Romania Curată

Bucureștiul, în pericol. Capitala României, pe lista obiectivelor istorice cele mai amenințate cu dispariția, la nivel mondial

World Monuments Fund a făcut public 2016 Watch, lista celor 50 obiective istorice cele mai amenințate de distrugere la nivel mondial. Înființată în 1965, World Monuments Fund este cea mai prestigioasă organizație internațională dedicată protejării patrimoniului arhitectural și a peisajelor culturale.

“Bucureștiul are distincția de a fi singura capitală europeană nominalizată pentru situația dezastruoasă în care se afla patrimoniul arhitectural şi peisajele culturale” a declarat Roxana Wring, preşedintele Asociaţiei Pro.Do.Mo

Nominalizarea Bucureștiului vine ca urmare a inițiativei Asociației Pro.Do.Mo, sprijinită de Fundația Pro Patrimonio, ambele membre ale Alianţei pentru o Românie Curată (ARC) şi sunt susţinute de ARC în acest demers.

Roxana Wring a comentat pentru portalul România Curată includerea includerea Capitalei pe lista oraşelor în pericol de distrugere: „Cu fiecare an care trece situaţia patrimoniului Bucureştiului devine din ce în ce mai disperată. În 2013, am publicat raportul “Bucureşti – Patrimoniul arhitectural: pericol de demolare 2008-2012, în care inventariam starea avansată de degradare şi problemele cu care se confruntă patrimoniul bucureştean. În aprilie 2014, la iniţiativa noastră, Adunarea Generală a Comitetului Internaţional pentru Monumente şi Situri -ICOMOS a adoptat o rezoluţie prin care atenţiona autorităţile publice locale şi centrale din Romania referitor la pericolul în care se află patrimoniul Bucureştiului. Acum, World Monuments Fund, cea mai prestigioasă organizaţie internaţională de protejare a patrimoniului, pune Bucureştiul pe lista neagră a distrugerilor. În tot acest timp cei responsabili pentru protejarea şi conservarea patrimoniului Bucureştiului, Primăria Municipului Bucureşti, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se uită impasibili cum identitatea istorică a Capitalei României este ameninţată de dispariţie.”

Începând cu 2008, Asociația Pro.Do.Mo a început să inventarieze cauzele distrugerii patrimoniului bucureștean – demolarea imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, restaurări care încalcă principiile de conservare a patrimoniului, intervenții urbanistice care afectează valoarea ambientală și culturală a zonelor construite protejate. Pe parcursul timpului, atât Pro.Do.Mo cât și Pro Patrimonio au sesizat  instituțiile publice centrale și locale asupra situației disperate a patrimoniului istoric al Bucureștiului, însă fără rezultat.

Anunțul vine la scurt timp după ce Președinția României a inclus conservarea și valorificarea patrimoniului cultural ca obiectiv național de securitate în Strategia Națională de Apărare a României pentru perioada 2015-2019.
Pe parcursul celor doi ani cât timp Bucureștiul va fi inclus pe lista World Monuments Fund Watch 2016, experți internaționali vor vizita Bucureștiul pentru a oferi asistență tehnică în elaborarea unei strategii pentru conservarea patrimoniului arhitectural și urbanistic bucureștean.  De asemenea, vor fi organizate evenimente publice de promovare a patrimoniului, workshopuri și seminarii pentru administrația publică locală responsabilă cu protejarea patrimoniului construit.

„Sperăm ca nominalizarea Bucureştiului printre cele 50 cele mai ameninţate de distrugere situri istorice să reprezinte semnalul de alarmă care să-i convingă pe politicieni să treacă la fapte. A trecut vremea declaraţiilor, a venit vremea faptelor. Patrimoniul nu mai poate aştepta”

Roxana Wring.

***

Monumente și clădiri reprezentative ale Capitalei, pe cale de dispariție (foto: Florin Eșanu/ România Curată)Casa Mita Biciclista 3 resize Casa str Christian Tell 16-18 Dimitrie Ghika 1 resize Casa str Christian Tell 16-18 Dimitrie Ghika 5 resize Case demolate pe strada Buzesti 1 generica Cinematograful Dacia 6 resize Hotel Concordia 3 resize Ruine Feroviarul12 resize

Hanul Solacolu, Calea Mosilor 134 3


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *