanată din precedentul incendiu, controlul tot pe drum era spre clubul Bamboo, și în general pe drum, că nu a fost de nici un fel reformat și făcut să ajungă undeva. Cum a declarat viceprimarul Sectorului 2, proprietarii clubului au depus documentația la primari „dar incompletă, eram într-o procedură de cerut acte” și „în luna ianuarie ar fi fost amendați, nu au ajuns încă la ei cei de la control”. Astfel încît, deși clubul „nu avea autorizate de funcționare, nu avea autorizația de construire recepționată”, el avea „un plan de actiune la incendiu avizat de ISU”.

Că într-o țară reformată de tehnocrați și condusă de politicieni ISU are mult timp liber și aprobă mai întîi planurile cui nu are autorizație de funcționare, ba chiar nici nu există, că nu a fost construit, neavînd autorizație de construcție.

Controlul nu a ajuns din 2005, cînd a ars data precedentă, și în intervalul ăsta corupția nu a omorît pe nimeni, ba chiar au prosperat mulți, pe lîngă cei și mai mulți care s-au distrat, că nu poți să muncești tot timpul sau să fii încrîncenat.

Patronul din 2005, un domn Botezatu, a declarat că focul a fost pus. Nu s-a făcut niciodată lumină cine l-ar fi pus.

Primarul intervievat aseară de Digi a adăugat, ca omul obiectiv, „clubul a funcționat cumva si cu bunăvoința autorităților din trecut”. „Nu cred că au avut vreodată toate actele în regulă”, a mai spus el.

Sigur, incendiul e din vina vechiului regim. Problema e că e aproape imposibil de stabilit în România care e vechiul regim și care e cel nou.

Sunt ipoteze cum că vechiul regim e chiar cel nou, care tocmai voia să bage pe șest o sinistră ordonanță de urgență. Aceasta ar fi eliberat, conform chiar României Curate, pe managerul spitalului de urgență din capitală că și-a făcut barocameră pentru anti-îmbătrînire în loc de tratament arși. Incendiile evident nu le putem preveni, dar îmbătrînirea nici atît, așa că e musai să intre la pușcărie pentru abuz în serviciu, desi toți ceilalți români își abuzează serviciul zilnic, și serviciul lasă de la el.

Să nu lăsăm vreun detaliu să obscurifice peisajul, cum ar fi că spitalul de urgență Floreasca, unde tocmai au fost duși noii răniți, și personalul său profund corupt salvează în condiții precare de legalitate și igienă viața a mii de oameni lunar, că doar numai neavizații le sunt recunoscători, precum familia Marc și Jacqui Plattner, care m-au instruit în scris să mulțumesc extraordinarilor doctori de acolo, care i-au tratat eficient și fără șpagă, desi erau străini, conduși în gardă de o studentă de a mea pe atunci fără nici o relație, Laura Simionescu Voinea.

Pînă să ajungem, Laura și cu mine, să mulțumim, frumosul doctor vorbitor de engleză terminase de tocit Harrison’s și plecase demult într-o mare țară care are și ea incendii în discoteci, ba chiar și focuri de armă, dar nu mori cu zile de prostie pe Facebook în fiecare zi de la Dumnezeu. O dată în viață, ce e drept, ai ocazia să îl votezi pe Trump.

În locul lui e o doctoriță tînără care are Harrison’s pe tabletă de acuma, și nu va mai fi nici ea peste trei luni.

Pentru cine nu pricepe ce i se întîmplă, istoria se repetă degeaba.

E ca în Alice în țara minunilor, un blestem a prins pe pălărier și invitații săi, altfel toți băieți haioși și de viață într-o buclă temporală. Numai că la noi nu e ora ceaiului și deci în acele cinci minute nu apropii și apoi depărtezi iarăși ceașca de gură, ci îți dai întîlnire cu alții care gîndesc ca tine pe Facebook la club, după ce ai comentat public niște lucruri de care nu ai habar, că doar nu ai să stai să citești pînă la capăt, ești doar tînăr și crezi că ai doar o viață sau măcar una, acolo aprinzi un artificiu sau o țigară, sau ce poți aprinde și tu, și după prima bere iarăși vine focul și te evacuezi cu smartphone-ul cu tot, ca să ai cu ce să o iei de la capăt.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Cine a pus de fapt focul la Bamboo

  1. Adrian

    Doamna Pippidi – sunt realist si unul dintre principiile sanatoase care se aplica este urmatorul – de regula explicatia cea mai simpla este si cea adevarata.
    Da, putem accepta ca de la o tigare clubul a ars ca o torta si s-a prabusit. Desi atunci ar trebui sa imi fie frica sa mai locuiesc cu sotia in casa (este fumatoare).
    Sau mai simplu – am inteles din declaratiile pe care le-am citit in presa ca patronul urma sa isi ia o amenda uriasa in ianuarie si sa ii fie inchis clubul de catre autoritati. Cat de improbabil ar fi ca in urma unui calcul simplu patronul sa fi decis sa rada tot si la sfarsit sa ramana cu banii de asigurare? Iar ca explicatie – din moment ce in 2005 a tinut cea cu natura, probabil se gasea si acum ceva (cea mai buna explicatie fiind cea cu tigarile).
    Culmea arogantei – patronul zice ca daca el pleaca se duce viata de noapte. Eu as spune sa nu fie lasat sa plece. Nu de alta, dar s-ar putea sa aiba lucruri interesante de spus in fata procurorilor.
    Trista constatarea dvs legata de clasa sociala si de faptul ca aici au functionat extinctoarele. Am pierdut un amic in Colectiv si un altul a ramas cu cicatrici pe viata. Am sperat ca se va schimba ceva. Din pacate totul a fost fum si praf in ochi.

    Reply
  2. AlinaMP

    @Adrian. F bune observatii, mai ales in climatul de superficialitate isterica in care traieste lumea la Bucuresti.. Am gasit acum ca si in textul meu din 16.11. 2015, ca si in primul draft scris de mine pentru programul guvernului Ciolos introdusesem evaluarea obligatorie de risc, dupa modelul pilotat de administratia Clinton, s-a ales praful ca si de restul programului lui initial…http://www.romaniacurata.ro/ce-se-intampla-mai-departe/
    De ce ar fi altfel, cand asa putini stiu ce se intampla, inteleg situatii complexe si urmaresc macar ce ii doare…

    Reply
    • Adrian

      Eu am atat de zis: din articolele academice ale AMP inteleg ceva, din ce scrie la ziar pe limba tuturor nu inteleg nimic, par a fi o combinatie de Joyce cu Caragiale, din care, din cand in cand, intuiesti ca ceva trebuie ca e foarte interesant, dar, durere si suferinta, se pierde iar ca o naluca cat ai zice peste. In mare, singura tema care se desprinde destul de clar e vorba lu’ Cocosila cum ca suntem toti niste prosti. Asta stiam si noi, doamna, ca doar suntem cu totii Cocosila in tara asta.

      Reply
  3. Dumitru

    “Am pierdut un amic in Colectiv si un altul a ramas cu cicatrici pe viata.” Complet irelevant. Ca sa faci o revolutie iti trebuie o idee general umana : dreptul la viata, la libertate, la realizare. Dreptul de a merge in club nu va federa niciodata o masa mare de oameni. In plus, e ceva un pic indecent in cerintele demonstatiilor post-Colectiv. Aceste cerinte vin de la o minoritate “well-off” care vor o concentrare inca si mai mare a resurselor medicale si reglementare pentru a asigura acestei minoritati un standard de viata mai bun chiar decat media din Vest (presupun aici ca le e clar tuturor ca Romania nu poate asigura un serviciu de sanatate de nivel occidental la toata lumea, nu la cati bani sunt disponibili pentru sanatate). Poate singurul element pozitiv post-Colectiv este atentia organismelor de control. De exemplu, pentru incendiul din Bamboo este clar ca vinovatii principali sunt clientii (care fumau, desi e interzis) si patronul (care nu dadea afara fumatorii, pentru ca ar fi pierdut clientela).

    Reply
  4. Dumitru

    BTW, voiam si eu sa vad unde este acest club Bamboo. In 10 min de Google search si Google maps mi-a fost imposibil sa-i gasesc adresa.

    Reply
  5. ~'C'~

    …si iarasi o ocazie perfecta si binevenita pt. a forta schimbarea din nou a guvernului democratic-ales si avind ca motivatie principala cele doua legi cu problem-chipurile pt. EI cei din opozitie !!…Numai ca acum situatia e alta fata de ce era anul trecut, caci la friiele partidului nu mai este Pisicul V-V Ponta ci Motanul mult mai experimentat adica domn Drgnea, care desi pare le prima vedere mai molatic de felul sau cred presedintele Iohannis greseste daca il subestimeaza, caci pina la urma e tot Scorchion ca zodie>……….

    Reply
  6. Dumitru Drinceanu

    Excelent! Raul nu vine numai din perpetuarea unui sistem deviat si manipulator, mereu transfigurat si ,,improspatat”, despre care si eu am scris in ,,Declin si derapaje ale Romaniei postdecembriste” (carte care asteaptă probabil mucegairea, din refuzul cunoasterii, desi scrisa cu mult sacrificiu personal pentru aceste generatii). Raul vine, mai ales, din neinformarea exacta, diversa si ampla a societatii in genere, a tinerilor in special, avand in vedere nevoia lor de repere, informatii corecte si decizii bune de durata. Din refuzul de a citi experientele si vederile altora trecuti prin furcile caudine. Din obiceiul nociv de a-si asuma riscuri oarbe, experiente mereu personale, in locul transferului firesc, rapid si aprofundat al citirii pana la capat a orice opreste o clipa privirea, gandul genial, intuitia. NU citim, murim manipulati si semnam ca ingratii propria condamnare la oameni care risca sa ramana fara țara. Nici mai mult, nici mai putin! Felcitari, doamna, din nefericire va citesc tocmai cei ce nu mai au energia tinerilor…

    Reply
  7. Daniela Nicolescu

    In cazul tragediei din Clubul Colectiv, as vrea sa vorbim si despre bunul simt si lacomie.
    Realismul varstei (multi participanti erau oameni maturi d epeste 30 ani) sau numai bunul simt ar fi facut oamenii sa se uite imprejur. In cazul organizatorilor: care e capacitatea salii? cate bilete pun in vanzare? cum asigur o minima ordine sau minima siguranta a participantilor? ce tip de artificii folosesc intr-un spatiu ca acela? cate usi de evacuare? Ca participant: cati oameni mai incap? ma mai inghesui sau stau pe margine,pe afara (ca oricum decibelii acestor concerte sunt coplesitori),exista pericolul de a fi calcat in picioare la o busculada? Unii au depus marturie ca s-au gandit imediat la asta si au facut pasi spre iesire inante de izbucnirea incendiului, inca de la prima coloana de artificii, altii au renuntat sa mai intre in club desi aveau bilete.

    Nu contest opiniile celorlalti (desi excesiva politizare ma cam alieneaza), dar nimeni nu vorbeste despre acest minim nivel de analiza: al bunului simt, al observatiei primare. Gasesc alegerea unor participanti de a se inghesui in sala iresponsabila. Lacomia organizatorilor criminala. Cum s-ar fi putut limita dimensiunile tragediei daca bunul simt ar fi functionat?

    Reply
  8. Daniela Nicolescu

    Iaca! KJ “comemoreaza” mica unire din 1859.
    Ce mai Presedinte! de fapt el comemoreaza pierduta victorie a partidului sau. Face si din aceasta zi istorica zi de promovare a proprriei cariere.

    Eu ii venerez pe moldovenii nostri pentru intelepciune, daruire, patriotism. Iasul era la data respectiva o adevarata capitala. A cedat orice pretentie pentru indeplinirea idealului de unire. Slava si recunostinta lor, celor de atunci si celor viitori!

    Reply
  9. BS

    După câte știu în toate țările civilizate au avut loc incendii în cluburi de noapte. În SUA, Germania etc, nu și-au dat demisia nici președinții și nici prim miniștrii în urma acestor evenimente. E absurd să ceri unui prim ministru să răspundă pentru astfel de incidente. La noi orice pretext este folosit în scop politic pentru inflamarea maselor. În loc să se agite din nou PNL-ul trebuia să facă o campanie electorală mai bună, cu target-uri precise și nu să se bâlbâie atâta cu candidații la primărie sau alte probleme. Adică guvernul care reprezintă o majoritate trebuie să demisioneze și în locul lui trebuie pus alt guvern al unei minorități pierdante în alegeri care nu a fost în stare să desemneze un candidat propriu (nu tehnocratul qvasineutru Cioloș) pentru postul de prim ministru. Nu sunt un partizan al PSD dar eforturile din ultimele săptămâni sunt doar o campanie prematură de delegitimizare a actualei puteri și de resuscitare a lui Iohannis. Referendumul va fi folosit din nou ca armă electorală iar diversiunea va înlocui o politică coerentă.

    Reply
  10. no name

    Daca s-ar inchide activitatea in toate cladirile in care functioneaza institutii ale statului si sunt in proprietatea statului dar nu au autorizatii ISU ( cam 150/judet ) s-ar putea ca Romania sa se blocheze. Si daca e asa, nu e normal ca si privatului sa-i dai termen de conformare?

    Reply
  11. victor

    Cine sa fi pus FOC la Bamboo?
    Cine a pus si pana acum, ce tot anchetati Executati macaronarul si scoateti de la el pe toti pe care.I are in spate cu tot cu avovatii celebri. De dupa gratii scoateti de la ei ca aveti ce … multe nume sonore sau nu, se bazeaza pe o armata de sustinatori si clienti fideli la ce ofera Castelano!!!!!!!!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *