Adrian Popescu

Campanie RC: Construiește chiar tu o nouă clasa politică (2). Azi, contracte cu statul și alte forme de favoritism guvernamental

După ce în episodul 1 al campaniei României Curate am explicat de ce nu este bine să votăm candidați traseiști, astăzi ne ocupăm de cei care s-au îmbogățit din contracte cu statul.

Orice stat contractează servicii din sectorul privat, tot așa cum reglementează, dă concesiuni sau taxează acest sector. Nu e nimic imoral în a aplica la contracte de stat, a face un parteneriat public-privat sau chiat a face lobby pentru o legislație favorabilă, dacă procesul este transparent. Pentru a stabili ce e în neregulă, trebuie să luăm definiția corupției și legislația fiecărei țări.

Corupția este folosirea influenței rezultată din autoritatea publică pentru profitul privat. Autoritatea e încredințată pentru scopuri universale și trebuie să rezulte în tratament egal și nediscriminatoriu pentru toată lumea. Încălcarea barierei public-privat duce la favoritism pentru unii, cei care au o relație cu autoritatea sau dau mită, și discriminare pentru alții, cei care nu au și sunt trecuți cu vederea deși erau la fel de calificați, au depus oferte mai bune etc. Orice alocare neconcurențială (un singur participant la o licitație), sau către candidați care nu sunt calificați (consul într-o țară unde nu știi limba, desi nu ești nici diplomat măcar) e din start discriminatorie. Procedurile legale sunt de regulă scurtcircuitate în asemenea cazuri prin pervertirea termenilor de referință, a timpului de anunț public sau nepublicării, sau lipsa de organizare a oricărei competiții, frecventă de la achizițiile la primării la posturile ICR. În loc să monitorizeze rezultatele pe baza unor indicatori simpli, autoritățile române au construit, sub pretextul apărării, reguli atît de stufoase încît de multe ori primarii chiar trebuie să le ocolească dacă vor să realizeze ceva la timp. Parteneriatele public-privat sunt și ele expuse riscului, pentru că sub masca lor se ascund adesea rente, statul subvenționînd în ascuns pe partenerul privat care ar trebui să pună banii în loc să dea transparent doar partea sa (de exemplu, terenul și permisele de construcție, în cazul construcției unei autostrăzi). Reglementarea este și ea vulnerabilă, adesea preferențială, ca în celebra lege denunțată de Monica Macovei prin care cîteva firme erau scutite de procedura legală, deci teoretic universal, a falimentului.

În 2007, România Curată a depistat un ministru al mediului care a acordat o subvenție de peste un milion de euro unei firme cu echipament superspecializat, singura din România care întrunea condițiile hotărîrii promovate de el și care s-a dovedit a fi firma lui printr-un interpus. Și exemplele pot continua, desi pe legislația românească este o separație mult mai severă între afaceri și politică, de asta fiind interzis să mai fii administrator sau deținător de firme odată ce ești în poziție oficială. De asemenea, orice profit din relația cu statul pentru o persoană aflată în conflict de interese (interesul său și cel public, colectiv riscă să nu fie aliniate) e de asemenea imoral, desi nu totdeauna ilegal.

Ce este, de exemplu, în neregulă, în situația de mai jos?

Locul III pe lista de la Senat a PNL, Hilde Brandl, a recunoscut pentru stiripesurse.ro că este partenera de viață și afaceri a patronului Eurolines, Dragoș Anastasiu, curtat de PNL de mai mult timp și care ar fi propus-o în locul său. Hilde Brandl a admis că are o relație amoroasă și de afaceri cu Dragoș Anastasiu, însă susține că a fost promovată de un grup de oameni de afaceri pentru a-i reprezenta în Parlament. ”Foarte multă lume m-a întrebat de ce candidez, iar unii m-au întrebat chiar cum și cine mă sprijină. Răspunsul e foarte simplu: reprezint aproximativ 100 de oameni de afaceri din România, români și străini, care m-au convins să candidez. Un merit important aici l-a avut și premierul Dacian Cioloș. Ambii m-au încurajat să fac pasul în arena politicii și ambii mi-au dat asigurări că împreună putem facem lucruri importante pentru români”, precizează Hilde Brandl pentru sursa citată. În anul 2011 a fost și consiliera ministrului Economiei, Ion Ariton, în Guvernul Boc.

Citeștește și: Campanie RC: Construiește chiar tu o nouă clasă politică! Episodul 1. De ce să nu votăm traseiști

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Campanie RC: Construiește chiar tu o nouă clasa politică (2). Azi, contracte cu statul și alte forme de favoritism guvernamental

 1. Adrian

  Atât (mai) am de spus despre (cei care vin din) Min. economiei și au poposit prin diverse locuri:

  tocmai a fost arestat ministrul rus al economiei.

  Reply
 2. Adrian

  (Off-topic) Comunicat Dna

  „În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, suspecta Pătru Ana Maria a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.“

  Reply
 3. romaniacurata

  Ce e in neregula- ea ar trebui sa reprezinte votantii, nu pe cei 100 de oameni de afaceri, asta e definitia pura a lobbysmului, care e un pericol pentru reprezentarea democratica, pentru ca pune interese particulare deasupra celor generale. Mai mult, faptul ca o persoana care se defineste pe fata ca lobbyst vrea sa fie in Parlament, in loc sa aiba un birou de lobby si sa organizeze transparent intalnici cu parlamentarii in care sa promoveze interesul clientilor sai arata ca PNL, Dacian Ciolos indicat nominal ca fiind cel care a avut ideea, si doamna Brand in chestiune nu inteleg defel din ce motive exista coruptie, sau nu ar da pe fata tot acest balet. Nici un om politic occidental nu ar marturisi ceea ce dna Brand spune voluntar presei, bazandu-se pe ignoranta romanilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *