Cristian Ghingheș

UB leaks: Burse speciale pentru tăcerea studenților reprezentanți acordate de Universitatea din București

Andrei Nicolae Popa, student la drept, evaluator ARACIS și membru în Comisia de reprezentare a ASD, și-a început astăzi seria #UBleaks cu dezvăluirea unei ticăloșii monumentale: în ultimii ani, mai mulți studenți reprezentanți din facultățile Universității din București (deci tineri aleși de colegii lor ca să facă lucruri pentru ei) au primit burse speciale care practic le cumpărau tăcerea.

Iar noi ne întrebam ca fraierii în zeci de articole de ce o parte dintre studenții aceștia cu funcții frumoase etalate pe Facebook efectiv sunt surzi la problemele evidente din cămine, facultăți și cantine: gândaci, săli îngrămădite, orar cretin, burse întârziate, drepturi încălcate etc. Uite că azi avem explicația: acești tineri primeau o rentă de la administrația universității și tăceau în loc să-și facă treaba.

Lista completă a burselor speciale o găsiți aici.
În document veți putea găsi plăți făcute studenților reprezentanți deghizate în remunerații pentru „activitate în asociația/liga studențească”, „voluntariat și implicare în societate”, „activități administrative”, „activități extracurriculare”, „organizarea evenimentului de aniversare a UB”, „concert de Paști”, „practică”, „organizarea procesului de admitere”, „activități sociale în campusurile studențești”, „implicarea în proiecte”, „activitate cu caracter practic” și multe alte construcții de genul acesta în spatele cărora se află de fapt niște burse pentru tăcere.

În perioada 2014-2018, Universitatea din București a acordat burse speciale/extracurriculare în valoare de circa 1 milion de euro în baza unei metodologii existente la nivelul instituției. Conform universității, bursele speciale se acordă la solicitarea conducerii facultăților sau a Universității și sunt aprobate de Consiliul de Administrație UB.

Mie asta mi se pare corupție în toată regula, iar studenții care s-au pretat la această ticăloșie pusă la cale de conducerea UB ar trebui să intre în pământ de rușine. Blatiști de mici. Pe unii îi știu, îi cunosc și, dacă vor să facă vreodată politică (nu de alta, dar asta e de obicei traiectoria), ar trebui ca mai întâi să își ceară scuze pentru situația mizerabilă în care s-au complăcut și de pe urma căreia au profitat. Dacă nu, îi scoatem la iveală la momentul potrivit.

Cât despre conducerea universității, demisia! Impresia mea despre cei care conduc Universitatea din București este că, în timp ce pozează în măicuțe tehnocrate, sunt exact ca cei despre care afirmă că îi “persecută politic” (vă amintiți zecile de nereguli extrase din ultimul raport ANOSR, nu?).

Nu ne mai facem bine…

P.S.: data viitoare vom vorbi despre activitățile de servire și de pregătire a mesei de la cantina Kogălniceanu pentru care studenții nu aveau contract de muncă, ci primeau burse de câteva sute de lei. Burse la fel de speciale, evident.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “UB leaks: Burse speciale pentru tăcerea studenților reprezentanți acordate de Universitatea din București

 1. MadDog

  Andrei Nicolae Popa își pune probabil bazele carierei de avocat de succes.
  Decât să strigați demisia, mai bine trimiteți-le pe cap Curtea de Conturi.
  În ecosistemul corupt compus din șulfe bătrâne și studenți, responsabilitatea (inclusiv morală) este foarte asimetric împărțită pe aceste două categorii. Pun pariu că cei mai mulți studenți nici nu au citit metodologiile interne de acordare a burselor. Mai apoi, e vorbă românească despre unde se află prostia în binomul solicitant-ofertant. Și paleta de interacțiuni a aleșilor studenților cu aleșii profesorilor e mai vastă la capitolul „umblat cu mierea”. Pentru că, dacă nu știați, studenții aleg pe șefii profesorilor în senatele universitare și consiliile facultăților! Dacă ești reprezentant al studenților în ultimul an de studii și se nimerește să fie și an electoral, votul tău are valențe de la simpla așezare a unei ștampile pe buletinul de vot până la o vacanță moca sau chiar accederea la doctorat. O mână alege pe alta și amândouă intră pe șest în buzunarele statului. Aferim, țară europeană!

  Reply
 2. CMC

  Va spun eu ceva si mai si.
  Membri ai senatului universitatii au fost momiti si si-au aprobat sporuri salariale de ordinul a 10-15% pentru faptul ca sunt alesi in senatul universitatii.
  Totul, pe sest, in asa fel incat sa nu se prea afle.
  Poate verificati…..

  Reply
 3. Sorana

  De data aceasta, despre UB, data viitoare tot despre UB. Pe cand despre celelalte 51 de universitati de stat din Romania? Desigur, nicio padure nu este lipsita de uscaturi, iar acestea trebuie eliminate, numai ca mai sint alte 51 de paduri, multe dintre ele de-a dreptul parjolite de uscate! Pe cand si despre ele, pentru pastrarea unei imagini obiective si cuprinzatoare?

  Reply
   • Pascalau Gheorghe

    Domnule Ghingheș, sunteți un om la început de drum în viață și este păcat că încercați să vă faceți ,,un nume” cu minciuni. Aduceți mărturii, argumente, probe. Înțeleg că nu sunteți un profesionist al scrisului, dar articolul este deplorabi. Sigur, nu ați avut șansa unei întâlniri morale salvatoare, dar timpul nu este pierdut.

    Reply
 4. Mihai Marchidann

  No, dar de aiasta ce ziceti: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000743152&id_inst=2
  Rectorul amendat ca a sfidat un titlu executoriu, sprijinit de Decanul Facultatii de Drept si de juristii din Universitate? Nu-i bai, ca instantele, deci statul roman, l-au iertat (a se citi sponsorizat) pe dnul Rector Mircea Dumitru de la cel putin 48000 euro amenda. Motiv tocmai bun de a sfida titlul executoriu in continuare, inclusiv dupa primirea amenzilor, speta care pe Legea nr. 554 din 2004 anterioara anului 2014 ar fi intrat sub incidenta penala.
  Bun asa!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *