Alina Mungiu-Pippidi

Bucureșteni, fiți vigilenți dacă vreți să vă salvați orașul

E în natura românului, care e pe ultimul loc în Europa la asociativitate (mai puțini români fac parte din asociații și partide decît oricare alt popor european, mai puțin bulgarii și albanezii), să fie leneș din punct de vedere civic. Chiar românul cel mai educat și mai autonom economic, care e bucureșteanul, om cu măcar două slujbe și exercițiul just de a butona între televiziuni și a nu considera cu ușurință că Realitatea Plus ar fi mai brează ca Antena3, e pe fond un leneș din punct de vedere civic. Ani de zile la demonstrațiile pentru București am fost doar cu zecile – în cel mai fericit caz. Adică o mînă de oameni direct interesați – cei demolați, expropriați, cărora li se construiau blocuri pe spațiul verde, etc – și noi, apărătorii de profesie ai orașului – Nicușor Dan și ai lui, Mircea Toma și ai lui, eu și ai mei etc. La un moment dat regula s-a rupt – Nicușor s-a făcut politician, a călcat prin gropi, și-a văzut partidul furat ca la talcioc, dar în mod excepțional a reușit să coalizeze lumea preț de trei alegeri. Societatea civilă bucureșteană a avut micul ei succes – consecvența a adus o victorie, l-am ales pe Nicușor primar. Și judecînd după planurile desfășurate de noul primar pentru PNRR, bine am făcut. Planurile nu or fi perfecte – dar sunt în mare măsură bune, așa e, avem nevoie de trenuri suburbane, că nu facem față cu mașinile, și avem infrastructura de la care să plecăm, avem nevoie de un rîu verde, nu de scheletul de beton pe care ni l-a lăsat Ceaușescu pe post de rîu, și nimic din astea nu e nerealist, vorbesc ca rezident al unui oraș – Berlinul-care a fost complet distrus și a renăscut. Urc zilnic o culme de 400 metri construită pe un fel de Casă a Poporului care s-a dovedit indestructibilă – o școală militară construită de arhitectul lui Hitler – și care după război a servit la aruncatul gunoiului timp de vreo 30 de ani. După anii șaptezeci au acoperit gunoiul cu pămînt și au plantat pini și mesteceni, și acuma lumea se cațără pe acoperiș și întinde zmee. Există viață de apoi pentru cele mai blestemate orașe, dacă oamenii continuă să spere în ele, și Bucureștiul are o șansă cu Nicușor și ai lui.

Numai că, așa cum a fost și la partid, capacitatea de a inspira pe alții, consecvența și programul se pot dovedi niște calități de nimic față de capacitatea altora de a fura sau distruge un proiect. Așa e la români. Cine știe cum a fost furat USR știe că există cineva super competent la organizat clientele, un demn urmaș al lui Dragnea, Cristi Ghinea, care a reușit să scoată de pe liste oameni aleși de useriști ca să îi pună pe ai lui fără nici o consecință. Dacă Ghinea a fost în stare să strîngă o rețea de oameni numai pe promisiuni de funcții viitoare cînd a fost la USR și să îi facă o masă de manevră imaginați-vă puțin ce poate face cu PNRR. Cîte autostrăzi o să construim sau canalizări de școli vom vedea – ce e cert e că se va crea o structură redutabilă de patronaj, mult mai tare ca a lui Dragnea pentru că are mai mulți bani și o relație mult mai bună cu serviciile secrete și organele de anchetă. Crearea acestei rețele de putere este și miza – nu există alte calități pentru care să numești în fruntea acestor bani pe cineva ca Ghinea care nu a managerizat anterior nici un program european de un milion, darămite de un miliard, decît capacitatea lui dovedită de a construi o clientelă de partid. La prima sa numire, cînd trebuie să semneze cineva programul pentru SRI și precedenta ministră avusese rezerve, mi s-a explicat de la cel mai înalt nivel al guvernului Cioloș (că eu știam că Cristi G nu știe să completeze o fișă de pontaj și nu e bun să facă o adunare în Excel) că a trebuit numit un om fără caracter, că asta cerea postul respectiv, exact acest gen de calități, sau de lipsă de calități, și asta a explicat selecția. La fel e probabil și acum – nici numirea lui Dan Barna ca supervizor, care a managerizat un singur program european, și acela de DNA, nu e prin nimic justificată decît tot prin absența unor calități. Să nu ne păcălim, în România nu se dă nici un ban fără condiții, motivul pentru care acești oameni au fost puși în fruntea banilor este să controleze pe cei care cer banii, pe primarii direct aleși, ai liberalilor ca și ai pesediștilor, și de asta sunt cine sunt.

Dar ce înseamnă asta pentru București? După cum a semnalat deja presa, planurile bucureștene nu prea se regăsesc în PNRR, care e de altfel suprascris (s-au trecut mult mai multe proiecte decît există bani, și mai ales nu există vreo diferențiere între cele bine pregătite și cele care sunt doar idei la această oră). Va prima la PNRR buna pregătire, calitatea proiectelor sau obediența, și numai cine are grad și își știe locul în statul paralel va primi bani, că nu e în interesul acestuia să aibă primari puternici susținuți de votanți? Țin pumnii lui Nicușor Dan, Allen Coliban, Dominic Fritz și compania și mă tem că noi, bucureștenii, vom fi pedepsiți că am ales pe unul din societatea civilă ca primar și că proiectele la București vor veni doar la cine sărută mîna stăpînirii. Evident, Klaus Iohannis e cel care ar trebui să răspundă dacă se întîmplă așa ceva, că nu aveau loc numirile astea dacă nu le aproba el. Știm deci cui să cerem socoteală dacă efortul orașului de a scăpa de PSD, și anume de cel mai popular politician PSD, se va dovedi inutil, deși de data asta avem și planuri bune, și oameni buni care să le execute.

PS. În curînd o să vă invit să mă urmați într-o călătorie foto și text prin această viață de apoi a orașelor blestemate, Berlin, București, Istanbul și altele. Caut încă locul potrivit pentru acest proiect pentru cine iubește fotografia la fel de mult ca textul. Accept sfaturi!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “Bucureșteni, fiți vigilenți dacă vreți să vă salvați orașul

 1. Dumitru

  Astazi dimineata un fost coleg, care acum e politiceste userist, a partajat pe facebook un post al lui ND in care se lauda ca va face „Trenul Metropolitan al Capitalei”. In principiu, ameliorarea retelei de transport public e un lucru bun, asa ca m-am uitat, sperand ca USR si ND fac intr-adevar (si in sfarsit) ceva la nivelul lor intelectual. Mare mi-a fost tristetea sa descopar ca ND vrea, extrem de modest, sa cumpere niste garnituri de tren si sa le faca sa circule in regim de personal (adica cu oprire peste tot) in jurul Bucurestiului pe linii de tren existente.

  Ce cred despre asta:
  – Sa cumperi garnituri de tren e intotdeauna un lucru bun, dat fiind starea parcului de vagoane din RO
  – Daca garniturile astea vor circula in jurul Bucurestiului in regim de personal, atunci nu vor servi la (aproape) nimic, pentru ca nimeni nu vrea sa petreaca 2 ore ca sa ajunga din Glina in Chiajna. Colegul meu compara asta cu RER-ul din Paris. Dar RER-ul e radial, si deci mult mai util. Si e rapid, cu putine statii, servind de complement retelei foarte dense de metrou (care in Bucuresti mai trebuie dezvoltata inca mult). Abia acum fac parizienii centura mare, intr-o aglomeratie care are 10 milioane de locuitori, nu 2.5 ca Bucurestiul.
  – In orice caz, daca nu vrea sa se faca de ras, ND trebuie sa-si mai tempereze echipa de comunicare care a intrat temerar in domeniul ridicolului cu „Trenul Metropolitan al Capitalei”.

  BTW, ca tot ii mentioneaza AMP si pe ceilalti primari USR-isti si „asociativi”. Cum ramane cu penalul numit de neamtul Fritz sef la Colterm, si cum ramane cu Allen Coliban care si-a dat la resapat CV-ul cand a fost prins cu minciuna? Acum cand editez se vede un articol RC numit „Romanii au corupt si vaccinul”. Poate chiar si USR-ul. :)

  Reply
 2. marius

  victorie?!!! ce victorie?!!!! nicusor este o infringere pentru Bucuresti la fel de mare cum au fost basescu, lis si halaicu la un loc…
  in rest poate explica cineva cum poluarea noaptea este uneori si de zece ori mai mare decit ziua!
  p.s. scoateti sau dati in git securitatea si securistii din civismul civil ca acesta sa aiba o sansa

  Reply
 3. AlinaMP

  @ Dumitru. Liniile suburbane sunt demult in planul de mobilitate, si banuiesc ca daca vom ajunge sa le facem o sa le facem ca acolo. In orice caz cine are idei sa scrie, sa faca o asociatie, sa faca ceva. Asociatia trenurilor suburbane radiale- ma alatur.

  @ Vlad S. Orice proiect e un succes daca e folosit de milioane de aomeni si Teufelsberg e un mare succes, singura obiectie pe pandemie e ca e prea multa lumea, chiar evitand cararile si mergand prin tufisuri…acum o luna era 50 de partii de sanie si schiorii dadeau peste mine…acum ne-am intors la zmee- cand e soare, zeci de zmee. Movila de nisip enorma de peste drum e un success is ea- mii de copii deodata au loc acolo, din nou, pandemia e problema. Exista paduri inafara orasului mai mari si mai dese, dar Grunewald ramane un loc unde te poti rataci daca nu ai harta si nu folosesti GPS, eu evit cararile si ma pierd delliberat- si asta e grozav la mai putin de o ora de centrul orasului…vad mereu cupluri care stau pe busteni si se uita perplecsi in GPS…

  Reply
  • Dumitru

   „Sa facem ceva, orice” nu e necesar in Bucuresti. Exista un plan de dezvoltare a metroului, sa suplimenteze bugetul daca vor sa faca ceva util. Eu as fi preferat un anunt al lui ND pe tema asta. Ar fi fost o dovada de seriozitate.

   Insa „comunicantii” din USR vor neaparat anunturi „soc”, si te trezesti cu prostii din astea.

   Tot asa a fost si „condamnarea comunismului” de Basescu si Tismaneanu sau „procesul revolutiei”. Circul asta deturneaza resurse de la obiective legitime si in curs de rezolvare.

   Reply
 4. nagy victor

  De regula apreciez la dv, …. echidistanta . Acum nu e cazul , din pacate . Dar oameni suntem , nu roboti .

  Reply
 5. ionas

  Statele donatoare net, bogate din UE au fost cumva constrinse in final sa promita gramada aceasta de bani. Nu stiu ce i-a speriat. Cred ca au sperat ca Ungaria sa se tina pe pozitie.

  Initial statele donatoare au fost foarte reticente, stiau cam ce fel de proiecte ciudate vin din tarile inapoiate din UE si cum se sifoneaza banii. Cred ca s-au saturat sa fie furate din 2004 incoace.
  Cred ca exista riscul, daca va mai exista UE, ca in viitor acesta sa fie parasita de statele mai mici donatoare sau ca UE sa se transforme intr- o Uniune cu cel putin 2 viteze.
  Si in Romania mai mult ca sigur se va fura si se vor risipi aiurea banii.

  Reply
 6. Catalin

  Principala problema in Bucuresti este legata de centralizarea administratiei si coruptiei. Un primar bun nu va putea schimba nimic semnificativ atat timp cat caracatitele locale si straine nu vor fi dizlocate/mutate. Asta este principalul element care blocheaza dezvoltarea orasului, nu un amarat de pnrr gestionat de persoane cu/fara pregatire, cu/fara creier, cu/fara grad.

  Intentionez sa votez cu partidul care isi va asuma prin program mutarea agentiilor si ministerelor in afara capitalei. Din pacate, acest partid nu s-a nascut inca dar macar am dreptul sa visez ca un minister al educatiei poate functiona fara probleme la Iasi/Cluj, un minister al mediului la Brasov, un minister al economiei la Timisoara s.a.m.d. I-ar mai lasa pe bucuresteni sa respire.

  Reply
 7. Florin

  Stimată doamnă Alina Mungiu-Pippidi,

  Sunteți unul dintre oamenii pe care se sprijină țara. Nu puteți scrie despre Nicușor Dan ca și cum ar fi un înger înconjurat de draci.
  Scrieți un articol în legătură cu inacțiunea primarului Nicușor Dan privind:
  -nereconstruirea halei Matache
  -lăsarea în paragină a Centrului Istoric
  -marea păcăleală a website-ului http://www.bucurestiumilit.ro
  -nedemolarea clădirii Cathedral Plaza
  -lăsarea în continuare în Herăstrău a teraselor ilegale

  Îl rog pe moderatorul acestui website să nu îmi mai șteargă postările!

  Reply
 8. dorin valeriu

  Mare dreptate aveti !!! Fostii ministri din Guvernul Ciolos, reactualizati acum, isi vor demonstra din nou incompetenta si reaua credinta !
  Aveti perfecta dreptate si in privinta Presedintelui Iohannis. Mi se pare ca in ultimul timp a deraiat rau. Numirea noului ambasador in SUA a pus capac ! Un asa zis istoric, de 38 de ani, fara o elementara pregatire si experienta in diplomatie ne va reprezenta in fata conducerii celei mai mari puteri mondiale !!! Unde actioneaza lobby-uei puternice, abile, care – o stim – au actionat nu odata impotriva intereselor romanesti !? Cand il vom trage la raspundere pentru esecurile acestei politici ma tem ca va fi prea tarziu !

  Reply
 9. Vlad Slăvoiu

  @AlinaMP: De fapt da: oamenii sunt criteriul și ținta, deci dacă oamenilor le place atunci e într-adevăr un succes.

  Reply
 10. nae girimea

  „E în natura românului, care e pe ultimul loc în Europa la asociativitate (mai puţini români fac parte din asociaţii şi partide decît oricare alt popor european, mai puţin bulgarii şi albanezii), să fie leneş din punct de vedere civic. ”
  Ei , vezi , dáia Occidentul iubitor de romani a fost cel ce a suplinit lipsa asta , venind cu organizatiile lor „civice ” . Pacatul originar al „civismului” romanesc e originea straina , pacatul actual al civismului romanesc e dobitocia .

  Reply
 11. Ciobanul Bucur

  Ceea ce spune D-na AMP despre Ghinea e inspaimantataor. Dar atat de inspaimantator incat eu nu cred ca poate fi si adevarat. Nu cred.

  Reply
 12. Charlie

  Pot sa ofer niste solutii? Pe langa discutata inchidere temporara a localurilor la a treia amenda, prin suspendarea pentru cateva saptamani a autorizatiei de functionare, mai am si o solutie pentru cetateni.
  Cei prinsi la a doua amenda, li se va oferi alegerea dintre:
  1) arest la domiciul cu bratara timp de 14 de zile
  2) vaccinare obligatorie in 24 de ore

  Reply
 13. AlinaMP

  @ Ciobanul B. Care parte nu o crezi, ca partea cu adunarea si ortografia cred ca e si plauzibila, si foarte raspandita la oamenii zilei la romani. Partea inspaimantatoare este ca poate spune cineva de la varful statului Ne trebuie unul care moare sa se urce in varf si ar face orice, absolut orice, avem? Cine e cel mai lipsit de caracter sa il facem ministru? Ca ailalti nu accepta sa faca ce avem noi de facut. Pe urma, daca o mai stie English, chiar imperfect, si orice altceva e basca. Nu asta e baza. Dar da, replica ilustra, mi-am trecut-o in jurnal dupa cu cea a lui Basescu ca Udrea nu va urca niciodata mai mult de secretar la PD si ca sunt 8-10 secretari, deci e o functie de nimic, sa nu fac din tzantzar armasar…Le pun in capitolul Scuze pentru contrameritocratie…. By the way, nu a runc nimic din arhivele de email, deci am backup la tot ce spun…

  Reply
  • Ciobanul Bucur

   Am avut in vedere afirmatii ca aceasta: „se va crea o structură redutabilă de patronaj, mult mai tare ca a lui Dragnea”. Sau ca Ghinea e „demn urmas al lui Dragnea”.
   Acum, bineinteles, depinde cat de rau il consideram pe Dragnea. Eu il consider ca unul care a facut cel mai mare rau tarii. Asa ceva am avut in vedere cand am zis ca ce citesc ma inspaimanta. Nu cred ca Ghinea e chiar la acelasi nivel cu Dragnea.

   Reply
 14. zhenghe

  Asa e, fix ca Dragnea e Ghinea, absolvent al Teleorman School of Economics, fin cunoscator al limbii cumane, editorialist la Extrema Veche, membru fondator al fundatiei CÂRPE.

  Reply
 15. Laur22

  Proporț
  de Laur22
  Dacă : „în România nu se dă nici un ban fără condiții, motivul pentru care acești oameni au fost puși în fruntea banilor este să controleze pe cei care cer banii”

  Și așa fac și aștia și așa au facut și ceilați deși eu știu primari PNL-isti care au primit bani de la guvernul PSD deci mă rog sper ca la incheierea mandatului acestora să pot constata același lucru (Primari PSD primind bani pentru orașul lor macar la fel și in aceiași proporție în care i-au primit primarii PNL-iști)

  Dar să presupunem in mod tragic că asta nu e adevarat și deși s-a întamplat să zicem că nu s-a intamplat și nu se va intampla. OK

  Ce e de facut ?
  Se poata funcționa și așa ținând cont că avem într-o anumită apoximație hai să-i zicem o democrație cu alternața la putere ca să o deosebim de democrația japoneză în care alternanța la putere are loc doar în interiorul aceluiași partid.

  Dacă mai bine nu pot face nici unii nici alții se poate trai și așa cu o simgura condiție.
  Ca majoritatea banilor sa faca pui.
  Ca bani din bani sa faca bani.
  Și nu doar ca banii de la stat sa facă bani la privați.
  Ci ca banii publici să genereze mai mulți bani publici.
  Adica e necesar ca PNRR ul sa faca bani din bani din ce in ce mai mulți bani.
  Ai un proiect care are nevoie de bani ca sa faca mai mulți bani iar in acest proces de puire a banilor ne mai face și nouă, bașca viața mai frumoasă.
  OK primiți bani daaaaa cu o pre-condiție, cu o justificare ca banii primiți sa se amortizeze intr-un interval rezonabil de timp. Sa se amortizeze nu așa in general ci la unitatea economică ordonatoare de credit.

  Dacă banii fac pui tot așa după cum banii lui Rooseveld, a lui FDR, au facut pui in America nu prea e grav daca puirea are loc pe criterii de gașcă, adică guvernul USR puiește banii cu primariile USR iar guvernul PSD o sa puiasca banii cu primariile PSD. Aceaste puire e inca acceptabila chiar daca e pe criterii de gașcă

  Necazul e că pe model consultantului Barna banii sunt mai puțin investiți și mai ales tocați.
  Ca poate asta e și proiblema.
  Nu ca din multele proiecte consiliate de Barna pe minunații banii europeni unul a fost parazitat și falimentat aparent intr-un mod lipsit de integritate.
  Problema e lipsa de incredere ca alealalte o sa acopere paguba proiectului care a eșuat.

  Noi ne facem ca suntem capitalisti daaaa operam strict conțopist-o birocratic la modul lasă-mă baaaa cu întrebările tale banii trebuie „absorbiți” și daca ii absorb ai nostri e OK pe modelul celor 2 milioane de geci cu T-Basescu importate la alegerile din 2009 spre deosebire de piticii de gradina ai lui Nastase.

  Ce ar fi de facut ?
  Faceți bani.
  Bani din bani să facă bani, tot așa cum au facut comunistii chinezi.
  Cel mai corupt sector al economiei chinezesti calea ferata (singurul sector unde atât ministrul cât și vice-ministrul au fost condamnați și executați pentru corupție) continăa să fie pe negru și nu pe roșu. Continuă să fie dacă nu profitabilă măcar capabilă să iși rostogolescă datoriile provocate de cel mai mare program de investiții feroviare din istoria omenirii (2/3 din totalul liniilor ferate de inaltă viteză din lume)

  https://www.globalrailwayreview.com/article/112553/perpetual-growth-high-speed-rail/

  „Japan had long been the only high-speed network worldwide, before Europe started operating high-speed rail in 1981 (Paris–Lyons line). In 2008, the world’s high-speed rail network was approximately 11,000km long, mainly thanks to China starting to construct its own network and, therefore, strongly boosting it. Today, the high-speed network in commercial operation is 52,418km-long, out of which 39,674km are in Asia, 10,766km in Europe, 1,043km in Middle East, 735km in North America and 200km in Africa. With 35,740km in operation, China represents more than two thirds (68 per cent) of the world’s high-speed rail network. ”

  și cu toate asta …. calea ferata faraonica face bani.
  Deși coruptă.
  Deși faraonică.
  FACE BANI.

  Și asta o face acceptabilă.
  Poate că și banii europeni ar trebui tot așa ….. sa faca bani.

  Problema nu e ca banii PNRR vor fi alocați și investiți pe criterii de gasca.
  Problema e că banii PNRR vor fi TOCAȚI pe criterii de gască.

  Iar pana una lata PNRR ul lui Ghinea nu pare a fi bani investiți ci doar bani tocați.
  Ori asta este inacceptabil sa fie facut pe criterii de gasca.

  Și dacă gașca nu o putem scoate din relația cu banii europeni ori guvenamentali ceea ce ne ramane de facut e separarea tocării de investire.
  Trebuie sa punem in funcțiune niste mecanisme care sa măsoare și să ne calmeza aratandu-ne cine toacă și cine învestește astfel încât să stie și ei că urmează să stim și noi și deci …… doamne ajută să mearga mai ușor cu pianul pe scari.

  Căăăăă nu zic da spui, poate ca aceste cumetrii politice de gașcă mafiota extrem de propice pentru sifonarea banului public o să deranjeze mai puțin marea majoritate a populației dacă nu o sa afecteze bottom line-ul.
  Că nu prea am auzit multă lume din Germania ori Austria sa fie deranjată de sistemul lor al „proporț” -ului practicat acolo la ei.
  Jumatate de pod e vopsit de firma CDU cealalta jumatate de firma SDP și toata lumea e fericita.
  Politicienii au dat contracte clienților lor horray horray horray.
  Cetațenii s-au ales cu podul vopsit horray horray horray.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *