Alex Costache

Bombă! Bogdan Licu, propus adjunct al procurorului general pentru un nou mandat, deşi e acuzat de plagiat şi e împrumutat de la naşul inculpat pentru corupţie

În contextul în care şefa DNA Codruţa Kovesi e pusă la zid sub tirul unor acuzaţii de plagiat, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, l-a propus pe Bogdan Licu ca adjunct al procurorului general pentru un nou mandat de 3 ani, deşi acesta, la rândul lui, este acuzat de plagiat, informează surse judiciare. Licu a mai ocupat această poziţie pentru un mandat de 3 ani şi, din luna mai, o ocupă ca interimar.

Acuzat de plagiat

Procurorul Bogdan Licu a fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Şercan, însă nu are un verdict din partea CNATDCU. El ar fi copiat mai bine de jumătate din teza sa, printre care şi de la judecătorul CSM Cristi Danileţ. Vezi aici.

A vrut să renunţe la titlul de doctor

În plus, Licu a făcut cerere de renunţare la titlul academic, alături de alţi doctori făcuţi la şcoala SRI a lui Gabriel Oprea, cerere considerată imposibilă de către Ministerul Educaţiei. Vezi aici.

Vizat de o plângere penală

Bogdan Licu este vizat indirect de o plângere penală formulată de un general la adresa fostului conducător de doctorat Gabriel Oprea, care l-ar fi instigat la plagiat pe Bogdan Licu (aici).

Împrumut de la prietenul şi naşul lui, un om de afaceri anchetat pentru corupţie

Nu e singurul scandal legat de procurorul general adjunct interimar. Potrivit declaraţiilor sale de avere, Licu a împrumutat 300.000 de euro de la prietenul şi naşul lui, un om de afaceri inculpat pentru corupţie de DNA.

Acuzaţiile la adresa naşului

Omul de afaceri Mircea Tudor, considerat inventatorul scannerului pentru avioane, este acuzat că ar fi pus la bătaie 1,5 milioane de euro ca să obţină contracte de securizare a frontierelor la Autoritatea Vămilor. Compania lui Mircea Tudor a încheiat, între 2010 -2011, contracte cu Vama de 79 de milioane de lei. Vezi mai multe aici.

Şi-a luat apartament în cartierul lui Nicu Niro, unde stă şi Ponta

Procurorul Bogdan Licu s-a împrumutat de la omul de afaceri Mircea Tudor, aflat acum sub control judiciar, ca să îşi cumpere un apartament în ansamblul rezidenţial Central Park, construit de omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis Nicu Niro, condamnat la 2 ani şi 4 luni de detenţie în cazul Microsoft I. Licu a închiriat apartamentul de unde a obţinut anul trecut un venit de 24.300 de euro. Vezi declaraţia de avere a lui Bogdan Licu aici.

Ce spune naşul despre împrumutul finului

În urmă cu jumătate de an, jurnalistul României Curate Daniel Befu a reuşit să stea de vorbă cu omul de afaceri care a admis că este prieten, vecin şi naşul adjunctului procurorului general Bogdan Licu. Mircea Tudor a explicat şi de ce l-a împrumutat pe Licu cu 300.000 de euro. Iată ce i-a declarat Mircea Tudor:

“S-au strâns relaţiile (e vorba de relaţiile cu Bogdan Licu – n.r.) între noi până când am devenit foarte buni prieteni. După aia i-am propus să se mute lângă mine. Eu eram deja în Baloteşti şi s-a mutat. A fost un teren de vânzare. I-am zis: «Bogdan, e un teren de vânzare aproape, la două case de mine». Şi când şi-a făcut casa în Baloteşti, el a vândut prin Bucureşti ceva şi i-au ajuns banii doar să-şi cumpere teren, nu să-şi facă şi casă. Şi i-am zis «Ok, te ajut». E cel mai bun prieten al meu. Acum suntem vecini la 3 case distanţă. Ne vizităm în fiecare săptămână. Mâncăm împreună, bem împreună, vorbim despre femei, despre proiectele mele. Eu n-am apartament în Central Park. Bogdan a zis: «Eu vreau ­să-mi iau apartament în Central Park şi nu satisfac condiţiile de creditare» Şi am zis: «Ok, te susţin eu» Şi cu asta ­basta”, a explicat Mircea Tudor sprijinul financiar acordat adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.

A participat la o dezbatere cu mesaje anti-anticorupţie

Zilele trecute, procurorul general adjunct interimar Bogdan Licu a participat la o dezbatere la Parlamentul României alături de politicieni precum Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Severin sau Rodica Stănoiu şi rezervistul Mircea Dogaru. La dezbatere, Adrian Severin, judecat pentru corupţie la Înalta Curte în dosarul Sunday Times, a făcut celebra afirmaţie: „Dacă toţi suntem corupţi, înseamnă că nimeni nu e corupt” (mai multe detalii aici).

Soţia lui Licu este psiholog la SRI. La începutul anului, Monica Licu a candidat alături de soţia lui Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, pentru un post de lector la SNSPA. Aici.

În urma articolului semnat de jurnalista Emilia Şercan, concursul a fost suspendat din pricina unor neclarităţi. (aici)

De ce a fost propus Licu

Potrivit unor surse judiciare de la cel mai înalt nivel, Bogdan Licu a fost propus pentru un nou mandat de 3 ani ca procuror general adjunct “pentru rezultatele manageriale obţinute în perioada în care a fost procuror general interimar (redeschiderea dosarului Revoluţiei, menţinerea rezultatelor bune privind combaterea corupţiei), experienţa managerială dovedită la conducerea Ministerului Public şi aprecierea pozitivă a colegilor”.

Care e procedura în cazul numirii procurorilor şefi

Potrivit procedurilor actuale în ceea ce privește numirile șefilor de parchete, ministrul Justiţiei propune, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării numeşte prin decret prezidenţial.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Bombă! Bogdan Licu, propus adjunct al procurorului general pentru un nou mandat, deşi e acuzat de plagiat şi e împrumutat de la naşul inculpat pentru corupţie

  1. mihai

    Guvernul asta am impresia din ce in ce mai tare ca a fost plantat ca sa faca praf ideea de alternativa la mafia politica!

    Reply
  2. NC

    Explicația situațiilor de acest gen a fost sintetizată perfect de dl. Severin în citatul din articol. În momentul când într-o astfel de funcție ar accede o persoană neșantajabilă niciunul dintre corupții din sistem nu s-ar mai simți în siguranță.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *