Romania Curată

Campanie RC: Construiește chiar tu o nouă clasă politică! Episodul 1. De ce să nu votăm traseiști

Peste exact o lună vom vota un nou Parlament și, din nou, ne vom pune speranțele în noii aleși care ar trebuie să fie mai curați, mai cinstiți și mai competenți decât cei de acum. Vom putea alege din zece partide și mulți independenți, dar toată atenția e îndreptată asupra formațiunilor care au cele mai mari șanse să treacă pragul electoral de 5%: PSD, PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP, PRU și ANR. Ce așteptări aveți, așadar, de la candidații pe care veți pune ștampila de vot pe 11 decembrie?

Ca la fiecare scrutin, România Curată va întocmi și în acest an ”liste negre” cu candidați la parlamentare care nu ar trebui votați, iar criteriile sunt, în mare parte, cele stabilite de Coaliția pentru un Parlament Curat în 2004:

 1. Traseismul- migrația de la un partid la altul de mai mult de două ori
 2. Colaborarea cu fosta Securitate și/sau cu un serviciu secret
 3. Funcțiile deținute în aparatul comunist (nomenclatură și apartul de propagandă ceaușist)
 4. Nepotismul– gradul de rudenie al candidatului cu alți politicieni care i-au avansat cariera (inclusiv prin cumetrii)
 5. Averea necuvenită
 6. Afacerile și contractele cu statul dacă sunt o parte semnificativă a prosperității firmelor sale
 7. Datoriile firmelor candidaților către stat dacă sunt semnificative, repetate și beneficiază de scutiri
 8. Conflictele de interese și incompatibilitățile din care candidatul a profitat sau profită
 9. Condamnări pe motive de corupție sau cercetare sub control judiciar sau arest preventiv
 10. Calitatea de sponsori semnificativi ai partidelor politice
 11. Atitudini rasiste și discriminatoare repetate
 12. Frauda academică (plagiat, doctorat necorespunzator, etc).

În zilele următoare, vom lua fiecare criteriu în parte și-l vom discuta cu dumneavoastră. Sunteți de acord să-l menținem? Este depășit? Trebuie reformulat? Sunt alte lucrurile mult mai importante de care ar trebui să ținem seama atunci când spunem că un candidat nu este potrivit pentru Parlament? Nu ezitați să ne spuneți părerea dumneavoastră!

Primul criteriu supus analizei dumneavoastră este traseismul.

Ce este traseismul?

Traseismul sau migrația de la un partid la altul este un simptom de corupție politică și îl găsim ca atare, asociat corupției, în toate democrațiile cu probleme. Este un simptom al democratizării neîncheiate, semnalizînd lipsa de corectitudine nu doar individuală, ci și în a aloca cheltuielile publice (primarii se mută de la un partid la altul ca să-și maximizeze transferurile către bugetul local și să își poate termina proiectele, alocarea fiind adesea discreționară), sau în felul în care  se fac numirile politice (mai ușor să cumperi loialitatea unui om aflat pe funcție deja, decât să pregătești unul).

Coaliția pentru un Parlament Curat a definit traseismul în anul 2004 ca schimbarea a partidului pentru a doua oară, indiferent de numărul de partide (de exemplu de la PSD la UNPR și invers contează de două ori). Nu se reține o singură mutare ca traseism, deoarece juriul Coaliției a considerat atunci că o schimbare din motive de conștiință e posibilă și acceptabilă. Și Winston Churchill a schimbat partidul o dată în viață.

Aveți ceva de comentat sau de adăugat la acest criteriu?

Vă rugăm să se trimiți opiniile dumneavoastră la secțiunea de comentarii a acestui articol.

Citește și:

Campanie RC: Construiește chiar tu o nouă clasa politică (2). Azi, contracte cu statul și alte forme de favoritism guvernamental

Campanie RC: Construiește chiar tu o nouă clasa politică (3). Azi, colaborarea cu Securitatea sau cu serviciile secrete

Campanie RC: Construiește chiar tu o nouă clasa politică (4). Azi, datoriile către stat ale politicienilor


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

27 thoughts on “Campanie RC: Construiește chiar tu o nouă clasă politică! Episodul 1. De ce să nu votăm traseiști

 1. Adrian

  《Traseismul sau migraţia de la un partid la altul[…]》

  Fals, după părerea mea.

  Traseismul ar include şi migraţia, în general(între două companii, nu neapărat multinaţionale) fără vreo justificare publică, în cazul în care respectiva persoană doreşte mai apoi să devină parlamentar, consilier etc.(funcţii publice).

  Se pot documenta situaţii chiar de grupuri de persoane care au schimbat firmele cu totul, apoi au interferat spaţiul public. Aş susţine că intră în categoria traseiştilor.

  Reply
 2. Calin Dejeu

  In contextul amplificarii la paroxism a distrugerii naturii/mediului in Romania, amplificare la care o parte dintre canditati pun umarul „cu voiosie”, chiar au contributia esentiala, as propune un criteriu in plus, ceva de genul:
  Militantismul pentru distrugerea naturii/mediului.

  Reply
  • Adrian

   Subscriu.
   Puteți dezvolta cu niște subcriterii. Aș propune, de pildă, emiteri de ordine de ministru pentru regulamente care fals protejează arii deja declarate protejate, așa încât deținătorii de drepturi reale asupra terenurilor, de generații, din zonă practic nici un foc nu mai pot aprinde, ce să mai vorbim de exploatare tradițională, în schimb companii de extracții de zăcăminte stabilesc de comun acord cu viitorii custozi cum să realizeze exploatarea.

   Reply
 3. Catalin Toma

  E posibil ca aceste criterii sa fie de actualitate dar poate ar mai trebui adaugat un set care sa evalueze cat de eficienti vor fi acesti parlamentari in indeplinirea serviciului public: experienta practica, pregatire in partid sau in afara acestuia. In acest moment exista, comparativ cu 2004, niste mecanisme de prevenire a abuzurilor(ANI, DNA) astfel incat, din punctul meu de vedere, importante sunt:
  1. Capacitatea de a-si exercita mandatul cu profesionalism.
  2. Riscul de a fi santajat(colaborare secu, promovari profesionale dubioase, frauda stiintifica)
  3. Riscul de a fi „controlat”(apropierea de sfera serviciilor, cercuri de afaceri, grupari infractionale, etc…)

  Cred ca adaugarea unui scor pentru cele 3 componente de mai sus ar reprezenta un pas inainte.

  Reply
  • Ioan Dragomir

   Total de acord,mai trebuie insituit un principiu! Din pacate, incompatibilitatile cele mai grave vin din ocuparea unor functii (chiar in DNA,ANI,ANAFGarda Financiara, Vama,consilii de administratie strategice,etc) numite politic, deci activitatea in partid poate fi evaluata ca pozitiva,are experienta, relatii ,studii pe Universitatile Nationale de ,,Aparare,,(a propriilor interese ,probabil..),cursuri pe la academiile de informatii.Insitutul Diplomatic Roman si cine stie ce alte cursuri doctorale inventate de musiu Oprea&Co..Intrebarea de baza ramane, ce cauta un asemenea personaj pe listele de candidati pentru un Parlament curat ??Cine-l poate radia de pe lista?(partidul sau este exclus s-o faca !!)..Chiar daca nu-l votez eu, aparatul lor de convingere a electoratului va functiona,vom schimba doar de fatada imaginea unor politicieni corupti,inlocuiti de ,,rechinii mai tineri,,mai frumosi,mai inteligenti,scoliti si parfumati dupa ultimul trend..Cum putem stopa noi aceste nominalizari ,cred ca doar prin schimbarea legii electorale, dar …cine promoveaza aceasta?? tot parlamentarii ?? atunci, e grav !!! Nu vad sanse reale de schimbare…

   Reply
 4. Dumitru

  Cateva remarci tehnice la 4 dintre puncte :

  – „Averea necuvenită” suna de-a dreptul comunist ca sintagma. Si eu sunt de acord cu aspectul moral din spatele expresiei, insa nu cred ca e ceva ce poate fi pus in practica in mod impartial in societatea noastra capitalista. Eu as pune aici „averea dobandita ilicit” sau „averea a carei dobandire nu poate fi justificata”.

  – „Controlul judiciar si arestul preventiv” ar trebui sa fie OK, in general (pentru ca sunt decise de un judecator). Dar in Romania precedente recente ma fac sa nu am incredere in acest criteriu. Sorry. Ok pentru condamnari, pentru ca ele pot fi atacate dupa aceea la CEDO.

  – „Calitatea de sponsori semnificativi ai partidelor politice”. Aici chiar nu vad de ce un sponsor nu poate fi si candidat.

  – „Frauda academică (plagiat, doctorat necorespunzator, etc)”. Ar fi poate bine daca ar fi definit clar standardul academic de detectare a plagiatului. Eu am dat pe forum aici link-uri spre felul in care plagiatul e definit si graduat de IEEE. Sunt convins ca exista asemenea definitii si in stiintele umane. Sau soft-uri de detectare general acceptate. Ca sa nu fie discutii dupa.

  Reply
 5. eva

  DACA NU SE POT IMPUNE CRITERII DE PERFORMANTA SI DE MORALITATE CANDIDATILOR , Pentru NORMALIZAREA vietii publice in Ro CAMPANIA electorala ce urmeaza TREBUIE SA SE REFRE IN MOD OBLIGATORIU LA CATEVA ASPECTE:
  1- CA CEI CE AU MAI MULT DE DOUA MANDATE SA NU MAI PRIMESCA VOTURI PENTRU A AJUNGE IN PARLAMENT;
  2- PENALII, PUSCARIASII , CEI CU DOSARE AFLATE PE ROL SAU IN CERCETARE SA NU FIE VOTATI PT PARLAMENT;
  3- CEI CARE AU DECIS DITRUGEREA RO SA NU MAI AJUNGA IN PARLAMENT ADICA CEI CE-SI AU RADACINA IN FSN-ul CARE A DAT LOVITURA DE STAT IN DEC 1989 SI APOI IN NUMELE INOIRII CLASEI POLITICE SAU A PARTIDELOR ISTORICE AU INFIINTAT ALTE FORMATIUNI CARE SUNT DE FAPT GRUPARI INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA;
  4- PENTRU ELIMINAREA MAFIOTISMULUI DIN POLITICA LISTELE CU CANDIDATI CARE NU AU LEGATURI DE CAUZALITATE CU ZONELE PT CARE CANDIDEAZA SA NU FIE VOTATE.

  Reply
 6. AlinaP

  Corect, votul trebuie dat constient celor „curati”. Nu ajunge insa sa ne spuneti cu cine sa NU votam, intrebarea e, unde e lista „alba”? Noi cu cine votam? Daca tinem cont de toate criteriile prezentate sa evitam acesti candidati, cu cine ramanem?

  Ar fi incomparabil mai util sa analizam lista candidatilor care merita atentia noastra – cel putin a acelora care vor ocupa functii in tara. Asta asteptam de la Romania curata, o lista de candidati din care sa putem alege. Sa lasam negativismul deoparte si sa trecem la pozitivism.

  Reply
 7. maxxx

  De unde sa iei atiti oameni curati, citi at fi necesari ca sa se urneasca si Romania din dementa autodistrugatoare ce o macina, in conditiile in care fiecare este cinstit si patriot cu spirit de sacrificiu doar pina ajunge linga ceaun. Cind ajunge acolo numa’ la ciolan ii sta capul si uita de tote cele.

  Reply
 8. alinaMP

  Averea necuvenita suna comunist, stiu, dar asta e def legala a coruptiei, profit necuvenit din abuz de autoritate, probabil ”nejustificata” ar suna mai bine
  Cu serviciile- intra la CNSAS
  Cu votul – in 2008 am pus pe cei care votasera inchiderea DNA, am avut si lista neagra cu Rosia Montana, vorba e ca numai la voturile celbre se noteaza si stim- not always- cine cu ce voteaza
  Cum competenta- greu- aproape nici unul nu e competent, dar e greu de dovedit, eu daca il dau afara pe unul ca nu e in stare sa isi faca o raportare la fonduri europene minima si aia din berlin refuza sa i-o tot faca ei si voi il faceti ministru, ce putem face…o avea omul alte calitati. Cadariu macar era doctor, acuma e unul care e consulnat financiar si lumea zice ca e OK, deci hotarati-va. Si eu cred ca e o legatura stransa intre una si alta, impostorii nu ar ajunge nicaieri daca ar fi doar incompetenti, au ei niste calitati, cum ar fi- sunt corupti, agenti acoperiti sau pur si simplu fara caracter, se ofera sa faca tot ce e mai rau, asta e….

  Reply
  • AlinaP

   Doamna Mungiu, e situatia in Romania atat de disperata? Nu exista nici un candidat in care sa avem sperante, care sa merite votul nostru cu adevarat?
   Personal nu cred, refuz sa-mi pierd speranta ca mai putem face ceva in tara asta, refuz sa cred ca nu exista oameni cinstiti gata sa se sacrifice pentru binele celor din jur. Pacat ca nu-i cunoasteti, ca nu i-ati descoperit inca. Atunci, ma intreb, care e misunea Romaniei curate? Nu poti curati „murdaria” fara a pune ceia ce e „curat” in loc, ar ramane un gol umplut repede de coruptie, aceiasi „murdarie” s-ar perpetua la nesfarsit.
   Personal, vad solutia premier domnul Ciolos si majoritate in parlament USR. Poate nu e solutia ideala dar e cea mai buna la acest timp, o speranta. Sper ca aceasta combinatie va satisface cele mai multe din cele 12 conditii pe care le prezentati in articol, acordati-le timpul necesar pentru a va dovedi bunele lor intentii.

   Reply
   • Adrian

    Eu sunt curios care e rezultatul comisiilor interne de integritate s-au cum s-or (fi) chema(t). Au avut vreo metodologie? Mai pot face ajustări (eliminări din liste)? Văd că ce vine dinspre guvern clamează aceleași lozinci, indiferent unde a poposit (ca să nu fi scris din prima că, în opinia mea, debitează aceleași inepții)

    Reply
 9. marius

  Singurul lucru inteligent este boicotul. Decat sa alegem intre mafia veche securist politica si noua mafie a multinationalelor monopoliste mai bine iesim in strada impotriva intregului sistem.

  Reply
 10. Dan

  Intreaga clasa politica prezenta este compromisa. Ar trebui lustrata in intregime, la fel cum s-a facut in Italia anilor ’90. In parlament exista doar doua categorii de persoane. Cei certati cu legea si cei care sunt dispusi sa-i acopere, sa-i tolereze, sa-i incurajeze sau sunt indiferenti la orice faradelege; incepand cu votarea cu cartela altuia si terminand cu legi trecute pe ascuns. Intr-o tara normala asemenea specimene ar avea interdictie sa fie si in comitetul asociatiei de locatari. Si tara asta poate fi normala.

  Reply
 11. Igor

  Traseism? Intreg PD-ul si intreg PNL -ul sunt traseiste au schimbat apartenentele la doctrine si au trecut de la un grup parlamentar european la altul. Deci orice candiat al acestor formatiuni, acum reunite. trebuie sa fie pe lista neagra, inclusiv candidatul care nu candideaza, Ciolos.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *