Romania Curată

Bogdan Hossu, președintele CNS „Cartel Alfa“, scrisoare deschisă dură pe tema scandaloasei ordonanțe prin care se măresc salariile demnitarilor

Bogdan Hossu, președintele CNS „Cartel Alfa“, a semnat o scrisoare deschisă prin care condamnă în termeni duri ordonanța de urgență emis de Gabriel Oprea în ultima zi în care a fost premier interimar și prin care 48 de demnitari s-au trezit cu lefurile mai mult decât dublate.

Finalul interimatului lui Gabriel Oprea a adus o ordonanță de urgență cadou pentru cei care se află la conducerea țării și a unor instituții unde salariile erau oricum pe măsură. Gabriel Oprea se numără printre cei care vor beneficia de creșterea (în fapt, mai mult decât dublarea) salariului. Ulterior, Ponta și Oprea s-au contrazis pe marginea inițierii acestei ordonanțe de urgență scandaloase.

”Ordonanţa cu salariile demnitarilor – eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

În replică, Gabriel Oprea a spus că proiectul i-a aparținut lui Ponta. ”Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinând Guvernului şi lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern”, a declarat Oprea.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă semnată de președintele CNS „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu:

Stimate doamne, stimaţi domni,

C.N.S. “Cartel ALFA”, analizând propunerea legislativă privind majorarea salariilor celor 48 de functii de demnitari, constată că aceasta constituie o atitudine de dispreț total la adresa românilor care trăiesc la limita sărăciei, a tuturor lucrătorilor contractuali sau funcționari publici din sectorul bugetar, pentru această majorare neexistând, în realitate, nici un motiv întemeiat, nici de necesitate, nici de oportunitate și care încalcă și prevederile legale.

Justificările publice făcute de diverși demnitari nu se constituie ca argumente valabile pentru decizia luată.

Astfel, se invocă reducerea sau combaterea fenomenului corupției, ca și cum o indemnizatie de cca 4.ooo euro față de 2.000 euro în prezent, este suficientă pentru stoparea tentațiilor demnitarilor care decid asupra unor sume de zeci sau sute de milioane de euro.

Reamintim faptul că funcţiile de demnitar nu sunt funcţii exercitate ca urmare a obligării persoanelor în cauză la o muncă forţată, ci funcţii la care demnitarii au candidat, cunoscând limitările legale, ori pe care, în cazul în care nu au cunoscut aceste limitări legale, le pot abandona oricând, dacă li se par împovărătoare putându-se întoarce oricând la confortul anterior.

Trebuie să menționăm că nu există un salariu adecvat nici pentru funcționari publici, medici sau profesori, deşi responsabilitatea profesională a acestora este cel puţin la fel de mare ca a demnitarilor, în vreme ce condiţiile acestora de muncă în sistemul public sunt cel mai adesea degradante, dacă nu de-a dreptul periculoase.

Să nu uităm că spre deosebire de alte persoane care lucrează în sectorul bugetar, funcțiile de demnitari sunt funcții temporare, cel mult a unui mandat și că tentația de corupție este mult mai mare, indiferent de nivelul de salarizare.

Să nu uităm că directorii de companii de stat sau subordonații demnitarilor au venituri mai mari datorită deciziilor acestor demnitari, care au decis atât salarizarea directorilor de companii, cât și nominalizarea subordonaților (de multe ori fără nici o competență) în diferite consilii de administratie cu renumerarea acestora la 20-25% din valoarea salariului directorului general.

Se mai argumentează de autorii propunerii legislative că prin această reglementare s-a urmărit “transpunerea prevederilor actelor legislative adoptate la nivelul Uniunii Europene privind aplicarea unui tratament juridic similar“, prin metodologie şi nu ca nivel valoric”. Şi acest argument este străin de realitate, neexistând vreun act legislativ al U.E. de genul celui menţionat. O astfel de afirmaţie, pe considerentul că “mulţi ascultă, puţini pricep”, și recurgerea la un astfel de şiretlic descalifică pe toţi cei care o susțin.

Este adevărat că președintele Franței are o indemnizație de 14.000 euro, dar salariul minim garantat este de 1.430 euro. Deci trebuie ca retribuirea în tot sectorul bugetar să fie la nivelul de dezvoltare națională, și nu făcută după nevoi, care reprezintă aprecieri subiective.

Ar fi fost preferabil ca, înainte de a se preocupa de propria chiverniseală, onoraţii demnitari să se fi preocupat să găsească metodologia necesară pentru punerea în aplicare a Cartei Sociale Europene Revizuite – ratificată deja de suficient de timp – cel puţin cu privire la nivelul salariului minim pe economie (raport salariu minim per salariu mediu național să fie cel puțin 60%), în legătură cu care România este admonestată pentru neconformitate la fiecare ciclu de rapoarte în această materie.

Sau să se fi preocupat ca din 2010 până în prezent guvernele să aplice prevederile exprese ale legii de salarizare unitară în sectorul bugetar și a modificarii bazei de raportare, care a rămas la 600 de lei din 2010 până în prezent.

Se mai invocă şi nevoia de profesionalizare a demnitarilor, iar indemnizaţia este prezentată ca un fel de momeală pentru eventualii adevăraţi “specialişti” ce ar urma să fie atraşi de mirajul aceste indemnizaţii. Fragilitatea acestui aşa-zis argument este atât de evidentă, încât aproape că nu mai este nevoie de comentarii.

Facem apel la onestitatea d-voastră, aleși ai cetățenilor, să blocați prin votul d-voastră adoptarea acestui act normativ neîntemeiat şi inoportun, deoarece nu credem că a fost cineva mandatat din partea alegatorilor pentru aceasta decizie.

Va menționăm că am depus plângere penală împotriva persoanelor care au semnat promovarea acestei decizii care este contrara legii în vigoare (legea 284/2010) și care prevede expres atât baza de raportare cât și mărimea maximă a coeficienților care se pot acorda.

Față de cele prezentate mai sus rămânem în aşteptarea răspunsului pozitiv la solicitarea noastră, concretizat prin rezultatul votului asupra acestei Ordonanțe.

Bogdan Iuliu Hossu,

Preşedinte Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Bogdan Hossu, președintele CNS „Cartel Alfa“, scrisoare deschisă dură pe tema scandaloasei ordonanțe prin care se măresc salariile demnitarilor

  1. Tempor

    Sa sperăm ca plângerea penală depusă să nu fie luată în dispreţ si derâdere de către politicieni iar justiţia să îi cheme să dea explicaţii despre cum stau cu capitolul de raționamente politice.

    Reply
  2. Nelu Stiuca

    Felicitari BOGANE ! Acesta este mecanismul pe care trebuia sa-l aplicam RECHINILOR mai demult (nu mai demult de 25 de ani) , dar niciodata nu e prea tarziu. Caile de atac pot merge pana la CEDO. Bine ca ai prins nada.Doamne ajuta!

    Reply
  3. sarolta bredeanu

    Bogdan, e timpul sa devii activ utlizind caile legale.. pe forta nu prea mai e cazul… masa e letragica, nu e ca la inceput!!!
    De fapt pe termen lung alfa a militat pt legi pe care acum le poate folosi..sa apere interesele celor care muncesc, pt salarii modeste, si care nivel ne e in concordanta cu acordurile EU….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *