Romania Curată

Cât de mare e dezastrul tăierilor ilegale de lemn. Topul județelor cu cele mai mari pierderi. Raport Greenpeace

Greenpeace România arată că Județele Cluj, Alba și Maramureș sunt pe primele trei poziții în ceea ce privește volumul de lemn tăiat ilegal în perioada 2013-2014, conform unui raport Greenpeace România. La nivelul celor trei județe se înregistrează 78% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național în perioada 2013-2014, județul Cluj înregistrând 37% din volumul total, Alba — 23% și Maramureș — 18%.

În ceea ce privește prejudiciul, valoarea totală la nivel național, în intervalul analizat, a fost estimată de către autorități la 230.937.047 lei (aproximativ 52,1 milioane euro). Ca urmare a volumului mare înregistrat, județele Cluj, Alba și Maramureș prezintă cele mai mari valori medii, respectiv: 70.189 lei prejudiciu/caz în Alba, 52.742 lei/caz în Cluj și 27.227 lei/caz în Maramureș. Astfel, cele trei județe totalizează 79% din prejudiciul cauzat.  În același timp, conform noii cercetări efectuate de Greenpeace asupra suprafeței acoperite cu păduri la nivel național, ritmul distrugerii acestora se menține la un nivel alarmant, de 3 hectare/oră.

Raportul a mai stabilit și care sunt județele unde s-au descoperit cele mai multe cazuri de tăieri ilegale. Potrivit cercetării, în 2013-2014, au fost înregistrate 45.509 de cazuri de tăieri ilegale de pădure, echivalentul unei medii de 62 de cazuri/zi, în creștere de la 28 de cazuri/zi consemnate între anii 2009-2011, respectiv 50 de cazuri/zi, la nivelul anului 2012. Autoritățile au identificat, astfel, la nivel național, o cantitate de 1.011.892 metri cubi, asociată acestor cazuri de tăieri ilegale, adică 22 metri cubi/caz, în creștere de la 120.836 metri cubi în 2012 și 452.842 metri cubi, în intervalul 2009-2011.

Județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeș (5.851 cazuri, 12,85% din totalul cazurilor la nivel național), Bacău (3.538 cazuri, 7,77%) și Mureș (3.351 cazuri, 7,36%. De altfel, județul Argeș a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale identificate de către autorități și în perioada 2009-2011, respectiv 6.458 de cazuri.

IMPORTANT: Rapoartele guvernamentale prezintă o medie de 8,8 milioane metri cubi de lemn extras ilegal anual în 2013 și 2014, în timp ce cazurile investigate reprezintă acoperă doar o fracțiune, aproximativ 0,6 milioane metri cubi anual.

‘În legătură cu reducerea fenomenului de tăieri ilegale, acesta ar putea fi redus prin aplicarea de pedepse mai aspre (inclusiv încadrarea ca infracțiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate — în momentul de față, conform legii, dacă valoarea prejudiciului este de până la de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă fapta este considerată contravenție, nu infracțiune, și se pedepsește cu amendă). De asemenea, este necesară o mai bună colaborare între instituțiile cu atribuții de control (Poliție, Garda Forestieră, Jandarmerie) și alocarea de personal suplimentar pentru o mai bună acoperire a fondului forestier, a zonelor izolate, dar și în vederea organizării unui sistem permanent de pază (și pe durata nopții). Ar fi foarte util ca personalul cu atribuții în constatarea și investigarea delictelor silvice din Jandarmerie și Poliție să beneficieze de pregătire de specialitate. La reducerea fenomenului tăierilor ilegale poate contribui și îmbunătățirea Radarului Pădurilor, prin transparentizarea informațiilor și accesul public la amenajamentele silvice’, notează Greenpeace România.

Programul „Radarul pădurilor” a fost lansat în toamna anului trecut și este bazat pe un software instalat pe telefoane mobile prin care poate fi urmărită trasabilitatea lemnului. Acest software este instalat pe un smartphone înainte ca lemnul să plece din pădure, iar sistemul generează un cod unic, care este trecut pe avizul de însoțire a lemnului. Orice intrare în sistemul de urmărire a circulației lemnului va lăsa urme și nu va putea fi folosit de două ori același aviz.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cât de mare e dezastrul tăierilor ilegale de lemn. Topul județelor cu cele mai mari pierderi. Raport Greenpeace

 1. Nemo

  „indiferent de cantitate” – Eu sper ca nu vorbiti serios aici, pentru ca ar fi o fericire pentru oligarhia mafiota. Sa poata sa bage sclavii la puscarie si daca ‘fura’ o crenguta, un vis pentru stapanire. Ce de tapi ispasitori ar mai infunda puscariile, in timp ce ei ar gasi solutii ‘legale’ ca sa defriseze in continuare…

  Reply
 2. Paul

  Taierea masiva a padurilor va duce, inevitabil, la aparitia fenomenului de desertificare,la reducerea drastica a surselor de apa potabila si la distrugerea agriculturii,singura noastra sursa sigura de subzistenta.Sa nu speram ca politicienii si guvernantii vor lua masuri energice pentru refacerea si conservarea fondului forestier al Romaniei,pentru ca acestia nu au nici interesul si nici cultura,necesare acestui scop.Romania,tara frumoasa si bogata odinioara,nu are popor pe masura.

  Reply
 3. Petrache Lupu

  Sunt intocmite multe dosare penale in lucru si stau si mucegaiesc in sertarele domnilor procurori. A se vedea zona Huedin,Jud.Cluj.Si nimeni nu este tras la rapundere penala,ba din contra se lauda ca au pile si nu li se intampla nimic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *