După îndelungate eforturi in cadrul proiectului Aleşii Votează (un proiect al Institutului pentru Politici Publice (IPP), in sfarsit, Senatul a fost convins să afișeze proiectele de lege/propunerile legislative cu scopul expres de a fi consultate de către publicul interesat.
Intr-o secțiune explicit dedicată consultării publice, denumită Propuneri legislative aflate în consultare publică, se afişează toate propunerile legislative înregistrate la Senat (ca şi primă cameră sesizată), și care sunt supuse consultării publice (se afisează textul integral al inițiativei, termenul de predare al opiniilor, recomandărilor etc.). După toate discutiile cu Senatul care au avut loc în 2011, au decis ca afisarea proiectelor/initiativelor supuse consultarii publicului să se faca imediat după înregistrarea acestora la Biroul Permanent (primul pas al procesului legislativ) pentru a se lăsa un timp cât mai lung posibil de consultare (este vorba, de regula, de un termen de minim 30 de zile și maxim 60 de zile calendaristice). Practic, din acest moment, cei interesati ar trebui să poată trimite opinii/comentarii înainte ca dezbaterea pe fond a unei iniţiative/proiect de lege să fie începută în Comisiile Permanente ale Senatului.
Această dezvoltare poate contribui la o mai bună comunicare și informare a tuturor despre proiectele și dezbaterile din Parlament și speram si noi ca informația să vă fie utilă si să o folosiți mai ales că decizia de a inaugura această secțiune de consultare publică on –line constituie la acest moment o bună practică. In mod evident, consultarea dintre ONGuri si Senat poate continua și în alte forme (prezența la lucrările Comisiilor, audieri, etc) însa acest demers va sprijini în mod operativ pe toți cei care vor sa fie conectați constant la activitatea Parlamentului și să contribuie în timp real la procesul legislativ.
În prezent, am fost anuntati ca IPP depune eforturi pentru ca această inițiativă să fie preluată şi de către Camera Deputaţilor în vederea uniformizării procedurilor de lucru ale Camerelor Parlamentului în ce priveşte consultarea cu societatea civilă, respectiv să devină funcțională și pentru etapa în care un proiect de lege ajunge spre dezbatere în camera decizională, indiferent că este vorba despre Senat sau Camera Deputaților.
Pentru persoanele interesate de procesul legislativ este utila si informatia potrivit careia IPP ofera, printr-un site specializat (www.alesiivoteaza.ro) lansat în 2010, tuturor celor interesaţi de activitatea parlamentului, posibilitatea de primi Avertizare (tip mesaj email) de fiecare data când un proiect de lege monitorizat parcurge o noua etapă în procesul legislativ – trece de la comisie la plen, se întoarce la comisie etc. Printr-o simplă abonare la site-ul Aleșii Votează, cetatenii sunt informati constant despre proiectele de lege care au intrat în Parlament – si sunt informati despre toate proiectele sau exclusiv despre un domeniu anume, dacă optati pentru această variantă. Nu în ultimul rand, site-ul vă permite să monitorizați activitatea parlamentarilor de care sunteți interesați. Accesul este gratuit.
Opacitatea institutiilor a fost de altfel constant criticata de
societatea civila. Va reamintim, in acest context, inclusiv de faptul
ca transparentizarea votului a fost propusa prima data de SAR in 1999,
raportul Alina Mungiu-Pippidi and all, Assessing accountability of
political systems in Slovakia, Romania and Bulgaria, Romanian Academic
Society, supported by Freedom House Europe.
ARC saluta reusita colegilor de la IPP si va invita, dragi cititori, sa folositi intensiv noul instrument de lucru. Nu uitati sa ne transmiteti si noua observatiile dumneavoastra in urma monitorizarii activitatii parlamentarilor.
Ma bucur impreuna cu dumneavoastra. Respectuos insa va semnalez, ca de cca. 20 zile, odata cu inceperea manifestatiilor populare, este vizibila, expresia plastica ,,pasul inapoi,,. Dar asa cum cunosc, par sa fie miscari tactice. Fara placere, citez din lenin, doi pasi inainte, unul se poate, inapoi. Si inca ceva, sa stiti ca rafinamentul in nemernicie, perfidie, samd, al actualilor conducatori, a lasat la mare distanta, in urma, pe cei mai ,,performanti,, comunisti din europa si asia. Cred ca ai nostri prin practici, instrumente, etc., le sunt mentori. Nu am nimic impotriva sa-i scoleasca, cat mai repede, pe lumea ceailalta.
Felicitari si succes in continuare.
Felicitari pt IPP!
Ramane sa aflam de la dvstra, care ramaneti sa monitorizati intelegerea daca se respecta aceast deziderat de transparenta!
Care este insa regimul de transparenta a HG?
Exista responsabili in Parlament nominati ref la aceste obligatii?
Pana insa nu va exista Legea RESPONSABILITATII pe modelul francez, eventualele amenzi sunt total ineficace!
Cine este responsabilul Freedom House Europa?
Excelent site-ul